ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Οχτώβρη 1996
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνάντηση του ΚΚΕ με τη νέα γενιά

Κάθε νέος άνθρωπος, που δε "βολεύεται" στο σήμερα, που θέλει και ονειρεύεται έναν κόσμο διαφορετικό, που αντιστέκεται στη μίζερη καθημερινότητα, που αναζητά, που αγωνίζεται, έχει τη θέση του σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η ΚΝΕ τον καλεί στη μεγάλη γιορτή - συνάντηση με το ΚΚΕ. Στη συνάντηση του αγώνα και της ελπίδας.

Οι εκλογές πέρασαν και αυτές τις μέρες η νέα κυβέρνηση αναμένει την "ψήφο εμπιστοσύνης", για να συνεχίσει με μεγαλύτερη ορμή την αντιλαϊκή της πολιτική και, η ζωή συνεχίζεται... Ομως, η πλειοψηφία της νεολαίας βιώνει δραματικά την κρίση του συστήματος, τις συνέπειες της συντηρητικής πολιτικής, που υπαγορεύουν οι πολυεθνικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ολιγαρχία της χώρας μας. Η ανεργία γίνεται πλέον εφιάλτης, η σταθερή δουλιά είναι άπιαστο όνειρο, η σύγχρονη δουλεία της υπερεκμετάλλευσης είναι πραγματικότητα. Η περαιτέρω αποδιάρθρωση και υποβάθμιση του πάσχοντος δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος είναι στην ημερήσια διάταξη. Τα χτυπήματα στη δωρεάν δημόσια παιδεία και η ολοένα αυξανόμενη εξάρτησή της από το κεφάλαιο, ενισχύουν την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, την προσαρμόζουν στις ανάγκες των μονοπωλίων. Τα παιδιά των εργαζομένων χάνουν σιγά σιγά το δικαίωμα στη μόρφωση. Οι ταξικοί φραγμοί εντείνονται και αυτό το δικαίωμα γίνεται προνόμιο. Ταυτόχρονα, εντείνεται η ύπουλη επίθεση στη συνείδηση της νεολαίας. Από τον άκρατο αντικομμουνισμό, μέχρι τις αριστερόμορφες, αλλά ταυτόχρονα, αποπροσανατολιστικές κριτικές του συστήματος, ο στόχος είναι κοινός: Να κρατήσουν τους νέους μακριά από τον αγώνα ή έστω να τους στρέψουν σε μορφές αντίδρασης ανώδυνες για το σύστημα.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Η προκήρυξη των εκλογών βρήκε την ΚΝΕ σε διαδικασία μεγάλου ξανοίγματος στη νεολαία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ. Πολύ γρήγορα οι δραστηριότητες αυτές ευθυγραμμίστηκαν με τις προεκλογικές ανάγκες. Ετσι, η ΚΝΕ έδωσε με μαχητικότητα και πάθος την εκλογική μάχη και η βοήθειά της αναδείχτηκε πολύτιμη, για την αύξηση της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ και την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων. Ενα βασικό συμπέρασμα που βγήκε από όλη αυτή τη διαδικασία είναι οι σημερινοί νέοι, όχι μόνο συζητούν, ενδιαφέρονται να μάθουν την πολιτική και την ιδεολογία του ΚΚΕ, προχωρούν και πιο πέρα. Η συσσώρευση και όξυνση των προβλημάτων δημιουργούν μια ουσιαστική αμφισβήτηση του κατεστημένου. Ολοένα και περισσότεροι νέοι και νέες νιώθουν την ανάγκη όχι μόνο για μικρές "καθημερινές" ρήξεις, αλλά για τη μεγάλη, τη συνολική ρήξη. Το σύνθημα "Αντεπίθεση στη συντήρηση και το συμβιβασμό" σηματοδοτεί την κρυστάλλινη πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, την πολιτική σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, την ανατρεπτική πολιτική. "Οι εχθροί της ζωής και των δικαιωμάτων μας, μας θέλουν υποταγμένους, η ζωή, το μέλλον, μας θέλει ανυπότακτους. Μπορούμε να είμαστε εμείς οι νικητές, μπορούμε να γίνουμε η γενιά της αντεπίθεσης, για την ειρήνη, τα δικαιώματά μας, το σοσιαλισμό", διακηρύσσει η ΚΝΕ, καλώντας όλους τους νέους να δώσουν σήμερα το "παρών".

Ολες τις προηγούμενες μέρες, οι κνίτες και οι κνίτισσες συνέχισαν την ελπιδοφόρα συνάντηση με τη νεολαία, με την προκήρυξη και την πρόσκληση στο χέρι. "Κανένας νέος εργαζόμενος ή άνεργος να μην πάρει "απουσία" από τη σημερινή μεγάλη γιορτή της νεολαίας, γιατί πρέπει να δυναμώσει η φωνή της αντίστασης, η φωνή της λαϊκής αντεπίθεσης",επισημαίνει η Νανά Τσαρουχά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. "Θα δώσει σε όλους μας την ώθηση και τη δυναμική για τους αγώνες που επέρχονται",συμπληρώνει ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

"Ραντεβού, για να ξεκινήσει η μεγάλη πορεία αγώνα των μαθητών που θα περάσει μέσα από τη μάχη για τον προϋπολογισμό και τον γιορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου",χαρακτηρίζει τη σημερινή συγκέντρωση - συναυλία ο μαθητής Λυκείου Αλέκος Χαλβατζής.

"Θέλουμε να εκφραστεί η πραγματική ανυπότακτη φωνή της νεολαίας να γίνει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας χώρος συνάντησης κάθε προβληματισμένου νεολαίου για τις αναμετρήσεις που έρχονται κόντρα στη συντήρηση",υπογραμμίζει η φοιτήτρια Νέλη Γεωργοπούλου.

Το βέβαιο είναι ότι σήμερα το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα ντυθεί τα χρώματα της νιότης. Εκεί θα συναντηθεί το ΚΚΕ - με την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα - με τους νέους που "δε βολεύονται, παρά μόνο στον ήλιο". Τα τραγούδια από τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες που συμμετέχουν, θα σφραγίσουν τη "συμφωνία του αγώνα και της ελπίδας".

Με νέα ώθηση και δυναμική στους αγώνες που έρχονται

"H KNE τα τελευταία χρόνια ανέπτυξε μια σημαντική δράση στο χώρο των εργαζόμενων μαθητών. Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη αγώνων στο χώρο της νυχτερινής εκπαίδευσης, δείχνοντας ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποκτήσουν επιτέλους οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων καλύτερες συνθήκες στη μόρφωση και την εργασία", τονίζει ο Γ. Μπαγιαρτάκης,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

"Η δράση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ ήταν έντονη στο χώρο των νυχτερινών σχολείων, με συνεχείς επισκέψεις στα σχολεία και στους χώρους δουλιάς και με την πρόταση νόμου που κατέθεσε το Κόμμα για την αναβάθμιση της νυχτερινής εκπαίδευσης.

Μετά τις εκλογές, βρεθήκαμε ξανά με τους συμμαθητές μας, συζητώντας μαζί τους για τα νέα μέτρα υπονόμευσης της νυχτερινής εκπαίδευσης, για το θέμα της στράτευσης στα 18, όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όπως επίσης και για το νομοσχέδιο για την ανεργία. Ολα αυτά τα μέτρα αποτελούν το σκηνικό της χρονιάς που ξεκίνησε, κατά τη διάρκεια της οποίας είμαι σίγουρος ότι οι εργαζόμενοι μαθητές θα τα φέρουν στην επιφάνεια με τον γνωστό αγωνιστικό τους τρόπο, γιατί έδειξαν ότι ξέρουν να αγωνίζονται και να διεκδικούν".

Η σημερινή μεγάλη γιορτή της αντεπίθεσης της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα δώσει σε όλους μας την ώθηση και τη δυναμική για τους αγώνες που έρχονται".

Ραντεβού για τη μεγάλη πορεία

"Τα προβλήματα στους μαθητές φάνηκαν πριν καλά καλά ξεκινήσει η σχολική χρονιά. Θα ήταν περιττό να αναφέρει κανείς ξανά για άλλη μια φορά όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές καθημερινά στα σχολεία τους, τα τεράστια κενά στους καθηγητές, που δε φαίνεται ότι θα συμπληρωθούν πριν από τα Χριστούγεννα, με συνέπεια τις χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες, τα τεράστια τμήματα των 35 ατόμων, τα αναχρονιστικά βιβλία, οι τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή", λέει ο Αλέκος Χαλβατζής,μέλος της Επιτροπής Πόλης της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ και πρόεδρος του 15μελούς του 2ου Λυκείου Ν. Ιωνίας.

"Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν κατοχυρωθεί μέσα στις συνειδήσεις των μαθητών από την ίδια τους τη δράση, ότι μόνο οι κομμουνιστές στέκονται στο πλάι τους, ότι το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που συνεχώς αναδεικνύει τα προβλήματά τους και δίνει όλες του τις δυνάμεις για τη σύσταση του Μετώπου Παιδείας.

Η σημερινή πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση του ΚΚΕ είναι το μεγάλο ραντεβού του αγώνα, στο οποίο δεν πρέπει να σημειωθούν απουσίες από όσους νιώθουν όλο και πιο βαρύ στην πλάτη τους το χέρι του εκσυγχρονισμού και της ευρωλαγνείας. Είναι το ραντεβού για να ξεκινήσει η μεγάλη πορεία αγώνα των μαθητών, που θα περάσει μέσα από τη μάχη για τον προϋπολογισμό και το γιορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου".

Η ανυπότακτη φωνή της νεολαίας

"Τα προβλήματα των φοιτητών και γενικότερα τα προβλήματα της εκπαίδευσης μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο", υπογραμμίζει η Νέλη Γεωργοπούλου,μέλος του Γραφείου της Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ.

"Το αποτέλεσμα των σπουδών μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά πτυχία χωρίς αντίκρισμα, ενώ αν είμαστε τυχεροί και δουλέψουμε, το κάνουμε για μερικά ψίχουλα. Οταν ζητάμε ψυχαγωγία μάς δίνουν πολυτελή σκουπίδια. Οταν θέλουμε μια δημιουργική ζωή μάς δίνουν πόλεμο, ρατσισμό. Οταν αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας μάς χλευάζουν ή μας σέρνουν σε δίκες.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, σαν ένα τμήμα της νεολαίας, πλήττονται και αυτοί από την αισχροκέρδεια, την ευρωλαγνεία και τον εκσυγχρονισμό, που τώρα κάνει ορατή την παρουσία του, μέσω των νέων περικοπών στη φοιτητική μέριμνα και νέων επεμβάσεων από φορείς άσχετους με την εκπαίδευση που προωθούν την ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως π. χ. το ΣΤ Τμήμα του ΣτΕ.

Για εμάς τους νέους κομμουνιστές, το μεγάλο στοίχημα είναι αυτή η αμφισβήτηση και η αγανάκτηση, που εκφράζεται από τη νεολαία, να ωριμάσει και να συνδεθεί με το ευρύτερο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Μ' αυτή την εκδήλωση δίνουμε το πρώτο δυναμικό "παρών" μας μετά τις εκλογές. Θέλουμε να εκφραστεί η πραγματική ανυπότακτη φωνή της νεολαίας, να γίνει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας χώρος άθροισης κάθε προβληματισμένου νεολαίου για τις αναμετρήσεις που έρχονται κόντρα στη συντήρηση".

Να δώσουμε τη δική μας απάντηση

"Οι νέοι εργαζόμενοι και μετά τις εκλογές, μπροστά στα σοβαρά προβλήματα της ανεργίας, της λιτότητας, της δουλιάς χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα, πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Να δώσουν τη δική τους απάντηση σε αυτούς που καθημερινά υποβαθμίζουν τη ζωή τους και τα όνειρά τους, μετατρέποντάς τους σε μισοάνεργους-- μισοεργαζόμενους, αφαιρώντας τους τη σταθερή δουλιά με δικαιώματα και προτείνοντάς τους δουλιά με το κομμάτι", επισημαίνει η Νανά Τσαρουχά,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Καλεί ταυτόχρονα κάθε νέο εργαζόμενο ή άνεργο να "μην πάρει απουσία" από τη σημερινή μεγάλη γιορτή νεολαίας και υπογραμμίζει:

"Οι νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι πρέπει να δυναμώσουν τη φωνή της αντίστασης, τη φωνή της λαϊκής αντεπίθεσης, δηλαδή το ΚΚΕ. Οι κομμουνιστές μετά τις εκλογές, μέσα κι έξω από τη Βουλή, δίνουν το δυναμικό τους "παρών" στην πάλη για τη λύση των προβλημάτων των εργαζομένων και της νεολαίας. Ενάντια στον προϋπολογισμό της λιτότητας, το πετσόκομμα των εργασιακών σχέσεων, την αφαίρεση των δικαιωμάτων τους.

Μέσα από τα συνδικάτα και από τις Επιτροπές Νέων να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Μέσα από τη σημερινή μεγάλη εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή της νεολαίας, οι νέοι κομμουνιστές με μεγαλύτερο ενθουσιασμό και επιμονή θα δυναμώσουμε το άνοιγμα, την επικοινωνία και τη δράση μας για τα κοινά προβλήματα με τους νέους ενάντια στις συντηρητικές επιλογές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ