ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ
Δύναμη κρούσης ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα
  • Αφοσιωμένη στον Κ. Σημίτη και το νεοσυντηρητικό εκσυγχρονισμό του και απαλλαγμένη από εσωκομματικές ισορροπίες
  • Πρώτο ρήγμα από την άρνηση του Γ. Παπανδρέου να αποδεχτεί το διορισμό του στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών

Κυβέρνηση συμπαγής, αφοσιωμένη στον Κ. Σημίτη και το νεοσυντηρητικό εκσυγχρονισμό του, απαλλαγμένη από "εσωκομματικές ισορροπίες", κυβέρνηση που αποτελεί δύναμη κρούσης για την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων το επόμενο διάστημα, αποτελεί η 43μελής κυβέρνηση που ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός.

Είναι προφανές ότι ο Κ. Σημίτης ρίχνει το βάρος στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο θα αναλάβει το επόμενο διάστημα πολύ δύσκολη αποστολή, να φέρει σε πέρας γρήγορα και αποτελεσματικά το έργο της προσαρμογής στο πρόγραμμα "σύγκλισης".

Στο πλαίσιο αυτό ο... δοκιμασμένος Γ. Παπαντωνίου γίνεται υπερυπουργός και αναλαμβάνει τα δύο βασικά οικονομικά υπουργεία (Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών), ενισχυόμενος από τον μέχρι τώρα πρωθυπουργικό σύμβουλο Νικ. Χριστοδουλάκη στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Αλ. Παπαδόπουλος,μέχρι τώρα "σύμβολο της λιτότητας και σταθερότητας", αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών μετά από δική του επιμονή να φύγει από το Οικονομικών. Οι "παραγωγικοί" Β. Παπανδρέου και ο Κ. Λαλιώτης παραμένουν στα υπουργεία τους, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, πλαισιωμένοι από υφυπουργούς "σημιτικούς", όπως οι Μιχ. Χρυσοχοϊδης, Αννα Διαμαντοπούλου, Θ. Κολιοπάνος και Χρ. Βερελής.

Τις άγριες αντιλαϊκές διαθέσεις της νέας κυβέρνησης υποδηλώνει η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Εργασίας, όπου τη θέση του Ε. Γιαννόπουλου, καταλαμβάνει ο γνωστός για την αδιάλλακτη και σκληρή αντιλαϊκή στάση του Μιλτ. Παπαϊωάννου,συνεπικουρούμενος από τον πρωτεργάτη του ταξικού συμβιβασμού και υποταγής και εκλεκτό του ΣΕΒ Χρ. Πρωτόπαππα.Ο Ε. Γιαννόπουλος "πείστηκε" από τον Κ. Σημίτη, με τον οποίο συναντήθηκε χτες το μεσημέρι, να μετακινηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, προφανώς για να μη χρεωθεί το πολιτικό κόστος των αντιλαϊκών επιλογών.

Διάχυτη είναι η εντύπωση ότι η νέα κυβέρνηση Σημίτη στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό σε ένα μεγάλο αριθμό "άγνωστων" υφυπουργών, οι οποίοι, δίκην υπαλλήλων, αφ' ενός δεν πρόκειται να δημιουργήσουν προβλήματα συνοχής και από την άλλη θα σηκώσουν αγόγγυστα το βάρος των νεοφιλελεύθερων και αντιλαϊκών επιλογών.

Ανευ "διαφωνούντων"

Στην κυβέρνηση οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του εκπροσωπούνται μόνο από τους Α. Τσοχατζόπουλο,ο οποίος, χωρίς αντιρρήσεις, μετακινήθηκε στο υπουργείο Αμυνας, και Γερ. Αρσένη,ο οποίος αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας. Τα δύο κορυφαία στελέχη είναι ουσιαστικά απομονωμένα στην κυβέρνηση Σημίτη, αφού δεν υπάρχει κανένα άλλο μέλος της κυβέρνησης που να πρόσκειται σε αυτούς. Ο Γερ. Αρσένης,επιχειρώντας να δικαιολογήσει την απουσία αντίδρασης εκ μέρους του, διαδίδει ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής. Παράλληλα στενοί συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι η απομάκρυνσή του από το Αμυνας σχετίζεται με τις θέσεις του στα εθνικά θέματα, οι οποίες είναι εμπόδιο στον πρωθυπουργό, ο οποίος θέλει λυμένα τα χέρια του για το χειρισμό των εθνικών θεμάτων.

Εμφανής είναι επίσης η προσπάθεια να υποβαθμιστεί και απομονωθεί ο Ε. Βενιζέλος,ο οποίος τοποθετήθηκε επικεφαλής του υπουργείου Πολιτισμού. Επίσημα ο Ε. Βενιζέλος δεν αντέδρασε, αποδεχόμενος τη διάταξη δυνάμεων που κάνει ο πρωθυπουργός, "αφού έτσι εκτιμά", αλλά σύμφωνα με πληροφορίες είναι δυσαρεστημένος με τον παραγκωνισμό του. Πρόεδρος της Βουλής προτείνεται και πάλι ο Απ. Κακλαμάνης.

Οι πρώτοι τριγμοί

Η νέα κυβέρνηση Σημίτη δεν απέφυγε τους πρώτους τριγμούς πριν την ορκωμοσία της. Ο Γ. Παπανδρέου, με αφορμή το "μειωτικό" για αυτόν τρόπο αναγγελίας της τοποθέτησης του Γερ. Αρσένη στο υπουργείο Παιδείας, αρνήθηκε να αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, με επιστολή στον Κ. Σημίτη. Στην κυβερνητική δήλωση αναφέρονταν ότι "ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην προετοιμασία της νέας γενιάς και για τούτο επιλέχτηκε ο Γερ. Αρσένης να αναλάβει τον τομέα της παιδείας". Στην πραγματικότητα ο Γ. Παπανδρέου δυσαρεστήθηκε γιατί δεν τοποθετήθηκε επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, όπως του είχαν υποσχεθεί προεκλογικά. Οταν διαπίστωσε ότι αυτό δε θα συνέβαινε, ζήτησε να παραμείνει στο υπουργείο Παιδείας, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό από τον Κ. Σημίτη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χτες το απόγευμα. Μέχρι αργά χτες το βράδυ βρίσκονταν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για να πειστεί ο Γ. Παπανδρέου και να ανακαλέσει τη δήλωσή του. Διαφορετικά η βούληση του Κ. Σημίτη είναι να παραμείνει εκτός κυβέρνησης.

Π. Κ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ούτε χτες ξεκαθάρισε το τοπίο

Το ενδεχόμενο να ξαναείναι υποψήφιος ο Μ. Εβερτ "έπεσε" χτες στο τραπέζι. Κάθετα αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική ο Κ. Μητσοτάκης

Θολό παραμένει το τοπίο στη ΝΔ, σχετικά με την υπόθεση της διαδοχής, καθώς χτες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες βουλευτές, αλλά και στελέχη πιστά στον Μ. Εβερτ μαζεύουν υπογραφές, ζητώντας από τον μέχρι τώρα αρχηγό να είναι και πάλι υποψήφιος.

Ενα ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Μ. Εβερτ δεν το απέκλεισε ούτε ο Π. Παυλόπουλος, ο οποίος με δηλώσεις του χτες είπε ότι "προς το παρόν ο Μ. Εβερτ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα", αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι "εάν υπάρξει πίεση" μπορεί να αλλάξει η απόφασή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών όσον αφορά τους βουλευτές έχει αναλάβει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σ. Δήμας, ενώ για τα κομματικά στελέχη δραστηριοποιείται ο Γ. Μπάλιος, διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Μ. Εβερτ.

Μάλιστα, οι εκκλήσεις προς τον Μ. Εβερτ, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπουν ότι ο ίδιος πρέπει να παραμείνει και να οδηγήσει το κόμμα σε ένα συνέδριο την άνοιξη.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προς το παρόν παγώσει τις υποψηφιότητες του Γ. Βαρβιτσιώτη και του Κ. Καραμανλή, ενώ ο Γ. Σουφλιάς, που και χτες συνέχισε τις επαφές του, τόσο με τον Μ. Εβερτ, όσο και με τον Κ. Μητσοτάκη, θα ανακοινώσει σήμερα εάν θα είναι ή όχι υποψήφιος.

Μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Μ. Εβερτ αναμένεται να πυροδοτήσει νέες εξελίξεις, καθώς ήδη ο Στ. Μάνος έχει ανακοινώσει ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στη διάσπαση, ενώ από την πλευρά Μητσοτάκη διοχετευόταν ότι μία υποψηφιότητα Εβερτ θα συναντήσει την αντίδραση του επίτιμου προέδρου, ο οποίος δεν αποκλείει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να κατέβει ο ίδιος υποψήφιος, κόντρα στην υποψηφιότητα Εβερτ.

Από την πλευρά της Ντ. Μπακογιάννη διοχετευόταν ότι η υποψηφιότητά της αποτελεί "τη νέα προοπτική της παράταξης" και υπογράμμιζαν ότι μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα Εβερτ θα είναι επιστροφή στο παρελθόν. Ως θετικό στοιχείο της υποψηφιότητάς της, προέβαλαν το γεγονός πως "η Ντόρα απέδειξε ότι μπορεί να νικάει το ΠΑΣΟΚ", λέγοντας ότι η Ντόρα νίκησε και στην Α ΑΘήνας, αλλά και στην Ευρυτανία, όπου η ΝΔ κέρδισε τη μονοεδρική έδρα από το ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας στις κινήσεις του μηχανισμού της Ρηγίλλης να μαζεύει υπογραφές στήριξης του Μ. Εβερτ, από το περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη έλεγαν ότι "στα ψηφίσματα απαντάμε με την ψήφο του λαού".

  • Αργά το βράδυ ο Μ. Εβερτ, με αφορμή την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, προχώρησε σε γραπτή δήλωση, με την οποία, έμμεσα πλην σαφώς, αποκλείει το ενδεχόμενο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την αρχηγία. Την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζει τα αναμενόμενα ρήγματα στο εσωτερικό της, αναφέρει στη δήλωσή του, η ΝΔ "οδηγείται στην ανάδειξη της νέας ηγεσίας της". Ταυτόχρονα κάλεσε τους βουλευτές να αποφεύγουν δηλώσεις και εκδηλώσεις που δίνουν στρεβλή εικόνα για τη ΝΔ.

Γ. ΦΩΤ.

Εγγύηση για την ΕΕ και τον ΣΕΒ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Το μόνο που εγγυάται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η εξασφάλιση της πολιτικής που χαράζεται σύμφωνα με τις εντολές της ΕΕ και του ΣΕΒ.

Την παραπάνω επισήμανση κάνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Ολόκληρο το σχόλιο του Γραφείου Τύπου έχει ως εξής:

"Από τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα το καλό. Οπως και η προηγούμενη, το μόνο που εγγυάται είναι η εξασφάλιση της πολιτικής που χαράζεται σύμφωνα με τις εντολές της ΕΕ και του ΣΕΒ. Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η πολιτική είναι σίγουρο ότι θα βρει την αντίσταση του λαού μας".

ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Εκδρομή στο Βίτσι

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών τιμώντας τα 50 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, πραγματοποιεί εκδρομή στο Βίτσι από 4 μέχρι 6 Οκτώβρη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις σε Λιτόχωρο, Εδεσσα, Φλώρινα (2 διανυκτερεύσεις), Βίτσι, Πρέσπες, Μαλιμάδι, Καστοριά, Φαρδύ Κάμπο, Γρεβενά, Καλαμπάκα, Τρίκαλα.

Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα τηλ. 8810.046, 8810.074.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ