ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Οχτώβρη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Ζερβουδάκης
"Η εκδήλωση να γίνει νέα αφετηρία"

"Είναι χρόνια η σχέση που έχω με αυτές τις γιορτές, κυρίως της νεολαίας, με τα Φεστιβάλ", σημειώνει ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, μιλώντας για τη συμμετοχή του στην αποψινή εκδήλωση και συμπληρώνει: "Για μένα, είναι πολύ καλή ευκαιρία να παρουσιάσω τη δουλιά μου σ' όλο αυτό τον κόσμο που βρίσκεται κοντά στο συγκεκριμένο κομματικό σχηματισμό και να συμμετέχω σ' αυτήν τη γιορτή, που γίνεται σαν επιστέγασμα της προσπάθειας που έκαναν την περίοδο των εκλογών".

Εκτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, νιώθει "πολύ χαρούμενος για την άνοδο των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων", όμως, παράλληλα, επισημαίνει: "Θα πρέπει να περιμένουμε λιγάκι για το πώς, συνολικά, θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο εκλογικό σώμα που μαζεύτηκε στη Βουλή. Θέλω να πω ότι συγκινήθηκα, ιδιαίτερα από τον τρόπο παρέμβασης του ΚΚΕ, σε επίπεδο αρχών, μα και συνθηματολογίας. Συγκινήθηκα από το ΚΚΕ, διότι χρησιμοποίησε πάρα πολύ ωραία και καθημερινά μηνύματα, ειδικά για τη νεολαία. Το βασικό μήνυμα της εκλογικής περιόδου που με συγκίνησε είναι το "αντεπίθεση - αντισταθείτε"".

Ο καλλιτέχνης υπογραμμίζει: "Θα είναι πολύ σημαντικό να περάσει όλος αυτός ο κόσμος από το επίπεδο της συνθηματολογίας στην πράξη. Η πράξη είναι δύσκολη.Με την έννοια ότι πολύ δύσκολα τα κόμματα, τα τελευταία χρόνια, καταφέρνουν να εναρμονίσουν τις αρχές και τα συνθήματά τους με αυτή την πράξη. Πιστεύω όμως ότι πολλά διδάχτηκαν όλοι τα τελευταία χρόνια από αυτή την αποχή του κόσμου και τα πράγματα σιγά σιγά αλλάζουν. Αν μιλήσω για τον πολιτισμό, για τη δουλιά στους χώρους εργασίας, πιστεύω ότι θα αναπτυχθούν οι δυνάμεις, που, σιγά σιγά, θα θέλουν να παρέμβουν πια στην καθημερινότητα και όχι με συνθήματα ή με την αξιοποίηση δομών και μέσων, αλλά με καθημερινή διεκδίκηση και στάση".

Στο ερώτημα αν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αναβολές, τονίζει:

"Οσος χρόνος χάνεται από εμάς, τόσο μεγαλύτερο κέρδος είναι για κάποιους άλλους, όνομα και μη χωριό.Οι αφετηρίες παρουσιάζονται καθημερινά. Το αν θέλουμε συνειδητά να κλείνουμε τα μάτια, μπορεί να είναι προσωπική υπόθεση, αλλά υπάρχει και η συλλογική συνείδηση. Πιστεύω ότι ήδη έχει κινητοποιηθεί ο κόσμος και καταγράφηκε έντονα αυτό από το εκλογικό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι στη συνέχεια δε θα είναι τόσο ευνοϊκά τα πράγματα για τους νομείς της εξουσίας. Πιστεύω ότι πλαταίνουν για μας τα όρια. Λέω για μας, γιατί βλέπω τον εαυτό μου στην ίδια όχθη του ποταμού. Ελπίζω η εκδήλωση αυτή να γίνει μια νέα αφετηρία".

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
"Ταιριάζουν τα χνότα μας με την ΚΝΕ"

Από τους τακτικούς "προσκεκλημένους", που δίνουν το "παρών" στα Φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις της ΚΝΕ,ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έχει μια ιδιαίτερη σχέση μ' αυτό και το κοινό του:

"Με τον Τσακνή ξεκινήσαμε να παίζουμε στα πρώτα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και στα μεταγενέστερα, αυτά που κέρδιζαν σιγά σιγά την παλιά τους αίγλη και μορφή. Συμβάλαμε κι εμείς στη μορφή των Φεστιβάλ και νιώθω ιδιαίτερα περήφανος γι' αυτό.Θα έλεγε κανείς ότι είμαστε συνυφασμένοι με τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ.Αλλωστε, υπάρχει μια πολύ καλή σχέση μας με το κοινό τους. Υπάρχει αυτό που "βγαίνει" πάνω και κάτω από τη σκηνή, μια αμοιβαία συμπάθεια και κατανόηση".

"Δε θα μιλήσω αμερόληπτα για την ΚΝΕ",συνεχίζει. "Είναι αλήθεια πως αποτελεί τον μοναδικό ζωντανό οργανισμό που αντιστέκεται, που παλεύει.Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι νέοι, σε κάνει να περιμένεις από αυτούς τα πάντα. Αλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που αντιστέκονται είναι νέοι".

Η καλή σχέση ανάμεσα στον καλλιτέχνη και το κοινό της νεολαίας, της ΚΝΕ στη συγκεκριμένη περίπτωση, "συμβαίνει" όταν τα "χνότα τους ταιριάζουν".Ο Λ. Μαχαιρίτσας πιστεύει πως "όταν ο καλλιτέχνης δεν είναι εφησυχασμένος, τότε μπορεί να συμβάλει με τη μουσική του, το στίχο, τη στάση ζωής, στην αντεπίθεση της νεολαίας.Οσο υπάρχουν νέοι με διάθεση και ενδιαφέρον να κάνουν κάποια πράγματα, πάντα θα υπάρχουν και καλλιτέχνες με τα ίδια ενδιαφέροντα. Αλλωστε, δεν είναι όλοι οι καλλιτέχνες εντεταλμένοι για την ίδια δουλιά".

Οσο για τη μουσική: "Σ' αυτήν συγχωνεύονται ο πόλεμος, ο αγώνας, η ευχαρίστηση.Αυτή, όπως και όλες οι τέχνεςν είναι "συνισταμένη" των καταστάσεων που επικρατούν, και παρά την εποχή της αποβλάκωσης που ζούμε, υπάρχουν αυτοί που πασχίζουν και αντιστέκονται".

Γιορτή της νιότης

Το ΚΚΕ γιορτάζει σήμερα μαζί με την ΚΝΕ την εκλογική του επιτυχία. Την ανάδειξή του σε τρίτο κόμμα της Βουλής, παρόλο το ραδιοτηλεοπτικό και έντυπο "όργιο" σε βάρος του, προκειμένου να μη φτάσει πλατιά το "μήνυμά" του για την ανάγκη αντεπίθεσης του λαού - και με την ψήφο του και μετεκλογικά - στην υποτελή - στη "νέα τάξη" - πρασινο-γάλαζη αντιλαϊκή πολιτική. Μήνυμα, που το έλαβε ο λαός σε σημαντικό ποσοστό του, σ' όλη τη χώρα. Ιδιαίτερα, όπου με αγώνες του δεν άφησε τον απατηλό Αδικο Λόγο να τον εμποδίσουν να ακούσει το Δίκαιο Λόγο, που μόνο το ΚΚΕ τολμά να λέει.

Γιορτάζει, λοιπόν, το ΚΚΕ. Και γιορτή "αντεπίθεσης" χωρίς την ευφορία της νιότης και την "ευλογία" της μουσικής και του τραγουδιού δε γίνεται. Γι' αυτή την "αντεπίθεση" μας μιλούν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας,ο Δημήτρης Ζερβουδάκης,η Αναστασία Μουτσάτσου και ο Φίλιππας Πλιάτσικας (από τους ΠΥΞ ΛΑΞ). Σημειώνουμε ότι παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Διονύση Τσακνή,που επίσης συμμετέχουν στη γιορτή του ΚΚΕ.

Φίλιππας Πλιάτσικας ("ΠΥΞ ΛΑΞ")
"Η νέα γενιά να αντιστέκεται"

"Η συμμετοχή μας σ' αυτή την εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι πολύ σημαντική για μας, γιατί θα σταθούμε μπροστά σ' ένα κοινό συνειδητοποιημένο. Σε μια νεολαία, που δραστηριοποιείται και αντιστέκεται.Η συμμετοχή μας στην εκδήλωση σημαίνει ότι εκτιμούμε αυτούς που τη διοργανώνουν".Μ' αυτά τα λόγια, μας μίλησε ο Φίλιππας Πλιάτσικας,μέλος του συγκροτήματος "ΠΥΞ ΛΑΞ", για τη συμμετοχή τους στη σημερινή γιορταστική εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Για τους νέους και ιδιαίτερα το τμήμα εκείνο της νεολαίας που αντιστέκεται, μας λέει: "Οι σημερινοί νέοι είναι πολύ καλύτεροι από προηγούμενες γενιές και αξίζουν καλύτερης αντιμετώπισης από ανθρώπους που ασχολούνται με τη μουσική και την τέχνη γενικότερα.Πιστεύω πως είμαστε κατώτεροι των προσδοκιών και απαιτήσεων της νέας γενιάς, μιας περίεργης όσο και όμορφης γενιάς". Και σίγουρα, όπως μας λέει, "οι νέοι είναι σε θέση να εκτιμήσουν το αληθινό στη μουσική, το μη προσποιητό".

"Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε μέσα στις προσδοκίες τους και ίσως αυτό που τους φέρνει κοντά μας, είναι το γεγονός ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι προσποιητό, εκφράζει το "θέλω" μας. Η ορμή που δίνεται στην τέχνη, ξεκινά από τους νέους. Από αυτούς αντλείται ενέργεια. Και γι' αυτό έχει σημασία η νέα γενιά να αγωνιά για τη μόρφωση, τη δουλιά, να αντιστέκεται".Και ο Φ. Πλιάτσικας καταλήγει:

"Το άσπρο είναι άσπρο. Το μαύρο είναι μαύρο. Αυτό, κι ας πονάει, πρέπει να πούμε στη νεολαία, με σαφήνεια και ευκρίνεια".

Αναστασία Μουτσάτσου
"Αντίσταση στη φθορά και στην παραίτηση"

Με το δικό της τρόπο, που δεν είναι άλλος από τον ποιοτικό μουσικό λόγο που υπηρετεί από την αρχή της καριέρας της μέχρι σήμερα, η Αναστασία Μουτσάτσου δηλώνει την αντίστασή της. "Η ενεργός δράση μου στο τραγούδι που υπηρετώ, είναι ο δικός μου τρόπος" - λέει η Αναστασία Μουτσάτσου - "να δηλώσω την αντίστασή μου στη φθορά και την παραίτηση".

Η αντίσταση και οι αντεπίθεση είναι σήμερα στάση ζωής. Η Α. Μουτσάτσου πιστεύει ότι "υπάρχουν χιλιάδες λόγοι και πολλοί τρόποι για να εκφράσεις την αντίστασή σου. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που παρασύρουν τους ανθρώπους στο βόλεμα και την απραξία. Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς σ' αυτόν τον έντονο υλισμό που προκαλεί η εποχή μας. Ομως πρέπει να είμαστε αφυπνισμένοι. Δεν πρέπει να μας καταλαμβάνουν εξ απήνης τα γεγονότα και κυρίως δεν πρέπει να μας ακινητοποιούν. Οφείλουμε να δώσουμε αξία στην αναζήτηση του βαθύτερου και του ουσιαστικού".

Σε ερώτησή μας, αν πιστεύει ότι η ανάπτυξη ενός προοδευτικού κινήματος αντεπίθεσης επιδρά στην τέχνη και αντίστροφα, η Αναστασία Μουτσάτσου τονίζει "το προοδευτικό κίνημα ήδη έχει παίξει σημαντικό ρόλο και αποδείξει την αγάπη του στην τέχνη. Οσο για τους καλλιτέχνες, μοιάζει να είναι μοιραίο, αλλά, επίσης, έχουν δείξει την προτίμησή τους προς το προοδευτικό κίνημα. Είναι μια αμοιβαία σχέση".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ