ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
Και οι δημοσιογράφοι στην αντεπίθεση

Του Δημήτρη ΣΕΡΒΟΥ*

Καθοριστικές για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δημοσιογράφων είναι οι εκλογές αυτές. Πρόκειται για τις χιλιάδες των εργαζομένων στα ΜΜΕ (245 Ρ/Σ, 73 τηλεοπτικά κανάλια, 82 εφημερίδες και 239 περιοδικά), που, ζουν καθημερινά από τα "μέσα" τα "κυκλώματα" των 7 - 8 δημοσιογραφικών επιχειρηματικών συγκροτημάτων, που ελέγχουν την πληροφόρηση και διαμορφώνουν επιλεκτικά την ειδησεογραφία.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, ο κόσμος, διαπιστώνοντας αυτήν την τακτική των μεγαλοεκδοτών - μεγαλοκαναλαρχών, χρεώνει την αναξιοπιστία στους δημοσιογράφους (κύρια στους "γυαλάτους των 8.30 μ.μ.").

Δίπλα σ' αυτούς, κινείται η άλλη κατηγορία των δημοσιογράφων, νέων στο σύνολό τους, στην ηλικία, αγοριών και κοριτσιών, που προσπαθούν να κάνουν "καριέρα". Τρέχουν νύχτα - μέρα εδώ κι εκεί, αμειβόμενοι το πολύ πολύ με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι είναι ανασφάλιστοι, δεν έχουν καμιά συνδικαλιστική κάλυψη, στερούνται κι αυτά τα στοιχειώδη δικαιώματα των άλλων εργαζομένων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων, που ζουν στο πετσί της την ασυδοσία των ΜΜΕ, δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν απαθείς την καταπίεση και τον εξευτελισμό στοιχειωδών ανθρωπίνων αξιών.

Ο δικομματισμός είχε ολέθρια αποτελέσματα στον κλάδο μας. Μην ξεχνάμε τους Νόμους 1902/90, 197/91 και 2084/92, που ανέτρεψαν το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα, με επιπτώσεις και στο χώρο των δημοσιογράφων.

Η περικοπή και συρρίκνωση των συντάξεων από τα Ταμεία μας, ΤΣΠΕΑΘ, ΤΑΙΣΥΤ, ΕΔΟΕΑΠ, η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, τα χτυπήματα στα εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων, η τρομοκρατία μέσα σε πολλά εκδοτικά "μαγαζιά", η αλλαγή σε βάρος των δημοσιογράφων των συνθηκών εργασίας στα ΜΜΕ, ιδιαίτερα τώρα με τη γενίκευση της εφαρμογής της νέας τεχνολογίας, η ανάθεση στους αριστείς της κακής δημοσιογραφίας της επαγγελματικής κατάρτισης των νέων δημοσιογράφων (ιδιωτικές σχολές), είναι μερικοί από τους παράγοντες που δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στον κλάδο, τα οποία, όχι μόνο παραμένουν, αλλά και οξύνονται καθημερινά.

Οι δημοσιογράφοι - και όχι μόνο - γνώρισαν πολύ καλά την αδιαφορία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δέχτηκαν πλήγματα. Μέχρι που έφτασε το ΠΑΣΟΚ σε σημείο να επιβάλει μεγάλο χρηματικό πρόστιμο στο "Ριζοσπάστη", γιατί έδωσε αυξήσεις στους μισθούς, σπάζοντας την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης την περίοδο 1985 - 1987.

Μα, μήπως και τα δύο μεγάλα κόμματα, με τη σύμφωνη γνώμη ή το λιγότερο τη σιωπή των δύο άλλων (ΠΟΛ.ΑΝ. και ΣΥΝ), δεν άφησαν ασύδοτους τους μεγαλοεκδότες να "τζιράρουν" τις εισφορές των δημοσιογράφων, που παρακρατούσαν εδώ και χρόνια και δεν τις απέδιδαν στα ασφαλιστικά μας ταμεία;

Τώρα επιχειρούν νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με την ανοχή ΠΟΛ.ΑΝ. και ΣΥΝ στη Διακομματική Επιτροπή, προτείνουν την απαλλαγή των κομμάτων τους από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων. Δηλαδή την απαλλαγή τους από το αγγελιόσημο που υποχρεούνται να καταβάλουν για τις αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών προεκλογικές διαφημίσεις τους στα κανάλια. Η πρότασή τους αυτή βρήκε κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ.

Αυτά γίνονται στο χώρο μας και πίσω από τις πλάτες μας. Θα τους αφήσουμε να συνεχίσουν; ΦΤΑΝΕΙ, ΟΧΙ ΑΛΛΟ...

Οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι θα απαντήσουν στη σήψη, στη μαζική εκπόρνευση, στην αποχαύνωση, στις ίντριγκες, στην παραχάραξη της πραγματικότητας, με ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ.

Για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στην πληροφόρηση

Για ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ των ανθρωπίνων αξιών

Για ΣΕΒΑΣΜΟ στο λειτούργημα της δημοσιογραφίας

Οι δημοσιογράφοι, γνωρίζοντας και εκτιμώντας ότι αυτή ήταν και είναι η κατεύθυνση του ΚΚΕ, μπορούν με σιγουριά να πουν "ναι στην αντεπίθεση με το ΚΚΕ".

*Ο Δημήτρης Σέρβος είναι δημοσιογράφος

ΜΠΟΥΧΤΙΣΑΤΕ την τηλεοπτική δικομματική σαβούρα, που μας σερβίρουν κάθε μέρα με τη σέσουλα, ως προεκλογικό διάλογο; Βαρεθήκατε να βλέπετε δικομματικές κοκορομαχίες, για τα μεγάλα δήθεν προβλήματα του λαού και της χώρας; Σιχαθήκατε τις υποσχέσεις, τα "θα" και τα ψέματα, τη δικομματική διγλωσσία και την υποκρισία;

Σας προτείνουμε το καλύτερο φάρμακο και για τις μέρες που απέμειναν μέχρι τις εκλογές, αλλά και για μετά απ' αυτές: Μη χάνετε ούτε λεπτό. Δώστε τη μάχη του ψηφοδελτίου, τη μάχη της υπερψήφισης του ΚΚΕ. Για να ξημερώσει μια διαφορετική Δευτέρα!

***

ΓΙΑ την ακρίβεια και το υψηλό κόστος ζωής ρωτήθηκε χτες ο Γερ. Αρσένης και πώς θα την αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η απάντησή του: "Ακρίβεια σημαίνει πληθωρισμός. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε τον πληθωρισμό..." κλπ. κλπ.

Δεν του περνά, άραγε, από το μυαλό, ότι μιλά σε εργαζόμενους, που ζούσαν και όταν ο πληθωρισμός ήταν 20 και 22% - πριν μερικά χρόνια - και, βέβαια, τώρα που ο πληθωρισμός είναι 8,5%. Μόνο, που η ζωή τους κάθε άλλο παρά βελτιώθηκε...

***

ΓΙΑ τον αντιδημοκρατικό και καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο, που τον ψήφισε μεν η ΝΔ, αλλά τον διατήρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ρωτήθηκε χτες ο βουλευτής του τελευταίου, Γ. Καψής. Και η απάντησή του: Ας μας δώσει ο λαός αυτοδυναμία την Κυριακή, για να τον αλλάξουμε την Τρίτη.

Γέλια στο ακροατήριο...

***

ΛΑΘΟΣ κ. Παυλόπουλε, δε συμφωνούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με το λεγόμενο ενιαίο αμυντικό δόγμα, όπως ισχυριστήκατε χτες στην εκπομπή "Απέναντι στην αλήθεια". Μπορεί να σας βολεύει αυτό, για να κρύψετε τη συναίνεση και την πλήρη συμφωνία του κόμματός σας, με την κυβερνητική πολιτική, αλλά χτυπήσατε λάθος πόρτα...

***

ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ..., αλλά και αποκαλυπτική η κριτική της Φ. Πάλλης - Πετραλιά, υποψήφιας βουλευτίνας της ΝΔ, σχετικά με την κοινωνική πολιτική και τα αντίστοιχα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στο χτεσινό "Εκλογομαγειρείο". Σε κανένα μέτρο της κυβέρνησης δε διαφώνησε, αλλά της άσκησε αυστηρή κριτική, που δεν προχώρησε πιο γρήγορα και αποτελεσματικότερα στην παραπέρα αποδιάρθρωση και την κατακρεούργηση του κοινωνικο- ασφαλιστικού συστήματος και της δημόσιας πρόνοιας γενικότερα.

Τόσο μεγάλες διαφορές έχουν...

ΤΕΛΙΚΑ,αν κρίνουμε από τη χτεσινή τηλεοπτική εμφάνιση του Δ. Τσοβόλα -...ελέω του χτεσινού συκοφαντικού πρωτοσέλιδου της "Αυριανής" - μάλλον σε καλό τού έχει βγει, που δεν έχει τύχει μέχρι σήμερα καλύτερης μεταχείρισης από τα ΜΜΕ. Εδώ, που τα λέμε, πώς να εξηγήσεις, και να είσαι και πιστευτός, ότι το ΠΑΣΟΚ του 1985 ή του 1987 ή του 1992 είναι διαφορετικό από το σημερινό και, μάλιστα, το πρώτο προοδευτικό και το δεύτερο συντηρητικό. Πώς να εξηγήσεις, για παράδειγμα, ότι το ΠΑΣΟΚ της "Αυριανής", με τα κότερα, τις βίλες και τα εργοστάσια του Χ. Φλωράκη, είναι ριζικά διαφορετικό από το σημερινό, με την "Αυριανή" να μιλά για πενταώροφες βίλες του Τσοβόλα...

Κόκκινη, νεανική αντεπίθεση

Μπροστάρηδες οι ΚΝίτες και άλλοι νεολαίοι στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ. Δίνουν το δικό τους, αναντικατάστατο και μαζικό, μαχητικό "παρών", τον παλμό και τη ζωντάνια. Για να επαληθευτεί και πάλι ο στίχος του ποιητή: "Δεν είμαι γω σπορά της τύχης, ο πλαστουργός της νιας ζωής. Εγώ 'μαι τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ