ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η ήττα έφερε την παραίτηση

Ραγδαίες εξελίξεις πυροδότησε η εκλογική ήττα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ήδη ο μέχρι χτες πρόεδρος, Μ. Εβερτ, παραιτήθηκε από την ηγεσία της ΝΔ. Το σκηνικό στη ΝΔ την "επόμενη μέρα" είναι ακόμα αδιευκρίνιστο, καθώς στην υπόθεση διαδοχής που εκ των πραγμάτων άνοιξε παρενέβη και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος με δήλωσή του φρόντισε να τονίσει πως είναι παρών, λέγοντας ότι "η ΝΔ ενωμένη και δυνατή είναι η μόνη εγγύηση για τη χώρα".

Το εκλογικό αποτέλεσμα σίγουρα δεν αιφνιδίασε τη Ρηγίλλης αφού ήταν αναμενόμενο, αλλά ο Μ. Εβερτ φρόντισε με τη δήλωση παραίτησής του στις 10 περίπου το βράδυ να προλάβει την κριτική των αντιηγετικών στελεχών που σίγουρα θα ζητούσαν την παραίτησή του. Ηδη από το απόγευμα ο στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκης, Κ. Πυλαρινός, δήλωνε ότι "σήμερα κρίνονται οι πολιτικές ηγεσίες". Στο παιγνίδι της διαδοχής που ήδη άρχισε πρώτος έσπευσε να θέσει υποψηφιότητα ο Γ. Σουφλιάς, δηλώνοντας ότι η παραίτηση Εβερτ διευκολύνει τις εξελίξεις στη ΝΔ, τονίζοντας παράλληλα ότι τις εκλογές δεν τις κέρδισε το ΠΑΣΟΚ αλλά τις έχασε η ΝΔ.

Το κλίμα στα γραφεία της ΝΔ ήταν βαρύ ήδη από νωρίς το βράδυ και τα στελέχη του κόμματος απέφευγαν να εμφανιστούν στα γραφεία στη Ρηγίλλης, όπου υπήρχε μία μικρή ομάδα οπαδών με αγωνία για το αποτέλεσμα που μετατράπηκε όμως πολύ γρήγορα σε απογοήτευση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πήγε νωρίς νωρίς στο Ζάππειο (στις 10.15 μ.μ.) και αφού έδωσε συγχαρητήρια στον Κ. Σημίτη είπε ότι αναλαμβάνει ο ίδιος πλήρως την ευθύνη του αποτελέσματος. Ο Μ. Εβερτ δήλωσε ότι παραιτείται από πρόεδρος του κόμματος και θα κινήσει "βάσει του καταστατικού του κόμματος τις διαδικασίες για την ανάδειξη αρχηγού". Ο μέχρι χτες πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε ότι σήμερα θα συγκαλέσει τα αρμόδια όργανα του κόμματος μαζί με τα βασικά στελέχη για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες όπως αυτές προβλέπονται από το καταστατικό του κόμματος.

Πάντως σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στη ΝΔ αναμένεται να είναι ραγδαίες, αφού για τη διαδοχή έχουν ήδη δηλώσει ενδιαφέρον ουκ ολίγα στελέχη. Τα σενάρια αναφέρουν ότι τη μεταβατική ηγεσία θα αναλάβει ο Γ. Σουφλιάς (χωρίς να αποκλείεται και άμεση παρέμβαση Μητσοτάκη), ενώμακροπρόθεσμη λύση στην ηγεσία αναμένεται να έχουν τα ονόματα Ντ. Μπακογιάννη και Δ. Αβραμόπουλος.

  • Αργά το βράδυ με δήλωσή του ο Στ. Μάνος έθεσε υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος.
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
"Εν λευκώ εξουσιοδότηση" η νίκη

Στα "μεγάλα αφεντικά" αφιέρωσε την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός!

Εν λευκώ εξουσιοδότηση για μια "νέα πορεία", για την υλοποίηση της αντιλαϊκής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής του, θεώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης την εκλογική νίκη του κόμματός του.

Σήμερα ο ελληνικός λαός έδειξε ότι θέλει μια νέα πορεία για την Ελλάδα και την κοινωνία, τόνισε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα αφιέρωσε τη νίκη του ΠΑΣΟΚ "σε όλες τις ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, που πιστεύουν στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας" (!), εννοώντας προφανώς τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία χτες το βράδυ δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους (π. χ. δηλώσεις Ψυχάρη στο "Μέγκα"). Δεν παρέλειψε επίσης να ζητήσει την κοινωνική συναίνεση στην προσπάθεια που ξεκινά η κυβέρνησή του, λέγοντας ότι χρειάζεται "συμμετοχή, συμπαράσταση και συνεργασία όλων, ανεξαίρετα". Σε μια επίδειξη υποκρισίας θεώρησε ως θετικό γεγονός ότι η νέα Βουλή είναι πολυφωνική, ενώ είναι γνωστό ότι καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας διακήρυσσε ότι η ψήφος στα μικρά κόμματα είναι χαμένη. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι θέλει τα μικρά κόμματα στη Βουλή "έτσι ώστε να υπάρξει ο μεγαλύτερος κοινωνικός διάλογος και συναίνεση για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας", αλληθωρίζοντας προφανώς προς το ΣΥΝ. Δήλωσε ότι ο λαός αποδοκίμασε τις προσωπικές επιθέσεις και τη μαύρη προπαγάνδα, χωρίς ωστόσο να κάνει την αυτοκριτική του.

ΔΗΚΚΙ
Με το βλέμμα στις μετεκλογικές συνεργασίες...

Σε αναφορές στις μετεκλογικές εξελίξεις και στο ρόλο του ΔΗΚΚΙ σε αυτές, επικέντρωσε τη χτεσινή δήλωσή του στις 11.50ο πρόεδρος του κόμματος Δ. Τσοβόλας μιλώντας στο Ζάππειο, χαρακτηρίζοντας παράλληλα θετικό το εκλογικό αποτέλεσμα. Οπως επισήμανε, οι ψήφοι που πήρε το ΔΗΚΚΙ"καταξίωσαν την ίδρυση του ΔΗΚΚΙ ως μία ιστορική και κοινωνική αναγκαιότητα". Αναφερόμενος στους στόχους του ΔΗΚΚΙ σημείωσε πως είναι ένα "ξεκίνημα για αγώνες με στόχους το βάθεμα και πλάτεμα της δημοκρατίας, την κοινωνική δικαιοσύνη, την εθνική υπερηφάνεια, την αναβάθμιση των θεσμών και τη διαφάνεια στη διαχείριση των κοινών της χώρας μας".

Κάνοντας μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης που διαμορφώνεται, ο Δ. Τσοβόλας σημείωσε πως "η παραίτηση του αρχηγού της Ν. Δημοκρατίας που αποτελεί πράγματι θετική πράξη δημοκρατικής ευαισθησίας, επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι άρχισε ήδη η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας. Σε αυτή τη νέα περίοδο το ΔΗΚΚΙ θα παίξει καταλυτικό ρόλο για την προοδευτική αλλαγή της πορείας της χώρας μας".Η εν λόγω τοποθέτηση παραπέμπει αυτόματα στις θέσεις του ΔΗΚΚΙ για μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Τέλος σχολιάζοντας τον προεκλογικό αγώνα μίλησε για "ψευτοδιλήμματα που τέθηκαν στον ελληνικό λαό" και πιέσεις εξωθεσμικών παραγόντων.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μοίρασε ευχαριστίες

Ευχαριστίες μοίρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος και την επιβεβαίωση της εισόδου του στη Βουλή. Επίσης δήλωσε συγκινημένος και υποσχέθηκε ότι "η Βουλή θα είναι μόνο η αρχή" και ότι "η φωνή του ΣΥΝ θα είναι τόσο δυνατή, όσο επιβάλλει η κρίσιμη περίοδος για τον τόπο, όσο επιβάλλουν οι αξιώσεις της Ελλάδας του 21ου αιώνα". Εφτασε μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει ότι ο ΣΥΝ "είναι η πολιτική δύναμη που διαφοροποιεί σήμερα το πολιτικό σκηνικό". Και συμπλήρωσε: "Θα αγωνιστούμε υπεύθυνα και δημιουργικά για να αλλάξουν παραπέρα οι συσχετισμοί, ο τρόπος διακυβέρνησης και οι πολιτικές αυτής της διακυβέρνησης". Η Βουλή που αναδείχτηκε - είπε ακόμα - "είναι πολυφωνική, μειώθηκε η παντοδυναμία του δικομματισμού, η πολιτική πρόταση της ΝΔ είναι σαφής μειοψηφία, το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα, αλλά με μειωμένη δύναμη, ενισχύεται η Αριστερά και αυτό είναι θετικό".

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
Με πεσμένα τα φτερά...

Πεσμένα ήταν όλο το βράδυ χτες "τα φτερά" των στελεχών της Πολιτικής Ανοιξης. Οι περισσότεροι παραδέχονταν ανεπιφύλακτα την ήττα, αν και υπήρχαν ορισμένοι που ήλπιζαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ότι τελικά η ήττα δε θα είναι συντριπτική και το κόμμα αυτό θα μπει, οριακά έστω, στη Βουλή.

Στο ίδιο κλίμα της ηττοπάθειας και της απογοήτευσης κινήθηκαν και οι χτεσινοβραδινές δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΛ.ΑΝ, Αντ. Σαμαρά, ο οποίος παραδέχτηκε ότι "το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό το οποίο περιμέναμε", υπονοώντας σαφώς ότι για το γεγονός αυτό δε... φταίνε οι συγκεκριμένες θέσεις του κόμματός του, αλλά η μη πληροφόρηση του λαού γι' αυτές. Ο Αντ. Σαμαράς μίλησε συγκεκριμένα για "ανασυγκρότηση των δυνάμεων της ΠΟΛ.ΑΝ., ώστε ο ελληνικός λαός να πληροφορηθεί καλύτερα τις αρχές και τις θέσεις της που καλύπτουν κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής και που δεν είναι περιορισμένες, όπως θέλησε να περάσει η ευρύτατη δημοσιότητα που δόθηκε στην προπαγάνδα των αντιπάλων της".

Σε άλλο σημείο της δήλωσής του ο Αντ. Σαμαράς είπε ότι "σέβεται την απόφαση του λαού", αλλά προειδοποίησε ότι "η χώρα μπαίνει από αύριο σε νέους γύρους εθνικών υποχωρήσεων και λιτότητας", υπογραμμίζοντας παράλληλα:"Εύχομαι να μην επιβεβαιωθώ. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα μείνουμε εδώ. Θα παραμείνουμε όρθιοι για να στηρίξουμε με τον αγώνα μας τον ελληνικό λαό στις κρίσιμες στιγμές που έρχονται, χωρίς δημαγωγία και χωρίς λαϊκισμό".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ