ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Μακριά από τις προσδοκίες των αστυνομικών

Δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αστυνομικών το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για το νέο σύστημα προαγωγών και αποστρατειών των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, το οποίο αναμένεται να δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα. Το νομοσχέδιο αποτελείται από 51 άρθρα, αλλά από μια σύγκριση των ισχυουσών διατάξεων με το περιεχόμενό τους προκύπτει ότι πρόκειται κυρίως για μια ενοποίηση διάσπαρτων διατάξεων και κανονιστικών αποφάσεων, χωρίς τις ριζικές καινοτομίες, που ζητούσαν τα ίδια τα σωματεία των αστυνομικών.

Οι κρίσεις των αξιωματικών δεν ξεφεύγουν από τον "κορσέ" της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, αφού δεν έγινε καν σκέψη για συμμετοχή δικαστικού λειτουργού στα συμβούλια κρίσεων, ενώ η αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων και της αξιολόγησης των αξιωματικών αποτελεί και πάλι όνειρο θερινής νυκτός. Βασικό αρνητικό σημείο είναι επίσης η μερική υποχρέωση των βαθμολογούντων να αιτιολογούν και να ανακοινώνουν τη βαθμολογία στους ενδιαφερομένους.

Σύμφωνα με το άρθρο 18, "τα ουσιαστικά προς προαγωγή προσόντα διακρίνονται σε επαγγελματικά, ηθικά, ψυχικά και σωματικά. Τα επαγγελματικά προσόντα προσδιορίζουν την ικανότητα άσκησης των καθηκόντων και αναφέρονται: α) στην επαγγελματική κατάρτιση, β) στο ζήλο και το ενδιαφέρον για την υπηρεσία, γ) στη δύναμη επιβολής στους υφισταμένους και την ικανότητα αξιολόγησης και αποδοτικής χρησιμοποίησής τους, δ) στην επίβλεψη και τον έλεγχο για την εκτέλεση των διατασσομένων, ε) στην ικανότητα οργάνωσης διεύθυνσης και συντονισμού, στ) στην προβλεπτικότητα, μεθοδικότητα, επινοητικότητα και πρωτοτυπία, ζ) στην εκπαιδευτική ικανότητα, η) στο πνεύμα συνεργασίας και το αίσθημα συναδελφικότητας και αλληλεγγύης, θ) στην ικανότητα εκφράσεως, ι) στο ενδιαφέρον για τις ανάγκες των υφισταμένων, την ψυχική επαφή με αυτούς και τη μέριμνα για την ανύψωση του ηθικού και της πειθαρχία τους.

Τα ηθικά προσόντα αναφέρονται στην ειλικρίνεια, ευθύτητα και συνέπεια, στην αξιοπρέπεια και σεμνότητα, στην ευσυνειδησία, στην πειθαρχικότητα, στην εχεμύθεια, στην αμεροληψία και δικαιοσύνη. Τα ψυχικά προσόντα στη δύναμη θελήσεως και στη σταθερότητα στις γνώμες και αποφάσεις, στο θάρρος, την αποφασιστικότητα και την πρωτοβουλία, στη συναίσθηση και την ανάληψη ευθυνών, στην ψυχραιμία και αυτοκυριαρχία, στην αυτοπεποίθηση και την κοινωνικότητα. Και, τέλος, τα σωματικά προσόντα αναφέρονται στην υγεία, την αρτιμέλεια την αντοχή και την εν γένει σωματική παράσταση.

Ως σοβαρά ελαττώματα και ελλείψεις χαρακτηρίζονται η έλλειψη πίστης προς την πατρίδα, τα εθνικά ιδεώδη και το δημοκρατικό πολίτευμα, η μη ανωτέρα αντίληψη για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το αξίωμά τους, η χρησιμοποίηση πλαγίων μέσων για την ικανοποίηση ατομικών αιτημάτων, η μη αντοχή σε πιέσεις και η άσκηση των καθηκόντων κατά τρόπο επηρεαζόμενο από την πολιτική κατάσταση, η αντίθετη προς τα χρηστά ήθη συμπεριφορά, η μέθη, η χαρτοπαιξία και η δημιουργία χρεών, ο αριβισμός, η μεμψιμοιρία, η κολακεία, η φιλοκατηγορία, η εριστικότητα και η αυτοδιαφήμιση.

Ο αστυνόμος Α Ανδρέας Σουλτάτος, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών, μας είπε ότι το νομοσχέδιο αυτό "στο μέτρο και το βαθμό που υιοθετείται από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, αποτελεί προϊόν εξαπάτησης και πλάνης του από το κογκλάβιο της πανίσχυρης γραφειοκρατίας του υπουργείου, η οποία λειτουργεί ως ιερατείο με ιδιότυπη αλληλεγγύη των μελών του, ορισμένα των οποίων έχουν μόνο προσωπικές αγωνίες για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα αστυνομικά πράγματα την επόμενη βουλευτική περίοδο, βλέπουν δε ως εμπόδιο στα σχέδιά τους την εξέλιξη των μεσαίων και νέων αξιωματικών και ναρκοθετούν την ομαλή τους πορεία, διεκδικώντας για τον εαυτό τους το πολύπειρο και αναντικατάστατο".

Ο Ανδρέας Σουλτάτος υποστηρίζει επίσης ότι αν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο θα διαμορφωθεί μια επετηρίδα γερόντων (ήδη 104 στους 120 αστυνομικούς διευθυντές έχουν 30 πραγματικά - χωρίς το στρατό - χρόνια υπηρεσίας). "Οι 3.464 αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δε θα ανεχθούν τη συνέχιση λαθών και με την ψήφιση διατάξεων που δημιουργούν αξιωματικούς δύο ταχυτήτων και που θα τους καταδικάζουν σε ιδιότυπη στασιμότητα 8ετούς παραμονής στον ίδιο βαθμό".

Μανόλης ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ

Προσπάθησε να "λαδώσει" αστυνομικούς

Σε φυλάκιση 20 μηνών καταδικάστηκε χτες, από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, ο συνταξιούχος αστυνομικός Παν. Γούσης, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για απόπειρα δωροδοκίας. Είχε συλληφθεί τα ξημερώματα της 3ης Αυγούστου στην Κυψέλη όταν, κατά τη διάρκεια ελέγχου ανδρών της Αμεσης Δράσης, προσπάθησε να τους δωροδοκήσει με 5 εκατομμύρια δραχμές, που είχε σε μια τσάντα, προκειμένου να τον αφήσουν ελεύθερο. Στο δικαστήριο υποστήριξε ότι τα χρήματα αυτά προέρχονταν από παραγγελίες χαρτιού και ανήκαν στον έμπορο Δημ. Τσιρτσίκα, με τον οποίο συνεργαζόταν. Ο τελευταίος, που επίσης είχε συλληφθεί, αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών.

Σημειώνεται ότι, κατά την εκφώνηση της απόφασης, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία λίστα με ονόματα λεσχών που είχε βρεθεί στην κατοχή του Γούση από την Αστυνομία, για να ερευνηθεί η τέλεση ή μη αξιόποινων πράξεων. Από την πλευρά του πρώην αστυνομικού προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για καταστήματα - πελάτες του χαρτέμπορου Τσιρτσίκα.

Ανάγκαζε τα παιδιά του να ζητιανεύουν

Τα δυο ανήλικα αγόρια του έστελνε να ζητιανεύουν στις διασταυρώσεις ο Αλβανός Τομά Σαμπάνι, 43 χρονών, ο οποίος συνελήφθη προχτές στην οδό Ευελπίδων, έξω από τα δικαστήρια. Ο "στοργικός" πατέρας περίμενε από τα παιδιά του, ηλικίας 12 και 9 χρονών αντίστοιχα, να βγάλουν το μεροκάματο, ζητώντας χρήματα από τους διερχόμενους οδηγούς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ