ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Οχτώβρη 1996
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ
Περί Ιατρικής ανάγνωσμα

"Ομνύω Απόλλωνα ιητρόν και Ασκληπιόν και Υγείαν και Πανάκειαν και θεούς πάντας και πάσας (... ) " (1ος όρκος του Ιπποκράτη). Ιατρικού, αρχαιολογικού και φιλολογικού ενδιαφέροντος το σημερινό βιβλίο της στήλης. Επιδείνωση της λιτότητας για τους μη έχοντες και μη κατέχοντες έρχεται, επόμενα και πισωδρόμηση του νοσούντος Εθνικού Συστήματος Υγείας, έρχεται. Ας πισωστρέψουμε κι εμείς στις απαρχές της Ιατρικής για να 'χουμε, τουλάχιστον, κάποιο γνωσιακό όφελος. Ας πάμε κόντρα στην επιχειρούμενη, από την "ευρωενωσιακή" κυβερνητική πολιτική (εκπαιδευτική, νοσοκομειακή, ιατροφαρμακευτική κλπ.), "εγκοίμησή" μας. Ας γνωρίσουμε το "Αβατον", το θεραπευτικό "εγκοιμητήριο" στο ιερό του Ασκληπιού, την "εντατική μονάδα" - θα λέγαμε - της αρχαιότητας. Τη μυθολογία, τη φιλοσοφία, τον... ιστορικό υλισμό της Ιατρικής, τα αγωνιώδη ερωτηματικά και τον αγώνα της επιστήμης έναντι της θρησκείας. Κι ας λέει ο Απόλλωνας: "Η Ιατρική είναι δική μου επινόηση" (Οβιδίου "Αινειάδα").

"Ο Ασκληπιός και οι απαρχές της Ιατρικής",τιτλοφορείται η ευχάριστη στο διάβασμά της, μικρού σχήματος, συλλογή αρχαίων μαρτυριών (παρατίθενται στο πρωτότυπο και σε μετάφραση) Ελλήνων και Λατίνων φιλοσόφων, ιστορικών, επιστημόνων, ποιητών (λ. χ. Αριστοφάνης), για την Ιατρική, τις μεθόδους και την εξέλιξή της στο γνωστό κατά την αρχαιότητα κόσμο. Συλλογή, μετάφραση, προλόγισμα Γιώργου Μαυρίδη (εκδόσεις "Εξάντας",σειρά "Αρχαίοι Συγγραφείς"). "Γιος" του Απόλλωνα, εμπειρικός γιατρός ο Ασκληπιός, φέρεται ως "ιδρυτής" της χειρουργικής, φαρμακολογίας, βοτανολογίας, διαιτολογίας και "θαυματοποιός" (όχι μάγος) με την "εγκοίμηση" - την "επί κλίνης" ιατρική αγωγή και ίαση των αρρώστων, που... ναρκωμένοι έβλεπαν θεραπευτικά "όνειρα". Ο Ψευδο - Γαληνός, όμως, λέει ότι πριν τον Ασκληπιό θεράπευαν με φάρμακα και βότανα, ο κένταυρος Χείρωνας και οι γιατροί - μάντεις Αρισταίος, Μελάμποδας, Πολύειδος.Ο Κλήμης Αλεξανδρεύς έγραφε ότι "ο Αιγύπτιος Απης επινόησε την Ιατρική", πριν πάει στην Αίγυπτο η Ιώ της μυθολογίας και "ο Ασκληπιός στη συνέχεια τη διεύρυνε". Ο Κέλσος ("Περί Ιατρικής"), σωστά, χαρακτήριζε την Ιατρική του Ασκληπιού "βάναυση και χονδροειδή, ακόμη". Αλλά και ο Ιπποκράτης που "επινόησε την ορθολογική Ιατρική" ("Ετοιμολογίαι" Ισιδώρου), παραδεχόταν: "δεν έχω γίνει τέλειος στην Ιατρική, αν και έχω γεράσει πια".Τέλειοι, βέβαια, δεν είναι ούτε οι "Ασκληπιάδες", πολύ περισσότερο τα "Ασκληπιεία" της εποχής μας.

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Η ... είδηση

Η είδηση ήταν συγκεκριμένη. Η Τράπεζα Πίστεως ετοιμάζεται ν' απλώσει κι άλλο τα πλοκάμια της και σ' αυτά τα πλαίσια "λιγουρεύεται" την Τράπεζα Εργασίας.

Η είδηση ήταν και γνωστή, πολύ περισσότερο που προχτές η μία από τις δύο τράπεζες επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το θέμα. Μάλιστα, λέγεται πως ορισμένοι οικονομικοί συντάκτες την ήξεραν εδώ και μερικές βδομάδες, αλλά δεν την έβγαλαν στον αέρα.

Η είδηση είναι και σημαντική. Δύο από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες σχεδιάζουν να στήσουν ουσιαστικά ένα υπερμονοπώλιο, αλλάζοντας στην πραγματικότητα την εικόνα της τραπεζικής αγοράς.

Η είδηση, μας δημιουργεί το εξής ερωτηματικό: Ποιος είναι ο λόγος που κάποιες εφημερίδες "διστάζουν" να τη δημοσιεύσουν; Ποια συμφέροντα πιστεύουν ότι διακυβεύονται με τη γνωστοποίησή της; Πόσο βάση έχουν οι φήμες για το "σύρμα" που έπεσε και προς δημοσιογράφους, από υψηλά ιστάμενα κλιμάκια να κουκουλώσουν το θέμα;

Ούτε καν αυτό...

Θα το προσέξατε. Συνέβαινε τον τελευταίο καιρό συχνά, αλλά επαναλήφθηκε και προχτές στην ομιλία του Ν. Κωνσταντόπουλου στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δεν έκανε καν λόγο για την απλή αναλογική, όπως συνέβαινε παλιότερα. Μίλησε μεν για την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού συστήματος, χρησιμοποιώντας, όμως, τον όρο "αναλογικό". Δεν του ξέφυγε, φυσικά... Απλώς φαίνεται ότι ο ΣΥΝ έκανε πίσω κι απ' αυτό το πάγιο αίτημα. Εχοντας πια πειστεί ότι το ΠΑΣΟΚ αποκλείεται να καθιερώσει το σύστημα της απλής αναλογικής, αλλά και έχοντας ο ΣΥΝ αποφασίσει να "παίξει" σε σχήματα κυβερνητικών συνεργασιών πάση θυσία, δε διστάζει να εγκαταλείψει ένα αίτημα, που στο κάτω κάτω δε χαρακτηρίζει από μόνο του ένα κόμμα σαν αριστερό! Ούτε αυτό δεν ανέχονται πια... Τόσο "αριστεροί" έχουν καταντήσει!!!

Οι πολιτευτές της υποτέλειας

Πριν τις βουλευτικές εκλογές, όταν το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε το "πάγωμα" της χρηματοδότησης της Αγκυρας, ξαμολήθηκαν οι κυβερνώντες στα ΜΜΕ, για να διαφημίσουν τα αποτελέσματα της "ευφυούς" πολιτικής τους, που "έχει μεταστρέψει το κλίμα υπέρ της Ελλάδας και ενάντια στην Τουρκία"... Προχτές, που η Κομισιόν πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων την εν λόγω απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, όλοι αυτοί οι κύριοι φρόντισαν να εξαφανιστούν. Δε λέμε. Ευφυής ...κίνηση και άκρως ταυτισμένη με το γνωστό πολιτικό ...θάρρος, που διαπερνά την όλη δράση των πολιτευτών της απάτης και της υποτέλειας.

Επίκαιρο όσο ποτέ

Αλλεπάλληλες τελευταία οι αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου, ως συνέπεια των ανοδικών τάσεων της διεθνούς τιμής του. Αυξήσεις που θα τις πληρώσουν ακριβά οι εργαζόμενοι, καθώς ο χειμώνας έρχεται και πρέπει να γίνουν οι σχετικές προμήθειες.

Να σημειώσουμε, όμως, ότι οι ανοδικές τάσεις της διεθνούς τιμής του "μαύρου χρυσού" οφείλονται πρώτα και κύρια στο σχετικό εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στο Ιράκ. Εάν μπει και το ιρακινό πετρέλαιο στη διεθνή αγορά, οι τιμές θα ομαλοποιηθούν βεβαιώνουν οι ειδήμονες. Αλλά οι Αμερικανοί, δε σκαμπάζουν από τέτοια. Και δεν πληρώνουν μόνο οι λαοί όλου του κόσμου, ενώ θησαυρίζουν οι πολυεθνικές του πετρελαίου, αλλά πληρώνουν πανάκριβα - ακόμη και με τη ζωή τους - οι Ιρακινοί, όπου μικρά παιδιά, ακόμη και βρέφη πεθαίνουν από την έλλειψη των αναγκαίων τροφίμων ή στοιχειωδών φαρμάκων.

Και μετά σου λένε, πως το σύνθημα "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" δεν είναι επίκαιρο...

Σκανδαλοθηρία αντί μέτρων

Τα σταφύλια στην Καβάλα οδηγούνται στις χωματερές, στη Φλώρινα έχουν καταστραφεί και οι παραγωγοί περιμένουν στήριξη. Οι βαμβακοπαραγωγοί, κάνοντας μετεκλογικά το λογαριασμό τους, εισπράττουν τιμή βαμβακιού 180 δραχμές, αντί 245 δραχμών που ήταν πέρσι η προκαταβολή. Η νέα ΚΑΠ και η Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ "τρυγάνε τον ιδρώτα" των αγροτών, οι οποίοι έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Κι, όμως, ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, "περί άλλα τυρβάζει"! Συγκεντρώνει, απλώς, τις υποθέσεις σκανδάλων, ατασθαλιών και καταγγελιών, για κομπίνες που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται από εμποροβιομηχάνους και άλλους επιτήδειους με την ανοχή τουλάχιστον - λόγω αδιαφορίας... - των μέχρι σήμερα ηγεσιών του υπουργείου Γεωργίας. Βεβαίως, η επιχείρηση - "σκανδαλοθηρία" δίνει περιθώρια για αποπροσανατολισμό. Το ζητούμενο, όμως, είναι να αναλάβει τις ευθύνες της η σημερινή ηγεσία του υπουργείου, για να πληρώσουν οι υπεύθυνοι, αντί να πληρώνει τα σκάνδαλα το δημόσιο και οι αγρότες, με τις περικοπές των όποιων επιδοτήσεων. Αυτό δε γίνεται, ωστόσο, και η σκανδαλοθηρία φαίνεται να αξιοποιείται για την κάλυψη της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζουν οι "εταίροι" του Μάαστριχτ.

Νετσμετίν Ερμπακάν

Για άλλη μια φορά, το μέλλον της ετερόκλητης τουρκικής κυβέρνησης τίθεται εν αμφιβόλω. Αιτία: τρεις προτάσεις μομφής και από τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης. Αφορμή: η επίσκεψη του πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν, στη Λιβύη, όπου ο συνταγματάρχης Καντάφι τον "ταπείνωσε".

Δεν είναι μόνο οι ηγέτες της αντιπολίτευσης - ο έμπειρος Ετζεβίτ, ο φιλόδοξος Μπαϊκάλ κι ο "πρωθυπουργός εν αναμονή" Γιλμάζ - που απειλούν την κυβέρνηση υπό τον ηγέτη του Κόμματος Ευημερίας, με κατάρρευση, αλλά και στελέχη του "συμμάχου" Κόμματος Ορθού Δρόμου. Η αβεβαιότητα επιτείνεται λόγω των... αγνώστων βουλών της αρχηγού του, Τανσού Τσιλέρ.

Πρόσθετη - και ίσως πολλαπλασιαστική - αποσταθεροποιητική επίδραση για την κυβέρνηση έχουν οι πληροφορίες αμερικανικών, συνήθως καλά ενημερωμένων εντύπων, από τις οποίες συνάγεται ότι η διπλωματική ελίτ των ΗΠΑ δε θα ενοχλούνταν ιδιαιτέρως αν ο Ερμπακάν ανατρεπόταν - μάλλον το αντίθετο. Η διαφορετική, της αμερικανικής, στρατηγική που επιχείρησε ο αρχηγός του Ρεφάχ να χαράξει στη Μέση Ανατολή και το ευρύτερο περιφερειακό σύστημα (επικύρωση εκκρεμούς συμφωνίας με Ιράν, επισκέψεις σε ισλαμικές χώρες και "στήριξη" προς τη Λιβύη του "τρομοκράτη" Καντάφι) εξόργισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι εξελίξεις στη γείτονα δεν εξαρτώνται, με τόσο άμεση διάκριση, από την Ουάσιγκτον, όμως ό,τι κι αν συμβεί την ερχόμενη Τετάρτη - όταν θα συζητηθεί η ("τρεις σε μία") πρόταση μομφής - θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις...

Μπ. Γ.

Ως πότε;

Λίγοι μήνες πέρασαν από όταν ο τότε υπουργός Παιδείας, Γ. Παπανδρέου, ανακοίνωνε "πανηγυρικά" την καθιέρωση του Εθνικού Απολυτήριου από το 1999. Ο σημερινός υπουργός Παιδείας ετοιμάζεται να μεταθέσει το χρόνο εφαρμογής του, για να κάνει - κι άλλο - "διάλογο" με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Ως πότε νομίζουν οι κ.κ. υπουργοί του ΠΑΣΟΚ ότι μπορούν να παίζουν στις πλάτες των μαθητών, μεταφέροντας τις δικές τους κόντρες στο πολύπαθο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα;

Οι "έχοντες"

Στους "κατέχοντες"

θα πέφτουν

στο εξής

φόροι και βάρη,

πάει πια

δεν τη γλιτώνουν,

ας το πάρουνε

χαμπάρι,

όσοι έχουν

"φιατάκι",

ή ολόκληρο

"δυάρι"!

Σταματάει

η αδικία,

φράγκο πλέον

δεν θα δίνει

ο φτωχούλης

που κινείται

με "Μπε Εμ Βε"

ή "Λαμποργκίνι",

κι έχει μόνο

μια βιλίτσα

και λεφτά

ένα κοφίνι!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ