ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάγια τακτική

Από τις 11 Αυγούστου οι 95 ναυτικοί του "Μεντιτεράνιαν Σκάι" πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα δυο μηνών. Προς το παρόν τα καύσιμα του πλοίου τελειώνουν και σε λίγο θα σβήσουν οι μηχανές, ενώ αναμένεται να σταματήσει και η τροφοδοσία του.

Για τους πλοιοκτήτες του αυτό δε φαίνεται να έχει καμιά σημασία, ίσως σκέφτονται ότι αυτός είναι και ένας καλός τρόπος για να φύγουν οι ναυτεργάτες από το πλοίο, όταν δε θα μπορούν να μείνουν μέσα σε αυτό και δε θα έχουν τίποτα για να φάνε. Οι ίδιοι είναι εξαφανισμένοι, μια και αναζητούνται μετά από σχετική μήνυση που τους έχει υποβληθεί. Εξάλλου δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που γίνεται κάτι ανάλογο.

Για παράδειγμα, πριν λίγα χρόνια δυο άλλες ομάδες ναυτικών σε δυο ελληνικά πλοία - γνωστού εφοπλιστή - έμειναν μήνες στις ΗΠΑ χωρίς χρήματα και χωρίς τροφή. Στο τέλος τους έσωσαν από την πείνα οι ντόπιοι παπάδες...

Για να μην ξεχνιόμαστε

Αποκαλυπτικά για τις πραγματικές προθέσεις όσων κατά καιρούς διαχειρίστηκαν την υπόθεση του Κυπριακού, είναι τα ντοκουμέντα που έφερε στο φως της δημοσιότητα το "ΒΗΜΑ" της Κυριακής. Σύμφωνα με αυτά, το 1964 ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου, σε συζήτησή του με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, στρατηγό Ντε Γκολ και επιχειρηματολογώντας για "την πρόσδεση της Κύπρου με την Ελλάδα", είπε επί λέξει: "... είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου να υποστηρίξουν αυτήν την πρόσδεση της Κύπρου στην Ελλάδα, διότι θα σταματήσει την κομμουνιστικοποίηση του ελληνικού πληθυσμού του νησιού, το οποίο αυτή τη στιγμή μετρά 33% κομμουνιστών". Και σε άλλο σημείο προειδοποιεί ότι "η κυπριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να οδηγηθεί στο να αναζητήσει βοήθεια εκεί όπου αναμένει να βρει, δηλαδή στους Σοβιετικούς και ο κ. Χρουτσόφ φαίνεται διατεθειμένος να αντιδράσει θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα".

Πέρα δηλαδή από τα ανέξοδα λόγια εκείνη την εποχή για μέγα εθνικό θέμα, ο Γ. Παπανδρέου επισείει τον "κομμουνιστικό κίνδυνο" για να διεκδικήσει την ένωση και φοβάται μήπως οι Κύπριοι απευθυνθούν στους Σοβιετικούς που κατά τη δήλωσή του στηρίζουν το δίκαιο της Κύπρου!

Οχι τίποτα άλλο, αλλά για να μην ξεχνάμε και το ρόλο ενός εκάστου για την υπόθεση του Κυπριακού.

Νάτα μας!

Να μη διαμαρτύρεται κανείς για την ειλημμένη - όπως όλοι λένε - απόφαση Σημίτη για προκήρυξη εκλογών. Επρεπε με κάποιο τρόπο να σταματήσει την ολοένα αναπτυσσόμενη... εκλογολογία!

*****

Τουλάχιστον έτσι μας τα 'πε χτες ο Ρέππας. Εν ολίγοις ο πρωθυπουργός βαρέθηκε να λένε όλοι "μαύρο" κι αυτός να λέει "άσπρο" και σκέφθηκε "ε, αφού επιμένετε"...

*****

Τώρα όσον αφορά την αξιοπιστία του, για τα περί "εξάντλησης της 4ετίας", εντάξει... Πρώτη φορά θα 'ναι ή τελευταία;

*****

Ως γνωστόν άλλωστε στις "κατηγορηματικές" δηλώσεις των πρωθυπουργών η φράση "εκτός αν αλλάξουν τα δεδομένα" ...εννοείται.

*****

Πάντως χωρίς ακόμη να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, οι διάφοροι "οικονομικοί κύκλοι" άρχισαν ήδη να ανησυχούν, για τις επιπτώσεις στην ΕΘνική Οικονομία. "Μη μου τους κύκλους τάραττε"...

*****

Οσο για μας, αρκεί να σκεφτούμε ότι ενώ οι κυβερνώντες ξέρανε ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο τους τελευταίους μήνες, δώσανε στους συνταξιούχους αυξήσεις ψίχουλα, αυξήσανε τις τιμές των φαρμάκων, των διοδίων, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων κι ολοκλήρωσαν τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων!

*****

Φαντάσου να ξαναβγούνε τι θα κάνουν!

*****

Εγκαταστάθηκαν από χτες στο υπουργείο Οικονομικών, οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες, γνωστοί ως "Οι Αδιάφθοροι". Εχουν μια ουσιαστική διαφορά πάντως από την ομώνυμη ομάδα που την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης συνέλαβε τον Αλ Καπόνε...

*****

Αυτοί θα μετατρέψουν το κράτος σε Αλ Καπόνε. (Κύμα βομβιστικών επιθέσεων σε περίπτερα, ψιλικατζίδικα, μανάβικα και άλλους... μεγάλους φοροφυγάδες είναι αναμενόμενο).

Τι εξυπηρετεί;

Η πορεία των 300 περίπου ατόμων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία κυπριακών οργανώσεων της πόλης διαλύθηκε ειρηνικά, αφού προηγουμένως οι διαδηλωτές έφτασαν μπροστά στο τουρκικό προξενείο και αντιπροσωπεία τους τοιχοκόλλησε ψήφισμα διαμαρτυρίας. Μόνο μία ομάδα είκοσι ατόμων, μελών της φασιστικής οργάνωσης "Χρυσή Αυγή", παρέμεινε λίγη ώρα φωνάζοντας εμπρηστικά συνθήματα, ενώ σε κάποια στιγμή έκαψε μια τουρκική σημαία.

Προηγούμενα οι επικεφαλής της πορείας - ανάμεσά τους οι Παπαθεμελής και Ακριτίδης - δεν έδειξαν καθόλου να ενοχλούνται από τις φωνές των "Χρυσαυγιτών", οι οποίοι κατέλαβαν θέσεις στο κέντρο της πορείας εκτοξεύοντας τα ακραία εθνικιστικά τους συνθήματα.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση και ερωτηματικά είναι η στάση του ΣΚΑΪ Με το επιχείρημα της δήθεν ενημέρωσης ουσιαστικά πρόβαλε σε ζωντανή σύνδεση τις ασχημονίες, τα "μεγαλοϊδεϊστικα" και εμπρηστικά συνθήματα των φασιστοειδών και κάλυψε και την παραμικρότερη εκδήλωσή τους, παίρνοντας ακόμη και συνεντεύξεις από μέλη της "Χρυσής Αυγής".

Τελικά, αν αποτελούν προβοκατόρικες ενέργειες, που αποτελούν, όλα αυτά που έγιναν στην Κομοτηνή κι αυτά που έκανε η παραπάνω ομάδα στη Θεσσαλονίκη, η προβολή της προβοκάτσιας τι εξυπηρετεί;

Είδες η ΕΟΚ;

Ελέω ΕΟΚ και της πολιτικής του "γιες μεν" που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έσβησαν οι τσιμινιέρες της ελληνικής χαλυβουργίας. Ακολούθησαν λουκέτα σε μια σειρά μεγάλα εργοστάσια (όπως η "Πειραϊκή - Πατραϊκή" κλπ) ή η εξαγορά τους από το ξένο πολυεθνικό κεφάλαιο (όπως η ΑΓΕΤ κ.ά). Τώρα, κινδυνεύουν να σβήσουν οι "φλόγες" στα ελληνικά διυλιστήρια. Αιτία; η απαίτηση των πολυεθνικών πετρελαίου, που θέλουν να αποθηκεύουν τις ποσότητες πετρελαιοειδών - που προβλέπονται από το νόμο σαν αποθέματα ασφαλείας - στις εγκαταστάσεις των ελληνικών διυλιστηρίων, χωρίς να πληρώνουν δεκάρα. Η πληροφορίες λένε, πως το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, βλέπει θετικά την αξίωση των πολυεθνικών πετρελαίου. Αν τελικά, η απόφαση του ευρωδικαστηρίου, δικαιώσει το "αίτημα" των ξένων εταιριών πετρελαίου, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε στην καλύτερη περίπτωση μείωση της παραγωγικής δυναμικότητας των ελληνικών διυλιστηρίων και στη χειρότερη διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας, που σημαίνει ότι τα ελληνικά διυλιστήρια θα μετατραπούν σε χώρες αποθήκευσης των υγρών καυσίμων που θα εισάγουν στην Ελλάδα οι πολυεθνικές.

Είδες η ΕΟΚ;

Περί προσωρινότητας

"Ουδέν μονιμότερων του προσωρινού", λέει η παροιμία, πολύ δε περισσότερο όταν - όπως όλα δείχνουν - πρόκειται για προεκλογική περίοδο. Ετσι, μετά το χαράτσι στα τέλη των διοδίων που επέβαλε η κυβέρνηση ντάλα καλοκαίρι, με χτεσινή τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, επιχειρεί τώρα να χρυσώσει το χάπι για τους οδηγούς, παρατείνοντας για δύο ακόμη μήνες, μέχρι τον Οκτώβρη, το μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης των υγρών καυσίμων που άρχισε να ισχύει... "προσωρινά" από τον περασμένο Απρίλη. Τότε, που οι τιμές των καυσίμων είχαν οδηγηθεί στα ύψη και απειλούσαν τον πληθωρισμό. Τελείως... "προσωρινά" λοιπόν, το πράγμα το πάνε από παράταση σε παράταση και έτσι τον Οκτώβρη θα έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες. Μόνιμη... προσωρινότητα δηλαδή, ελέω προεκλογικού πανικού.

Οι κρουαζιέρες της Εστίας

Κρουαζιέρα σε Αιγαίο και Κύπρο ετοιμάζει για τους δικαιούχους της η Εργατική Εστία για άλλη μια χρονιά και η σχετική συζήτηση για την έγκριση γίνεται στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της. Η πρώτη κρουαζιέρα, η οποία είναι και η πιο ακριβή παροχή της Εργατικής Εστίας, έγινε πέρσι και "σημαδεύτηκε" από καταγγελίες για την κακή οργάνωσή της και τον τρόπο διανομής των εισιτηρίων. Πολλοί δικαιούχοι αποκλείστηκαν τότε και πολλά εισιτήρια δόθηκαν όπως όπως την τελευταία στιγμή, με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχε χρόνος για τη σωστή διανομή τους.

Ας ελπίσουμε ότι φέτος το ΔΣ της Εργατικής Εστίας θα συνοδεύσει την απόφασή του για την πραγματοποίηση της κρουαζιέρας με τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση διαφάνειας. Ο προσδιορισμός προϋποθέσεων για τους δικαιούχους της κρουαζιέρας, είναι ένα από αυτά τα μέτρα. Η επιλογή ανάλογα με το εισόδημα, μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα δούνε την Κύπρο κάποιοι που δε θα φαντάζονταν ποτέ ότι μπορούν να το κάνουν, λόγω του χαμηλού εισοδήματός τους. Η έγκαιρη ανακοίνωση για την απογραφή των δικαιούχων, θα εξασφαλίσει ένα πιο δίκαιο τρόπο διανομής. Ο έλεγχος εξάλλου των δικαιολογητικών των δικαιούχων, καθώς και του ότι δεν έχουν πάει πέρσι και φέτος διακοπές ή εκδρομές με την Εργατική Εστία, επιβάλλεται, για να μην παίρνουν τις παροχές οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Συμβούλια και ... στρατηγικές

Τις τελευταίες μέρες όποιο κανάλι και ραδιοφωνικό σταθμό κι αν ανοίξεις, θα ακούσεις τους Εβερτ - Σαμαρά να επαναλαμβάνουν μονότονα την "ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής και την ανάγκη σύγκλησης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών"! Το γεγονός αυτό δε μας εκπλήσσει καθόλου! Εχει σχέση με την πλήρη ανυπαρξία συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης που να διαφοροποιούνται ουσιαστικά από τις κυβερνητικές επιλογές και πρακτικές. Ετσι πετάνε ένα "συμβούλιο πολιτικών αρχηγών" και μια "ανάγκη εθνικής στρατηγικής" για τα μάτια του κόσμου!

Αλήθεια, μια που μιλάμε για... συμβούλια και στρατηγικές, πώς και δε διαμαρτυρήθηκε ο ΣΥΝ που Εβερτ και Σαμαράς του έκλεψαν τις "προτάσεις"; Γιατί για να λέμε την πάσα αλήθεια, κάθε που βγαίνει ο Κωνσταντόπουλος στα κανάλια, πετάει κι από μια "εθνική στρατηγική" και ένα "συμβούλιο αρχηγών"! Βλέπετε, αυτά αποτελούν πλέον τις λύσεις "διά πάσαν νόσον"!

Ετσι, για το κύρος των "θεσμών" ντε!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ