ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προς νέα προβοκάτσια;
  • Με αίμα, Τουρκοκύπριων στρατιωτών αυτή τη φορά, παγιώνεται η ένταση στην Κύπρο και δημιουργούνται οι "απαραίτητες συνθήκες" για την προώθηση των αμερικανικών "λύσεων"
  • Αθήνα και Λευκωσία αρνούνται κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη στη δολοφονική επίθεση στο τουρκοκυπριακό φυλάκιο

Το ανθρώπινο αίμα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, καλείται για μια ακόμη φορά να προσφέρει τις "υπηρεσίες" του στη διπλωματία, η οποία μετά από 20 και πλέον χρόνια "προσπάθειας" για την "εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού" προωθεί - όπως όλα δείχνουν - ως διευθέτηση την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου. Η επίθεση σε τουρκοκυπριακό φυλάκιο, τα ξημερώματα της Κυριακής, που στοίχισε τη ζωή στον Τουρκοκύπριο στρατιώτη Βερτνί Κίλιτς και το σοβαρό τραυματισμό του συναδέλφου του Ρ. Τσιχανγκίρ, έρχεται να παγιώσει το επικίνδυνο κλίμα έντασης που καλλιεργείται από τον περασμένο μήνα, όταν δολοφονήθηκαν στην "πράσινη γραμμή" οι Ελληνοκύπριοι Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", στις 4 ξημερώματα Κυριακής, "μετά από ανταλλαγή πυρών με Ελληνοκύπριους εθνοφρουρούς" έπεσε νεκρός ένας και τραυματίστηκε σοβαρά ένας ακόμη Τουρκοκύπριος στρατιώτης" στο τουρκοκυπριακό φυλάκιο της Αχερίτου. Σύμφωνα με τα τουρκικά και τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, οι δράστες χρησιμοποίησαν αυτόματα όπλα "Καλάζνικοφ". Την ίδια στιγμή η Αστυνομία της Κύπρου βεβαίωνε πως "δεν είχαμε κανένα συμβάν".

Τη δολοφονική επίθεση κατά του τουρκοκυπριακού φυλακίου έσπευσε να αξιοποιήσει άμεσα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκτάς και η τουρκική κυβέρνηση. Η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, σε δηλώσεις υποστήριξε πως "η ελληνική πλευρά του νησιού είναι υπεύθυνη πρώτου βαθμού γι' αυτή τη δολοφονία. Αυτή η ένοπλη επίθεση είναι ένα σημάδι ότι η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε νέες προκλήσεις τις επόμενες μέρες στην Κύπρο. Θέλω να προειδοποιήσω, πρόσθεσε στη γραπτή της δήλωση η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, για μία ακόμη φορά την ελληνοκυπριακή διοίκηση, που μετέτρεψε τη Νότια Κύπρο σε λημέρι τρομοκρατών αγκαλιάζοντας τρομοκρατικές οργανώσεις, πως κανείς δεν πρέπει να θεωρήσει ότι η Τουρκία αποσπά την προσοχή της από την Κύπρο, επειδή ασχολείται με όσα συμβαίνουν στο Βόρειο Ιράκ". Στο ίδιο πνεύμα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκτάς, επέρριψε τις ευθύνες για το επεισόδιο στην Κυπριακή Εθνοφρουρά, ως πράξη εκδίκησης για τα όσα είχαν συμβεί τον περασμένο μήνα.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε τις κατηγορίες δηλώνοντας με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας "ότι μετά από έρευνα, ουδεμία, καθ' οιονδήποτε τρόπο, εμπλοκή της Εθνικής Φρουράς υπάρχει, στο επεισόδιο στο τουρκοκυπριακό φυλάκιο".

Στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μιλώντας στην Εκθεση της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ότι δεν έγινε καμία ενέργεια από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του "υπέθεσε" ότι η δολοφονική επίθεση είναι πιθανό να αποτελεί εσωτερικό θέμα της τουρκοκυπριακής πλευράς και κατέληξε επισημαίνοντας την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να εκμεταλλευτεί το γεγονός προκειμένου να δικαιολογήσει τα αιματηρά γεγονότα του Αυγούστου.

Με τη διερεύνηση του συμβάντος ασχολήθηκαν στην Κύπρο, τόσο οι δυνάμεις του ΟΗΕ, όσο και η διοίκηση των βρετανικών βάσεων. Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση των δυνάμεων του ΟΗΕ σημειώνει πως "η περιοχή όπου έγινε το επεισόδιο γειτνιάζει με τις κυρίαρχες βρετανικές βάσεις". Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο με ανακοίνωσή του σημειώνει πως "οι πρώτες γνώμες είναι ότι οι πυροβολισμοί ρίχτηκαν από σημείο βορείως της γραμμής κατάπαυσης του πυρός των τουρκικών δυνάμεων και, εκ των πραγμάτων, εκτός βρετανικής δικαιοδοσίας, αφού οι δράστες διέσχισαν τη λωρίδα μήκους εκατό μέτρων που αποτελεί έδαφος των βάσεων και χωρίζει τη Δημοκρατία της Κύπρου από τις τουρκοκυπριακές περιοχές".

Στην Αθήνα κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι θα πρέπει να σημειωθεί πως ανέμεναν "προεκλογικές στιγμές έντασης" με την Τουρκία, επισήμαναν ότι από τον Αύγουστο, μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια, έχει δημιουργηθεί η ατμόσφαιρα που "επιβάλλει" την ανάπτυξη μιας έντονης διπλωματικής προσπάθειας για τη διευθέτηση του Κυπριακού. Το κλίμα αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, συντηρείται με την προβοκάτσια της περασμένης Κυριακής κατά των Τουρκοκυπρίων στρατιωτών. Στην ατμόσφαιρα αυτή, οι ίδιες πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, συμπεριλαμβάνουν την εκδήλωση του αμερικανικού "ενδιαφέροντος", όπως αυτό εκφράστηκε τους τελευταίους μήνες μέσα από δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για την αποφασιστική παρέμβαση του Μπιλ Κλίντον, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ