ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Καταδικάστε τους, ενισχύστε το ΚΚΕ!

Περιοδεία, χτες, στην "Ολυμπιακή Αεροπορία"

Οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να καταδικάσουν απερίφραστα το δικομματισμό σε όλες τις εκφράσεις του. Να καταδικάσουν αυτούς που ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το πρόγραμμα "σύγκλισης", αυτούς που λένε ότι φταίνε οι εργαζόμενοι για τα προβλήματα στις ΔΕΚΟ και τους παρουσιάζουν ως προνομιούχους. Η φυγή ψήφων από τα κόμματα του δικομματισμού πρέπει να είναι μαζική, αλλά πρέπει και να πάει στη σωστή θέση. Κι αυτή είναι η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ. Εχουμε δικαίωμα να ζητάμε αυτή την ενίσχυση ως η μόνη - αυτή τη στιγμή - δύναμη, όχι μόνο αντίστασης αλλά και αντεπίθεσης για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

Το συμπέρασμα έβγαινε αβίαστα χτες στη διάρκεια μιας μεγάλης συζήτησης που είχε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,με εργαζόμενους στην Οικονομική Διεύθυνση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας".Μια συζήτηση, στο κέντρο της οποίας βρέθηκαν τόσο τα οξυμένα εργασιακά προβλήματα του χώρου όσο και το κεντρικό - από τη σκοπιά των εργαζομένων - πολιτικό πρόβλημα των ημερών, το ποιος, δηλαδή, θα είναι ο δρόμος που θα σηματοδοτηθεί από το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης.

"Η λύση στα προβλήματα θα κριθεί τόσο από το δυνάμωμα των ουσιαστικών αγώνων που πρέπει να κάνετε, όσο και από την ψήφο σας" τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, στην αρχή ακόμα της συζήτησης. Μέχρι τώρα, συνέχισε, είναι πολλοί αυτοί που φτάνουν στην κάλπη έχοντας στο μυαλό και την καρδιά τους μια διαμαρτυρία για όσα συμβαίνουν, αλλά τελικά ρίχνουν ψήφο υπέρ των υπευθύνων για αυτή την κατάσταση. Πρέπει να το πούμε: Στην κάλπη δε μετράει το τι σκέφτεσαι, αλλά το ποιος κερδίζει από την ψήφο σου. Ειδικά σήμερα, θέλουμε να προειδοποιήσουμε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, να κερδίζουν από τη λαϊκή ψήφο τα κόμματα του δικομματισμού, τα μέτρα που θα παρθούν στις 23 Σεπτέμβρη θα είναι τέτοια που θα πληρώνουν και τα εγγόνια μας. Κι όταν αυτό συμβεί θα χρειαστούν πολύ περισσότερες θυσίες για να ανατραπεί.

Εγκαιρα προειδοποιήσαμε
"Το ΚΚΕ, είπε η ΓΓ του Κόμματος σε άλλο σημείο της συζήτησης, προειδοποίησε έγκαιρα για όσα συμβαίνουν σήμερα σαν αποτέλεσμα της υιοθέτησης από τις άλλες δυνάμεις του δόγματος για "ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων" που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ελεύθερη κίνηση της φτώχειας και της λιτότητας. Το ΚΚΕ ζητά να το ενισχύσετε και εκλογικά δίνοντας έτσι δύναμη και στο λαϊκό κίνημα, αλλά και για να βοηθήσει αυτή η ενίσχυση στο να απελευθερωθούν δυνάμεις που θα αγωνιστούν. Να απεγκλωβιστούν ριζοσπαστικές δυνάμεις, που σήμερα παραμένουν εγκλωβισμένες σε άλλα κόμματα μέσα σε ένα κλίμα συναίνεσης. Πιστεύουμε ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα αρχίσουν πολιτικές διεργασίες. Ενας μέρος του κόσμου κινδυνεύει να βρεθεί εγκλωβισμένο για ένα διάστημα στα διάφορα "κεντροαριστερά" σχήματα, κι αυτό το διάστημα θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση που θα σπεύσει στη βάση αυτής της συναίνεσης να πάρει πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα. Ενα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ την επομένη των εκλογών θα συμβάλλει στο να υπάρχει αντίσταση, θα βοηθήσει στην κινητοποίηση αγωνιστικών δυνάμεων. Ενδεχόμενα να εμφανιστούν και νέα πολιτικά σχήματα. Μπορεί ακόμα να προκύψει το ενδεχόμενο το ΚΚΕ μαζί με άλλες δυνάμεις να κτίζουν τον άλλο πόλο, τον πόλο της αντεπίθεσης. Αυτό είναι ρεαλιστικό. Αντιπαλέψαμε μέχρι τώρα τη μοιρολατρία και την ευκολοπιστία, τα όπλα της "κεντροαριστεράς". Πιστεύουμε ότι πολλά μπορούν ακόμα να γίνουν. Αγωνιζόμενοι θα αποφασίσουμε τα όποια βήματα, όχι υποταγμένοι!".

Είμαστε αισιόδοξοι, κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα, ότι το ΚΚΕ θα βγει ενισχυμένο από την εκλογική μάχη. Αυτό για το οποίο ανησυχούμε είναι το πόσο έγκαιρα θα εκφραστεί η αφύπνιση του λαού. Να μην τρέχουμε εκ των υστέρων. Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι θα είμαστε μία αντιπολίτευση που "θα αλλάξουμε τα φώτα" στην όποια κυβέρνηση προκύψει. Χρειαζόμαστε γι' αυτό και τη δική σας ενίσχυση. Μην αφήσετε να σας πάρουν την ψήφο, για να σας λένε αύριο ότι συναινείτε στα μέτρα που αυτοί θα παίρνουν.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Παρόντες σ' όλα τα προβλήματα οι κομμουνιστές

Περιοδεία στο Τζάνειο Νοσοκομείο στον Πειραιά πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο υποψηφίων βουλευτών του ΚΚΕ στην Α' και τη Β' Περιφέρεια του Πειραιά

Η κατάσταση που επικρατεί στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά είναι ένα μικρό δείγμα του τι συμβαίνει γενικότερα στο χώρο της δημόσιας υγείας. Τα προβλήματα που δημιουργούν τα χρέη του νοσοκομείου προς τους προμηθευτές, η έλλειψη προσωπικού, κύρια νοσηλευτικού, καθώς και χώρου, οξύνονται καθημερινά. Οι εργαζόμενοι έχουν έρθει σε απόγνωση. Τα σχέδια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και προηγούμενα της ΝΔ για ιδιωτικοποίηση των δημοσίων νοσοκομείων, τους έχουν γεμίσει ανασφάλεια. Νωπές είναι οι εξαγγελίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας για δανεισμό των νοσοκομείων από τράπεζες, προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρέη προς τους προμηθευτές. Τι πρέπει να γίνει για την ανατροπή αυτής της κατάστασης;

Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα των εργαζομένων έδωσαν ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο στην Α Πειραιά και ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και υποψήφιος στη Β Πειραιά, που επισκέφθηκαν χτες το Νοσοκομείο."Ούτε σε ένα από τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζομένους έχουμε πάρει απουσία. Για να αντιπαλέψουμε, όμως, πρέπει να έχουμε δύναμη κι εδώ χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας", τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής. "Η ψήφος σας πρέπει να βοηθήσει να πάμε σαν χώρα, σαν λαός, μπροστά και όχι πίσω", πρόσθεσε ο Γ. Μανουσογιαννάκης.

Πρώτος σταθμός των δύο υποψηφίων βουλευτών του ΚΚΕ ήταν το σωματείο εργαζομένων. Εκεί έγινε εκτενής συζήτηση με την πρόεδρο του σωματείου Μ. Τζαφέστα,τον διευθυντή του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Θ. Γιαννόπουλο,τον υπεύθυνο του Λογιστηρίου Θ. Λάζαρη και άλλους εργαζόμενους. Αναφέρθηκε πως το χρέος του νοσοκομείου πλησιάζει τα 4 δισ. δραχμές, πως το υγειονομικό προσωπικό αγγίζει το όριο ασφαλείας, πως οι θάλαμοι είναι ακατάλληλοι για νοσηλεία ασθενών, αλλά και ότι δύο βασικοί τομείς, η ασφάλεια του νοσοκομείου και η καθαριότητα, έχουν ανατεθεί σε ιδιώτες.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τους εργαζόμενους στην κεντρική αποστείρωση, το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο, την ιματιοθήκη, το σιδερωτήριο, θαλάμους νοσηλείας ασθενών. Βγαίνοντας από το ραφείο, μία εργαζόμενη τους φώναξε: "Καλή επιτυχία και να αγωνίζεστε πάντα". ""Να αγωνιζόμαστε", θα λες", της απάντησε ο Γ. Μανουσογιαννάκης.

Στο τέλος της περιοδείας, ο Σπ. Χαλβατζής δήλωσε πως η επίσκεψη αυτή "επιβεβαίωσε την πολύ άσχημη κατάσταση στο χώρο της υγείας από την εφαρμογή της νεοσυντηρητικής πολιτικής, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαιώθηκε ότι η πολιτική της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα υγείας λειτουργεί αρνητικά για την πλειοψηφία του λαού, των εργαζομένων. Η πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί μεγάλα νοσοκομεία σε δανεισμό από τράπεζες, είναι μία επικίνδυνη εξέλιξη για τα ίδια τα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και συνολικά ωθεί συνειδητά το δημόσιο σύστημα υγείας σε χρεοκοπία.Διαπιστώσαμε, επίσης, ότι η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας ρίχνει συνεχώς το επίπεδο παροχής υγείας των δημοσίων νοσοκομείων και ενισχύει ταυτόχρονα τον ιδιωτικό.Μία άλλη διαπίστωσή μας είναι ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, το νοσηλευτικό, το ιατρικό και το εργατοτεχνικό προσωπικό δείχνουν μια αγωνιστική διάθεση, να παλέψουν για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Διαβεβαιώσαμε τους εργαζόμενους ότι το ΚΚΕ, οι υποψήφιοι βουλευτές του, οι οργανωμένες δυνάμεις στο χώρο της υγείας, θα παλέψουν για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος και να αναστραφεί αυτή η πολιτική, για μια υγεία προς όφελος του λαού".

Ορατός ο κίνδυνος

Ο ορατός πλέον κίνδυνος συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" (ΟΑ), ενόψει και της επικείμενης μετεγκατάστασης της εταιρίας στο νέο αεροδρόμιο Σπάτων, καθώς και η ολοφάνερη αγωνία των εργαζομένων για το εργασιακό τους μέλλον, ήταν τα δυο στοιχεία που προέκυψαν κατά τη χτεσινή επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα,στα κεντρικά γραφεία της ΟΑ.

Από τις συζητήσεις που είχε η Αλέκα Παπαρήγα με τη διοίκηση της ΟΑ, τους εργαζόμενους και την ηγεσία της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), προέκυψε σαφέστατα ότι τα πάντα γύρω από τη μετεγκατάσταση του εθνικού αερομεταφορέα στα Σπάτα είναι "στον αέρα" (και όσον αφορά τη δαπάνη, που υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 150 δισ. δρχ., αλλά και όσον αφορά το νέο καθεστώς λειτουργίας της εταιρίας, στο ιδιωτικό, στην ουσία, αεροδρόμιο Σπάτων). Ο πρόεδρος της ΟΑ Ν. Μπλέσιος και ο διευθύνων σύμβουλος Ιορδ. Καρατζάς,αναφέρθηκαν γενικότερα στη λειτουργία του εθνικού αερομεταφορέα, μίλησαν για "όρους που δεν καθορίζουμε εμείς, αλλά είναι διεθνώς προκαθορισμένοι" και επί της ουσίας ομολόγησαν ότι οι "μεγάλοι" στον τομέα των αερομεταφορών θα αποφασίσουν αν θα γίνει ή όχι η ΟΑ παράρτημα της γερμανικής εταιρίας που θα ελέγχει το αεροδρόμιο!

Μιλάμε για εθνικό αερομεταφορέα

Μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση της ΟΑ, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Εμείς προειδοποιούμε ότι ο κίνδυνος της συρρίκνωσης και της ιδιωτικοποίησης της ΟΑ είναι πολύ μεγάλος και ίσως μια τέτοια εξέλιξη δρομολογηθεί πια από το παρασκήνιο και περάσει στο προσκήνιο, μέσα από το περίφημο έργο του αεροδρομίου των Σπάτων. Εμείς με νύχια και με δόντια θα παλέψουμε να μη μετατραπεί η "Ολυμπιακή" σε μια συρρικνωμένη υπηρεσία των Γερμανών. Θεωρούμε ότι η "Ολυμπιακή" στην Ελλάδα πρέπει να έχει προνομιακή, μονοπωλιακή θέση. Μιλάμε για εθνικό αερομεταφορέα και από την άποψη αυτή, για μας, ένας πρέπει να είναι ο μέτοχος: 100% το Δημόσιο".

Στο γόνιμο διάλογο που επακολούθησε με τους εργαζόμενους στις οικονομικές υπηρεσίες της ΟΑ, η Αλέκα Παπαρήγα διατύπωσε τις θέσεις του Κόμματος για τον εθνικό αερομεταφορέα, επισημαίνοντας ότι το μέλλον της εταιρίας, αλλά και το εργασιακό "αύριο" των εργαζομένων μπορεί να κριθεί από τη δύναμη των αγώνων. Αγώνων, όμως, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα και όχι τυπικών αγώνων, για... την τιμή των όπλων. Οι εργαζόμενοι θ' αποφασίσουν αγωνιζόμενοι αν θα αποτραπεί το ξεπούλημα της "Ολυμπιακής", που εκτός όλων των άλλων, σημαίνει και υπονόμευση ενός τομέα στρατηγικής σημασίας, όπως είναι οι αερομεταφορές, υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα.

Οι εργαζόμενοι ανέπτυξαν τον προβληματισμό τους για την πορεία της ΟΑ, ενώ ιδιαίτερα στάθηκαν στην αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων, εκφράζοντας την αγωνία τους για το αύριο. Αναφέρθηκαν στις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στις οικονομικές υπηρεσίες και υπογράμμισαν ότι σχεδόν το 40% των υπαλλήλων στον τομέα αυτό είναι εποχικοί!

Πόροι υπάρχουν...

Στη διάρκεια της περιοδείας και με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες για τα ζητήματα της ανάπτυξης, με δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

Πρώτο: Εμείς προ πολλού και για άλλη μια φορά λέμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τεράστιοι πόροι και μέσα για ανάπτυξη. Μόνο που αυτοί οι πόροι βρίσκονται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων, των πολυεθνικών και δε διατίθενται για παραγωγικούς σκοπούς, για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

Τεράστια κεφάλαια φεύγουν από την Ελλάδα και τοποθετούνται στο εξωτερικό, εκεί που συμφέρει τους κεφαλαιοκράτες, είτε σε παραγωγικές, είτε σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Κλείνουν οι επιχειρηματίες τις κερδοφόρες επιχειρήσεις και τοποθετούν τα λεφτά τους εκεί που υπάρχει πιο φτηνή εργατική δύναμη.

Δεύτερο: Εννιά αναπτυξιακοί νόμοι έχουν εκπονηθεί στην Ελλάδα και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ και αυτοί δίνουν προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, τα οποία οδηγούν στη διαρροή και διαφυγή κεφαλαίων και κερδών.

Τρίτο: Στην Ελλάδα έρχονται χρήματα πολλά, υπάρχει μεγάλη εισροή, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, μόνο που τα κεφάλαια αυτά τοποθετούνται σε αντιπαραγωγικούς σκοπούς. Γίνεται εξαγορά γης, τοποθετούνται για δραστηριότητες που έρχονται σε σύγκρουση με την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας. Να προσθέσω και το γνωστό: η μεγάλη φοροδιαφυγή.

Υπάρχουν, λοιπόν, πόροι στην Ελλάδα. Να σταματήσει αυτή η συζήτηση από τους διαχειριστές των συμφερόντων της κεφαλαιοκρατίας και των πολυεθνικών στην Ελλάδα. Αμα είσαι "υπάλληλος" των πολυεθνικών, τότε ποτέ δε θα βρίσκεις χρήματα για ανάπτυξη και για βελτίωση της ζωής των εργαζομένων.

Πρέπει όμως να πω - και δεν το λέμε προεκλογικά, το λέγαμε και πριν - δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει ευρύτερη πολιτική συναίνεση και από τα άλλα μικρότερα κόμματα. Υιοθετούν στα λόγια μία αναπτυξιακή πολιτική και δεν υιοθετούν τη σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα. Σύγκρουση με το μονοπωλιακό και το πολυεθνικό κεφάλαιο. Αλλιώς, όταν το πολυεθνικό κεφάλαιο έχει προνόμια στα χέρια του, τότε πραγματικά αφαιρούνται πόροι.

Να "οργώσουμε" τις γειτονιές

Κάλεσμα στους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, μέλη, οπαδούς και φίλους του ΚΚΕ να "οργώσουν" μέχρι και τη μέρα των εκλογών τις γειτονιές, να μιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο με όλους όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των πολιτικών που εφάρμοσαν οι δυνάμεις του δικομματισμού, απηύθυνε χτες το βράδυ, μετά το τέλος της περιοδείας της στις γειτονιές της Νέας Ιωνίας η Αλέκα Παπαρήγα. Να αναλάβουμε την ευθύνη, είπε, να μη χαθεί ούτε μία ψήφος για το ΚΚΕ, καθώς διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν πολλοί που να δηλώνουν ευχαριστημένοι από τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν πως δε βλέπουν ελπίδα ούτε στην επάνοδο της ΝΔ. Να αξιοποιήσουμε τα θετικά αποτελέσματα από τη δράση μας για την αποκάλυψη του δικομματισμού, να πλησιάσουμε ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα που προβληματίζονται για το τι θα ψηφίσουν. Θαρρετά να ζητήσουμε την ψήφο τους για το ΚΚΕ, με τη βεβαιότητα ότι όλα αυτά τα χρόνια με τη δράση μας τιμήσαμε και αυτούς που μας ψήφισαν και αυτούς που δε μας έχουν ψηφίσει ακόμα. Να βοηθήσουμε με τη δράση μας να απεγκλωβιστούν δυνάμεις που θέλουν να αγωνιστούν.

(Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη χτεσινή περιοδεία στη Ν. Ιωνία και τη σημερινή στην Καισαριανή, θα παρουσιάσει ο "Ρ" στο κυριακάτικο φύλλο του).

Στη Θεσσαλία ο Χαρίλαος Φλωράκης

Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου, θα περιοδεύσει από αύριο μέχρι την Τετάρτη 4.9.96 στη Λάρισα και το Βόλο.Συγκεκριμένα:

- Αύριο,επίσκεψη στη Νίκαια στις 8 μ.μ.

- Την Κυριακή 1.9.96: στον Πυργετό στις 10.30 π.μ.,στη Ραψάνη στις 12 το μεσημέρι,στο Στόμιο στις 7.30 μ.μ.,στο Ομόλιο στις 9 μ.μ.

- Τη Δευτέρα 2.9.96: στη Χάλκη στις 8 μ.μ.,στον Πλατύκαμπο στις 9.15 μ.μ.

- Την Τρίτη 3.9.96: στο Αλμυρό στις 7.30 μ.μ.,στη Σούρπη στις 9.15 μ.μ.

- Την Τετάρτη 4.9.96: στο Γριζάνο Τρικάλων στις 7.30 μ.μ.,στο Ζάρκο στις 9 μ.μ.

Περιοδείες της Αλέκας Παπαρήγα

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σήμερα στις 10 π.μ. θα περιοδεύσει στο νοσοκομείο "Σωτηρία" και στο ΕΚΑΒ,ενώ το απόγευμα θα περιοδεύσει στην Καισαριανή.

Αύριο το πρωί θα περιοδεύσει στο Χαλάνδρι και το απόγευμα στο Γαλάτσι.

Τη Δευτέρα, 2 Σεπτέμβρη,το απόγευμα θα περιοδεύσει στον Ταύρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ