ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ρεσιτάλ δημαγωγίας για λεηλασία ψήφων
  • Με ψευδή στοιχεία και απροκάλυπτη παραπληροφόρηση η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους ψηφοφόρους
  • Προεκλογικό τρικ οι δήθεν αυξήσεις μισθών για το 1997 και η εγκατάλειψη του προσανατολισμού για νέους φόρους

Σε κλιμάκωση της γνωστής τους δημαγωγίας και αγώνα δρόμου για τη λεηλασία ψήφων από τους εργαζόμενους προχωρούν ακάθεκτοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τη σκυτάλη για το κυβερνών κόμμα πήρε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος προσπάθησε να σπείρει ψευδαισθήσεις για τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που νικήσει στις εκλογές του επόμενου μήνα.

Οι δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου - ο οποίος ισχυρίστηκε πως πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι "ούτε παροχές ούτε λιτότητα" - υποκρύπτουν και μείωση των λαϊκών εισοδημάτων και σάρωμα των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων. Βέβαια, κατά την πάγια τακτική των κυβερνώντων, φροντίζει να επενδύσει την προσπάθεια υφαρπαγής της λαϊκής ψήφου με κορόνες του τύπου "δε θα επιβληθούν νέοι φόροι" και ότι "το 1997 θα δοθούν πραγματικές αυξήσεις στους εργαζόμενους".

Δύο στοιχεία χαρακτηρίζουν την προεκλογική συνέντευξη του Γ. Παπαντωνίου: Πρώτο, επιδίωξε να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ σαν καλύτερο διαχειριστή - σε σχέση με τη ΝΔ - των απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου και των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Περιχαρής ερμήνευσε την άνοδο που παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες το Χρηματιστήριο σαν "ψήφο εμπιστοσύνης" του κεφαλαίου προς το ΠΑΣΟΚ. Δεύτερο, και σε αντίθεση με τα άλλα κυβερνητικά στελέχη, που συστηματικά κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα "σκληρών μέτρων" και "ρήξεων", ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υπέπεσε στη σαγήνη του ...λαϊκισμού.

  • Προκλητικός ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε για πολλοστή φορά ότι τα εισοδήματα των εργαζομένων την περίοδο 1994-1996 παρουσίασαν πραγματική αύξηση. Συνεχίζοντας τη διαστροφή της πραγματικότητας, προέβη στον ισχυρισμό ότι το 1997 θα υπάρξουν πραγματικές αυξήσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων, οι οποίες προφανώς θα είναι αντίστοιχες των προηγούμενων χρόνων, στη διάρκεια των οποίων οι εργαζόμενοι είδαν τα εισοδήματά τους να συνεχίζουν την κατακόρυφη πτώση τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν πριν από δύο μήνες ο Γ. Παπαντωνίου είχε διατυπώσει παρόμοιες ..."δεσμεύσεις" για αυξήσεις μισθών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον είχε επαναφέρει στην τάξη, λέγοντας ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του υπουργού.
  • Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - ισχυρίστηκε ο υπουργός - δεν προγραμματίζει αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο αντέχει μέχρι το 2000. Στην καλύτερη των περιπτώσεων ο υπουργός για ψηφοθηρικούς λόγους εμφανίζεται αδιάβαστος, μια και θέμα ασφαλιστικού είχε θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις 11 Ιούνη στο συνέδριο του περιοδικού "Εκόνομιστ".
  • Δε θα επιβληθούν νέοι φόροι με τον κρατικό προϋπολογισμό του 1997, είπε στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Τα δε 800 δισ. δραχμές που θα απαιτηθούν για τη μείωση του ελλείμματος, κατά τον Γ. Παπαντωνίου, θα προέλθουν από την αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%!!, την πάταξη της φοροδιαφυγής και τον περιορισμό της σπατάλης των δημόσιων δαπανών. Ετσι ονομάζει το ΠΑΣΟΚ την πλήρη κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων. Πρέπει να σημειωθεί ότι και το 1995 είχαν υποσχεθεί ότι δε θα επιβληθούν νέοι φόροι, αυτό όμως δεν εμπόδισε τον υπουργό Οικονομικών να προβεί σε αυξήσεις των Τελών Κυκλοφορίας κατά 25% μεσοσταθμικά, των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, των διοδίων, ενώ το "νέο φρούτο" είναι η επιβολή τοπικών φόρων από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (περίπτωση Βοιωτίας).

Οσο βέβαια για τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας (κρίση των μικρομεσαίων στρωμάτων, των αγροτών, η αποβιομηχάνιση της χώρας, η ανεργία, τα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου κτλ.) σε σχετική ερώτηση του "Ρ", ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ξεπέρασε το όλο θέμα με τον ...ευφυή ισχυρισμό πως "δεν υποστηρίζουμε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα του ελληνικού λαού...".

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Δεν προσδιορίστηκε ακόμη

Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη η ημερήσια αποζημίωση για τους δικηγόρους που θα είναι δικαστικοί αντιπρόσωποι στις εκλογές της 22ης Σεπτέμβρη, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος είπε χτες ότι η αποζημίωση θα είναι λογικά αυξημένη και θα οριστεί με κοινή απόφαση από τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις τελευταίες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα στην επάνδρωση των εκλογικών τμημάτων με δικαστικούς αντιπροσώπους και βασική αιτία θεωρείται η χαμηλή ημερήσια αποζημίωση.

Στο μεταξύ, μέχρι τις 4 Σεπτέμβρη ο ΔΣΑ θα πρέπει να διορίσει τον εκπρόσωπό του στη συνεδρίαση του πρώτου Τμήματος του Αρείου Πάγου και μέχρι τις 8 Σεπτέμβρη να διαβιβαστεί ο κατάλογος των εκλογικών τμημάτων της χώρας από το υπουργείο Εσωτερικών στον Αρειο Πάγο. Με βάση αυτό τον κατάλογο, θα διοριστούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι.

Οπως είπε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο διορισμός δικαστικών αντιπροσώπων, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις και προτιμήσεις που γίνονται συνήθως προς διευκόλυνση των δικαστικών αντιπροσώπων, θα γίνει με γενικά και αντικειμενικά κριτήρια. Δηλαδή, συγκεκριμένοι δικηγορικοί σύλλογοι ή άλλες κατηγορίες δικαστικών αντιπροσώπων θα στελεχώσουν συγκεκριμένες περιφέρειες.

Στις μονοεδρικές περιφέρειες θα γίνει κλήρωση συγκεκριμένων γραμμάτων της "Αλφαβήτα" και οι δικηγόροι ή άλλες κατηγορίες δικαστικών αντιπροσώπων που περιλαμβάνονται στο γράμμα αυτό θα διοριστούν κατά σειρά.

  • Ορισμένα αριθμητικά λάθη στον υπολογισμό των "υπόλοιπων δημοτών" στις εκλογικές περιφέρειες Σερρών, Φλώρινας, Λάρισας και Χανίων διαπίστωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό των βουλευτικών εδρών.

Τα λάθη αυτά δεν επηρεάζουν τον αριθμό των προστιθέμενων εδρών, ενώ στην απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου επισημαίνεται ότι θα πρέπει να διορθωθούν. Στο ΣτΕ κατατέθηκε για επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Εσωτερικών για τον καθορισμό των βουλευτικών εδρών των εκλογών της 22ης Σεπτέμβρη το οποίο κρίθηκε νόμιμο.

ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν

Σκληρά και ανελέητα θα είναι τα κυβερνητικά μέτρα αν κερδίσουν στις εκλογές τα κόμματα που αποδέχονται τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και υποκλίνονται στους όρους της "σύγκλισης", δήλωσε ο Σπύρος Χαλβατζής

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ στις δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου και στη νέα προσπάθεια αποπροσανατολισμού που εκδηλώθηκε από την κυβέρνηση και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δήλωσε σχετικά:

Ο κ. Παπαντωνίου εμφανίζεται συχνά και με κυνικό τρόπο αναφέρεται στην οικονομική πολιτική. Αυτό είναι δικαίωμά του. Δεν είναι όμως δικαίωμά του να ψεύδεται. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Δεν μπορεί πλέον σήμερα ούτε οι αριθμοί να ευημερούν. Ο κ. Παπαντωνίου, όπως και προχτές ο κ. Σημίτης μίλησαν για τα οικονομικά μεγέθη και εμφανίστηκαν σαν να απευθύνονται σε κατοίκους μιας άλλης χώρας. Σαν δηλαδή να μη ζούμε όλοι εδώ στην Ελλάδα και να μη γνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας του λαού. Τη σκληρή λιτότητα τη βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Την αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας τη ζούμε όλοι, τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος, τη συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το κλείσιμο χιλιάδων μικροκαταστημάτων. Την αύξηση της ανεργίας που ξεπέρασε το 10% με επίσημα στοιχεία. Εδώ πράγματι επετεύχθη η σύγκλιση με τις χώρες της ΕΕ.

Ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι δε θα υπάρξουν ούτε λιτότητα, ούτε και παροχές. Αυτό είναι ψεύδος. Θα υπάρξουν πολύ σκληρή λιτότητα και νέες παροχές στο κεφάλαιο.

Για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών επανέλαβε ισχυρισμούς που είναι ξένοι προς την πραγματικότητα και προσβάλλουν τη νοημοσύνη του λαού όταν λέει ότι υπάρχει αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Μίλησε για αύξηση του ΑΕΠκατά 2,6%. Εμείς το αμφισβητούμε. Είναι μικρότερο από όλες τις χώρες της ΕΕ. Η ποσοστιαία συμμετοχή του αγροτικού και βιομηχανικού τομέα μειώνεται σταθερά.

Ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε:

Δε θα μπούνε νέα φορολογικά μέτρα. Αλλά η κατάργηση των φοροαπαλλαγών στα λαϊκά στρώματα, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας, η αύξηση των διοδίων, η αύξηση των τιμολογίων ΔΕΚΟ, φως, νερό, τηλέφωνο, η αύξηση της δημοτικής φορολόγησης. Η επιβολή νέων ή ο πολλαπλασιασμός φόρων και τελών από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για κάθε έργο ή υπηρεσία.

Η περικοπή κοινωνικών δαπανών στην παιδεία, υγεία, ασφάλιση, δε ρίχνουν ακόμα περισσότερο το βιοτικό επίπεδο του λαού μας; Εχουν έτοιμα σχέδια για νέα μέτρα αντιασφαλιστικά.

Για τον πληθωρισμό ο κ. Παπαντωνίου,έκανε λόγο για 5% στο τέλος του '96 και η πραγματικότητα είναι ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ το 8%.

Παραμένει τριπλάσιος του μέσου όρου της ΕΕ παρά τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν από διάφορες προεκλογικές διακηρύξεις τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα που αποδέχονται τη Συνθήκη του Μάαστριχτ υποκλίνονται στους όρους της σύγκλισης.

Μακάρι να διαψευστούμε. Αλλά τα μέτρα θα είναι σκληρά, ανελέητα, αντιλαϊκά.

Ενα ισχυρό ΚΚΕ θα είναι η αναζωογόνηση της ελπίδας για μια λαϊκή αντεπίθεση κόντρα στη νεοσυντηρητική θύελλα που επέρχεται.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Μέχρι τις 4 Σεπτέμβρη οι εξαιρέσεις

Μέχρι τις 4 του Σεπτέμβρη θα γίνονται δεκτές στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας αιτήσεις εξαίρεσης ή προτίμησης δικηγόρων, αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής στις εκλογές. Στις δηλώσεις προτίμησης αποκλείονται οι μονοεδρικές περιφέρειες και οι εκλογικές περιφέρειες του τόπου καταγωγής του δικηγόρου και του Πρωτοδικείου, στην περιφέρεια του οποίου ασκεί τα καθήκοντά του.

Συγκέντρωση - συζήτηση για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ

Συγκέντρωση - συζήτηση, με ομιλητή τον Κράτη Κυριαζή, γραμματέα της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς, διοργανώνει η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την Παρασκευή 30 Αυγούστου στο Πάρκο Ειρήνης Λουτρακίου. Αντικείμενο της συζήτησης θα είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ, οι επιπτώσεις στη χώρα μας και η προοπτική της διενέργειας δημοψηφίσματος με βάση το άρθρο 44 του Συντάγματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ