ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Ρυθμίσεις - πρόκριμα για ασυδοσία

Το ΕΣΡ, με μια απαράδεκτη χτεσινή απόφαση, εξαιρεί ουσιαστικά τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα από προεκλογικές ρυθμίσεις και επιτρέπει την ασύδοτη λειτουργία τους στο "δικομματικό μοτίβο". Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ καταψήφισε και αντιπρότεινε ρυθμίσεις για ίσους όρους αντιπαράθεσης

Ρυθμίσεις στο ραδιοτηλεοπτικό χρόνο, πολύ πιο πίσω από κείνες που έγιναν για τις εκλογές του '93 αποφάσισε, χτες, να προτείνει το ΕΣΡ, ενόψει της λήψης της τελικής διυπουργικής απόφασης για τους όρους και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής των εκλογών.Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η κυβέρνηση με σχετική διυπουργική απόφαση, που θα εκδοθεί μετά τη σημερινή δεύτερη σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής.

Η απόφαση - πρόταση του ΕΣΡ για τις προεκλογικές ρυθμίσεις, ουσιαστικά, αφορά μόνον τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα - αν και ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει να εφαρμόζονται και από τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Βεβαίως, την καταψήφισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο ΕΣΡ, τονίζοντας πως θεωρεί απαράδεκτες τις σχετικές ρυθμίσεις που παραβιάζουν και τον ίδιο το νόμο 2429/10.7.1996. Προκαλεί, έτσι, εντύπωση πώς ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΣΡ, που ανακοίνωσε την απόφαση, κατά περίεργο τρόπο, υποστήριξε ότι η απόφαση ψηφίστηκε ομόφωνα πλην δύο, επιμέρους, σημείων!

Συγκεκριμένα, με τη χτεσινή απόφαση του ΕΣΡ, προτείνεται να καλυφθεί, από τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα και μόνον, από μία συνέντευξη κάθε αρχηγού κόμματος από δημοσιογράφους κοινής αποδοχής. Επίσης, θα καλυφθεί από μία συνέντευξη, κάθε αρχηγού, στο Ζάππειο, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και από μια προεκλογική συγκέντρωση που θα επιλέξουν τα ίδια τα κόμματα. Αντίθετα απ' ό,τι ορίζει ο νόμος, η απόφαση του ΕΣΡ δε συμπεριλαμβάνει τα ιδιωτικά κανάλια στην απόφαση, δεν τα υποχρεώνει για την κάλυψη των παραπάνω προεκλογικών συνεντεύξεων και της προεκλογικής συγκέντρωσης, κάτι που ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ ζήτησε, προτείνοντας να γίνει (μετάδοση) σε εθνικό δίκτυο.

Στρογγυλά τραπέζια

Πέραν αυτών, το ΕΣΡ θεωρεί, απλώς, απαραίτητο να μεταδοθούν από τον εθνικό φορέα (ΕΡΤ) και τα άλλα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια τουλάχιστον τέσσερες συζητήσεις - στρογγυλά τραπέζια με επιμέρους θέματα (οικονομία, εθνικά- εξωτερική πολιτική κλπ.), με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων. Επίσης, να διατεθούν από όλους τους σταθμούς από ένα 10λεπτο (!) κάθε βδομάδα ως τις εκλογές για την προβολή των θέσεων των κομμάτων. Εδώ εξαντλούνται όλες οι υποχρεώσεις των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών! Πρέπει να σημειωθεί ότι, με τη χτεσινή απόφασή του, το ΕΣΡ βρίσκεται πίσω και από το 1993, αφού περιορίζει το δωρεάν χρόνο για τα κόμματα.

Ομως, το πλέον προκλητικό, στη χτεσινή απόφαση - πρόταση, είναι το γεγονός ότι το ΕΣΡ αρνήθηκε να ισχύσουν ρυθμίσεις που να υποχρεώνουν όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα να διαθέτουν ίσο χρόνο στα δελτία ειδήσεων για την παρουσίαση της προεκλογικής δραστηριότητας των κομμάτων. Οπως και για την υποχρέωση των μέσων να εφαρμόζουν τις προεκλογικές ρυθμίσεις σε όλες τις υπάρχουσες ή άλλες ενημερωτικές - εκλογικές εκπομπές που θα προγραμματίζουν, ώστε να συμμετέχουν όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Μ' αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά, και με ευθύνη του ΕΣΡ, προκρίνονται και κατοχυρώνονται άνισοι όροι αντιπαράθεσης, αφού, στη βάση των διαπλεκομένων, τα ιδιωτικά, και της εξάρτησης από την κυβέρνηση, τα κρατικά ΜΜΕ, θα προβάλλουν και θα αναπαράγουν τους όρους για τη στήριξη του δικομματισμού...

Το ΚΚΕ

Ακριβώς για να διασφαλιστούν όροι ίσης προεκλογικής αντιπαράθεσης για όλα τα κόμματα, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις - ρυθμίσεις, που εξασφαλίζουν ίσους όρους προεκλογικής αντιπαράθεσης των κομμάτων. Βασικά στοιχεία της πρότασης είναι πως όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα - κρατικά και ιδιωτικά, εθνικής και τοπικής εμβέλειας - όπως προβλέπεται από το σχετικό νόμο και όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, εφαρμόζουν, ενιαία, συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αφορούν το χρόνο και τον τρόπο κάλυψης της προεκλογικής δραστηριότητας των κομμάτων και προβολής των θέσεών τους, για πραγματικά αντικειμενική ενημέρωση των ψηφοφόρων.

Με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο ΕΣΡ, σχετικά με την απαράδεκτη απόφαση που πάρθηκε, τονίζει χαρακτηριστικά:

Το ΔΣ του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με την απόφαση - πρότασή του για τις ρυθμίσεις σχετικά με το ραδιοτηλεοπτικό χρόνο, ουσιαστικά, προτείνει μέτρα που ενισχύουν την ασυδοσία ιδιαίτερα στα ιδιωτικά ΜΜΕ, αντί να εξασφαλίζουν ίσους όρους στην προεκλογική αντιπαράθεση των κομμάτων και την προβολή των θέσεών τους.

Στην πράξη, επισημαίνεται σε άλλο σημείο, τα ιδιωτικά Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα μπορούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, να αποσιωπούν τις αντίθετες απόψεις και τη δραστηριότητα των μικρότερων κομμάτων και, εν τέλει, να παραπληροφορούν τους εργαζόμενους, όλους τους πολίτες. Στα πλαίσια των διαπλεκομένων συμφερόντων των μεγαλοϊδιοκτητών των ΜΜΕ και των κομμάτων του δικομματισμού, προκρίνεται ο στόχος διαμόρφωσης και αναπαραγωγής άνισων όρων εκλογικής αντιπαράθεσης υπέρ των κομμάτων του δικομματισμού, βεβαίως.

Ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τονίζει, καταψήφισα την παραπάνω, απαράδεκτη κατά τη γνώμη μας, απόφαση που υπερψήφισαν όλα τα παρόντα μέλη του ΕΣΡ και οι εκπρόσωποι των κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Πολιτική Ανοιξη) που συμμετείχαν. Αντιπροτείναμε σειρά μέτρων και ρυθμίσεων για ενιαία εφαρμογή από όλα - τα κρατικά και τα ιδιωτικά - Ρ/Τ μέσα, που εξασφαλίζουν, κατά το δυνατόν στα πλαίσια της υπάρχουσας πραγματικότητας, προϋποθέσεις για ίσους όρους προεκλογικής αντιπαράθεσης.Δυστυχώς, η πλειοψηφία του ΕΣΡ απέρριψε τις προτάσεις μας οι οποίες, εκτός των άλλων, θα συνέβαλαν στην αναβάθμιση και του ρόλου του Συμβουλίου στην κοινωνία.

Συνεδριάζει σήμερα η Διακομματική Επιτροπή

Συνεδριάζει σήμερα το πρωί η Διακομματική Επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών με θέματα τη ρύθμιση του τρόπου προβολής κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης και την αποτίμηση των παροχών σε είδος προς τους υποψηφίους.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χτες τα ανώτατα όρια δαπανών ανά εκλογική περιφέρεια, για κάθε υποψήφιο βουλευτή, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Για την Α Αθηνών ορίζεται στα 13.298.930 δραχμές, τη Β Αθηνών στα 18.468.480, την Α Πειραιώς στα 9.796.110, τη Β Πειραιώς στα 9.970.110, την Α Θεσσαλονίκης στα 11.579.020, και τη Β Θεσσαλονίκης στα 9.632.420. Οποιος υπερβεί το πλαφόν θα υποστεί οικονομικές κυρώσεις.

Η Διακομματική Επιτροπή θα προμετρά στις δαπάνες του υποψηφίου και ορισμένες κατηγορίες δωρεάν παροχών σ' αυτόν, όπως τη δωρεάν παροχή σ' αυτόν χώρου για να στεγάσει το εκλογικό του κέντρο. Ενδεχόμενα, θα προσδιορίσει τα κατώτερα όρια δαπάνης για μετακινήσεις ψηφοφόρων, έντυπο υλικό, μίσθωση αιθουσών για συγκεντρώσεις και μίσθωση εκλογικών κέντρων. Για τα τελευταία θα οριστεί κατώτερο όριο δαπάνης με βάση την αντικειμενική τους αξία επί συντελεστή που θα αποφασίσει. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει την κυκλοφορία "μαύρου χρήματος", αφού ποσά μπορεί να συνεχίσουν να διακινούνται "κάτω από το τραπέζι".

Εξάλλου, η Διακομματική Επιτροπή σήμερα θα εξετάσει αν υπάρχει ανάγκη μέτρησης του χρόνου για διαφημίσεις ή παρουσιάσεις υποψηφίων σε τηλεοπτικές εκπομπές. Στην περίπτωση που αναγνωριστεί ότι υπάρχει ανάγκη, τότε ενδεχομένως η κυβέρνηση θα αναθέσει σε εταιρία το έργο μέτρησης του χρόνου. Εξάλλου, εκφράζεται η πρόθεση όσοι περιορισμοί ισχύουν για τα πανελλήνιας εμβέλειας κανάλια να ισχύσουν και για τα τοπικά. Αυτό όμως κρίνεται δύσκολο, καθώς ο αριθμός των τοπικών καναλιών είναι πολύ μεγάλος και άρα δύσκολο να γίνει επαρκής έλεγχος.

Εξάλλου, με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τα υπουργεία, τις περιφερειακές διοικήσεις και τις νομαρχίες να του αποστείλουν ονομαστικές καταστάσεις των μονίμων υπαλλήλων τους που είναι πτυχιούχοι της νομικής σχολής. Και αυτό προκειμένου οι υπάλληλοι αυτοί να διοριστούν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στις εκλογές, αν παρουσιαστούν ελλείψεις.

Ο μύθος του "τηλεοπτικού διαλόγου"

Η πρόκριση της τηλεόρασης από τα κόμματα του δικομματισμού ως βασικού "πεδίου" της προεκλογικής "αντιπαράθεσης" και η αναγόρευση του "τηλεοπτικού διαλόγου" ως αποκλειστικής σχεδόν μορφής επικοινωνίας με το λαό, δεν είναι φυσικά τυχαία επιλογή.

Η τηλεόραση, από μόνη της, είναι βασικό εργαλείο που προωθεί τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση, τόσο στο πολιτικό, όσο κυρίως στο κοινωνικό επίπεδο. Αυτή είναι αποστολή της και η φιλοσοφία της. Σε αυτήν έχει υποταχθεί το σύνολο του προγράμματός της.

Στις προεκλογικές περιόδους η τηλεόραση, όπως έχει αποδείξει επανειλημμένα, αναλαμβάνει, στο "γόνιμο έδαφος" που έχει καλλιεργήσει όλο το προηγούμενο διάστημα, να αναδείξει και στηρίζει τους εκλεκτούς των ιδιοκτητών των ΜΜΕ και γενικότερα των οικονομικά ισχυρών, καθώς και τα κόμματα που είναι πολιτικοί εκφραστές της οικονομικής ολιγαρχίας. Οι υπόλοιποι παραδίνονται στην αφάνεια και την "ανυπαρξία", καθότι "είδηση είναι ό,τι παίξουν τα κανάλια", σύμφωνα με την αυτάρεσκη αρχή τους.

Την αποστολή αυτή τη διεκπεραιώνει με πολλούς τρόπους και μορφές: Με τα δελτία ειδήσεων, τις εκπομπές λόγου (τοκ σόου), τις εκπομπές "έκτακτης ενημέρωσης", ακόμα και μέσω των ψυχαγωγικών προγραμμάτων. Οι εκπομπές αυτές έχουν στηθεί ακριβώς για να υπηρετήσουν τον παραπάνω στόχο των αφεντικών των ΜΜΕ: Δημοσιογράφοι, συντονιστές, σχολιαστές είναι επιλεγμένοι με αυστηρά κριτήρια γι' αυτή τη δουλιά και έχουν δώσει δείγματα γραφής ότι μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή την αποστολή. Οι καλεσμένοι πολιτικοί δε βρίσκονται τυχαία στα στούντιο και στα "παράθυρα". Υπάρχει λίστα, έστω και άτυπα, για τους πολιτικούς που θα προσκαλούνται και θα εμφανίζονται στο γυαλί.

Προκαθορισμένη επίσης, σε σημαντικό βαθμό αν όχι καθ' ολοκληρία, είναι η θεματολογία και οι ερωτήσεις που θα υποβληθούν και λίγο - πολύ έχει προκαθοριστεί και το "θέαμα" που θα προκύψει και το οποίο βέβαια καμία σχέση δεν έχει με τις ανάγκες των τηλεθεατών για ενημέρωση.

"Κομμένοι" όσοι αντιστέκονται

Δουλιά της τηλεόρασης δεν είναι η ενημέρωση, αλλά η παραπληροφόρηση. Οσον αφορά τις εκλογές, δουλιά της τηλεόρασης είναι να σπρώξουν τις λαϊκές μάζες να ψηφίσουν τα κόμματα του δικομματισμού και κυρίως τα δύο μεγάλα, κόντρα στα συμφέροντά τους.

Είναι μετέωρη και αστεία η άποψη που υποστηρίζει ότι η τηλεόραση μπορεί να εξασφαλίσει ισότιμη, ή αναλογική έστω, μεταχείριση των κομμάτων έστω και για ένα περιορισμένο διάστημα, όπως αυτό της προεκλογικής περιόδου.

Ειδικότερα, η τηλεόραση και, βέβαια, γενικότερα τα ΜΜΕ είναι εχθρικά στις πολιτικές δυνάμεις που αντιστέκονται και, πολύ περισσότερο, που αγωνίζονται να ανατρέψουν το σημερινό σάπιο καθεστώς.

Από αυτή την άποψη, το ΚΚΕ τυγχάνει "ειδικής" μεταχείρισης και μάλιστα με τρόπο προκλητικό και κυνικό. Απροσχημάτιστα και προκλητικά αποκλείουν τους εκπροσώπους του από τα κανάλια "τους" και δε διστάζουν να δείξουν ποικιλόμορφα την εμπάθεια και τον αντικομμουνισμό που τα διαπνέει.

Είναι αυτονόητο ότι οι κομμουνιστές δεν μπορούν - ούτε θέλουν - να εναποθέσουν, όπως το κάνουν τα μέλη των άλλων κομμάτων, την επικοινωνία, την προβολή των θέσεων του Κόμματος και την επαφή τους με το λαό στα κανάλια της άρχουσας τάξης. Η άμεση και ζωντανή επαφή με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι αναντικατάστατη.

Π. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ