ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χρεοκοπημένες πολιτικές

Η παραπέρα συγκράτηση των ελλειμμάτων του γενικού κρατικού προϋπολογισμού με το πρωτογενές πλεόνασμα που εξασφαλίστηκε αντίστοιχα στην τριετία 1993 - 1995 (9 δισ. δραχμές το 1993, περίπου 450 δισ. το 1994 και κοντά στα 900 δισ. δραχμές το 1995), θεωρείται αβέβαιη. Και αυτό γιατί έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια τόσο για την αύξηση των φορολογικών εσόδων όσο και για την περικοπή των κρατικών δαπανών (κοινωνικού χαρακτήρα),που και στη μια και στην άλλη περίπτωση, πλήττουν τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Οι μέχρι τώρα μόνιμες πηγές αύξησης των φορολογικών εσόδων - δηλαδή οι τσουχτερές αυξήσεις των φόρων σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, είτε με τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, είτε με τα "αντικειμενικά" κριτήρια, είτε με τις ρυθμίσεις εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων του τύπου "πληρώστε και σώστε" - έχουν στερέψει. Από την άλλη, οι υπάρχουσες μεγάλες πηγές για την αύξηση των φορολογικών εσόδων από τους έχοντες και απολαμβάνοντες φορολογική ασυλία, θεωρούνται ασυμβίβαστες με τις κυβερνητικές επιλογές. Αυτούς καθησύχαζε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, όταν έλεγε πως "η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην επιβάλει νέους φόρους".

Ομως, και στο σκέλος των κρατικών δαπανών,τα περιθώρια περικοπών στις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις, επιχορηγήσεις κοινωνικού χαρακτήρα έχουν εξαντληθεί. Ταυτόχρονα, θεωρείται αδιανόητο να γίνουν περικοπές στην εξυπηρέτηση του υπέρογκου χρέους του δημοσίου με την παύση των τοκοχρεολυτικών δόσεων των δανείων από το εσωτερικό και το εξωτερικό, καθώς κάτι τέτιο θα σήμαινε ότι η χώρα κηρύσσεται σε πτώχευση.

Ετσι, θεωρείται βέβαιο ότι η όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές της 22ης Σεπτέμβρη, θα αντιμετωπίσει πρόσθετες δυσκολίες στην παραπέρα μείωση των κρατικών ελλειμμάτων.Με δεδομένο όμως ότι και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δίνουν όρκους πίστης και αφοσίωσης στις αντιλαϊκές επιλογές της Συνθήκης του Μάαστριχτ, θα επιδιώξουν να συγκρατήσουν τα κρατικά ελλείμματα στα επίπεδα που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το πρόγραμμα "σύγκλισης", με νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Μ' αυτό το δεδομένο και κάτω από τις αξιώσεις του ΣΕΒ, του ΟΟΣΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ, για "λιγότερο κράτος και περισσότερη ιδιωτική πρωτοβουλία", τυχόν αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ στις 23 Σεπτέμβρη, θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας (ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ΔΕΚΟ, ορυκτού πλούτου κλπ.), χωρίς να εγκαταλείψει την προσπάθεια να σφαγιάσει παραπέρα τις κρατικές δαπάνες για κοινωνικούς σκοπούς και για την κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών.

Ομως και αυτού του είδους οι "λύσεις", είναι περιορισμένης διάρκειας. Η προς εκποίηση περιουσία του δημοσίου κάποια στιγμή θα εξαντληθεί και δε θα έχει τι άλλο να ξεπουλήσει. Το μόνο που θα απομένει για την αύξηση των κρατικών εσόδων και τη συγκράτηση των ελλειμμάτων, θα είναι "να βάλουν χέρι" στα προνόμια και τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου. Επειδή όμως, ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ προτίθενται να κάνουν κάτι τέτοιο, θα συνεχίσουν την πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, στα πλαίσια της λογικής του "πουλάω το χαλί για να πληρώσω την υπηρέτρια"...

Θα συνεχίσουν δηλαδή μια αδιέξοδη και καταστροφική για τη χώρα πολιτική, που αποτελεί "λίπασμα" για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς προβληματικών αλλά και την ανάδειξη νέων προβληματικών περιοχών. Αυτό τουλάχιστον διδάσκει η πρόσφατη εμπειρία με το "φιάσκο" των ιδιωτικοποιήσεων, όπως αυτές τις ζήσαμε στην περίπτωση του Περατικού, του Χατζή και άλλων αεριτζήδων εκπροσώπων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Στα επόμενα χρόνια δηλαδή, Θα κληθεί και πάλι το ελληνικό δημόσιο, να "κοινωνικοποιήσει" τα χρέη που θα έχουν βάλει οι ιδιώτες στις σημερινές κερδοφόρες επιχειρήσεις του δημοσίου, που - ελέω ιδιωτικής πρωτοβουλίας - θα έχουν καταντήσει υπερχρεωμένες και προβληματικές.

Λ. Τ.

Μαστίγιο και καρότο...

Τελικά "εκσυγχρονιστές" του... γλυκού νερού αποδεικνύεται η νεοφιλελεύθερη ομάδα του Κ. Σημίτη και του ΠΑΣΟΚ. Πριν από λίγους μόνο μήνες με υπέρμετρο και αλαζονικό ύψος απειλούσαν το λαό ότι θα εφαρμόσουν την πολιτική τους, χωρίς να λάβουν υπόψη το "πολιτικό κόστος" την προώθηση, δηλαδή, αντιλαϊκών μέτρων και σήμερα τείνουν να μετατραπούν σε δημαγωγούς και λαϊκιστές του χειρίστου είδους. Δείγμα γραφής ο καθηγητής Ν. Χριστοδουλάκης οικονομικός σύμβουλος του Κ. Σημίτη και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Στις 15 του Ιούλη σε συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία", απειλούσε τον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνηση Σημίτη θα επιδιώξει τη συμμετοχή στο κοινό νόμισμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Λάτρης των προγραμμάτων λιτότητας δήλωνε τότε απερίφραστα ότι, με βάση τα αποτελέσματα της εφαρμογής του σημερινού προγράμματος λιτότητας, η κυβέρνηση θα εξετάσει το 1999 τα νέα μέτρα (το νέο πρόγραμμα λιτότητας) που θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Σε προχτεσινή του συνέντευξη, όμως, και βεβαίως λόγω προεκλογικής περιόδου ο κ. Χριστοδουλάκης, τα γυρίζει και παίρνει υπό την "προστασία" του τους άνεργους, για τους οποίους αναφέρει ότι δεν πρέπει να τους εξαθλιώνουμε τόσο πολύ, όπως κάνουν οι νεοσυντηρητικοί, αλλά να τους εντάσσουμε σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης... Να τους πετάμε, δηλαδή, που και που κανένα ξεροκόμματο..

Μα πώς άλλαξε μέσα σε τόσο μικρό διάστημα ο κύριος καθηγητής; Στις 15 Ιούλη εκφραστής των πιο επιθετικών δυνάμεων του χρηματιστικού κεφαλαίου και στις 16 Σεπτέμβρη "προστάτης" των ανέργων. Και όμως ο κύριος Χριστοδουλάκης δεν είναι παρά μικρογραφία του "εκσυγχρονιστικού" ΠΑΣΟΚ, που χτες σε ρόλο μίστερ Χάιντ απειλούσε με το μαστίγιο του χρηματιστικού κεφαλαίου τον ελληνικό λαό και σήμερα σε ρόλο δόκτωρ Τζέκιλ εκβιάζει για την ψήφο του.

Ας τους μαυρίσουμε, λοιπόν, χωρίς το παραμικρό ίχνος ενοχής και ενδοιασμού, αλλά με μεγάλη ευχαρίστηση. Ας τους αποτινάξουμε από την πλάτη μας. Αρκετά τους κουβαλήσαμε 22 χρόνια και έχουμε κυριολεκτικά φτάσει στο χείλος της αβύσσου. Μαύρο, λοιπόν, και ας το ευχαριστηθούμε.

ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Συνεχίζουν την ανηφόρα

Για τρίτη συνεχή βδομάδα ανατιμούνται οι τιμές στα υγρά καύσιμα

Νέες απανωτές αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ), τις οποίες αποδίδει στις αυξήσεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στη διεθνή τιμή του αργού πετρελαίου, εξαιτίας της κλιμάκωσης της κρίσης στον Περσικό Κόλπο από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται αύξηση στην τιμή του ντίζελ κατά 3 δρχ. το λίτρο και στην τιμή της βενζίνης κατά 0,80 δρχ. Με τις νέες αυξήσεις μέσα σε τρεις εβδομάδες η λιανική τιμή του ντίζελ θα έχει αυξηθεί συνολικά πάνω από 10 δρχ., ενώ της βενζίνης πάνω από 4 δρχ. το λίτρο. Παράγοντες της ΔΕΠ εκτιμούν ότι οι αυξητικές τάσεις θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη τουλάχιστον, εφόσον - όπως υποστηρίζουν - δεν αποκλιμακωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα η ένταση στον Περσικό.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν προχτές οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας κατήγγειλαν ότι μετά την απελευθέρωση των τιμών των καυσίμων το 1992, οι εταιρίες - κύρια οι πολυεθνικές - έφτασαν το 1996 να κερδίζουν 16 - 20 δρχ. το λίτρο, από 3 δρχ. που ήταν το κέρδος τους το 1992. Απελευθερωμένη αγορά και συμβάσεις αποκλειστικής συνεργασίας των πρατηρίων με τις εταιρίες δε συμβιβάζονται, υπογράμμισαν. Οι ίδιοι επανέλαβαν το αίτημά τους, να δοθεί στους πρατηριούχους η δυνατότητα να σπάνε τις συμβάσεις αποκλειστικής διάθεσης που υποχρεώνουν τους πρατηριούχους να προμηθεύονται από συγκεκριμένες εταιρίες καύσιμα με τις τιμές που οι τελευταίες καθορίζουν αυθαίρετα στο όνομα της "απελευθερωμένης" αγοράς, ενώ ασκούν διακριτική μεταχείριση σε βάρος των μικρών και μεσαίων πρατηρίων. Οπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών εάν διατηρηθούν τα αποκλειστικά συμβόλαια 4.500 πρατήρια από τις 6.500 που υπάρχουν σήμερα κινδυνεύουν άμεσα με κλείσιμο.

Επίσης, οι πρατηριούχοι ζητούν να επιτραπεί η πρόσβαση των πρατηριούχων στα διυλιστήρια και να δοθεί βυτίο στους πρατηριούχους για τις ανάγκες των επιχειρήσεών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ