ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Πτήση σε ... κενά αέρος
  • Κυβέρνηση και διοίκηση, με αρωγό την ΠΑΣΚΕ, "απογειώνουν" τις ρουσφετολογικές προαγωγές ενόψει εκλογών, αλλά "προσγειώνουν", και μάλιστα ανώμαλα, όλες τις άλλες λειτουργίες του εθνικού αερομεταφορέα
  • Η "Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση" καλεί όλους τους εργαζόμενους σε οργανωμένη αντίσταση στις κυβερνητικές επιλογές, για τη σωτηρία της ΟΑ και τη διασφάλιση του εργασιακού τους μέλλοντος

Στην τύχη της έχουν εγκαταλείψει την "Ολυμπιακή Αεροπορία", κυβέρνηση και οι διοικήσεις, οι οποίες "παρήλασαν" τα τελευταία τρία χρόνια, κατά τα οποία υποτίθεται ότι ο εθνικός αερομεταφορέας βρίσκεται στο στάδιο της "εξυγίανσης".

Σε όλους τους τομείς και τις δραστηριότητες της εταιρίας, υπάρχει πλήρης "άπνοια", εκτός από τις ρουσφετολογικές προσλήψεις και τις αθρόες προαγωγές"ημετέρων", στις οποίες ...επιδίδονται με επιτυχία οι αρμόδιοι, για να εξασφαλίσουν, μέσω της πολιτικής ομηρίας, εκλογική πελατεία στις επικείμενες εκλογές.

Η "Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση" (ΕΣΚ), με ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι τίποτα δεν έχει προχωρήσει στην "Ολυμπιακή Αεροπορία", δυόμισι χρόνια εφαρμογής του αποκαλούμενου "προγράμματος εξυγίανσης", ενώ ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί ο ισολογισμός του 1995 και ο προϋπολογισμός του 1996! Για κάθε τομέα ξεχωριστά, η ΕΣΚ σημειώνει: Μέχρι σήμερα δεν έχει καταρτιστεί αναπτυξιακή μελέτη για την εταιρία, ούτε έχει γίνει κάποια ενέργεια για την ανανέωση του στόλου, παρά τον κίνδυνο να χαθεί συνάλλαγμα 33,3 εκατ. δολαρίων, που έχει καταβάλει σταδιακά από το 1990 η ΟΑ, ως προκαταβολές στις δυο κατασκευάστριες εταιρίες "Μπόινγκ" και "Αιρ - Μπας". Υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην κατάρτιση νέου οργανογράμματος και νέου κανονισμού εργασίας, ενώ δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για τη στήριξη και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού "πρώτης γραμμής", που βρίσκεται στο στόχαστρο αγανακτισμένων επιβατών, χωρίς, βέβαια, να έχει την ευθύνη για λάθη ή παραλείψεις αρμοδιότητας της κυβέρνησης, της διοίκησης ή και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Οσον αφορά τη "μετακόμιση" της ΟΑ και των θυγατρικών της εταιριών στα Σπάτα, η ΕΣΚ τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πού θα βρεθούν και ποιον θα επιβαρύνουν τα απαιτούμενα κονδύλια για τη μεταφορά της ΟΑ στο νέο αεροδρόμιο, ούτε ποιο θα είναι το καθεστώς λειτουργίας του εθνικού αερομεταφορέα με τις νέες συνθήκες. Για την επικείμενη απελευθέρωση του "χάντλιγκ" (επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών), που προωθούν οι "ισχυροί" στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές, επειδή είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα δραστηριότητα για κάθε αεροπορική εταιρία, η ΕΣΚ υπογραμμίζει ότι όχι μόνο δεν έχουν γίνει ουσιαστικές ενέργειες από ελληνικής πλευράς, αλλά, αντιθέτως, γίνονται πειράματα, με συνεχείς αλλαγές στην ηγεσία της αρμόδιας υπηρεσίας της ΟΑ, όπου τοποθετούνται άτομα άσχετα με το αντικείμενο. Για τις προσλήψεις και τις προαγωγές, η ΕΣΚ καταγγέλλει κυβέρνηση και διοίκηση, για ρουσφετολογική πολιτική, που αντίκειται ακόμα και στο ν. 2271, που η ίδια ψήφισε και τονίζει ότι, με τις αθρόες προαγωγές, μεγαλώνει, αντί να μικραίνει, η αναλογία προϊσταμένου - υπαλλήλου.

ΠΑΣΚΕ ο ...στυλοβάτης

Η ΕΣΚ επισημαίνει ότι για όλη αυτή την κατάσταση στην "Ολυμπιακή Αεροπορία", σημαντικές ευθύνες έχει και η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στην ηγεσία της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), που όχι μόνο στηρίζει τις επιλογές κυβέρνησης και διοίκησης, αλλά αναλαμβάνει κιόλας εξ ονόματός τους να ...καταγγείλει δημοσίως (με δελτίο Τύπου) όσους αποκάλυψαν με συγκεκριμένα στοιχεία ρουσφετολογικές προαγωγές στην ΟΑ, υποστηρίζοντας ότι αυτές ήταν απαραίτητες, επειδή αποχώρησε μεγάλος αριθμός στελεχών από την εταιρία. Κόλαφο, όμως, για τους ισχυρισμούς των κυβερνητικών συνδικαλιστών στην ΟΑ, αποτελούν και οι πρόσφατες καταγγελίες για προαγωγές "με πρωτοφανή προχειρότητα, χωρίς ίχνος αξιοκρατίας και διαφάνειας" στον κλάδο των χειριστών ανυψωτικών μηχανημάτων. Τις καταγγελίες διατύπωσε η ηγεσία της Ενωσης Ανυψωτικών, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για 30 προαγωγές, "στη συντριπτική πλειοψηφία ημετέρων, με κριτήρια την κομματικότητα και τη συγγένεια". Οι εκπρόσωποι της Ενωσης καταγγέλλουν ότι η διοίκηση της ΟΑ προχώρησε στις προαγωγές για να εξυπηρετήσει "άλλες σκοπιμότητες και άλλα συμφέροντα ενόψει προεκλογικής περιόδου, έχοντας, δυστυχώς, τη συναίνεση και της ΠΑΣΚΕ, που ακολουθεί τακτική συνδιοίκησης".


Διακριτικά και... αδιάκριτα

Πριν από ένα χρόνο περίπου, και συγκεκριμένα, γύρω στο Δεκαπενταύγουστο του 1995, λίγες μέρες μετά την ανακήρυξη του Ανδρέα Παπανδρέου (του τότε πρωθυπουργού) ως "μεγάλου ευεργέτου της Παναγίας της Τήνου", είχε σκάσει και ένα "μεγάλο κανόνι". Τα "κανάλια" μας, που φροντίζουν για την ενημέρωση των πολιτών, μετέδωσαν την είδηση, ότι η Παναγία η Μεγαλόχαρη είχε χρέη, που ανέρχονταν στο ποσό του ενός δισεκατομμυρίου (!!!).

Επειδή η είδηση εκείνη "πνίγηκε" αμέσως (κάπου μεταξύ υπουργείου Θρησκευμάτων και Μεγαλόχαρης), και έκτοτε δεν ξανακούστηκε τίποτα για το θέμα, θα ήθελα, διακριτικά, να ρωτήσω και να πληροφορηθώ από κάποιον αρμόδιο, τι έγινε εκείνο το χρέος, "τακτοποιήθηκε";

Αλλά, με την ευκαιρία, θα ήθελα (και ας μου το επιτρέψουν οι διοικούντες το Ιδρυμα), να κάνω και μια άλλη, αδιάκριτη ερώτηση: "Πώς γίνεται, Αγιοι Πατέρες, χρέος σε εκκλησία, και μάλιστα σε τέτοια δυσθεώρητα ύψη; Ενα δισεκατομμύριο δραχμές;(!) (Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου...).

Από πού κι ως πού, βρε παιδιά, έλλειμμα, και μάλιστα στη Μεγαλόχαρη, τη Χρυσοφόρο; Εσείς, ούτε μπακάληδες είστε, να σας μουχλιάσουν τα τυριά, ούτε ψαράδες, να σας μείνουν απούλητα τα ψάρια και να βρομίσουν, ούτε μανάβηδες, να σας σαπίσουν τα μήλα και τ' άλλα ευπαθή ζαρζαβατικά και να τα πετάξετε. Εσείς πουλάτε σταθερό και σίγουρο εμπόρευμα. Πουλάτε αέρα!.. Πότε φρέσκον και πότε κοπανιστόν, ανάλογα με τη ζήτηση. Εμπόρευμα μηδενικής αξίας ως αγορά, αλλά πανάκριβο και χρυσοφόρο στην πώληση. Δεν υπάρχει χώρος, είπε κάποιος, να σταθούν οι πιστοί, γιατί η εκκλησία σας είναι πατίκα απ' τα χρυσαφικά κι απ' τ' άλλα βαρύτιμα τάματα των προσκυνητών. Κι απ' ό,τι άκουσα, κάθε τόσο, τα τάματα αυτά τα εκποιείτε. Τα κάνετε "ρευστόν"... Υστερα, ούτε Εφορία σας πιάνει εσάς, ούτε νοίκι πληρώνετε, ούτε μεγάλες σπατάλες πιστεύω να κάνετε για τη διατροφή σας. Ως Αγιοι Πατέρες, πρέπει να είστε λιτοδίαιτοι. Εσείς το λέτε: "Νηστεία και προσευχή".

Τότε, πώς τα καταφέρατε, βρε αθεόφοβοι, και το "ρίξατε όξω" το μαγαζί; Και της χώσατε της Μεγαλόχαρης το φέσι μέχρι τ' αυτιά;... Και μεις περιμέναμε χαϊρι και προκοπή από σας. Απ' τις πατρικές σας συμβουλές και τις παρακλήσεις σας προς τον Κύριον.

Αλλά, τώρα θα κάνω και γω μια παράκληση προς τον Υιόν του Κυρίου μας. "Ελεος, Ιησού! Κάνε κάτι. Κάνε τον κόπο να ξανακατεβείς μια βόλτα εδώ στη γη μας, να βάλεις λίγη τάξη στο ποίμνιον, και, προπαντός, σε τούτους εδώ τους επίγειους "ποιμένες" σου. Και θα σε παρακαλούσα να πάρεις μαζί σου και κείνο το φραγγέλιο. Και να το χρησιμοποιήσεις πάλι, στα κεφάλια ετούτων των διεφθαρμένων αργυραμοιβών, που έκαναν τον Οίκον του Πατρός σου επιχείρηση. Αλλά, προς το παρόν, Χριστέ μου, (αν δεν έχει τακτοποιηθεί αυτό το θέμα με το χρέος της Μεγαλόχαρης), κάνε κάτι πιο πρακτικό. Δώσε φώτιση σε κάποιον υπουργό μας, τον υπουργό Αθλητισμού ίσως, να δώσει εντολή σε κάποιον ταμία να εκταμιεύσει αυτό το μικροποσόν, εις πίστωσιν του Αθλητικού Ομίλου Μεγαλόχαρης Τήνου, και να τακτοποιηθεί αυτό το ζήτημα. Πώς βοήθησε η πολιτεία τον Πύρρο, την Πατουλίδου και τ' άλλα παιδιά, για φτάσουν εκεί που έφτασαν. Πώς έδωσε τόσα λεφτά και πήρε καινούργια παπούτσια της Μπακογιάννη, για να μας φέρει απ' την Ατλάντα το αργυρό μετάλλιο. Ας δώσει και στους Μεγαλόχαρους πρωταθλητές μας ένα δισεκατομμυριάκι εκεί πέρα, να βολευτούν οι άνθρωποι. Να έχει και η Παναγία μας το μέτωπό της καθαρό. Να μην τη λένε οι διάφοροι κακοήθεις, μπαταξού και ρίχτρα και αφερέγγυα. Με τι κύρος και με τι μούτρα θα βγαίνει μετά εκεί στα μαρμαρένια σκαλιά, να γιατρεύει τους πάσχοντες.

Και, στο κάτω κάτω, τι αξία έχει τώρα ένα ψωροδισεκατομμύριο, προκειμένου να διαφυλάξουμε την τιμή και την υπόληψη μιας ολόκληρης Παναγίας και μάλιστα της Τήνου. Εδώ δίνουμε δυο και τρία δισεκατομμύρια, για ν' αγοράσουμε έναν Ντέταρι, να κλοτσάει καλά την μπάλα. Η, έναν μαύρο απ' την Αμερική, με ψηλά ποδάρια και μακριά χέρια, για να παίρνει τα "ριμπάουντ" και να βάνει πιο εύκολα την μπάλα στο καλάθι.

Τι διάολο!... Πρωταθλητές είναι κι αυτοί. "Ρέκορντμαν" της απάτης και της ρεμούλας...

Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ