ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
"Ναι" στη φίμωση πολιτικών δυνάμεων

Με το πρόσχημα του πολιτισμού και της καθαριότητας, νομάρχες και δήμαρχοι εμμένουν στη φίμωση των πολιτικών δυνάμεων, που, λόγω της αντίθεσής τους, με το σημερινό πολιτικο - οικονομικό κατεστημένο είναι αποκλεισμένα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Παρακάμπτοντας το δικαίωμα στην ενημέρωση και την επικοινωνία με τον πολίτη, απειλούν με ξήλωμα πολιτικών αφισών και αεροπανό - τα μόνα μέσα που απομένουν στις δυνάμεις αυτές, για να προπαγανδίσουν τις ιδέες τους - συμβάλλοντας, έτσι, τα μέγιστα στην αναπαραγωγή του δικομματισμού και τη μονόπλευρη παρουσίαση των πολιτικών του συμπληρωμάτων.

Συγκεκριμένα, μετά από συνάντηση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών Β. Σκουρή, με αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Β. Κουλουμπής επανέλαβε την πρόθεση των νομαρχών για διεξαγωγή "πολιτισμένων" εκλογών. Μάλιστα, δεν απέκλεισε τη λήψη "δραστικών" μέτρων σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να περιοριστεί η ανάρτηση αφισών και αεροπανό.

Λίγες ώρες αργότερα, ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος "ξαναχτύπησε", αποσπώντας άλλη μια φορά την "πολυπόθητη" προσοχή των Μέσων Ενημέρωσης κατά την προεκλογική περίοδο, καθώς από το Γραφείο Τύπου του δήμου ανακοινώθηκε ότι "η αφισορρύπανση ή η ανάρτηση πανό θα ελέγχεται και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα". Στην ανακοίνωση, βέβαια, δεν αναφέρεται το γεγονός ότι όταν εξεταζόταν ο κανονισμός καθαριότητας του δήμου από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος διαβεβαίωνε ότι οι περιορισμοί που προβλέπονταν για την αφισοκόλληση, αφορούσαν μόνο την εμπορική και όχι την πολιτική αφίσα.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του υπουργού με τους εκπροσώπους των νομαρχών, οι τελευταίοι του ζήτησαν να παρθούν μέτρα, ώστε να μην παρατηρηθούν ελλείψεις σε δικαστικούς εκπροσώπους, λόγω μη προσέλευσής τους στα εκλογικά τμήματα. Επιπλέον, για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας σχετικά με τις σταυροδοσίες, πρότειναν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι να μονογράφουν κάθε σταυρό και να ολογράφουν το σύνολό τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν, ακόμα, στα 24 εκλογικά τμήματα που θα στηθούν στις φυλακές, για να ψηφίσουν όσοι φυλακισμένοι δεν τους έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα, εκτός απ' αυτούς και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, να ψηφίσουν εκεί και δημόσιοι υπάλληλοι που είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Και αυτό, για να μη "χαρακτηριστούν" οι κρατούμενοι και οι υπάλληλοι που θα ψηφίσουν.

Τα θέματα αυτά είχε εξετάσει, νωρίτερα το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών σε σύσκεψη που είχε με τον υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης Αργ. Φατούρο.Οπως είπε αργότερα ο Β. Σκουρής, επίκειται ο διορισμός των δικαστικών αντιπροσώπων και των Εφορευτικών Επιτροπών, η αποφυγή παρουσίασης ελλείψεων δικαστικών αντιπροσώπων είναι ζήτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης και ενδεχομένως θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση ή εγκύκλιος που να ρυθμίζει τα θέματα της ψηφοφορίας στις φυλακές.

Ετεροδημότες

Αύριο στα γραφεία της ΚΟΑ:

  • Η κομματική επιτροπή Αρκάδων της Αθήνας του ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος Αρκάδες να πάρουν μέρος σε συγκέντρωση, που θα γίνει στις 7.30 μ.μ.
  • Στις 7 μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση ετεροδημοτών από Ευρυτανία,Φθιώτιδα,Βοιωτία,Εύβοια και Μακεδονία - Θράκη.
  • Στις 7.30 μ.μ. θα συγκεντρωθούν οι ετεροδημότες από την Κρήτη.

Η επιτροπή ετεροδημοτών Κρήτης καλεί τους Κρητικούς που κατοικούν στο λεκανοπέδιο Αττικής να επισκέπτονται καθημερινά τα γραφεία της ΚΟΑ (5ος όροφος, γραφείο 56), για να εφοδιάζονται τα εισιτήρια, ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά, για τον τόπο που ψηφίζουν.

Την Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη

  • Στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ θα γίνει συγκέντρωση ετεροδημοτών από την Ηλεία και τη Θεσσαλία.
  • Στις 7 μ.μ.,στα γραφεία του ΚΚΕ στο Περιστέρι (Αιμιλίου Βεάκη 38), θα συγκεντρωθούν ετεροδημότες από τη Λευκάδα.

Την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη

  • Στις 7 μ.μ. στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) θα συγκεντρωθούν ετεροδημότες από την Κεφαλονιά - Ιθάκη.
  • Τα γραφεία των επιτροπών των ετεροδημοτών του ΚΚΕ στην Αθήνα λειτουργούν καθημερινά στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη 11) στην ΟΜΟΝΟΙΑ και στα τηλέφωνα: 5249.111-14 για όλες τις επιτροπές, καθώς επίσης και στα τηλέφωνα: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 5244.894, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ 5242.296, ΕΠΤΑΝΗΣΑ 5229.362, ΛΕΣΒΟΣ - ΛΗΜΝΟΣ 5249.916, ΗΠΕΙΡΟΣ 5245.753, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 5241.268, ΚΡΗΤΗ - ΣΑΜΟΣ - ΙΚΑΡΙΑ 5246.204.
Στη Θεσσαλονίκη
  • Στο εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη (Εγνατίας 89) λειτουργεί Επιτροπή Ετεροδημοτών.
  • Αύριο στις 8 μ.μ. θα γίνει σύσκεψη ετεροδημοτών από Κιλκίς, Σέρρες, Πέλλα, Ημαθία, Χαλκιδική.
  • Την Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ. σύσκεψη ετεροδημοτών από Καβάλα, Κομοτηνή, Εβρο.
  • Στη Θεσσαλονίκη οι ετεροδημότες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 286502 και 286524.
Οι γυναίκες αντεπιτίθενται

Διακήρυξη της ΟΓΕ για τις εκλογές

"Οι γυναίκες της χώρας μας, αριθμητικά και μόνο, μπορούν με την ψήφο τους να αντισταθούν και να ανοίξουν δρόμο για την ανατροπή των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κυβερνήσεων που τις υλοποιούν, των πολιτικών δυνάμεων που τις στηρίζουν και συναινούν, της "νέας τάξης πραγμάτων", όπως την επιβάλλουν και στη χώρα μας οι οικονομικά και πολιτικά ισχυροί της Γης και είναι απειλή για την Ειρήνη", τονίζεται στη διακήρυξη που εξέδωσε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας για τις εκλογές της 22ας Σεπτέμβρη.

"Σε αυτές τις εκλογές - "αστραπή" - σημειώνεται στη διακήρυξη - οι Ελληνίδες της πόλης και της υπαίθρου φτάνουν στις κάλπες με ορατό τον κοινωνικό τους αποκλεισμό, αλλά και με συγκεκριμένους υπεύθυνους γι' αυτή την κατάσταση:

  • Ανεργία και η απειλή της.
  • Μερική απασχόληση, μερικές αποδοχές, μερική ή καθόλου σύνταξη.
  • Περικοπές των κοινωνικών δαπανών, άλωση των ασφαλιστικών κεκτημένων.
  • Εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας.
  • Η συνεχώς μειούμενη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
  • Σεξουαλικά αντικείμενα στο βωμό της ακροαματικότητας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, αλλά και εντύπων".

Και προστίθεται στη διακήρυξη:

"Οι γυναίκες αριθμητικά και μόνο έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε μήνυμα διαμαρτυρίας και καταδίκης στους πολιτικούς που τις εμπαίζουν, τις περιθωριοποιούν κοινωνικά και τις στοιβάζουν στη βάση της πυραμίδας της κοινωνίας των πολλών ταχυτήτων, που τις στέλνουν ολοταχώς πίσω στο Μεσαίωνα".

Η διακήρυξη της ΟΓΕ καταλήγει, υπογραμμίζοντας:

"Οι γυναίκες αριθμητικά, και όχι μόνο, έχουν ιστορικό χρέος για τις ίδιες και για τις γενιές που θα έρθουν να αποτρέψουν με την ψήφο τους την ημέρα των εκλογών και με τους αγώνες τους από την επόμενη τη νέα έφοδο που ετοιμάζουν σε ό,τι απόμεινε από τις κατακτήσεις, τα δικαιώματα, τις αξίες, τα δικαιώματα του λαού μας".

Σάλπισμα στήριξης του ΚΚΕ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις συμπαράστασης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης προς το ΚΚΕ.

Το ΔΣ του Παραρτήματος Αλμυρού της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης αποφάσισε ομόφωνα να υποστηρίξει στις εκλογές της 22ας Σεπτέμβρη το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο Νομό Μαγνησίας, τονίζοντας ότι "είναι το μόνο κόμμα που στάθηκε στο πλευρό των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και υποστήριξε τα δίκαια αιτήματα για πλήρη αποκατάσταση, υλική και ηθική, των αγωνιστών".

Με κάλεσμά της εξάλλου η Συντονιστική Επιτροπή Μακεδονίας - Θράκης της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων καλεί όλους τους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες σε κοινή δράση και να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, για να καταγραφεί ως σταθερή ανερχόμενη δύναμη σε αυτή την εκλογική μάχη. "Με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εμάς τους πολιτικούς πρόσφυγες μας συνδέουν μακρόχρονοι αγώνες πάλης από την Εθνική Αντίσταση, την περίοδο του εμφυλίου πολέμου από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, από την αναγκαστική υπερορία στις σοσιαλιστικές χώρες, για τον επαναπατρισμό μας και στους κατοπινούς αγώνες μετά την επιστροφή μας", τονίζεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα.

Τα δεκάλεπτα του ΚΚΕ στην ΕΤ-1

Αύριο Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη και τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη θα μεταδοθούν από την ΕΤ-1, μετά το δελτίο ειδήσεων των 6 μ.μ., τα άλλα δύο δεκάλεπτα του ΚΚΕ, σύμφωνα με την απόφαση της Διακομματικής.

Συγκέντρωση λογιστών

Αύριο στις 7.30 μ.μ. η Εκλογική Επιτροπή Στήριξης του ΚΚΕ στο χώρο των λογιστών καλεί τους λογιστές σε συγκέντρωση στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών, Κάνιγγος 27 (5ος όροφος). Στη συγκέντρωση θα παρουσιαστούν οι θέσεις του Κόμματος για τις εκλογές και θα τονιστεί η αναγκαιότητα υπερψήφισης των συνδυασμών του ΚΚΕ, για να μπορούν οι εργαζόμενοι από καλύτερες θέσεις να υπερασπίζονται τα δίκαια αιτήματά τους. Θα ακολουθήσει διάλογος.

Προεκλογικές εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Σήμερα στις 7 μ.μ. στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Γέρακα - Αγ. Παρασκευής (Σουλίου 52) θα γίνει σύσκεψη, με θέμα: "Οι εκλογές και η δημιουργία επιτροπής στήριξης του ΚΚΕ".
  • Αύριο στις 6 μ.μ. το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Δάφνης καλεί τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους και του φιλικού τους περιβάλλοντος σε συγκέντρωση που θα γίνει στα γραφεία του παραρτήματος, Ελευθερίου Βενιζέλου 25, στη Δάφνη.
  • Επίσης αύριο στις 4.30 μ.μ. στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Εξαρχείων, Νεάπολης, Κολωνακίου (Θεμιστοκλέους 48) θα γίνει σύσκεψη με θέμα: "Οι εκλογές και η δημιουργία επιτροπής στήριξης του ΚΚΕ".
Κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ

Οι κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ θα γίνουν:

Σήμερα

  • Στην Ελευσίνα με ομιλητή τον Μ. Μαϊλη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ.
  • Στην Καβάλα με ομιλητή τον Κ. Παρασκευά,μέλος του ΠΓ.

Την Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη

  • Στην Πτολεμαϊδα με ομιλητή τον Θ. Ευθυμίου,μέλος της ΚΕ.
  • Στα Γιάννενα με ομιλητή τον Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ.
  • Στην Αλεξανδρούπολη με ομιλητή τον Μπ. Αγγουράκη,μέλος της ΚΕ.

Την Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη

  • Στη Νάουσα με ομιλητή τον Θ. Ευθυμίου,μέλος της ΚΕ.
  • Στην Τρίπολη με ομιλητή τον Στ. Βαμβέτσο,μέλος της ΚΕ.
  • Στο Αγρίνιο με ομιλητή τον Σπ. Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ. Θα χαιρετίσει ο Β. Νικάκης.
  • Στα Τρίκαλα με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα,μέλος του ΠΓ.
  • Στη Ζάκυνθο με ομιλητή τον Μ. Μαϊλη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ.

Την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη

  • Στην Αρτα με ομιλητή τον Γ. Ποσοτίδη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ.
  • Στην Καλαμάτα με ομιλητή τον Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ.
  • Στη Μεγαλόπολη με ομιλητή τον Γ. Μαυρίκο,μέλος της ΚΕ.
  • Στη Δράμα με ομιλητή τον Θ. Ευθυμίου,μέλος της ΚΕ.
  • Στο Αργος με ομιλητή τον Δ. Αρβανιτάκη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ.

Το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη

  • Στη Χαλκίδα με ομιλητή τον Κ. Παρασκευά,μέλος του ΠΓ.
  • Στη Σπάρτη με ομιλητή τον Γ. Μαυρίκο,μέλος της ΚΕ.
  • Στη Λάρισα θα χαιρετίσει ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρ. Φλωράκης και θα μιλήσει ο Αντ. Σκυλλάκος,μέλος της ΚΕ.
  • Στη Λευκάδα με ομιλητή τον Σπ. Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ