ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Οχτώβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χρωστήρες γυναικών

Δυναμικό "παρών" δίνουν αυτές τις μέρες σε γνωστούς εκθεσιακούς χώρους της χώρας μας, οι Ελληνίδες εικαστικοί δημιουργοί. Αξιόλογες ζωγραφικές προτάσεις, μπορεί να παρακολουθήσει το φιλότεχνο κοινό, εντός και εκτός των "τειχών".

Στις 22 του Οκτώβρη εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης "Αστρολάβος - Δεξαμενή" (Ξανθίππου 11), έκθεση έργων ζωγραφικής της Μελίνας Σταματίου.Πρόκειται για ζωγραφική με στοιχεία κολάζ (εικόνες συνήθως παρμένες από κοινά έντυπα), που άλλοτε προσδίδουν στο ίδιο το θέμα του τελάρου και άλλοτε λειτουργούν αυτούσια - σαν σηματοδότες - υποδεικνύοντας έτσι τον ρεαλιστικό, εννοιολογικό τους χαρακτήρα. Τα θέματά της - αυτόνομες ιστορίες, βιωμένες εικόνες, μνήμες ή περιγραφές γεγονότων, με έντονο το στοιχείο της νοσταλγίας, συνθέτουν έναν ονειρικό κόσμο: Σκηνές από τσίρκο, από παιδικά παιχνίδια, από τη νυχτερινή πόλη κ.ά. Μια ζωγραφική διήγηση, ένα σχόλιο πάνω στα πράγματα που χάνονται αλλά και όσα ζήσαμε και μένουν ακόμα ζωντανά στη μνήμη μας. Η ενδιαφέρουσα αυτή εικαστική παρουσίαση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 του Νοέμβρη.

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στην αίθουσα τέχνης "Αέναον" (Αντερσεν 18, Κατεχάκη), έκθεση έργων ζωγραφικής της Κυριακής Χριστακοπούλου.Τίτλος της: "Τα παράθυρα".Είναι μια σειρά από ανθρώπινες φιγούρες και εικόνες που χάθηκαν, κουβαλώντας μαζί τους τον πόνο του ξεριζωμού. Οι φιγούρες αυτές, καρφιτσωμένες σε παλιά ξύλινα παράθυρα σπιτιών, που ρημάχτηκαν, με γεύσεις και μυρουδιές μιας ζωής που δεν υπάρχει πια, μέσα στις πόλεις του μπετόν. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 του Νοέμβρη.

Την ίδια μέρα εγκαινιάζεται στην γκαλερί "Δημόκριτος" (Δημοκρίτου 24), έκθεση έργων ζωγραφικής της Χριστίνας Τουτουζιάν.Η ζωγράφος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε γραφιστικές τέχνες και εργάστηκε αρκετά χρόνια ως γραφίστρια, μακετίστα. Από το 1982, που ξεκίνησε την εικαστική της διαδρομή, έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Με τίτλο "Νεφογραφίες",εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στις αίθουσες τέχνης "Επίπεδα" (Δεινοκράτους 6), έκθεση έργων ζωγραφικής της Ε. Ιωάννου - Σιώμου.Οπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης ο ιστορικός τέχνης και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιος Λυδάκης "αυτό που πρέπει να εκτιμηθεί ιδιαίτερα στις "Νεφογραφίες" της καλλιτέχνιδας, είναι η ισορροπημένη σύνθεση, που φαίνεται να συνεχίζεται και πέρα από τα όρια του πίνακα". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 του Νοέμβρη.

Τοπία από το Λαύριο και το Μεσολόγγι, δημιουργίες της Μερόπης Πρέκα,παρουσιάζονται από τις 21 Οκτωβρίου στην γκαλερί "Αιγόκερως" (Αριστοδήμου 4). Πρόκειται για έργα ζωγραφικής - ακουαρέλες - οι οποίες αποτελούν το δεύτερο σταθμό του "Μύθου - Ελλάδα".Πριν λίγους μήνες, η γνωστή ζωγράφος παρουσίασε την πρώτη ενότητα με θέματα από τη Σαντορίνη.

Η πρώτη ατομική έκθεση έργων ζωγραφικής της Εύας Κολιοπάντου,φιλοξενείται από τις 15 Οκτωβρίου στην γκαλερί "Εκφραση" (Μεταξά και Φοίβης 11, Γλυφάδα). Τα έργα της είναι "εκ του φυσικού" μοντέλα, τοπία, νεκρές φύσεις, καθώς και μια σειρά συνθέσεων όπου κυριαρχεί η ανθρώπινη μορφή. Πρόκειται για έργα ρεαλιστικά, στα οποία η μίμηση της πραγματικότητας, συνδυάζεται με την έντονη προσπάθεια ιεράρχησης των στοιχείων του σχεδίου, του χρώματος και του φωτός. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 2/10.

Εκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής της Λιάνας Παπαϊωάννου,φιλοξενείται αυτές τις μέρες στην γκαλερί "Α. Μπάλτα" (Βούλγαρη και Κρήτης 90, Θεσσαλονίκη). Η καλλιτέχνης παρουσιάζει την πρόσφατη ζωγραφική της δημιουργία - τοπία - αλλά και αντιπροσωπευτικές της δημιουργίες από τη μακρόχρονη πορεία της στη χαρακτική. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 τουΝοέμβρη.

Το σχολείο "φροντιστήριο" για τα φροντιστήρια

Τη λειτουργία των τμημάτων των σχολείων με κριτήριο το επίπεδο γνώσεων της ξένης γλώσσας των μαθητών, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών (ΔΕΕ).

"Ούτε λίγο ούτε πολύ ο υπουργός και η κυβέρνηση ζητούν να αναπτύξουμε συνεργασία με τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Δηλαδή, να εκτιμήσουμε τι έχουν μάθει οι μαθητές σε αυτά ή στα ιδιαίτερα και με βάση αυτά τα στοιχεία να φτιάξουμε τμήματα κατά επίπεδο γνώσεων στις ξένες γλώσσες. Ισως το επόμενο βήμα να είναι ότι πρέπει να πάρουμε υπόψη το τι διδάσκεται και στα άλλα φροντιστήρια και να κάνουμε τμήματα κατά επίπεδο γνώσεων σε μαθηματικά, γλώσσα, φυσική κ.ά. Ετσι, και επίσημα το δημόσιο σχολείο θα γίνει εξάρτημα ή "φροντιστήριο" των φροντιστηρίων", τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΔΕΕ.

Η ΔΕΕ σημειώνει ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να κρύψει ότι οι νεοφιλελεύθερες αυτές απόψεις επιχειρούν την κατηγοριοποίηση των μαθητών, τραυματίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία με ένα ακόμη πιο ωμά αντιπαιδαγωγικό και ταξικό μέτρο. Ηδη, η εφαρμογή αυτών των επιπέδων έχει δημιουργήσει τμήματα, που λειτουργούν κατά επίπεδο και σε άλλα μαθήματα.

Επίσης, η ΔΕΕ εκτιμά ότι ο "πολιτισμός" των διακρίσεων δεν έχει θέση στη δημόσια εκπαίδευση και τονίζει: "Χρειάζεται αγώνας για να ανακληθεί το μέτρο αυτό άμεσα, γιατί κάθε καθυστέρηση θα είναι καταστροφική για τη δημόσια παιδεία που απέμεινε. Η ξενόγλωσση δημόσια παιδεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ούτε σαν δεκανίκι της ιδιωτικής ούτε και σαν Δούρειος Ιππος ταξικών μέτρων σε βάρος των παιδιών των εργαζομένων".

Για να αναβαθμιστεί η ξενόγλωσση δημόσια παιδεία, η ΔΕΕ τονίζει ότι χρειάζονται διορισμοί νέων εκπαιδευτικών στα σχολεία τόσο για τις ανάγκες των κενών όσο και για τις ανάγκες της ενισχυτικής διδασκαλίας, ενώ άμεση είναι η ανάγκη για ενιαία αναλυτικά προγράμματα και σχολικά βιβλία που θα αποτελούν και το υλικό για να μαθαίνουν ενιαία οι μαθητές, έτσι ώστε το δημόσιο σχολείο θα δίνει εφόδια και οι μαθητές να μπορούν να αποκτούν κρατικό τίτλο σπουδών ορισμένου επιπέδου.

Είναι πάντα εδώ

Ηταν 13 Οκτώβρη του 1985. Ο χαράκτης της ειρήνης, του αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, ο Τάσσος Αλεβίζος,άφηνε την τελευταία του πνοή. Εντεκα χρόνια συμπληρώνονται από το θάνατο του μεγάλου μας καλλιτέχνη, του ανθρώπου που πάλεψε για τον πολιτισμό, για τα ιδανικά του ΚΚΕ. Εντεκα χρόνια χωρίς το θαυμάσιο άνθρωπο, τον ακέραιο σύντροφο, τον εξαίρετο καλλιτέχνη.

Γνήσιος πατριώτης, ποτισμένος με τις αρχές, τους στόχους και τα ιδανικά του ΚΚΕ, ποτισμένος από την ελληνική παράδοση, ο Τάσσος, όπως τον αποκαλούσαν οι χιλιάδες φίλοι του, δημιούργησε ένα έργο οικουμενικό και διαχρονικό. Εργο βαθιά ανθρώπινο, που αποτέλεσε ύμνο για τη Μητέρα - Γυναίκα, την Αντίσταση, την Ειρήνη. Κραυγή διαμαρτυρίας για τη χούντα, τον πόλεμο στο Βιετνάμ, τη διχοτόμηση της Κύπρου. Δεν υπήρξε ποτέ στη ζωή του θεατής των γεγονότων. Με το έργο του και τον αγώνα του συντρόφευσε και υπηρέτησε, δεκαετίες ολόκληρες, την καθημερινή πάλη του λαού μας για καλύτερες μέρες.

Δεν αναπληρώνονται τα κενά που αφήνουν καλλιτέχνες του μεγέθους του Τάσσου. Ακριβό κειμήλιο και πολύτιμη κληρονομιά μας, το έργο που αφήνουν πίσω τους.

Ποικιλία εκδηλώσεων

Γιορτάζοντας τα 25 χρόνια δράσης και προσφοράς τους, οι "Γιατροί χωρίς σύνορα",διοργανώνουν σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων "Μελίνα Μερκούρη" (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο). Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: Εκθέσεις φωτογραφίας Ελλήνων και ξένων φωτογράφων. "Ματιές εθελοντών",φωτογραφικά στιγμιότυπα που κατέγραψαν οι ίδιοι οι εθελοντές κατά τη διάρκεια των αποστολών τους. Εκθεση αφίσας.Εικαστική έκθεση με έργα των: Βαλαβανίδη, Κατζουράκη, Μακρή, Μανουσάκη, Μποκόρου, Μπονάτσου, Μπότσογλου, Παπαγιάννη, Σπηλιόπουλου, Χουλιαρά, Ψυχοπαίδη.Καθημερινή προβολή ταινίας σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσεμπερόπουλου.Στρογγυλό τραπέζι με θέματα: "Ανθρωπιστική παρέμβαση και ουδετερότητα: Παγίδες και όρια" (19/10, 6μ.μ.), "Ανθρωπισμός και τέχνη" (23/10, 7μ.μ.). Από τις μουσικές εκδηλώσεις σημειώνουμε: Εργα διαφόρων συνθετών για φωνή και πιάνο με τους: Μ. Συγγενιώτου, Μ. Κολλάρου (17/10), συναυλία με τον Α. Ιωαννίδη (18/10), την Ε. Πασπαλά (19/10).

Τέλος, σημειώνουμε ότι στις 16/10 (8μ.μ.) στο Πνευματικό Κέντρο δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), εγκαινιάζεται η πρώτη πανελλήνια έκθεση ζωγραφικής στην Αθήνα με έργα ψυχικά ασθενών και με τίτλο: "Η τέχνη στην ψυχιατρική".Θα διαρκέσει μέχρι τις 26/10.

Ζωγραφική και ποίηση

Ποίηση και ζωγραφική μαζί, στο Χώρο Τέχνης "24" (Κλεομένους 24). Μέχρι τις 30 του Οκτώβρη, η ποίηση του Χρήστου Μπράβου συναντά τη ζωγραφική του Χρόνη Μπότσογλου."Μετά τα μυθικά" ονομάζεται το λεύκωμα με ανέκδοτα ποιήματα του Χ. Μπράβου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Πατάκη". Παράλληλα, παρουσιάζονται τα έργα του Χ. Μπότσογλου, που "έντυσαν" το βιβλίο.

Εκθεση έργων ζωγραφικής του Αντώνη Μαυρίδη,εγκαινιάζεται στις 21 Οκτώβρη στην γκαλερί "Αργώ" (Μέρλιν 8). Ο καλλιτέχνης - που ζει και εργάζεται εδώ και 35 χρόνια στη Γερμανία - θα παρουσιάσει στη χώρα μας έργα ζωγραφικής, αλλά και μια σειρά από σχέδια, σε μεικτή τεχνική. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στον κατάλογο: "Η δυναμική της παραμόρφωσης και η τεχνική της κρυμμένης αλληγορίας είναι τα στοιχεία της ζωγραφικής του δουλιάς. Η χρωματική του κλίμακα είναι αυτόνομη και πλούσια, καθαρά μεσογειακή. Στο αποτέλεσμα προσδίδει μια λιτότητα και το μήνυμα που εκπέμπει είναι η χάρη και η ευεξία". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 6 του Νοέμβρη.

Ματιές στην περιφέρεια

Από τις εκθέσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στην περιφέρεια, σημειώνουμε:

Εργα ζωγραφικής του Τάσου Μαντζαβίνου,φιλοξενούνται μέχρι τις 2 Νοεμβρίου στην αίθουσα τέχνης "Τερρακόττα" (Χρυσ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη). Οπως ο ίδιος ο ζωγράφος αναφέρει: "Ο φόβος μου στην τρικυμία, η στασιμότητα και το πνιγηρό της λίμνης, η σιδερένια γέφυρα στο ποτάμι του Μοσχάτου, το επικίνδυνο εγχείρημα του αδελφού και της αδελφής μου με βάρκα, τα καράβια που ζωγράφιζα στα υποκίτρινα χαρτιά που έφερνε η μητέρα μου από τη δουλιά (... ). Εικόνες σκύλων που χάνονται στις σκοτεινές συνοικίες του Πειραιά, ξεχασμένοι λαμπτήρες των δρόμων, λουτήρες ξεχαρβαλωμένοι στις παραλίες του χειμώνα, εραστές, το τελευταίο τσιγάρο πριν την επιστροφή στο σπίτι, ο γυρισμός του χελιδονιού (... ). Ετσι, σχεδόν πάντα, η θεματολογία μου ακολουθεί και τη ζωή μου, δημιουργώντας μου σύμβολα μυθικά στον κόσμο της ζωγραφικής".

Εκθεση έργων ζωγραφικής του Κώστα Ξανθόπουλου,εγκαινιάζεται στις 18 Οκτωβρίου στον εκθεσιακό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και θα λειτουργεί καθημερινά εκτός Κυριακής (11 - 1.30 και 6 - 9μμ).

"Επιστροφή στην Καβάλα",ονομάζεται η έκθεση ζωγραφικής του Καβαλιώτη ζωγράφου Θέμη Κελέκη,που εγκαινιάζεται στις 16/10 στην αίθουσα της Δημοτικής Καπναποθήκης (πλατεία Καπνεργάτη, Καβάλα). Θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ