ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μόνος δρόμος η αντίσταση του λαού

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, επισκέφθηκε τη Λευκάδα. Συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου και πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων

H ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, στα πλαίσια της περιοδείας της στη Λευκάδα συναντήθηκε προχτές Τρίτη με εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου του νομού και αντιπροσωπεία πρωτοβάθμιων σωματείων.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γ. Λιβιτσάνος, στη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκε στα προβλήματα των εργαζομένων και των κατοίκων του νησιού, τονίζοντας ότι η ανεργία είναι και για τη Λευκάδα ένα οξύ πρόβλημα, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΚ, το ποσοστό της ανεργίας αγγίζει το 20%. Επίσης υπογράμμισε ότι οι μικρές τουριστικές επιχειρήσεις δεν αντέχουν στον ανταγωνισμό. Οι εργασιακές σχέσεις στον τουρισμό και τις υπηρεσίες γίνονται δυσμενέστερες για τους εργαζόμενους. Φέτος, για δεύτερο καλοκαίρι, με υπογραφή του νομάρχη τα καταστήματα στη Λευκάδα παραμένουν ανοιχτά και την Κυριακή μέχρι και τις 10 το βράδυ. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αντί να προφυλάσσει τους εργαζόμενους παίρνει μέτρα σε βάρος τους. Το Εργατικό Κέντρο προτείνει να γίνονται έλεγχοι διαρκείας από το υπουργείο Εργασίας για την προστασία των εργαζομένων.

Σοβαρό πρόβλημα για τους κατοίκους του νησιού που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ είναι η ελλιπής ιατρική περίθαλψη, γιατί οι γιατροί που υπάρχουν δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών. Ελλειψη υπάρχει επίσης και στο προσωπικό ελέγχου του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται το φαινόμενο της "μαύρης εργασίας" και να παραμένουν εργαζόμενοι ανασφάλιστοι. Το νοσοκομείο δεν είναι στελεχωμένο και δε διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για να ανταποκριθεί στο βαθμό που χρειάζεται, στην αντιμετώπιση των αναγκών της περιοχής, ούτε σε συνηθισμένα καθημερινά περιστατικά (καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, τροχαία).

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γ. Ζακυνθινός, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, ο οποίος τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός τοπικού κινήματος από το ΕΚ, φορείς και εργαζομένους, για να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση να λειτουργήσει το νοσοκομείο και να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ χαρακτήρισε κοροϊδία το περιβόητο ΕΚΑΣ και απαράδεκτη την ιατρική περίθαλψη από το ΙΚΑ Λευκάδας.

Τα τοπικά προβλήματα δημιουργούνται από τη γενικότερη πολιτική

Παίρνοντας το λόγο η Αλ. Παπαρήγα, τόνισε μεταξύ άλλων:

"Τα τοπικά προβλήματα εξαρτώνται από τη γενική πολιτική που ακολουθείται. Η συγκεκριμένη πολιτική - σήμερα και χτες - ενδιαφέρεται για τα κέρδη των λίγων και έχει κριτήριο τι ωφελεί την πλουτοκρατία, όχι το λαό. Λύσεις και βελτιώσεις σε συγκεκριμένα επιμέρους προβλήματα μπορούν να υπάρξουν και δε θα πάψουμε να παλεύουμε σε αυτήν την κατεύθυνση.

Θέλω να πω κάτι άλλο για το θέμα που βάλατε, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Υπάρχει ένα σχέδιο νόμου για την υγεία που κυκλοφορεί, δεν κατατέθηκε επίσημα. Εμείς ως κόμμα δημοσιοποιήσαμε τη θέση μας για να ενημερωθεί ο κόσμος, να παλέψει να μην κατατεθεί. Είναι ένα εκτρωματικό νομοσχέδιο. Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζονται σαν να είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Με τον ίδιο τρόπο δηλαδή που αντιμετωπίζονται τα μπαρ και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι το νοσοκομείο είναι κοινωνική προσφορά. Διάβαζα στον "ΕΠΕΝΔΥΤΗ", που είναι καλά πληροφορημένη οικονομική εφημερίδα, ότι ήδη αρκετά νοσοκομεία της Αθήνας και θα ακολουθήσουν και άλλα, θα αρχίσουν να δανείζονται από τις τράπεζες. Να παίρνουν τραπεζικά δάνεια για να βγάλουν πέρα τα ελλείμματα. Εχουν τεράστια ελλείμματα, που δε φταίνε για αυτά καθόλου τα νοσοκομεία, είναι που δε χρηματοδοτούνται. Μόνο από τα φάρμακα και την κερδοσκοπία των πολυεθνικών χάνουν τεράστια ποσά τα νοσοκομεία.

Ηδη λοιπόν καμιά δεκαριά νοσοκομεία πάνε στις τράπεζες. Οι μικρομεσαίοι, όσοι έχουν δανειστεί από τις τράπεζες, ξέρουν αυτό τι σημαίνει. Αυτό το έγραψε ο "ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ" και μάλιστα έφτασε στο σημείο να λέει ότι "θα ξεσηκωθεί ο κόσμος". Αν τα νοσοκομεία δανειστούν από τις τράπεζες τέλειωσε. Θα χρεοκοπήσουν και θα τα κλείσουν.

Γκρεμίζουν την κοινωνική ασφάλιση

Το δεύτερο είναι ότι γκρεμίζεται το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα μεταπολεμικά, σιγά - σιγά και με αρκετούς αγώνες. Πάμε σε σύστημα διπλής ασφάλισης: Θα έχεις μία ασφάλιση σε ένα πολύ φτωχό, καχεκτικό δημόσιο Ταμείο, που δε θα σου φτάνει για τίποτα και θα έχεις συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση που θα την πληρώνεις. Αλλά και στη δημόσια ασφάλιση θα προσφέρονται υπηρεσίες ανάλογα με τις κρατήσεις.

Καταλαβαίνετε πού πάμε. Εμείς δε θέλουμε τέτοιο σύστημα ασφάλισης. Λένε το εξής: Θα δέχεσαι κοινωνικές υπηρεσίες ανάλογα με το τι πληρώνεις. Δεν πληρώνει μέχρι τώρα ο λαός; Εμφανίζουν δηλαδή την κοινωνική ασφάλιση, ότι μέχρι τώρα έδιναν δωρεάν, παραπάνω από ό,τι πλήρωνε ο κόσμος και ήρθε η ώρα να πληρώσει. Οχι κύριοι, ο κόσμος πληρώνει διπλά και τετραπλά σε έμμεσους και άμεσους φόρους, άρα δικαιούται πολύ καλύτερο σύστημα ασφάλισης.

Εμείς εδώ, όχι κουδούνι χτυπάμε, αλλά καμπάνα συναγερμού. Παρ' όλα αυτά, εμείς δεν είμαστε απαισιόδοξοι, αλλά με έναν όρο: άμα αποφασίσει ο κόσμος να ξεσηκωθεί, θα μπει φραγμός. Αν καθίσουμε με στραυρωμένα τα χέρια, θα έχουμε δραματικές καταστάσεις σε λίγα χρόνια. Είμαστε αισιόδοξοι. Θεωρούμε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία υποχώρηση του κινήματος, να την πω και δραματική, για διάφορους λόγους. Η ιστορία έχει δείξει μέχρι τώρα ότι την υποχώρηση ακολουθεί η αντεπίθεση και με αυτή την έννοια διατηρούμε την αισιοδοξία μας, γιατί πιστεύουμε στο λαό και τη δύναμή του. Δεν έχουμε παραιτηθεί από αυτήν την πίστη και ούτε θα παραιτηθούμε. Αν δεν υπάρξει σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε νησί και σε κάθε πόλη κλίμα αντίστασης, θα έρθουν φοβερά μέτρα. Ενας από τους λόγους που γίνονται πρόωρες εκλογές είναι να γίνουν οι εκλογές τώρα και μετά να αρχίσει καταιγισμός μέτρων. Γι' αυτό γίνονται πρόωρα οι εκλογές. Αν τις έκαναν σε ένα χρόνο τις εκλογές θα έπρεπε να τρενάρουν τα μέτρα. Ενώ τώρα κάνουν εκλογές και μετά "μπουκάρουν". Δεν αποκλείω αυτό το μήνα πριν τις εκλογές η κυβέρνηση να εξαγγείλει μερικά πυροτεχνήματα - εξαγγελίες για τους αγρότες και τους αντιστασιακούς. Εγώ δε θυμάμαι εκλογές που να μην έχει εξαγγελθεί ότι θα λυθεί το πρόβλημα της εθνικής αντίστασης και το πρόβλημα της αγροτιάς.

Υπάρχουν πολλές υποσχέσεις, αλλά συνήθως ο στόχος είναι η αγροτιά, οι αντιστασιακοί και οι νέοι. Αυτό που θα πω δεν αφορά τους παρισταμένους, ούτε και όλο τον κόσμο, δεν τα ισοπεδώνουμε εμείς, αλλά μία μερίδα του πληθυσμού έχει παγιδευτεί, ένα μέρος της αγροτιάς και κόσμος της Εθνικής Αντίστασης, έχει παγιδευτεί από τέτοια πυροτεχνήματα. Σε κάθε εκλογές έχουμε εξαγγελίες για αγρότες και αντιστασιακούς και νέες θέσεις εργασίας για τη νεολαία.

Επειδή είναι λίγο πονηρή τώρα η περίοδος, προεκλογική, θα υπάρχουν υποσχέσεις αλλά τώρα υπάρχει πολύ πείρα. Εμείς το μόνο που υποσχόμαστε είναι ό,τι λέγαμε τόσα χρόνια: Να συνεχίσουμε να υποσχόμαστε και να τα κάνουμε. Χωρίς αγώνα και τη συμμετοχή του κόσμου δε λύνεται κανένα πρόβλημα. Ακόμα και καλή κυβέρνηση να έχεις, όταν δεν είναι ενεργοποιημένος ο κόσμος και αυτή η κυβέρνηση θα χάσει την επαφή της με τα προβλήματα, πόσο μάλλον όταν έχεις μία επίσημα αντιλαϊκή πολιτική".

Οπου υπάρχει ανεργία, υπάρχει και υποταγή

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στο θέμα της ανεργίας τονίζοντας:

"Ολα τα κόμματα στις εκλογές, είμαι βέβαιη ότι θα έχουν πρώτο θέμα την ανεργία.

Υπάρχει ένα σχέδιο νόμου στη Βουλή που προβλέπει όχι καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά μία θέση εργασίας να μοιράζεται σε τρεις. Μερική, δηλαδή, απασχόληση. Μάλιστα έχει γράψει και ολόκληρο βιβλίο ο Κ. Σημίτης για αυτό που λένε ότι στη σημερινή εποχή το δίλημμα δεν είναι ανεργία ή δουλιά. Επιλογή είναι η μερική απασχόληση, με μισθούς πείνας, με δουλιά όχι σταθερή. Εμείς είμαστε αντίθετοι ριζικά. Αν ακολουθείς πραγματικά αναπτυξιακή πολιτική, φιλολαϊκή, θα έχουμε ανάγκη εργατικών χεριών στην Ελλάδα. Αλλά θέλουν άνεργους για να ρίχνουν τα μεροκάματα και να εκβιάζουν τον κόσμο. Οπου υπάρχει ανεργία, υπάρχει και υποταγή".

Δεν είναι χαμένη η νεολαία

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την αποχή της νεολαίας από την πολιτική ζωή της χώρας, η Αλ, Παπαρήγα υπογράμμισε:

"Εχει γίνει καραμέλα ότι η νεολαία απέχει. Η νεολαία καθοδηγείται συγκεκριμένα να απέχει και να μην τα φορτώνουμε όλα στη νεολαία. Η νεολαία των 17 - 18 χρόνων από τη στιγμή που κάθεται στο θρανίο, για να μην πω από τη στιγμή που γεννιέται, καθοδηγείται ότι είναι ξεπερασμένο, ντεμοντέ, να αγωνίζεται και να συμμετέχει στην πολιτική. Δέχεται μία συστηματική πλύση εγκεφάλου. Η νεολαία αυθόρμητα δεν μπαίνει σε δράση. Δέχεται την επίδραση του κινήματος. Αυτοί που λένε ότι η νεολαία δε συμμετέχει, μιλάω για τους πολιτικούς παράγοντες, αυτοί την καθοδήγησαν και την παρεμποδίζουν να συμμετέχει. Ξέρετε, ο ανασφαλής νέος χάνεται σήμερα.

Εγώ δεν πιστεύω ότι η σημερινή ελληνική νεολαία είναι χαμένη. Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό νέων που σκέπτεται και αναζητεί.

Νομίζω ότι είναι ένα φαινόμενο σχετικά προσωρινό η αποχή, χωρίς να υποτιμώ τους κινδύνους που έχει αν αυτή η νέα γενιά δεν μπει καθόλου στη δράση.

Καθοδηγήθηκε η νεολαία να απέχει. Τα τελευταία χρόνια γίνεται ολόκληρη συκοφάντηση των αγώνων της Εθνικής Αντίστασης, των κοινωνικών αγώνων και ο νέος άνθρωπος επηρεάζεται. Εγώ δεν κολακεύω τη νεολαία. Η νεολαία θέλει καθοδήγηση και διαπαιδαγώγηση για να μπει στη δράση. Οχι καθοδήγηση με την κακή έννοια του όρου, εννοώ θέλει το παράδειγμα, θέλει το κλίμα, αυτό είναι καθοδήγηση".

Αναβάλλεται η περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στη Ζάκυνθο

Αναβάλλεται η διήμερη περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα,στη Ζάκυνθο, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα και αύριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ