ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σκεφτείτε ταξικά πριν ψηφίσετε

Περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο εργοστάσιο της ΣΟΦΤΕΞ, στο Μεγάλο Πεύκο

Από τη φωτιά του '93 γλίτωσε χάρη στην αυτοθυσία των εργατών της. Δε φαίνεται όμως να γλιτώνει και από την ασύδοτη δράση του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου, καθώς για την αντιμετώπισή της δε φτάνει μόνο η πάνω απ' τα όρια δουλιά των εργαζομένων. Λόγος γίνεται για την υπό κρατικό έλεγχο, ακόμα, Αθηναϊκή Χαρτοποιία (ΣΟΦΤΕΞ), η οποία κάποτε κατείχε με τα προϊόντα της μέχρι και το 75% της αγοράς, ενώ τώρα έχει πέσει στο 40 - 45% και η πορεία της μπορεί να χαρακτηριστεί "φθίνουσα", καθώς η κυβερνητική πολιτική διαμορφώνει ένα όλο και πιο προνομιακό πεδίο δράσης για τις ανταγωνίστριες ιδιωτικές εταιρίες του κλάδου στο όνομα του ελεύθερου, υποτίθεται, ανταγωνισμού. Ενός ανταγωνισμού, που όπως σημείωσε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, η οποία επισκέφτηκε το εργοστάσιο του Μεγάλου Πεύκου, έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός στημένου παιχνιδιού. "Δεν είναι, είπε χαρακτηριστικά, ισότιμοι οι όροι στην αγορά. Πρώτα καθορίζεται ποιος θα νικήσει και μετά αφήνουν "ελεύθερο" τον ανταγωνισμό".

Αποκαλυπτικά ήταν, σχετικά, τα παραδείγματα που ανέφεραν στελέχη του εργοστασίου για τη συντονισμένη δράση σε βάρος της ΣΟΦΤΕΞ από άλλες χαρτοβιομηχανίες, που σε συνεργασία με ιδιοκτήτες πολυκαταστημάτων "εξορίζουν" ουσιαστικά τα προϊόντα της κρατικής χαρτοβιομηχανίας από τα ράφια των καταστημάτων. Η όλη διαδικασία οδηγεί σε απαξίωση της βιομηχανίας, ώστε τελικά οι εγκαταστάσεις της να πουληθούν, όπως και άλλες επιχειρήσεις του ΟΑΕ σαν οικόπεδα.

Ξεκάθαρη θέση υπεράσπισης της επιχείρησης

Στη δυσοίωνη αυτή προοπτική αναφέρθηκε, μιλώντας σε συγκέντρωση των εργαζομένων, η Αλ. Παπαρήγα υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας το στρατηγικό χαρακτήρα της επιχείρησης (μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον κύκλο χαρτί - βιβλίο), είναι το μόνο κόμμα που αναφέρει τη ΣΟΦΤΕΞ ονομαστικά στην Προγραμματική Διακήρυξή του και το μόνο που έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπεράσπισής της. Η Γενική Γραμματέας του Κόμματος αναφέρθηκε αναλυτικά στο νομοθετικό πλαίσιο που δίνει κι άλλα προνόμια στο πολυεθνικό κεφάλαιο σε βάρος της ντόπιας παραγωγικής βάσης και κατήγγειλε ότι αυτή η εξέλιξη δεν είναι τυχαία, αλλά, είναι μια συνειδητή πολιτική επιλογή, την οποία το ΚΚΕ κατήγγειλε έγκαιρα και προσπάθησε στο μέτρο των δυνατοτήτων του να οργανώσει την πάλη του λαού, κόντρα στην προοπτική που σήμερα διαγράφεται πλέον καθαρά.

Και σήμερα, συνέχισε, η Αλ. Παπαρήγα, προειδοποιούμε τον ελληνικό λαό για τις κατευθύνσεις και τις πολιτικές επιλογές που θα εκτινάξουν στο 18% την ανεργία όπως προκύπτει και από το πρόγραμμα "σύγκλισης". Λέμε στον ελληνικό λαό πως το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκφραστές δεν είναι πανίσχυροι. Ο λαός μπορεί να κατακτήσει πολλά αν κινητοποιηθεί. Δε φτάνει όμως να τρέχουν οι κομμουνιστές, δε φτάνει να αποκαλύπτουν οι κομμουνιστές τα αντεργατικά σχέδια. Ζητάμε την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, ώστε πιο δυνατό και στη Βουλή να συμβάλει από καλύτερες θέσεις στο να γίνει ισχυρότερη η αντεπίθεση του λαού.

Απαντώντας σε εργαζόμενο, που ρώτησε γιατί να ψηφιστεί το ΚΚΕ και όχι κάποιο άλλο από τα μικρότερα κόμματα, η Αλ. Παπαρήγα υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αντιστέκεται σταθερά στο μεγάλο κεφάλαιο, που χτυπάει συνολικά το μπλοκ των αντιδραστικών δυνάμεων, που αρνείται να γίνει τσόντα σε αντιλαϊκές πολιτικές. Χαρακτήρισε, επίσης, "ψεύτικη" την ελπίδα ότι μπορεί να προκύψει κάτι καλό για τους εργαζόμενους από συνεργασίες αλά Ιταλία. Σε ό,τι αφορά τη θέση του ΚΚΕ στο μετεκλογικό σκηνικό επανέλαβε ότι ένα ισχυρό ΚΚΕ θα συμβάλει στο να ελευθερωθούν δυνάμεις που βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένες σε άλλα κόμματα και να πάρουν τη θέση τους στο μέτωπο της λαϊκής αντεπίθεσης. Θα συνεχίσει να παλεύει για το χτύπημα των προνομίων του μεγάλου κεφαλαίου, θα συνεχίσει να παλεύει κόντρα στη μοιρολατρία, την υποτέλεια και το σκύψιμο της μέσης. Επιμένουμε, τόνισε, ότι πρέπει να σηκώσει κεφάλι ο λαός. "Σκεφτείτε, συνέχισε, με βάση την πείρα σας. Σκεφτείτε ότι η δύναμη που μπορεί να ματαιώσει τα αντιλαϊκά σχέδια είναι η επαναστατημένη εργατική τάξη. Αν μπει μπροστά θα συμπαρασύρει και άλλα στρώματα. Σκεφτείτε, κατέληξε, πολιτικά, ταξικά πριν ψηφίσετε".

Συναγωνισμός αθλιότητας

Υπό τον ήχο των στημένων γκάλοπ που άρχισαν να μας κατακλύζουν. Υπό την άμεση καθοδήγηση των Αμερικανών ή άλλων καλοπληρωμένων συμβούλων, τα επιτελεία του δικομματισμού αναπροσαρμόζουν καθημερινά την προεκλογική τους μάσκα. Σαν "πολιτικά προϊόντα" (!), στη γλώσσα των επικοινωνιολόγων, ή σαν πολιτικά υποπροϊόντα, όπως πολύ συχνά τους εισπράττουμε στις οβιδιακές μεταμορφώσεις τους, στην προσπάθεια καλύτερης εξαπάτησης του λαού, που δε γνωρίζουν φραγμούς και όρια. Ακριβώς γιατί τα προγράμματά τους, οι προτάσεις τους έχουν τόσο πολύ ταυτιστεί, που έφτασαν στο σημείο να μπερδεύουν και τις τεχνητά φραστικές διαφοροποιήσεις τους και τις διαφορές στα χρονοδιαγράμματα, με τα οποία υποτίθεται θα υλοποιήσουν τα συντηρητικά, νεοφιλελεύθερης έμπνευσης κελεύσματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ...σοβαρότητα δίνει τη θέση της στην κάλπικη παροχολογία και τούμπαλιν. Η ...αυστηρότητα εναλλάσσεται με τη φαιδρότητα, τις φιέστες, τις κορδέλες και τις χάντρες προς τους αυτόχθονες ιθαγενείς. Σε μια ιλιγγιώδη κούρσα αθλιότητας, ψεύδους και δημαγωγίας, τα κουτσά άλογα του δικομματισμού ξεδιπλώνουν όλα τα ... ταλέντα τους.

Σαν προϊόντα πολιτικής παρθενογένεσης, βγάζουν στο σφυρί το δράμα του συνταξιούχου του ΟΓΑ, η σύνταξη του οποίου ποτέ δεν ξεπέρασε το εκάστοτε κόστος της μιας πορτοκαλάδας και ενός πακέτου τσιγάρα την ημέρα. Ούτε και πρόκειται να το ξεπεράσει, ακόμα και αν υλοποιηθούν οι χάρτινες εξαγγελίες. Εξαγγελίες, που δεν αντέχουν στην παραμικρή σοβαρή κριτική. Που καταρρέουν κάτω από την απλή, απλούστατη, παρατήρηση: Αυτοί κυβερνούσαν τόσα χρόνια, γιατί δεν ανακούφισαν τον Ελληνα αγρότη; Γιατί τον θυμούνται κάθε παραμονή εκλογών; Οπως θυμούνταικαι τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους των άλλων ταμείων, τους οποίους έχουν εξοντώσει οικονομικά. Οπως θυμούνται και τους μικρομεσαίους που "λιανίσανε". Τους άνεργους που τους πολλαπλασίασαν...

Τα "χαλινάρια" τους, όμως, ακόμα και όταν ...τάζουν, τα κρατάνε γερά τα ίδια επιτελεία εντός και εκτός της χώρας. Και αυτό φαίνεται σε κάθε τους κίνηση, σε κάθε τους λέξη, σε κάθε τους εμφάνιση. Στην ίδια ακριβώς φράση που υπόσχεται "καλύτερο κοινωνικό κράτος" ο Κ. Σημίτης, πετά με πολύ πολύ νόημα, για το τι μέλλει γενέσθαι, την ατάκα ότι "οι Ελληνες ζούνε σήμερα περισσότερο" και ...υπόσχεται "αναμόρφωση" της κοινωνικής ασφάλισης, προδιαγράφοντας την πλήρη κατεδάφισή της. Την ίδια ώρα που ο Εβερτ τάζει θέσεις εργασίας στους άνεργους, ο Μητσοτάκης προειδοποιεί ότι θα έχουμε κι άλλες ομαδικές απολύσεις. Την ίδια ώρα που υπόσχονται παροχές εκατοντάδων δισ., φροντίζουν να θυμίζουν σε όλους τους τόνους ότι στη "γωνία" περιμένει το πρόγραμμα "σύγκλισης". Δηλαδή, το πρόγραμμα σύνθλιψης των λαϊκών στρωμάτων και των όποιων κοινωνικών παροχών έχουν απομείνει. Την ίδια ώρα που συναγωνίζονται στην εμπορία φιλολαϊκού προφίλ, διαγκωνίζονται για το ποιος κάνει τις "καλύτερες ιδιωτικοποιήσεις", για το ποιος είναι λιγότερο επιρρεπής στα αιτήματα των λαϊκών στρωμάτων, για το ποιος εγγυάται αποτελεσματικότερα τα κέρδη της ολιγαρχίας, για το ποιος είναι πιο πειθαρχικός διεκπεραιωτής των αποφάσεων των Βρυξελλών... Ακόμα και οι φιέστες τους - όπως η σημερινή για το αεροδρόμιο των Σπάτων - έρχονται να υπογραμμίσουν την πλήρη αφοσίωσή τους στις πιο επαίσχυντες, αποικιοκρατικού χαρακτήρα, συμβάσεις.

Πίσω από τις προεκλογικές σειρήνες, κρύβονται η "Σκύλλα" και η "Χάρυβδη" του δικομματισμού. Πίσω από τις προεκλογικές προτάσεις στις συνεντεύξεις στα κανάλια, οι οποίες συνήθως διανθίζονται με ωραία λόγια για να μπερδεύεται ένας κόσμος, υπάρχει η ωμή πραγματικότητα της "επόμενης μέρας". Αυτό οφείλει να μην το ξεχάσει κανείς, μαυρίζοντας στις 22 αυτούς που μας επιφυλάσσουν ακόμα πιο μαύρες μέρες από τις 23 του Σεπτέμβρη.

Να πάρουν θέση

Μετά την περιοδεία η Αλ. Παπαρήγα με δηλώσεις της στους δημοσιογράφους σημείωσε: "Δε φτάνει ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα, να ρίξουν μαύρο στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ.Χρειάζεται να ενισχυθεί το μέτωπο αντίστασης και αντιπολίτευσης σε βασικές επιλογές της ΕΕ, που χτυπούν τα ελληνικά προϊόντα, που μετατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις σε κάτεργο, που απαγορεύουν - προς όφελος των πολυεθνικών - την ενίσχυση κλάδων και τομέων ανάπτυξης.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στα κόμματα εκείνα που ασκούν "αντιπολίτευση" και "αντιπολιτευτική" κριτική στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Και ρωτάμε: Συμφωνούν, ναι ή όχι, στην κλαδική ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης της χώρας; Συμφωνούν, ναι ή όχι, στις επιλογές της ΕΕ που απαγορεύουν την κατά κλάδο ανάπτυξη και κλαδική παραγωγή; Συμφωνούν, ναι ή όχι, με τη "Λευκή Βίβλο" που μετατρέπει τις εργασιακές σχέσεις σε κάτεργο; Συμφωνούν με το Κοινοτικό πλαίσιο που καθορίζει να μειωθεί ο δημόσιος τομέας κοινωνικής ασφάλειας, πρόνοιας, παιδείας και υγείας; Συμφωνούν, ναι ή όχι, στην απόφαση της Ελλάδας να συμμετάσχει στην πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή μαζί με τις τούρκικες και ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις;".

"Είναι, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα, ορισμένα ερωτήματα που απευθύνουμε στα άλλα, τα μικρότερα κόμματα, θεωρώντας ότι η αντιπολίτευση στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ είναι εύκολη, με τα σημερινά δεδομένα, δύσκολο, όμως, να χαράξεις ένα πραγματικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης του τόπου. Εναν τέτοιο δρόμο το ΚΚΕ υπερασπίζεται και αγωνίζεται να επιβληθεί και στην Ελλάδα".

Σε δήλωσή της ειδικά για τη ΣΟΦΤΕΞ τόνισε: "Αυτό το εργοστάσιο πρέπει να ζήσει. Κάθε χρόνο, κάθε μήνα πέφτει το μερίδιο συμμετοχής της που έχει στην αγορά. Οι αρμόδιοι να μην βρουν σαν αιτία την πυρκαγιά. Εδώ και χρόνια η προβληματική ΣΟΦΤΕΞ έχει εγκαταλειφθεί και από τις δύο κυβερνήσεις".

Σήμερα στο Ζάππειο

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα δώσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Πρόκειται για την κεντρική προεκλογική συνέντευξη του ΚΚΕ, που με βάση τις ρυθμίσεις της Διακομματικής θα καλυφθεί απευθείας από όλα τα τηλεοπτικά κανάλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ