ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ "ΚΩΣΤΑΚΟΣ" - "ΣΑΜΑΙΝΑ"
Τέσσερα καίρια ερωτήματα

Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους, σύντομα η ανέλκυση. Επιβεβαιώνει την έλλειψη συντονισμού ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

Στη Βουλή φέρνει το θέμα του τραγικού δυστυχήματος με τη σύγκρουση των δύο πλοίων "ΣΑΜΑΙΝΑ" και "ΚΩΣΤΑΚΟΣ", με Ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος Νίκου Γκατζή. Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει σε 4 καίρια ερωτήματα σχετικά με τα αίτια και τις ευθύνες που οδήγησαν στη σύγκρουση με αποτέλεσμα να αγνοούνται τέσσερα μέλη του πληρώματος. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, θέτει τα εξής ερωτήματα:

  • Εάν είχαν ληφθεί από την κυβέρνηση μέτρα και ποια, για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών.
  • Εάν η γραμμή πλεύσης του επιβατικού, ο τεχνικός εξοπλισμός, ο αριθμός και η ειδίκευση του πληρώματος ήταν σύμφωνα με τους κανόνες ναυσιπλοϊας.
  • Εάν οι οδηγίες που είχε το πλήρωμα της πυραυλακάτου ήταν τέτοιες που να μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κίνδυνο σαν αυτό ή παρόμοιο, ποιες ήταν και αν εφαρμόστηκαν.
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να είναι το τελευταίο θλιβερό περιστατικό που γίνεται σε στρατιωτική άσκηση.
Συνεχίζονται οι έρευνες

Παράλληλα συνεχίστηκαν και χτες με τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων, αεροπλάνων και δυτών, οι έρευνες για την ανεύρεση των 4 αγνοουμένων του "ΚΩΣΤΑΚΟΣ" υπαξιωματικών, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θεωρείται βέβαιο ότι τελικά εγκλωβίστηκαν στο εσωτερικό της πυραυλακάτου. Οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί επίσης στο χώρο του ναυαγίου και την ανέλκυση των τμημάτων της πυραυλακάτου που βρίσκεται σε βάθος 90 μέτρων, για το σκοπό αυτό επιστρατεύτηκαν ειδικά πλοία με ραντάρ βυθού. Τέλος, όσον αφορά τα αίτια του δυστυχήματος, στα πλαίσια της έρευνας της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θα εξεταστούν και τα αποτελέσματα της αναπαράστασης του ατυχήματος που ολοκληρώθηκε προχθές στη Σάμο.

Πάντως από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, προκύπτει ως δεδομένο το γεγονός ότι δεν υπήρξε η παραμικρή βλάβη στα όργανα του επιβατικού "ΣΑΜΑΙΝΑ" και ιδίως στο ραντάρ. Ετσι στην αρμόδια επιτροπή μένει να εξετάσει το γιατί δεν εμφανίστηκε το ίχνος της πυραυλακάτου, καθώς και το γιατί η πυραυλάκατος δεν έκανε ελιγμό διαφυγής πριν τη σύγκρουση ενώ είχε τη δυνατότητα.

Φυσιολογική η έλλειψη συντονισμού!

Την άγνοια του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, σε σχέση με τη συγκέντρωση των πλοίων του ΠΝ κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων, επιβεβαίωσε χθες και πάλι ο υπουργός ΕΝ, Ι. Σουμάκης, σε συνέντευξη Τύπου. Οπως είπε, "το υπουργείο δε γνώριζε τα σημεία που κινούνταν τα στρατιωτικά πλοία, άλλωστε είναι στρατιωτική άσκηση". "Αμα κάνεις στρατιωτική άσκηση και λες πού είναι κρυμμένα τα πλοία, δεν έχει νόημα. Από ό,τι τουλάχιστον εγώ ενημερώθηκα, μόνο αν υπάρχουν ασκήσεις με πυρά τότε βεβαίως γίνεται ενημέρωση των πλοίων να μην περάσουν από τις συγκεκριμένες περιοχές".

Σχολιάζοντας τις έρευνες για την υπόθεση είπε πως "σε ό,τι αφορά το στρατό υπάρχουν κάποιες ειδικές διαδικασίες έρευνας και από εκεί και πέρα δεν είναι μονομερής η κατεύθυνση ελέγχου, απλά αυτό δόθηκε περισσότερο στη δημοσιότητα σ' ό,τι αφορά τον καπετάνιο και τον ύπαρχο του "Σάμαινα"".

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πολιτική "ανάδελφη"
  • Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή: "Απαράδεκτη και εθνικά ζημιογόνα η παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών"
  • Η αδελφοποίηση ελληνικών και τουρκικών πόλεων βλάπτει τα ελληνικά συμφέροντα, επιμένει η ελληνική κυβέρνηση!

"Κατ' εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών" ενήργησε ο προϊστάμενος της Α2 (ελληνοτουρκικά) Διεύθυνσης του υπουργείου, Ηλίας Κλης, ο οποίος με έγγραφό του κατηγόρησε το δήμαρχο της Λάρισας ότι με την αδελφοποίηση της πόλης του με την τουρκική πόλη Προκόπι βλάπτει τα ελληνικά συμφέροντα.

Το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών, χαρακτηρίζει "απαράδεκτη και εθνικά αλλά και ηθικά ζημιογόνα αυτή την παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών".

Στην Ερώτηση που υπογράφεται από τους βουλευτές του Κόμματος, Ν. Γκατζή και Αχ. Κανταρτζή επισημαίνεται πως "μια τέτοια παρέμβαση, ανεξάρτητα από την τυπική ή όχι νομιμοποίησή της, αποτελεί στην ουσία έλεγχο σκοπιμότητας μιας απόφασης της ΤΑ, πράγμα που έχει καταδικαστεί στο παρελθόν και από το κυβερνητικό κόμμα".

Στην Ερώτηση του Κόμματος υπογραμμίζεται πως η παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών "αποτελεί μια πράξη η οποία βλάπτει τα πραγματικά εθνικά μας συμφέροντα" και επισημαίνει ότι είναι "άλλο ζήτημα η σοβινιστική και επιθετική πολιτική σε βάρος της χώρας μας που ασκείται από την κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία και την άρχουσα τάξη της Τουρκίας και άλλο ο λαός της Τουρκίας που υφίσταται βαρύτατες συνέπειες από την πολιτική που εφαρμόζεται σε βάρος του".

Σε άλλο σημείο της Ερώτησης επισημαίνεται πως "η αδελφοποίηση της Λάρισας με την VRGUP της Τουρκίας, θα έπρεπε να χαιρετιστεί σαν εθνικής σημασίας πρωτοβουλία και όχι να παρεμποδίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών".

Κυβερνητική επιλογή

Το υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, με ανακοίνωσή του, έσπευσε να προσφέρει απόλυτη κάλυψη στον πρέσβη Η. Κλη, σημειώνοντας πως "στα πλαίσια της σημερινής κατάστασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και με δεδομένη την προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να δοθεί η εντύπωση ότι παρά την ύπαρξη εδαφικών διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδας, κατά τα άλλα είναι δυνατόν οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι ομαλές, το υπουργείο Εξωτερικών δεν ενθαρρύνει αδελφοποιήσεις πόλεων (...). Αυτή την πολιτική εξέφρασε σε υπηρεσιακή απάντηση προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο πρέσβης κ. Κλης, κατ' εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου".

Την πολιτική αυτή υπερασπίστηκε και ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, περιγράφοντας το άσχημο κλίμα που - με ευθύνη τις Τουρκίας - χαρακτηρίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το κλίμα αυτό, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Δ. Ρέππας, πρέπει να περιγράφεται επακριβώς και ενέργειες οι οποίες συγκαλύπτουν αυτή της πραγματικότητα, όπως για παράδειγμα η αδελφοποίηση πόλεων, δε βοηθούν. Ο υπουργός Τύπου, σημείωσε πάντως, πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτόνομος θεσμός και θα λάβει τις αποφάσεις της.

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι ούτε ο Δ. Ρέππας, ούτε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έδωσαν ικανοποιητικές απαντήσεις, ούτε για την ουσία της πολιτικής επιλογής που θεωρεί "εχθρική" ενέργεια την αδελφοποίηση ελληνικών και τουρκικών πόλεων, ούτε πώς εξηγείται το γεγονός ότι οι Γ. Παπανδρέου και Χ. Ροζάκης - πολιτικοί προϊστάμενοι του πρέσβη Η. Κλη - έχουν τοποθετηθεί υπέρ της αδελφοποίησης ελληνικών και τουρκικών πόλεων.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προσπαθούν να συνεννοηθούν...

Συνεδριάζει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος με τη συμμετοχή του Γ. Σουφλιά, ενώ έχει κληθεί και ο Κ. Μητσοτάκης

Ανυποχώρητες στις θέσεις τους εμφανίζονται οι δύο πλευρές της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στη ΝΔ και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, στο οποίο έχουν κληθεί και οι Γ. Σουφλιάς και Κ. Μητσοτάκης, όχι απλώς θα καταδείξει το αδιέξοδο, αλλά θα δώσει και νέα ώθηση στην αντιπαράθεση.

Χτες ο Γ. Σουφλιάς - που δήλωσε ότι θα παραστεί στη συνεδρίαση - συναντήθηκε με τον Γ. Βαρβιτσιώτη και τον Γ. Κεφαλογιάννη και το μόνο που διέρρεαν οι δύο πλευρές είναι απλώς ότι οι συναντήσεις έγιναν σε καλό κλίμα, καθώς όλοι έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν το απόρρητο αυτών των συνομιλιών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αναζητιέται τρόπος παραμερισμού του Μ. Εβερτ και δρομολόγηση μεταβατικής ηγεσίας μέχρι το συνέδριο. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε ανακοινωθεί εάν θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα με δηλώσεις του είχε χαρακτηρίσει "θανάσιμη" την κρίση του κόμματος.

Από την πλευρά του ο Μ. Εβερτ εμφανίζεται ανυποχώρητος στις θέσεις του και σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω, δηλώνοντας απλώς ότι συζητάει μόνο τα της οργάνωσης του συνεδρίου και όχι το θέμα των εσωκομματικών εκλογών. Οπως έλεγαν χτες συνεργάτες του, "ο πρόεδρος θα ακολουθήσει το δρόμο του", καθώς όπως εκτιμούσαν "ο καιρός δουλεύει για μας".

Ανυποχώρητος όμως εμφανίζεται και ο Γ. Σουφλιάς, αφού έτσι και αλλιώς με βάση τη μέχρι τώρα στάση του δεν έχει περιθώριο υποχώρησης. Θα ζητήσει για μία ακόμα φορά "γνήσιο συνέδριο, μόνιμη λύση και εσωκομματικές εκλογές".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διαδήλωση ενάντια στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη συγκρότηση και εγκατάσταση στη χώρα μας της νατοϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης και της δημιουργίας μισθοφορικών στρατιωτικών τμημάτων, πραγματοποιήθηκε χτες από την ΕΔΥΕΘ, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στη συγκέντρωση μίλησε ο γραμματέας της Οργάνωσης, Νίκος Ζώκας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο και στη σημασία των νατοϊκών σχεδιασμών για την περιοχή των Βαλκανίων και τη χώρα μας.

Ο Νίκος Ζώκας τόνισε πως οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ που αφορούν τόσο τη δύναμη ταχείας επέμβασης και τα μισθοφορικά τμήματα, όσο και το εξουθενωτικό εξοπλιστικό πρόγραμμα που επιβάλλει στη χώρα μας, είναι ενταγμένα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και δεν πρόκειται να εξυπηρετήσουν ούτε την ανεξαρτησία της χώρας και φυσικά ούτε και θα ενισχύσουν τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών της περιοχής. Ολοι οι ειρηνόφιλοι, επισήμανε, πρέπει να αντιδράσουν δυναμικά για τη ματαίωση αυτών σχεδιασμών.

Στη συγκέντρωση εκ μέρους του ΚΚΕ παρευρέθησαν ο γραμματέας της ΚΟΘ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και ο Γιάννης Κατσαρός, τ. βουλευτής Θεσσαλονίκης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ηταν κάποτε ...η πυραυλάκατος "Κωστάκος"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ