ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Νοέμβρη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΙΟ - ΠΥΡΓΟΣ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Ξέσπασμα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής

Δυναμικά και μαζικά συλλαλητήρια χτες. Οι αγρότες κατήγγειλαν την καταστροφική πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης και διαδήλωσαν την απόφασή τους να συντονίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους

Σε νέα μαζικά, μαχητικά συλλαλητήρια προχώρησαν χτες οι αγρότες τηςΑιγιάλειας, της Ηλείας και της Ζακύνθου, συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης και διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους. Οι αγρότες των περιοχών αυτών μετά τις χτεσινές κινητοποιήσεις δηλώνουν αποφασισμένοι να συντονίσουν και κλιμακώσουν τον αγώνα τους, αν δε λάβουν ικανοποιητικές απαντήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, με την οποία αντιπροσωπείες τους θα έχουν συνάντηση αύριο.

Στο Αίγιο έγινε μια πρωτοφανής σε όγκο και παλμό συγκέντρωση, όπου αγρότες από κάθε χωριό της Αιγιάλειας πλημμύρισαν την πλατεία Λαύρας. Αισθητή ήταν στο συλλαλητήριο η παρουσία νέων αγροτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ένα ζοφερό μέλλον με τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, βλέποντας καθημερινά την παραγωγή τους να καταστρέφεται, μένοντας αδιάθετη στα αλώνια και στις αποθήκες. Οι αγρότες της Αιγιάλειας στην πλειοψηφία τους σταφιδοπαραγωγοί, απαίτησαν στήριξη του ΑΣΟ και προστασία της σταφιδοπαραγωγής. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν αγροτικοί σύλλογοι από όλη την περιοχή, ενώ την έμπρακτη συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών εξέφρασαν πολλοί μαζικοί φορείς της περιοχής.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Κώστα Μπάτσικα,γραμματέα περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου και τον Νίκο Καραθανασόπουλο,γραμματέα της ΝΕ Αχαϊας.

Σαπίζει η σταφίδα

Ο κεντρικός ομιλητής Κώστας Κερκουλάς τόνισε πως η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που αποτελείται από τα ΔΣ των Συνεταιρισμών και αντιπροσώπους στην ΠΕΣ και στον ΑΣΟ, πήρε την απόφαση να πραγματοποιήσει το συλλαλητήριο "γιατί η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο". Επισήμανε ότι η σταφίδα σαπίζει απούλητη στα αλώνια και πουλιέται σε εξευτελιστική τιμή, τη στιγμή που ο ΑΣΟ οδηγείται στη διάλυση. Αναφορά επίσης έκανε στις τιμές των εσπεριδοειδών που κατρακυλάνε, στα νέα καταστροφικά μέτρα που προωθεί η ΕΕ για το λάδι και στα προβλήματα των κτηνοτρόφων. "Χωριά ολόκληρα, όπως η Ροδοδάφνη η Τέμενη και η Ροδιά κινδυνεύουν με αφανισμό" τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε: "Γι' αυτά τα προβλήματα υπεύθυνοι είναι η κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Είναι ακόμα οι ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ, της ΣΥΔΑΣΕ και η πλειοψηφία της ΠΕΣ που αποδέχονται αυτή την πολιτική".

Οι συγκεντρωμένοι, αφού ενέκριναν ομόφωνα το ψήφισμά τους, πραγματοποίησαν αμέσως μετά πορεία με τα αγροτικά αυτοκίνητα ως την Παναιγιάλεια Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών, όπου απέκλεισαν την παλιά εθνική οδό και περικύκλωσαν συμβολικά το κτίριο της Ενωσης, ζητώντας από την πλειοψηφία της διοίκησης ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ να στηρίξει τα αιτήματά τους. Ομως, η πλειοψηφία του ΔΣ της Ενωσης αρνήθηκε να στηρίξει το σπουδαιότερο αίτημα που αφορούσε τον ΑΣΟ, εμμένοντας στη θέση της για μετατροπή του σε ανώνυμη εταιρία. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ενωσης Διονύσης Μπιτσάκος και τα μέλη της πλειοψηφίας προκάλεσαν το κοινό αίσθημα όταν αρνήθηκαν προκλητικά τα αιτήματα των αγροτών, που υποτίθεται πως στηρίζουν, και απειλήθηκαν επεισόδια που αποτράπηκαν από την ψύχραιμη και ώριμη αντιμετώπιση των συγκεντρωμένων.

Στον Πύργο

Εκατοντάδες αγανακτισμένοι αγροτοκτηνοτρόφοι από κάθε γωνιά της Ηλείας, συγκεντρώθηκαν χτες την πλατεία Σάκη Καράγιωργα στον Πύργο, διεκδικώντας αγωνιστικά την επίλυση των προβλημάτων τους. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηλείας κατέβηκαν στη συγκέντρωσή τους με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα και πραγματοποίησαν μαχητική πορεία προς της Νομαρχία Ηλείας.

Στο συλλαλητήριο εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πύργου και το Εργατικό Κέντρο Πύργου. Πράγμα όμως που δεν έκαναν κάποιες "αγροτικές" ηγεσίες που στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική των Βρυξελλών και τις οποίες στηλίτευσε στην ομιλία του ο Γιώργος Γκρουμούτης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας. Ο ομιλητής σημείωσε πως κόντρα σε όλους αυτούς που κηρύσσουν τους ευρωπαϊκούς "μονόδρομους" της συναίνεσης, το αγροτικό κίνημα θα αντεπιτεθεί και θα φράξει το δρόμο σ' όσους απεργάζονται τον αφανισμό του.

Αμέσως μετά οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι βάδισαν προς τη νομαρχία. Εκεί συναντήθηκαν με τους μαθητές του λυκείου Βαρθολομιού, οι οποίοι πραγματοποιούν κατάληψη διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Οι δυο πορείες ενώθηκαν και με συνθήματα "μαθητές και αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά" κατέδειξαν τους ίδιους ενόχους για τα προβλήματά τους αποδεικνύοντας πως το παρόν και το μέλλον του τόπου συναντιούνται στους ίδιους δρόμους του αγώνα. Στη Νομαρχία, αντιπροσωπεία των αγροτών συναντήθηκε με τον νομάρχη Ηλείας και αφού του επέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης, τον κάλεσε να μεσολαβήσει για συνάντηση αγροτών και υπουργού Γεωργίας, η οποία τελικά ορίστηκε να γίνει αύριο.

Στη Ζάκυνθο

Ανάλογο σε όγκο και μαχητικότητα με αυτό των συναδέλφων τους της Πελοποννήσου ήταν το συλλαλητήριο των αγροτών της Ζακύνθου, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί - άλλοι πεζοί, άλλοι με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα - στη θέση Λούμπα.

Οι αγρότες της Ζακύνθου πραγματοποίησαν πορεία μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης προς τη Νομαρχία, την οποία απέκλεισαν για δύο ώρες, καταλαμβάνοντας συμβολικά το γραφείο του νομάρχη. Στην ομιλία του το μέλος της διοίκησης της ΟΑΣ Ζακύνθου Πέτρος Βισβάρδης αναφέρθηκε στα αγροτικά προβλήματα, κατέδειξε τους υπεύθυνους γι' αυτά σημειώνοντας πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από τον ενωμένο αγώνα των αγροτών, ώστε να μπει φρένο στην πορεία ξεκληρίσματος. Στη συνέχεια εγκρίθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης και αποφασίστηκε ο συντονισμός του αγώνα με τους άλλους αγρότες. Τη συμπαράστασή τους στο συλλαλητήριο εξέφρασαν πολλοί μαζικοί φορείς και κοινοτικά συμβούλια του νησιού.

ΚΑΒΑΛΑ
Συλλαλητήριο σταφυλοπαραγωγών σήμερα

Συμπαράσταση από την τοπική ΝΕ του ΚΚΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. -

Σήμερα το πρωί οι σταφυλοπαραγωγοί της Καβάλας πραγματοποιούν συλλαλητήριο και αποκλεισμό της νομαρχίας, απαιτώντας μέτρα στήριξης της παραγωγής τους και εθνική πολιτική προώθησης των εξαγωγών. Παραγωγοί της επαρχίας Παγγαίου από Νέα Πέραμο, Ελευθερές, Ελαιοχώρι, Κάργιανη, Ορφάνι, Μυριόφυτο, Οφρύνιο και άλλα χωριά θα συναντηθούν στις 9.30 το πρωί στηνΗρακλίστα και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στην πόλη της Καβάλας, για να πολιορκήσουν το Διοικητήριο.

Η απόγνωση τους φέρνει στο δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης. Οι περισσότεροι κινδυνεύουν με χρεοκοπία, αφού το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των επιτραπέζιων σταφυλιών είτε οδηγείται στις χωματερές είτε πουλιέται σε εξευτελιστικές τιμές, που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Και οι εξαγωγές, όμως, έπεσαν κατακόρυφα, αφού η τιμή που εξασφαλίζουν στις αγορές του εξωτερικού είναι ασύμφορες. Πέρσι οι τιμές εξαγώγιμων σταφυλιών ποικιλίας "Βικτώρια" κυμάνθηκαν από 80 - 120 δραχμές και του Ροζακί από 80 - 100 δρχ. το κιλό, ενώ φέτος δεν ξεπέρασαν τις 70 δραχμές. Τα πανάκριβα μεταφορικά, τα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα και η ανύπαρκτη προστασία από τη μεριά της κυβέρνησης και του υπουργείου Γεωργίας, που εφαρμόζει κατά γράμμα τις εντολές της ΕΕ, οδηγούν άλλη μια δυναμική καλλιέργεια στον αφανισμό και χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά σε ξεκλήρισμα.

Μεταξύ άλλων οι σταφυλοπαραγωγοί διεκδικούν τιμή στήριξης του προϊόντος τους, πάγωμα των χρεών τους από την ΑΤΕ, επιδότηση των καυσίμων, καθώς επίσης τη χάραξη και εφαρμογή εθνικής πολιτικής προώθησης των εξαγωγών σταφυλιού.

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ χαιρετίζει τον αγώνα των σταφυλοπαραγωγών και προειδοποιεί πως δεν αρκεί ένα συλλαλητήριο για την ανατροπή των αντιαγροτικών μέτρων που οδηγούν στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Χρειάζεται καθολικός και συντονισμένος αγώνας ενάντια στις αποφάσεις της ΕΕ, της Νέας ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ και ενάντια στις κυβερνήσεις που τις εφαρμόζουν.

ΡΟΔΟΠΗ
Σε ετοιμότητα οι βαμβακοπαραγωγοί

Συντονίζονται οι βαμβακοπαραγωγοί της Ροδόπης προκειμένου να αντιδράσουν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις απέναντι στην καταστροφική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης για το βαμβάκι. Δημιουργήθηκε Επιτροπή Αγώνα και ήδη συζητιούνται οι πρώτες δυναμικές αντιδράσεις των αγροτών.

Η βαμβακοκαλλιέργεια αποτελεί το 70% του εισοδήματος των αγροτών στο Νομό Ροδόπης και είναι μονοκαλλιέργεια για τα περισσότερα χωριά του κάμπου με εξαίρεση την ορεινή περιοχή του "Γιακά". Οπως λέει ο παραγωγός από τη Ν. Καλλίστη Στ. Χριστίδης, το χτύπημα φέτος είναι διπλό γιατί εκτός από τις χαμηλές τιμές, έχουν και μειωμένη παραγωγή περίπου κατά 50% εξαιτίας της μελίγρας (ψείρας) που έπληξε τις καλλιέργειες.

Οι τιμές φέτος κυμαίνονται από 215 - 220 δραχμές το κιλό αφού ήδη τους παρακρατείται το πρόστιμο συνυπευθυνότητας 37 - 40 δραχμών. Η παραγωγή έπεσε από 300 κιλά το στρέμμα στα 150 κιλά και οι αγρότες φοβούνται πως δε θα καλύψουν ούτε τα έξοδα παραγωγής. Το πρόβλημα θα φανεί έντονα σε 15 - 20 μέρες όταν θα αρχίσουν να πληρώνονται καιθα πρέπει να ξοφλήσουν τις οφειλές τους σε τρίτους και τα χρέη στην ΑΤΕ που τρέχουν με τρελό επιτόκιο. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση οι βαμβακοπαραγωγοί προχώρησαν στη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα προκειμένου να διεκδικήσουν ενωμένοι και συντονισμένοι οι αγρότες, την κατάργηση του πλαφόν στην παραγωγή, την επιστροφή του προστίμου συνυπευθυνότητας, το πάγωμα των χρεών από την ΑΤΕ τουλάχιστον για πέντε χρόνια και την ενίσχυση των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών ώστε να μπορούν να παίζουν τον ρόλο τους και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος. Τέλος, ιδιαίτερα οι αγρότες της Ροδόπης απαιτούν από τους συνδικαλιστές τους, να διαλύσουν τις δύο Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων που έχουν δημιουργήσει που ουσιαστικά διασπούν το κίνημα και να φτιάξουν μια που πραγματικά θα τους εκφράζει και δε θα περιορίζεται σε απλές διαπιστώσεις και λόγια αλλά θα συντονίζει τους αγρότες και θα τους οδηγεί σε μαζικούς διεκδικητικούς αγώνες για την προστασία και στήριξη της αγροτιάς του τόπου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προκλητική απέναντι στους αγρότες

Με χτεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Γεωργίας απορρίπτει τα αιτήματα των αγροτών

Την ίδια ώρα που οι αγρότες της Ηλείας, της Αιγιάλειας και της Ζακύνθου διεκδικούσαν αγωνιστικά την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας βρίσκονται σε αναβρασμό, η κυβέρνηση έδειξε, για μια ακόμη φορά, το αντιαγροτικό της "προσωπείο", καθώς ο υπουργός Γεωργίας, όχι μόνον αρνούνταν την ικανοποίηση των αγροτικών αιτημάτων, αλλά επιχείρησε να συκοφαντήσει τους αγροτικούς αγώνες σαν "υποκινούμενους από το ΚΚΕ"!

Ο Στ. Τζουμάκας,μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό χτες, απέφυγε να μιλήσει για την ουσία των αγροτικών προβλημάτων, δηλώνοντας πως συνεργάστηκε με τον πρωθυπουργό για θέματα ...γενικότερης πολιτικής και την προώθηση συγκεκριμένων νομοσχεδίων αρμοδιότητας του υπουργείου Γεωργίας. Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου επιβεβαίωνε πως σε λίγες μέρες ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τα μέτρα της κυβέρνησης για την κύρια ασφάλιση των αγροτών, με τα οποία, ως γνωστόν, επιβάλλονται νέα χαράτσια σε βάρος των αγροτών για μικρότερες συντάξεις! Ο Στ. Τζουμάκας δήλωσε απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να δοθούν εισοδηματικές ενισχύσεις στους δοκιμαζόμενους αγροτοκτηνοτρόφους, με το πρόσχημα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Επανέλαβε, απλώς, πως θα δοθεί το δάνειο - προκαταβολή 40 δραχμών στους βαμβακοπαραγωγούς, για να συμψηφιστεί όταν οριστεί η τελική τιμή του προϊόντος.

Ακολούθως ο υπουργός Γεωργίας έσπευσε να χαρακτηρίσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις σαν υποκινούμενες, προσποιούμενος πως δεν ξέρει ότι για τον ξεσηκωμό και την αγανάκτηση των αγροτών φταίνε τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία η κυβέρνηση αφήνει άλυτα, υλοποιώντας κατά γράμμα την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Στ. Τζουμάκας σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τα αγροτικά συλλαλητήρια και να αποποιηθεί τις ευθύνες της κυβέρνησης του, υποστήριξε ακόμα ότι οι κινητοποιήσεις "είναι μικρής εμβέλειας αγροτικές κινητοποιήσεις, οι οποίες, όπως είπε, γίνονται από ΚΚΕ".

Από κει και πέρα ο Στ. Τζουμάκας "οριοθέτησε" την πολιτική δράση του υπουργείου Γεωργίας στην προώθηση τριών νομοσχεδίων που είναι συγκεκριμένα: Το αντιδασικό νομοσχέδιο για το ιδιοκτησιακό των δασών, το οποίο γίνεται ακόμα πιο προκλητικό, αφού εντάσσονται σ' αυτό νέες καταστροφικές ρυθμίσεις και επιχειρείται "νεκρανάσταση" του αντιδασικού νόμου 1734/87 για τους βοσκότοπους, ο οποίος είχε κριθεί αντισυνταγματικός... Το πολυνομοσχέδιο για τα φυτοφάρμακα, το οποίο στα πλαίσια των οδηγιών της ΕΕ ανοίγει το δρόμο για την ασύδοτη δράση των πολυεθνικών στον τομέα. Στο νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνεται ακόμα η υποτιθέμενη ρύθμιση των χρεών των συνεταιριστικών οργανώσεων, τα οποία δημιούργησε στο παρελθόν η αντιαγροτική αντισυνεταιριστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Περιλαμβάνονται, επίσης, "μέτρα για τη βελτίωση και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας", που μόνο τέτοια δεν είναι, ενώ προβλέπεται και η επέκταση της εισφοράς στις ιχθυόσκαλες κ. ά. Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά την ίδρυση και τη σύσταση τριών οργανισμών, όπως επιβάλλουν οι Βρυξέλλες, για τον έλεγχο, την εκκαθάριση και την πληρωμή των επιδοτήσεων στον αγροτικό τομέα.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο για το Ταμείο Κύριας Ασφάλισης των αγροτών ο υπουργός Γεωργίας ομολόγησε ότι στην κυβέρνηση συζητούν να βάλουν επιπρόσθετο χαράτσι στους αγρότες και τους εργαζόμενους που βάφτισε "κοινωνικό πόρο". Το χαράτσι αυτό προτείνεται να εισπράττεται "από γενικότερη οικονομική δραστηριότητα των αγροτών και από τα τιμολόγια διακίνησης των αγροτικών προϊόντων".

Ο Λάτσης δεν επιτρέπει λεωφορεία έξω από τη βίλα του!

Κράτος εν κράτει ο μεγαλοεπιχειρηματίας Γ. Λάτσης, έχει τη δυνατότητα απ' ό,τι φαίνεται να απαγορεύει ακόμα και τη διέλευση των λεωφορείων της ΕΘΕΛ έξω από την πολυτελή του βίλα στην Εκάλη!

Χτες ο πρόεδρος της κοινότητας Εκάλης απέκλεισε με απορριμματοφόρα οχήματα τμήμα δημόσιας πλατείας, ώστε να παρεμποδίσει έτσι την "ενοχλητική" αναστροφή των λεωφορείων της ΕΘΕΛ σε κοντινή απόσταση από τη βίλα του μεγαλοεπιχειρηματία. Ετσι, υποχρέωσε τους οδηγούς να κάνουν αναστροφή επί της κεντρικής λεωφόρου, όπου οι πιθανότητες ατυχήματος είναι πολύ μεγάλες.Οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ στις αστικές συγκοινωνίες ζήτησαν αμέσως να υποβληθεί μήνυση κατά του προέδρου της κοινότητας Εκάλης για την προκλητική και αυθαίρετη ενέργειά του και πρότειναν να διακοπεί η κεντρική λεωφορειακή γραμμή Αθήνας - Κηφισιάς, καθώς και οι γραμμές του τοπικού δικτύου. Κάτι, που έκανε, τελικά, ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ.

Πέθανε ο Στ. Γονίδης

Απεβίωσε χτες στις 6.15 τα ξημερώματα στο νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας,όπου νοσηλευόταν από τις 26 Οκτώβρη,ο Στ. Γονίδης,63 χρόνων, ο οποίος είχε τραυματιστεί κατά την πρόσκρουση του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου "Πήγασος",του εφοπλιστή Γ. Βεντούρη,στη βραχονησίδα Πάτροκλος.Ο Στ. Γονίδης είχε υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Στην "πρώτη γραμμή"

"Οι φιλειρηνιστές παλεύουν στην πρώτη γραμμή και χρειάζονται ενισχύσεις",έγραφε το σύνθημα της Επιτροπής Ειρήνης Κερατσινίου,η οποία το Σάββατο το βράδυ οργάνωσε γλέντι τρικούβερτο σε ταβέρνα της περιοχής, καθώς ετοιμάζεται να παρουσιάσει στο αμέσως επόμενο διάστημα "το πιο αγωνιστικό της πρόσωπο",όπως διαβεβαίωσε η πρόεδρός της Ευδοκία Γιαννιώτη.Η ίδια, μιλώντας για τα σχέδια των φιλειρηνιστών του Κερατσινίου, σημείωσε ότι μέσα στο Νοέμβρη σε κάθε σπίτι θα μπει ένα δελτίο με πληροφορίες για τη δράση και το πρόγραμμα της Επιτροπής, η οποία έχει δυο κεντρικούς πολιτικούς στόχους: α.Να δραστηριοποιήσει τη νεολαία της περιοχής στη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη",σαν "οξυγόνο στον κάθε μορφής αγώνα της". β.Να φέρει κοντά της τη γενιά του Πολυτεχνείου, "τη γενιά που ξεκίνησε γι' αλλού και αλλού η ζωή την πήγε...".

"Ολοι εμείς που συσπειρωθήκαμε στο κίνημα ειρήνης - τόνισε η πρόεδρος - είμαστε άνθρωποι σαν κι εσάς, ούτε με λιγότερα, ούτε με περισσότερα προβλήματα. Απλά πήραμε την απόφαση να εκτεθούμε, να αντισταθούμε. Δεν είναι χαμένο το παιχνίδι, δεν είναι μάταιο, δεν είναι ουτοπία. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας, στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας".

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος,ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Καν. Λάλος,η Ελένη Παπαδοπούλου,επικεφαλής της Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Κερατσινίου, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων, ενώ ιδιαίτερα "δυναμική" ήταν η εμφάνιση του ΚΑΠΗ της περιοχής.

"Εθελοντές τροχονόμους" θέλει η Αστυνομία!

Το θεσμό του εθελοντή τροχονόμου υιοθετεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και προτίθεται να προτείνει στο υπουργείο Παιδείας να υπάρξουν σχετικές πρωτοβουλίες για την προστασία των μαθητών από τα τροχοφόρα.

Σε σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης τονίστηκε ότι η αστυνομική δύναμη δεν επαρκεί για την αστυνόμευση όλων των δρόμων και των διαβάσεων, που χρησιμοποιεί ο μαθητόκοσμος κατά την προσέλευση και την αποχώρησή του από τα σχολικά κτίρια. Για να μειωθούν άμεσα οι κίνδυνοι, που απειλούν τους μαθητές, οι υπεύθυνοι της Αστυνομίας επιδιώκουν ανάληψη πρωτοβουλιών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους συλλόγους δασκάλων, ακόμα και των συνταξιούχων, όπως γίνεται σε διάφορες χώρες. Στον τομέα της οδικής ασφάλειας των μαθητών η Αστυνομία στην περιοχή της Αττικής διαθέτει σε ημερήσια βάση περίπου 80 ένστολους τροχονόμους, οι οποίοι όμως αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων του Λεκανοπεδίου. Επίσης αξιωματικοί της ΓΑΔΑ για την κυκλοφοριακή αγωγή των μαθητών δίνουν διαλέξεις σε δημοτικά σχολεία. Κάθε χρόνο περίπου 20.000 μαθητές παρακολουθούν αυτά τα μαθήματα.

Η Κομισιόν δε "φουμάρει" τσεμπέλια

Αιφνιδίως και με πρόσχημα την αντικαπνιστική εκστρατεία, η Κομισιόν προτείνει νέα αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Καπνού (ΚΟΑΠ) με εξοντωτικές προτάσεις για τους καπνοπαραγωγούς.

Το σημερινό καθεστώς καπνού λειτουργεί ικανοποιητικά, αλλά παρ' όλα αυτά η Κομισιόν εντός του Νοέμβρη πρόκειται να "ανοίξει" το θέμα, υποβάλλοντας "έγγραφο προβληματισμού" με δύο φαρμακερά σενάρια. Ο Ιρλανδός επίτροπος Π. Φλιν, αρμόδιος και για θέματα υγείας, προτείνει ούτε λίγο, ούτε πολύ πλήρη εγκατάλειψη του προϊόντος από την Κοινότητα και χορήγηση ψευδο - ενισχύσεων στους καπνοπαραγωγούς, ώστε να καλλιεργήσουν άλλα προϊόντα.

Ο αρμόδιος για τα γεωργικά επίτροπος, Αυστριακός Φρανς Φίσλερ, δεν προχωρεί σε τόσο έξαλλες προτάσεις αλλά προτείνει μια αναθεώρηση της ΚΟΑΠ πιο λογική αλλά και πιο ύπουλη. Προτείνει διαχωρισμό "καλών" και "κακών" ποικιλιών καπνού σύμφωνα με τη "ζήτηση", πριμοδότηση των "καλών" και εξόντωση των "κακών". Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές των Βρυξελλών, απειλούνται ως "κακές" ποικιλίες, όχι μόνο τα "μαύρα" και τα "τσεμπέλια", αλλά και τα "βιρτζίνια" και τα "μπέρλεϊ". Δηλαδή πάνω από το μισό της ελληνικής παραγωγής!Η μείωση της πριμοδότησης για τις "κακές" ποικιλίες μπορεί να φτάσει μέχρι και το 30%, ενώ δεν προβλέπεται αύξηση της εθνικής ποσόστωσης. Γίνεται φανερό ότι μετά την αναγκαστική εγκατάλειψη των "ανατολικών" υπέρ των "βιρτζίνια" και "μπέρλεϊ", καθ' όλη τη δεκαετία του '80, τώρα η Κομισιόν προσανατολίζεται προς δραστική μείωση της καπνοπαραγωγής, ακόμη και προς ριζική εξολόθρευσή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ