ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κριτήριο ψήφου η στάση και η δράση των κομμάτων

"Βασικό κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι η στάση και η δράση των κομμάτων απέναντι στις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Βασικό κριτήριο τι έκανε το κάθε κόμμα, πώς αντιστάθηκε σε επιλογές που οδηγούν στο ξεπούλημα της παραγωγικής βάσης της χώρας, σε λιτότητα, ακρίβεια και ανεργία".

Την παραπάνω επισήμανση έκανε χτες η Αλ. Παπαρήγα μιλώντας στους εργαζόμενους του "Ολύμπικ Κέτερινγκ". Και δίνοντας στους συνομιλητές της παραδείγματα από το ποιες πράξεις καθορίζουν τελικά τη στάση των κομμάτων, ανάμεσα σε άλλα σημείωσε: Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που προειδοποίησε ότι το Μάαστριχτ είναι ζημιά για τον τόπο. Δεν ψηφίσαμε τη Συνθήκη, δεν καλλιεργήσαμε αυταπάτες. Το ίδιο και για το ΝΑΤΟ. Είπαμε ότι η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας απειλείται από το ΝΑΤΟ πριν απ' όλα. Το είδαμε και στον πόλεμο της Βοσνίας και στο Κυπριακό και στην απειλή που δέχονται τα σύνορα της χώρας. Δε χτυπήσαμε μόνο το "σαμάρι", την Τουρκία, αλλά και το "ζώο" που το κουβαλά, τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ. Τα άλλα κόμματα ομολογούν πλέον ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται η πολιτική των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα, η πολιτική του ΝΑΤΟ. Αρα ένα κόμμα κρίνεται από εκεί. Και γι' αυτό ο λαός πρέπει να τους ρίξει μαύρο. Είτε είναι μεγάλα είτε μικρά κόμματα, γιατί παραπλάνησαν και αφόπλισαν το λαό και κέρδισαν χρόνο για μέτρα αντιλαϊκά και άγρια λιτότητα. Να κρίνετε επίσης με την εμπειρία σας. Σας υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ ότι θα λύσει το ιδιοκτησιακό και ότι θα ανατρέψει την αποικιοκρατική σύμβαση της ΝΔ. Τα πράγματα μένουν ως έχουν. Μπορούσε να φέρει νόμο και να το λύσει. Δεν το έκανε. Μετά τις εκλογές, προειδοποιούμε ότι, αν δε χτυπηθεί αυτή η πολιτική, η σύμβαση δε θα αλλάξει και θα ξεπουληθούν άγρια ΟΑ και "Κέτερινγκ".

Σας λέμε ότι μέχρι τις 22 του Σεπτέμβρη έχετε ένα όπλο, την ψήφο. Αν το χρησιμοποιήσετε σωστά, μαζί με το όπλο των αγώνων, κάτι μπορεί να γίνει. Γι' αυτό, με το κεφάλι ψηλά, ζητάμε ψήφο στο ΚΚΕ, που μπορεί να είναι ισχυρή αντιπολίτευση υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων. Θα βάζει εμπόδια σε όποια κυβέρνηση και εμπόδια στα σενάρια εγκλωβισμού λαϊκών δυνάμεων.

Ασφαιρη κριτική

Αναφερόμενη ειδικότερα στην προεκλογική τακτική των άλλων δυνάμεων, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: Πρέπει να πω ότι προεκλογικά δεν έχουμε μόνο την υποσχεσιολογία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχουμε και τη χάρτινη προεκλογική κριτική και των άλλων μικρότερων κομμάτων, που παραμονές εκλογών θυμήθηκαν ότι υπάρχει και πεδίο κριτικής για την ΕΕ.

Η προεκλογική υποσχεσιολογία και η προεκλογική κριτική δεν έχει καμιά αξία. Σημασία έχει αν ένα κόμμα αντιστέκεται, παλεύει, συμβάλλει στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων 365 μέρες το χρόνο και όχι τι συνθήματα προβάλλει τις 30 προεκλογικές μέρες.Σημασία έχει τι κάνεις από την άλλη μέρα των εκλογών έως την ημέρα που γίνονται οι επόμενες εκλογές.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να ρίξει "μαύρο" σε αυτά τα κόμματα μέσω της ψήφου στο ΚΚΕ. Το μήνυμα αφορά τα κόμματα του δικομματισμού που κυβέρνησαν. Αφορά και τα άλλα κόμματα τα οποία παραπλάνησαν και αφόπλισαν το λαό με τη στάση τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ιδιαίτερα τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το ΝΑΤΟ. Με τα ωραία λόγια που έλεγαν για αλλαγές και προκλήσεις, δυνατότητες, ευκαιρίες. Ετσι κερδήθηκε χρόνος από την κυβέρνηση και τη συντηρητική πολιτική για να παρθούν αντιλαϊκά μέτρα και να προχωρήσει η άγρια λιτότητα.

Προειδοποιώντας, τέλος, για μία ακόμα φορά, για όσα θα έρθουν την επόμενη μέρα, την 23 του Σεπτέμβρη, ξεκαθάρισε: Εμείς από τις 23 Σεπτέμβρη 1996 θα κάνουμε πρώτο θέμα το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας, το λουκέτο που ετοιμάζεται να μπει σε εργοστάσια και επιχειρήσεις κερδοφόρες, γιατί οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό για ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη. Γι' αυτά τα βασικά ζητήματα και για βασικά αγροτικά προϊόντα, τα οποία γίνονται αντικείμενο τρομερής επίθεσης απ' τη μεριά της ΕΕ και των ΗΠΑ, είμαστε αποφασισμένοι, κυριολεκτικά, να ξεσηκώσουμε το λαό για να αντισταθεί στη νέα επίθεση που θα έρθει".

Δε φτάνει η συμπάθεια, χρειάζεται η ψήφος στο ΚΚΕ

Επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα στις εγκαταστάσεις της "Ολύμπικ Κέτερινγκ"

Με την αβεβαιότητα για το αύριο της δουλιάς τους ζωγραφισμένη στα πρόσωπα και την αγωνία, κύρια, όχι για το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, αλλά για το τι θα σηματοδοτεί το τέλος της εκλογικής αναμέτρησης για αυτούς τους ίδιους και τις οικογένειές τους, υποδέχτηκαν χτες οι εργαζόμενοι στο "Oλύμπικ Kέτερινγκ" την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Η επίσκεψη δεν ξένισε, δε θεωρήθηκε απλά προεκλογική, αν και είχε και τέτοιο χαρακτήρα, καθώς είναι η τρίτη κατά σειρά επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα στο χώρο και ενώ έχουν προηγηθεί, επίσης, αρκετές ακόμα επισκέψεις άλλων στελεχών του Κόμματος, δείγμα του ενδιαφέροντος για μια επιχείρηση του δημόσιου τομέα που βρίσκεται στο στόχαστρο της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων.

Είναι σε κίνδυνο

Πρώτος σταθμός της χτεσινής περιοδείας τα γραφεία της διοίκησης, όπου εκπρόσωποί της ανέφεραν στην αντιπροσωπεία του Κόμματος θετικά για την πορεία της επιχείρησης στοιχεία. Παρά το γεγονός ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της "Ολύμπικ Κέτερινγκ" βρίσκεται στον αέρα (σ. σ. η ΟΑ έχει την πλειοψηφία των μετοχών και τη διοίκηση, οι ιδιώτες όμως παραμένουν κάτοχοι του πακέτου του 49% των μετοχών και διεκδικούν 17 δισ. δρχ., ποσό ικανό να τινάξει το ταμείο της επιχείρησης στον αέρα) οι εκπρόσωποι της διοίκησης ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι κατά την άποψή τους δεν υπάρχει προοπτική ιδιωτικοποίησης. Γεγονός όμως είναι ότι η επιχείρηση βρίσκεται ήδη σε τροχιά μετατροπής της σε πολυμετοχική κατά το παράδειγμα του ΟΤΕ, ενώ μία πρόσθετη απειλή προέρχεται από τον παράγοντα "αεροδρόμιο Σπάτων", όπου θα πρέπει να μεταφέρει τη δραστηριότητά της σαν ένα από τα "μαγαζιά" εξυπηρέτησης του νέου αεροδρομίου, με απώλεια των προνομίων που διαθέτει σήμερα στο Ελληνικό.

Τόσο στη διάρκεια της συζήτησης με τη διοίκηση όσο και σε αυτήν με τους εργαζόμενους στο τμήμα εξυπηρέτησης, η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε ότι: Η κυβέρνηση έχει βαρύτατη ευθύνη, διότι δεν έλυσε νομοθετικά το θέμα της ακύρωσης της αποικιοκρατικής σύμβασης που έκανε η ΝΔ προηγούμενα. Φτάνουμε τώρα στις εκλογές και η επιχείρηση αυτή είναι ξεκρέμαστη και σε μια πάρα πολύ επικίνδυνη πορεία. Η κυβέρνηση μπορούσε και έπρεπε να το έχει λύσει.

Χρησιμοποιούν την ψήφο σαν συναίνεση των εργαζομένων για ξεπουλήματα. Θα ξεκινήσουν οι εργασίες για το αεροδρόμιο στα Σπάτα και η γερμανική εταιρία θα κάνει ό,τι κάνει τώρα η γαλλική εταιρία στο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕΤΡΟ, που συμφώνησαν, δεσμεύτηκαν σε ορισμένα πράγματα, και μετά σταματάνε το έργο και ζητάνε πανωπροίκια. Ετσι θα κάνουν και οι Γερμανοί, θα τροποποιούν τους όρους της σύμβασης και θα λένε "ή το εγκαταλείπουμε ή υποκύπτετε ακόμα περισσότερο". Θα ζητάνε πανωπροίκια. Η ιδιωτικοποίηση της "Ολυμπιακής" θα συμπαρασύρει και το "Κέτερινγκ".

Ποτέ δεν είναι αργά

Από τις ερωτήσεις εργαζομένων σχετικά με τη θέση του Κόμματος για τις εργασιακές σχέσεις φάνηκε ότι ναι μεν είναι καθαρό στους εργαζόμενους πως το μέλλον τους είναι δυσοίωνο, αλλά ταυτόχρονα και ότι ο φόβος "κλείνει στόματα". "Αν δεν ξεσηκωθείτε, αύριο η μεγάλη πλειοψηφία θα είστε εποχιακά εργαζόμενοι. Ηδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για το μοίρασμα μίας θέσης εργασίας σε τρεις εργαζόμενους. Εμείς λέμε: Μόνιμη, σταθερή δουλιά για όλους.Και πιστεύουμε πως αν υπάρξει πραγματική ανάπτυξη, θα έχουμε έλλειψη εργατών. Η ανεργία δεν είναι αναπόφευκτη. Είναι τεχνητή για να κρατούν υποταγμένους τους εργαζόμενους". Απαντώντας, επίσης, σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη δυσαρμονία που παρουσιάζεται ανάμεσα στις ψήφους που παίρνουν οι κομμουνιστές στο συνδικαλιστικό κίνημα και τις ψήφους που παίρνει το ίδιο το κόμμα στις εκλογές, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: Πράγματι στο συνδικαλιστικό κίνημα εκφράζεται μια μεγαλύτερη συμπάθεια στο ΚΚΕ απ' ό,τι στις εκλογές. Είναι καιρός ο κόσμος να καταλάβει ότι δε φτάνει αυτή η συμπάθεια προς τους κομμουνιστές που εκφράζεται στα συνδικάτα. Οτι πρέπει να δοθεί αυτή η ψήφος και στο ίδιο το ΚΚΕ. Οι άλλοι υπόσχονται δουλιά, ρουσφέτια. Ετσι ο κόσμος ψηφίζει για μια προσωρινή ανακούφιση. Ομως τα ρουσφέτια δεν έλυσαν τα προβλήματα. Απλά κέρδισε χρόνο η πλουτοκρατία. Εμείς λέμε πως ποτέ δεν είναι αργά για το μεγάλο βήμα. Για ψήφο στο ΚΚΕ".

Aπό την επίσκεψη και τη συζήτηση της Αλέκας Παπαρήγα με τους εργαζόμενους στο "Oλύμπικ Kέτερινγκ"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ