ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Ανάκτηση ιρακινού ελέγχου

Ο Αμερικανός Πρόεδρος περίπου επιβεβαιώνει επιχείρηση της CIA για την ανατροπή του Σαντάμ!

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Ολο και περισσότερο διστακτική εμφανίζεται πλέον η Τουρκία να προχωρήσει σε επέμβαση στα ιρακινά εδάφη με το πρόσχημα της "ζώνης ασφαλείας".

Ως αιτίες αυτής της διαφαινόμενης αλλαγής της τουρκικής τακτικής μπορούν να καταγραφούν η αποκατάσταση σχεδόν πλήρους ιρακινού ελέγχου στα βόρεια εδάφη του, από κοινού με το σύμμαχο της Βαγδάτης Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα, η οξεία αντίδραση των ηγέτιδων χωρών του αραβικού κόσμου, όπως η Αίγυπτος, η Συρία κ. ά., τα υπονοούμενα του Ιράν για παρέμβασή του, και η σταδιακή υποχώρηση της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία "κατανοεί" μεν τις τουρκικές προθέσεις, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα στηρίξει μαζικής κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση της Αγκυρας.

Αποκατάσταση του ιρακινού ελέγχου

Τις τελευταίες τρεις μέρες η Βαγδάτη, η οποία προικοδοτεί με τακτικές της στρατιωτικές δυνάμεις το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα, καταγάγει σημαντικές νίκες, ανακτώντας ουσιαστικά τον έλεγχο των εδαφών του βορείου Ιράκ. Παρά την άρνησή της όσον αφορά τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις του ΚΔΚ του Μασούντ Μπαρζανί, είναι σαφές ότι οι πόλεις Ναγκάλα, Κόι Σαντζάκ, η Σουλεϊμανίγια (από την οποία αποχώρησαν οι δυνάμεις της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν) και το φράγμα Ντουκάμ περιήλθαν σε ιρακινό έλεγχο. Εξ ου και η πρόταση του Ιράκ στην Τουρκία να "ελέγξουν από κοινού" τις επιχειρήσεις των κουρδικών οργανώσεων (του ΡΚΚ, δηλαδή) που απειλούν τη δεύτερη. Η πρόταση ετέθη από τον πρεσβευτή του Ιράκ στην Αγκυρα, αλλά η απάντηση της τουρκικής διπλωματίας δεν κατέστη σαφής.

Αν πάντως ληφθούν υπόψη οι τελευταίες δηλώσεις της επικεφαλής της, Τανσού Τσιλέρ ("δεν ετοιμαζόμαστε να εισβάλουμε στο Βόρειο Ιράκ", "δεν αποτελεί προτεραιότητά μας η αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ", "προτεραιότητά μας είναι το ΡΚΚ"), οι διαβεβαιώσεις του Τούρκου Προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ προς το Κάιρο ότι επιχείρηση δεν πρόκειται να υπάρξει και η "ηρεμία" που καταγράφεται στην τουρκοϊρακινή μεθόριο, συνάγεται ότι αν η Αγκυρα πραγματοποιήσει μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση, δε θα το κάνει στο άμεσο μέλλον.

Πάντως, οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εξακολουθούν να "ακονίζουν τα δόντια τους" στα νοτιανατολικά σύνορά της με το Ιράκ, όπου ενέτειναν τις επιχειρήσεις τους κατά του ΡΚΚ. Κατά το πρακτορείο Ανατολή, οι νεκροί από την επιχείρηση είναι 31 αντάρτες και 3 στρατιωτικοί.

Οσον αφορά το ζήτημα προστασίας της μειονότητας των τουρκομάνων, την οποία ήγειρε οψίμως η Αγκυρα, θα πρέπει να θεωρείται περισσότερο ως διπλωματικό τέχνασμα, παρά ως καλλιέργεια αλυτρωτικών τάσεων. Η Τουρκία ασφαλέστατα δεν επιθυμεί διχοτόμηση του Ιράκ (για δικούς της λόγους), κάτι το οποίο διακηρύσσει η διπλωματία σε όλους τους τόνους...

Οι αντιδράσεις

Οι δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων- η Τεχεράνηστηρίζει υπογείως την Πατριωτική Ενωση Κουρδιστάν- περί "κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή", αν η Τουρκία εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση, οι κορόνες της Δαμασκού (η επίσημη συριακή εφημερίδα "Αλ Μπάαθ" έγραψε ότι "στόχος της Τουρκίας είναι ο διαμελισμός της χώρας") και οι ανησυχίες της Αιγύπτου και άλλων αραβικών χωρών εκτιμάται ότι επίσης αποθαρρύνουν την Αγκυρα όσον αφορά ενδεχόμενη επιχείρησή της.

Οσον αφορά τον αμερικανικό "δάκτυλο" στο Ιράκ, η φημολογία για την αποτυχημένη απόπειρα της CIA να ανατρέψει τον Σαντάμ συνεχίσθηκε χτες. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, διά της πλαγίας οδού σχεδόν επιβεβαίωσε την ύπαρξη τέτοιας επιχείρησης (την αποκάλυψε η "Ουάσιγκτον Ποστ"): ερωτώμενος περί της αποχώρησης από το Ιράκ των εμπλεκομένων σε αυτήν, είπε: "... κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε όποιον πρέπει να φύγει από το Ιράκ".

Το κουρδικό δράμα

Οι... υπό διεθνή προστασία Κούρδοι αναγκάζονται και πάλι να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς, ενώ η αλληλοσφαγή μεταξύ των κύριων οργανώσεών τους και η εκτόξευση κατηγοριών περί "προδοσίας" εκατέρωθεν δίνουν και παίρνουν. Για περίπου 80.000 απλούς ανθρώπους του Κουρδιστάν, οι επιχειρήσεις στην περιοχή σημαίνουν ανάγκη για άτακτη φυγή τους, μακριά από τις μάχες - μέχρι το πυρ να τους προλάβει ξανά...

Ανησυχίες και σιωπή

Αν και η Αθήνα εκτιμά ότι με την τουρκική δραστηριότητα στο Ιράκ διακυβεύεται η Συνθήκη της Λωζάνης, δεν τολμά να διατυπώσει τις αντιρρήσεις στην εξύφανση των αμερικανο-ΝΑΤΟικών σεναρίων, που βαίνουν προς υλοποίηση

Φόβους για την εκδήλωση μιας συντονισμένης προσπάθειας με απώτερο στόχο την κατάλυση της Συνθήκης της Λωζάνης διατυπώνει η Αθήνα, παρακολουθώντας - ως θεατής - την έντονη στρατιωτικοδιπλωματική δραστηριότητα της Αγκυρας στο Βόρειο Ιράκ, η οποία, πρέπει να σημειωθεί, εκδηλώνεται με τη συμπαράσταση και τη βοήθεια της Ουάσιγκτον.

Οπως εκτιμούν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, απώτερος στόχος της τουρκικής δραστηριότητας στο Βόρειο Ιράκ, είναι ο έλεγχος των πλούσιων σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχών της Μοσούλης και του Κιρκούκ. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται στο Βόρειο Ιράκ, εντός της "νεκρής ζώνης" που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία, με τη βοήθεια της Ουάσιγκτον, προβάλλοντας ως πρόσχημα την προστασία των τουρκικών συνόρων από την "τρομοκρατική" δράση των Κούρδων. Σύμφωνα με τις ανησυχίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τυχόν δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης υπό την επίβλεψη των τουρκικών όπλων, θα αποτελέσει την απαρχή των διαδικασιών για την κατάλυση της Συνθήκης της Λωζάνης και ένα "επικίνδυνο προηγούμενο" που θα θέσει σε σοβαρή δοκιμασία τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς τα ελληνοτουρκικά σύνορα ρυθμίζονται από τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης.

"Απάντηση" Σημίτη σε Κλίντον

Τις ελληνικές ανησυχίες, διατύπωσε με "κομψό" τρόπο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, απαντώντας στην επιστολή του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Οπως είναι γνωστό ο Πρόεδρος των ΗΠΑ με επιστολή του από τις 3 Σεπτέμβρη πληροφορούσε τους ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ (και τον Ελληνα πρωθυπουργό) για την αμερικανική επίθεση στο Ιράκ και ζητούσε από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ (και από την Ελλάδα), να συμπαραταχτούν για τη διασφάλιση των τουρκικών συμφερόντων στην περιοχή. Με την επιστολή αυτή ο Αμερικανός Πρόεδρος προετοίμαζε το έδαφος για τη δραστηριοποίηση της τουρκικής στρατιωτικής μηχανής, η οποία ήδη έχει κληθεί να επιβάλει το "αμερικανικό δίκαιο" στην περιοχή.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε στον Αμερικανό Πρόεδρο, τρεις μέρες μετά, στις 6 Σεπτέμβρη, όταν ήδη η στρατιωτική μηχανή της Τουρκίας, "κατευθύνονταν" προς το Β. Ιράκ. Στην επιστολή του ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν τολμά να προβάλλει διαφωνίες ή αντιρρήσεις, ούτε για τις αμερικανικές επιθέσεις στο Ιράκ, αλλά ούτε και για την επαπειλούμενη τουρκική εισβολή. Αρκείται απλώς, να επισημάνει τους κινδύνους ότι η Τουρκία "αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης", η οποία καθορίζει τα σύνορα αυτής της χώρας από το 1923 και να εκφράσει την ελπίδα πως "η κατάσταση στο Ιράκ θα επιλυθεί σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ", υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα, "όλες (ακόμη και τους βομβαρδισμούς άραγε;) τις προσπάθειες προς αυτόν τον σκοπό".

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο Κλίντον ο Κ. Σημίτης καταλήγει, διατυπώνοντας, απλώς, την ανησυχία για την τουρκική δραστηριότητα, η οποία "έχει άμεσο αποσταθεροποιητικό αποτέλεσμα στην περιοχή, παραβιάζει βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, διαγράφει αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο για την περιοχή και αλλού".

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ξανάρχισαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Ξανάρχισαν, χτες, οι συνομιλίες των πολιτικών κομμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας με σκοπό να δοθεί νέα ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία. Στις συνομιλίες, που είχαν διακοπεί τους τελευταίους 6 μήνες, παίρνουν μέρος 8 τοπικά κόμματα, αντιπρόσωποι της ιρλανδικής και της βρετανικής κυβέρνησης ενώ το ρόλο του συντονιστή έχει αναλάβει ο Αμερικανός Τζορτζ Μίτσελ, πρώην Γερουσιαστής. Προβλήματα και διαφωνίες, πάντως, έχει προκαλέσει η άρνηση του ηγέτη του Προτεσταντικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος να καταδικάσει σαφώς τη δράση των παραστρατιωτικών προτεσταντικών οργανώσεων της Βόρειας Ιρλανδίας. Υπενθυμίζεται ότι από τις συνομιλίες έχει αποκλειστεί το Σιν Φέιν, πολιτικό σκέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, εξαιτίας της επανάληψης των επιθέσεων από τον ΙΡΑ από τον περασμένο Φλεβάρη.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Σκάνδαλο με "πρωταγωνιστή" τον υπουργό Αμυνας;

ΜΑΔΡΙΤΗ. -

Χτεσινό δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας "Ελ Μούντο" κατηγορεί τον υπουργό Αμύνης (βουλευτή ανεξάρτητου κόμματος) Εδουάρδο Σέρα για ανάμειξη σε σκάνδαλο διαφθοράς επί κυβέρνησης του Φελίπε Γκονζάλεθ.

Ο Σέρα, ένας ανεξάρτητος που, σύμφωνα με μερίδα του ισπανικού Τύπου, οφείλει τη θέση του στον βασιλιά Χουάν Κάρλος, φέρεται να είναι ένας από τους κύριους υπεύθυνους για την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να "θάψει" τα αρχεία για τον "βρώμικο πόλεμο" κατά των Βάσκων αυτονομιστών της οργάνωσης "ΕΤΑ". Η εφημερίδα "Ελ Μούντο" υποστηρίζει ότι ο Σέρα, που ήταν υφυπουργός Αμυνας και επί κυβέρνησης Γκονζάλεθ, ήταν ανώτατο στέλεχος της εταιρίας "Κουμπιέρτας", που πλήρωσε προμήθειες ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων για να της ανατεθούν έργα.

ΝΕΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ
Σύναψη διπλωματικών σχέσεων

ΖΑΓΚΡΕΜΠ. -

Πλήρεις διπλωματικές σχέσεις συνήψαν χτες η Κροατία και η Ν. Γιουγκοσλαβία. Η αμοιβαία αναγνώριση των δύο πλευρών, είχε γίνει στις 23 Αυγούστου, και χτες με την ανταλλαγή διακοινώσεων τα διπλωματικά γραφεία που υπήρχαν σε Ζάγκρεμπ και Βελιγράδι αναβαθμίστηκαν σε πρεσβείες.

Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ν. Γιουγκοσλαβίας (Σερβία, Μαυροβούνιο) αναφέρει ότι η πλήρης αναγνώριση ανάμεσα σε Ζάγκρεμπ και Βελιγράδι "συνεισφέρει στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της καλύτερης κατανόησης στην περιοχή των Βαλκανίων".

ΝΙΓΗΡΙΑ
Πέθανε στην ουρά από πείνα, περιμένοντας το μισθό!

ΛΑΓΟΣ.-

Πέθανε ενώ περίμενε στην ουρά επί ώρες προκειμένου να πάρει ένα μισθό που δεν ξεπερνούσε τις 5.000 δρχ.! Συνέβη το Σαββατοκύριακο στο Λάγος σε έναν δημόσιο υπάλληλο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο 46χρονος Τζορτζ Αντελέγε, πατέρας πέντε παιδιών, δεν είχε φάει για δύο μέρες, γιατί δεν είχε χρήματα. Δούλευε στο υπουργείο Εργασίας στο Λάγος τα τελευταία 20 χρόνια. Η δραματική ιστορία του Αντελέγε δεν είναι μοναδική. Παρόμοιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι αναγκάζονται συχνά να περιμένουν βδομάδες ή και μήνες μέχρι να τους καταβάλει η στρατιωτική κυβέρνηση του στρατηγού Σάνι Αμπάτσα τους μισθούς τους!

Μαχητές του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος σε πολεμική δράση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ