ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Δικομματικά "φέσια"

Σχεδόν από 300 δισ. δρχ. "φέσωσαν" ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα τελευταία έξι χρόνια τις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας... επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ Τάσος Χριστοδουλάκης,ομολογώντας, παράλληλα, την έλλειψη πολιτικής βούλησης και από τα δύο μεγάλα κόμματα να δώσουν λύσεις στα "καυτά" προβλήματα των αστικών συγκοινωνιών.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ προσκόμισε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το 1990 η ΝΔ παρέλαβε τις αστικές συγκοινωνίες με χρέος 68 δισ. δρχ. και το... παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ στα 314 δισ. δρχ. (αύξηση 465%), ενώ το χρέος αυτό ξεπερνά σήμερα τα 520 δισ. δρχ. και θα φτάσει τελικά στα 605 δισ. δρχ. Για το υπέρογκο αυτό χρέος, ο Τ. Χριστοδουλάκης "αθώωσε εαυτόν" και επέρριψε όλες τις ευθύνες στις κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων, που δεν είχαν την πολιτική βούληση να προχωρήσουν στις απαραίτητες τομές και παρεμβάσεις. Και επειδή, βέβαια, η κυβέρνηση επιστράτευσε τον πρόεδρο του ΟΑΣΑ, με τις αλχημείες των αριθμών να ενισχύσει τον προεκλογικό της αγώνα, ο Τ. Χριστοδουλάκης έσπευσε να μας πληροφορήσει ότι όλα θα λυθούν με το νομοσχέδιο που "έχει έτοιμο" (αλλά δεν έχει καταθέσει ακόμα), ο υφυπουργός Μεταφορών.

Στην καθαρά προεκλογική αυτή συνέντευξη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ υποσχέθηκε ότι θα παραγγελθούν μέσα από τις "προγραμματικές συμφωνίες" της κυβέρνησης 750 νέα λεωφορεία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (έπρεπε να είχαν παραγγελθεί από την άνοιξη του 1995, σύμφωνα με παλιότερες εξαγγελίες). Ακόμα, μας προετοίμασε και για το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές των εισιτηρίων, αφού, όπως είπε, με βάση τον πληθωρισμό μόνο, σήμερα το εισιτήριο έπρεπε να κοστίζει 131 δραχμές.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
H EE κατευθύνει, ο δικομματισμός εφαρμόζει

Την αντιεκπαιδευτική πολιτική, που ρητά κατευθύνει η Ευρωπαϊκή Ενωση και πιστά εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, κατήγγειλε ο Π. Γεωργιάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ημερίδα για τα προβλήματα των ΑΕΙ. Προεκλογικές εξαγγελίες από τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Σε προεκλογικές εξαγγελίες για "επερχόμενη" αύξηση των δαπανών για την παιδεία και του αριθμού των εισακτέων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας επιδόθηκαν για άλλη μια φορά χτες οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, Γ. Πανάρετος και Κ. Αντωνόπουλος, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, με εκπροσώπους κομμάτων και θέμα τα προβλήματα της Ανώτατης Παιδείας.

Ο Γ. Πανάρετος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, "ξεχνώντας" τον οικονομικό στραγγαλισμό που έχει επιφέρει η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στα πανεπιστήμια της χώρας, υποσχέθηκε "καλύτερες μέρες" και αύξηση της χρηματοδότησης προς τα ΑΕΙ... όταν βγει κυβέρνηση για νέα τετραετία το ΠΑΣΟΚ. Ο γγ του υπουργείου Παιδείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο προσφιλές του θέμα, που είναι η αύξηση των εισακτέων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατά 30% μέχρι το 1999. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Γ. Πρωτονοτάριος, χορεύοντας στο ρυθμό του ΠΑΣΟΚ σε ένα ακόμη θέμα, επικρότησε την εξαγγελία του Γ. Πανάρετου για αύξηση των εισακτέων στα ΑΕΙ, ενώ επανέλαβε τα ουτοπικά κηρύγματα του κόμματός του για "ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ".

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Αντωνόπουλος, ακολουθώντας το παράδειγμα του Γ. Πανάρετου, υποσχέθηκε την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, χωρίς φυσικά να κάνει λόγο για την πολιτική υποχρηματοδότησης, ίδια με αυτή του ΠΑΣΟΚ, που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ΝΔ στο θέμα των ιδιωτικών ΑΕΙ, ήταν πολύ πιο ξεκάθαρος από τον Γ. Πανάρετο - ο οποίος απλώς είπε ότι δεν είναι αναγκαία - επαναλαμβάνοντας τη θετική στάση που κρατάει το κόμμα του στο θέμα της ίδρυσής τους.

"Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στην οποία οι επιπτώσεις από τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι καταλυτικές για το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας συνολικά", τόνισε στην παρέμβασή του ο Π. Γεωργιάδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. "Οι κατευθύνσεις αυτές, που ακολουθούνται πιστά από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, συνέχισε, έχουν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση, που ο καθένας διαπιστώνει σήμερα σε όλες τις βαθμίδες του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος". Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ συνέχισε λέγοντας ότι οι κατευθύνσεις αυτές αποσκοπούν στη δημιουργία ενός εργατικού δυναμικού δύο ταχυτήτων: Στο φτηνό εργατικό δυναμικό που θα έχει αποχτήσει από το εκπαιδευτικό σύστημα συγκεκριμένες δεξιότητες και όχι ολοκληρωμένη μόρφωση, το οποίο με την παράλληλη αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων θα το χρησιμοποιούν οι εργοδότες "κατά το δοκούν" και σε ένα υψηλής ειδίκευσης επιστημονικό δυναμικό που επίσης θα το χρησιμοποιεί η άρχουσα τάξη για να εξυπηρετεί τις δικές της ανάγκες. "Καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα να πάρει συγκεκριμένη θέση απέναντι σε όλα αυτά και ενωμένη με τους υπόλοιπους φορείς της εκπαίδευσης να αντισταθεί. Καλούμε επίσης τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, γιατί ήταν το μόνο κόμμα που κατήγγειλε την αντιεκπαιδευτική πολιτική που υποβαθμίζει τα ΑΕΙ και συμπαραστάθηκε ενεργά με όλες του τις δυνάμεις στους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα".

Υποτακτικοί του δικομματισμού οι νομάρχες

Την πλήρη υποταγή τους στα σχέδια του δικομματισμού και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για μετατροπή των νομαρχιών σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς, φανέρωσαν και χτες οι νομάρχες. Αποδεχόμενοι τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για οικονομικό στραγγαλισμό της Αυτοδιοίκησης, κάνουν φανερή την πρόθεσή τους για στροφή των νομαρχιών στην επιβολή έμμεσων φόρων. Παίζουν, έτσι, το παιχνίδι του κυβερνώντος κόμματος, που για ψηφοθηρικούς λόγους διακηρύττει ότι το ίδιο δε θα επιβάλει νέα χαράτσια, αλλά εξωθεί συστηματικά τη ΝΑ σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, μετά από συνάντηση, χτες, αντιπροσωπείας της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη,για να συζητήσουν τα προβλήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της Ενωσης Β. Κουλουμπής βρήκε να πει για τη ΝΑ ότι "για την πορεία της μετά από ενάμιση χρόνο λειτουργίας δε θα λέγαμε ότι είμαστε και πολύ ευχαριστημένοι". Χαρακτήρισε τα βήματα που έγιναν "δειλά" και εξέφρασε την ελπίδα πως μετά τις εκλογές η ΝΑ θα βρει τις πραγματικές της "διαστάσεις". Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αναλώθηκε σε αοριστολογίες σχετικά με το θεσμό, "που κάποια στιγμή πρέπει να πάρει εκείνα τα οικονομικά και διοικητικά χαρακτηριστικά, που θα του επιτρέπουν να είναι πραγματικά η ΝΑ".

Εκτός από τα παραπάνω, ούτε κουβέντα σχετικά με την υλοποίηση της κυβερνητικής κατεύθυνσης για πρόσθετη φορολόγηση των πολιτών, που έσπευσε να υλοποιήσει πρώτη τον Ιούλη η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ ΝΑ Βοιωτίας. Η τελευταία, με πρόσχημα ότι η κυβέρνηση θεσμοθέτησε τη ΝΑ, αλλά δε μετέφερε σ' αυτήν και τους αναγκαίους πόρους για τη λειτουργία της, αποφάσισε οι κάτοικοι να πληρώσουν πρόσθετα τέλη για την παροχή υπηρεσιών. Υπηρεσιών για τις οποίες είτε έχουν, ήδη, πληρώσει μέσα από το μηχανισμό των άμεσων φόρων, είτε πληρώνουν ήδη σε διάφορες άλλες κρατικές υπηρεσίες. Και βέβαια, ο εκεί νομάρχης Γ. Σταμούλης δεν "ξέχασε" να θεσμοθετήσει και μια σειρά νέων φόρων. Τη δυνατότητα, άλλωστε, επιβολής φόρων του την έδωσε η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ψηφίζοντας το Ν. 2218/94, που επιτρέπει στις ΝΑ να επιβάλλουν πρόσθετα χαράτσια στους πολίτες, αρκεί να ...εξυπηρετούν την άνοδο της ποιότητας της ζωής!

Παραβλέποντας όμως τα παραπάνω, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι το κράτος έχει συνταγματική υποχρέωση να δώσει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ποσά που θα εξασφαλίσουν την οικονομική αυτοτέλειά τους, εμμένοντας στην παθητική τους στάση, οι νομάρχες επιμένουν να αρνούνται τη δυναμική διεκδίκηση αυτών που δικαιούνται και περιορίζονται σε ήπιες εκφράσεις και ευχές για τη στήριξη του θεσμού.

Προκαταρκτική για τον ξυλοδαρμό στο Μενίδι

Ποινική προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων για τις καταγγελίες περί ξυλοδαρμού Ελληνοποντίων από αστυνομικά όργανα, παρήγγειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Η. Σπυρόπουλος με σχετικό έγγραφο που διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Οπως είναι γνωστό στις 29 Αυγούστου αστυνομικά όργανα του Μενιδίου ξυλοκόπησαν οικογένεια Ποντίων που ήρθαν από Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και συνέλαβαν την 45χρονη Ε. Ποιμενίδου και έναν χτίστη με το πρόσχημα, όπως έγραψε και ο "Ρ" στις 30 Αυγούστου, πως έκτιζαν παράνομο οίκημα.

Σήμερα, θα γίνει και η δίκη της οικογένειας των Ποντίων που κατηγορούνται για αντίσταση κατά της αρχής, παράνομο κτίσμα και απόπειρα απελευθέρωσης κρατουμένου. Να υπενθυμίσουμε ότι η δίκη αναβλήθηκε για σήμερα γιατί στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας δεν είχαν προσέλθει να καταθέσουν ως μάρτυρες οι αστυνομικοί.

Απόφαση κατεδάφισης αυθαίρετων

Μετά το κέντρο "Φλοίσβος" στο Παλαιό Φάληρο το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με την υπ' αριθμό 560/1996 έκρινε ότι θα πρέπει να κατεδαφιστούν και τα αυθαίρετα κτίσματα μπροστά από το κέντρο "La playa" στη Βούλα.

Τα τελευταία χρόνια κατά μήκος της παραλίας της Ανατολικής Αττικής έχουν φυτρώσει σαν μανιτάρια διάφορα κέντρα διασκέδασης. Οι ιδιοκτήτες, όμως, αυτών των κέντρων συνεχίζουν να αυθαιρετούν. Σε διάστημα περίπου μιας βδομάδας το ΣτΕ με δύο αποφάσεις του έκρινε ότι θα πρέπει να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα κτίσματα μπροστά από τα κέντρα διασκέδασης "Φλοίσβος" και "La playa".

Στη χτεσινή απόφασή του το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο για το "La playa" αναφέρει ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος θα πρέπει να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα κτίσματα (τρεις ξύλινες εξέδρες, εμβαδού 666 τετραγωνικών μέτρων, και δύο ξύλινες σκάλες που βρίσκονται μπροστά από το κέντρο και μέσα στον αιγιαλό, γιατί παρεμποδίζουν την πρόσβαση του κοινού στον αιγιαλό.

Αύριο η πικετοφορία

Πλατεία Κάνιγγος, ώρα 9.30 π.μ.

Πικετοφορία διαμαρτυρίας κατά της αντισυνταξιουχικής πολιτικής οργανώνει αύριο Πέμπτη η Εκλογική Επιτροπή Στήριξης του ΚΚΕ, των συνταξιούχων του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ και των άλλων Ταμείων.

Η πικετοφορία θα ξεκινήσει από την πλατεία Κάνιγγος, ώρα 9.30 π.μ. και θα συνεχιστεί στους δρόμους της Αθήνας.

"Οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι θα ψηφίσουν ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντά τους. Εμείς, μια ζωή εργάτες και υπάλληλοι και τώρα συνταξιούχοι των 80 και 100.000 δρχ., τι σχέση έχουμε μ' αυτά τα κόμματα;... Ενα δυνατό ΚΚΕ θα αγωνίζεται και θα αντιστέκεται από καλύτερες θέσεις κατά της λιτότητας, της ανεργίας, του συμβιβασμού και της υποτέλειας", επισημαίνει σε διακήρυξή της η Εκλογική Επιτροπή Στήριξης του ΚΚΕ, των συνταξιούχων του ΙΚΑ και τονίζει: "Τη διαμαρτυρία και αγανάκτησή μας πρέπει να την εκφράζουμε και στην κάλπη, μαυρίζοντάς τους, δεν πρέπει να μας ξεγελάσουν με ταξίματα και υποσχέσεις. Η ψήφος μας είναι ένα όπλο στα χέρια μας γι' αυτό πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε σωστά".

  • Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων - Επιδοματούχων Αθήνας - Πειραιά και Περιχώρων καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στην πικετοφορία. "Τα προβλήματα παραμένουν άλυτα, γι' αυτό δεν πρέπει να λείψει κανείς", τονίζει ο Σύνδεσμος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ