ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Εκανε "φτερά" η επιχορήγηση των Συλλόγων

Καταγγελία των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας

Την είσπραξη της επιχορήγησης που δίνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κάθε χρόνο για τους φοιτητικούς συλλόγους, από τις παρατάξεις ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΝΕΟ (ΠΟΛ.ΑΝ.) καταγγέλλουν οι "Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας" Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι οι παραπάνω παρατάξεις "εισέπραξαν την επιχορήγηση χωρίς να ενημερώσουν τους φοιτητές ή τα υπόλοιπα μέλη των ΔΣ, πολύ περισσότερο αφού τα λεφτά δεν έχουν έρθει ποτέ στους συλλόγους".

Από συγκεκριμένα έγγραφα - πληρεξούσια από την οικονομική υπηρεσία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι παρατάξεις αυτές, με δεδομένη την πλειοψηφία τους στα ΔΣ των σχολών, εξουσιοδότησαν τρεις εκπροσώπους τους, τυγχάνει να είναι οι επικεφαλής των παρατάξεων, να εισπράξουν το ποσό του 1.000.000 δραχμές για λογαριασμό όλων των φοιτητικών συλλόγων. "Φυσικά τα λεφτά εισπράχθηκαν από τις αρχές του Οκτώβρη αλλά ποτέ δεν εμφανίστηκαν στους συλλόγους", αναφέρουν οι ΠΚΣ και σημειώνουν: "Η συγκεκριμένη ενέργεια των ΠΚΣ να ξεμπροστιάσει μέσα στις ΓΣ αλλά και στη Σύγκλητο όλους αυτούς που μιλάνε για σωστότερη διαχείριση των χρημάτων, όταν οι ίδιοι είναι αυτοί που τα τρώνε, που εκθειάζουν και υπηρετούν το καπιταλιστικό σύστημα και τις αξίες του, που προβάλλουν σαν μόνη διέξοδο των νέων τον ατομικισμό και το βόλεμα, προκάλεσε φυσικά την έντονη αντίδραση των συντηρητικών αυτών παρατάξεων που η μόνη τους απάντηση ήταν όπως πάντα η λασπολογία και η προσπάθεια σύγχυσης στους φοιτητές".

Οι ΠΚΣ καταγγέλλουν επίσης και τη στάση των άλλων παρατάξεων ΕΑΑΚ και ΕΣΟΦ, που η αδράνεια και η αδιαφορία τους για τα όργανα του φοιτητικού κινήματος, επέτρεψε τέτοια φαινόμενα εξαπάτησης των φοιτητών και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την προσπάθεια αποκάλυψης των υπαίτιων για την κατάσταση αυτή. Τέλος, οι ΠΚΣ καλούν όλους τους φοιτητές να συμμετάσχουν στις ΓΣ, να καταδικάσουν όλους αυτούς που δρουν πίσω από την πλάτη τους, να απαιτήσουν τα λεφτά να επιστραφούν στους συλλόγους.

23 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ
Παλλαϊκός ο γιορτασμός

Σύσκεψη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΜΠ, των Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων, φοιτητών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων

Παλλαϊκός θα είναι και φέτος ο γιορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που θα κορυφωθεί με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Ηδη, προχωρούν οι οργανωτικές προετοιμασίες. Το ΚΣ της ΕΦΕΕ αποφάσισε προχτές βράδυ, η πορεία να ξεκινήσει στις 3 μ.μ. την Κυριακή, ενώ χτες έγινε σύσκεψη στο Πολυτεχνείο, με στόχο τη συγκρότηση επιτροπής που θα αναλάβει το βάρος των εκδηλώσεων και θα κατοχυρώσει τον παλλαϊκό χαρακτήρα τους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρύτανης του ΕΜΠ, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών, των φοιτητών, του ΕΚΑ, της Ομοσπονδίας Οικοδόμων κ.ά. Συμφωνήθηκε η σύσκεψη να επαναληφθεί την ερχόμενη Τρίτη - οπότε θα έχει συνεδριάσει και το ΚΣ της ΕΦΕΕ - για να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Στο μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές,δηλώνοντας τη συμμετοχή του στις φετινές εκδηλώσεις, ανακοίνωσε ότι διοργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 16 Νοέμβρη στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα Γκίνη του Πολυτεχνείου, με θέμα: "Το Πολυτεχνείο και η εργατική τάξη".

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Το μήνυμα του ξεσηκωμού του Νοέμβρη είναι ολοζώντανο και σήμερα. Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, η σπουδάζουσα νεολαία και όλος ο λαός εξακολουθούν να στενάζουν κάτω από την ιμπεριαλιστική και μονοπωλιακή κυριαρχία. Το σύνθημα "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία" είναι το ίδιο επίκαιρο, όπως τότε. Το δικαίωμα στη δουλιά και οι άλλες κατακτήσεις της εργατικής τάξης καταπατούνται. Η παιδεία σταδιακά υποβαθμίζεται, ιδιωτικοποιείται και γίνεται προνόμιο για τους λίγους, για τους έχοντες και κατέχοντες. Οι λαϊκές ελευθερίες, με σύγχρονο και ύπουλο τρόπο, καταπατούνται από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Εκατομμύρια εργαζόμενοι εκβιάζονται και τρομοκρατούνται ποικιλότροπα από τους εκπροσώπους του αστικού κατεστημένου και τους ξεπουλημένους, ρεφορμιστές, εγκάθετους "συνδικαλιστές", αφαιρώντας τους την πολιτική και συνδικαλιστική τους έκφραση".

Οι ΠΚΣ

"Ο παλλαϊκός χαρακτήρας της εξέγερσης θα εκφραστεί και φέτος στον παλλαϊκό αγωνιστικό γιορτασμό και θα δώσει απάντηση σε αυτούς που τον υπονομεύουν, που θέλουν να ξεμπερδεύουν μαζί του. Θα εκφράζεται καθημερινά στην οικοδόμηση ενός πλατιού παλλαϊκού μετώπου παιδείας, μετώπου αντεπίθεσης στις προσταγές των πολυεθνικών, της ΕΕ και τις επιλογές της κυβέρνησης, που θα ανοίγει το δρόμο για μια λαϊκή παιδεία σε μια άλλη Ελλάδα", υπογραμμίζουν με ανακοίνωσή τους οι "Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας" (ΠΚΣ).Και προσθέτουν: "Το Πολυτεχνείο μάς θέλει, όσο ποτέ άλλοτε, μπροστά στις μάχες για ειρήνη, δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, δημόσια δωρεάν παιδεία και δουλιά, απαιτεί, όσο ποτέ άλλοτε, την κοινή δράση και συμπόρευση του φοιτητικού με το εργατικό λαϊκό κίνημα".

Απόφαση για συμμετοχή στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου πήρε και ο Σύλλογος Σπουδαστών ΑΣΕΤΕΜ - ΣΕΛΕΤΕ.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ στα ΑΕΙ και τις γειτονιές

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια και τις γειτονιές της Αθήνας ενόψει της επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας διοργανώνει εκδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα "Το Πολυτεχνείο μάς καλεί στην Αντεπίθεση, στη Σύγκρουση με τη "νέα τάξη" των ιμπεριαλιστών". Το πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

  • Τρίτη 12 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι: "Η "νέα τάξη" στη γειτονιά μας: Κύπρος", στην ΑΣΟΕΕ.
  • Πέμπτη 14 Νοέμβρη, 6.00 μ.μ.: "Ελλάδα - Τουρκία: Ο επόμενος στόχος", στο Πολυτεχνείο.

Παράλληλα εκδηλώσεις πραγματοποιούν και οι τοπικές οργανώσεις της ΚΝΕ:

Το Σάββατο 9 του Νοέμβρη στην Κομματική Οργάνωση Αθήνας,στις 8 μ.μ., στη Γλυφάδα,στις 5 μ.μ., στα γραφεία της τοπικής ΚΟΒ και στα Ν. Λιόσια στο Πνευματικό Κέντρο.

Την Κυριακή 10 του Νοέμβρη στα Πατήσια (Πατησίων 280), στα Σεπόλια,στην Αχαρνών,στις 7 μ.μ. και στα γραφεία της ΟΒ Προσφυγικών της Πάτρας,στις 6 μ.μ. Την ίδια μέρα στις 6.00 μ.μ. στο Περιστέρι (Λόφος Αξιωματικών) στα γραφεία της ΚΟΒ.

Στις 15 του Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στη Βίλα Στέλλα στο Ν. Ηράκλειο και στο Βύρωνα,στου Γκύζη,στις 7.00 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, στον Κολωνό,στις 7.00 μ.μ. στο Σύλλογο Πλάτωνα, στο Μαρούσι,στα γραφεία Αντίστασης.

Στις 16 του Νοέμβρη στο Χολαργό,στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο και στο Γαλάτσι,στις 7 μ.μ. στην ΚΟΒ Βεϊκου, στα Εξάρχεια στις 7.00 μ.μ. στην Κωλέττη, στο Χαλάνδρι στις 6.30 μ.μ. στο παλιό Δημαρχείο, στην Αγ. Παρασκευή στα γραφεία της ΚΟΒ, στο κέντρο Περιστερίου στις 7.00 μ. μ. και στην Αμφισσα στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα Δημαρχίας.

Προσωρινές ρυθμίσεις για πανεπιστημιακούς - συγγράμματα

Σχέδιο νόμου κατέθεσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από τον υπουργό Παιδείας Γερ. Αρσένη νομοσχέδιο, το οποίο επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή και ρυθμίζει προσωρινά το θέμα της εξέλιξης των μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων. Πρόκειται για ρύθμιση η οποία καταργεί την επίμαχη τροπολογία, την οποία κατέθεσε ο Γ. Παπανδρέου το καλοκαίρι και περιόριζε την εξέλιξη των μελών ΔΕΠ, επαναφέροντας τη μεταβατική διάταξη 7.1 του Νόμου Σουφλιά, προκειμένου να αποκατασταθούν τυχόν εκκρεμείς κρίσεις μελών ΔΕΠ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το νομοσχέδιο θα είναι νόμος του κράτους σε δύο βδομάδες, ενώ το νομοσχέδιο - που θα ρυθμίζει συνολικά το θέμα εξέλιξης των μελών ΔΕΠ - θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα. Πάντως, το νομοσχέδιο δεν ικανοποιεί τους πανεπιστημιακούς, καθώς δεν περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες ΔΕΠ, ενώ στο παρελθόν η συγκεκριμένη διάταξη του Νόμου Σουφλιά είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των πανεπιστημιακών.

Με το ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζεται το θέμα της διανομής των συγγραμμάτων. Συγκεκριμένα, αναστέλλονται όλες οι διατάξεις του νόμου Σουφλιά που καταργούσαν τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων σε όλους τους φοιτητές και προβλέπει τη δωρεάν διανομή τους χωρίς περιορισμούς μέχρι τη νομοθετική ρύθμιση του νέου συστήματος για την "πολύπλευρη βιβλιογραφική ενημέρωση των φοιτητών". Πάντως, όπως προέκυψε για μια ακόμα φορά από τα λεγόμενα του υπουργού, φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά που θα διανεμηθούν συγγράμματα δωρεάν, καθώς όπως είχε δηλώσει και παλιότερα "ελπίζει σύντομα τα συγγράμματα - όπως τα ξέρουμε - να είναι παρελθόν". Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε να πει οτιδήποτε για το περιεχόμενο της νέας νομοθετικής ρύθμισης.

Πάντως, όπως δήλωσε ο υπουργός, μετά την αποστολή χτες σχετικής εγκυκλίου στα ΑΕΙ, ξεκινά κανονικά η διανομή συγγραμμάτων, τα οποία σε πολλές σχολές δεν έχουν διανεμηθεί ακόμα, ύστερα από διαπραγματεύσεις του υπουργείου με τους εκδότες, οι οποίοι ζητούσαν αύξηση των τιμών, τη ρύθμιση διαφόρων εκκρεμοτήτων και τη διεύρυνση της επιτροπής κοστολόγησης. Στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χτες, προβλέπεται η διεύρυνση της επιτροπής με τη συμμετοχή εκδοτών, του ΟΕΔΒ και ειδικούς πάνω στο βιβλίο.

Στο ίδιο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναγνωρίζεται ως ανώτατο αυτοδιοικούμενο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ομοταγές με τα ΑΕΙ της Ελλάδας. Με προεδρικό διάταγμα προσδιορίζονται οι τίτλοι σπουδών τμημάτων ελληνικών ΑΕΙ, στους οποίους είναι αντίστοιχοι οι τίτλοι σπουδών που απονέμονται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Με συλλαλητήρια για την παιδεία ξεκινά η βδομάδα

Συγκεντρώσεις γονιών και εκπαιδευτικών τη Δευτέρα στο Περιστέρι και τον Κορυδαλλό. Την Τρίτη, στις 6 μ.μ., το μεγάλο παναθηναϊκό συλλαλητήριο εκπαιδευτικών, γονιών και εργαζομένων

Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Περιστέρι πραγματοποιούν τη Δευτέρα το μεσημέρι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και γονείς και καλούν τους συνδικαλιστικούς φορείς της πόλης και τους βουλευτές της Β Αθήνας να συμμετάσχουν. Την ίδια μέρα, στον Κορυδαλλό, η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά και η Ενωση Γονέων Κορυδαλλού καλούν σε σύσκεψη στο σινεμά "Παράδεισος", προκειμένου να συζητήσουν και να συντονίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Με απόφαση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιστερίου "Ελλη Αλεξίου", τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα κλείσουν από τις 12.00 μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι και την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στον πεζόδρομο Εθνικής Αντιστάσεως, διεκδικώντας να σταματήσουν οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, να ενισχυθεί ο ενιαίος δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης, να καλυφθούν με διορισμούς όλα τα κενά στα σχολεία, να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία και να αναβαθμιστεί οικονομικά και μορφωτικά ο εκπαιδευτικός.

Η Ενωση Γονέων Περιστερίου, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι τα στεγαστικά και κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά του Περιστερίου, τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων που θέλουν τους γονείς να κάνουν τους υδραυλικούς στα σχολεία, τις εκπαιδευτικές εκδρομές που κοστίζουν 112,5 εκατομμύρια στους γονείς του δήμου, τη μη εφαρμογή τον νόμου 1566/1985 που προβλέπει το διορισμό φυλάκων στα σχολεία, καθιστούν τα σχολεία "ξέφραγα αμπέλια" στον κίνδυνο της εξάπλωσης των ναρκωτικών.

Στον Κορυδαλλό

Στο μεταξύ, αποφασισμένοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους δηλώνουν και οι γονείς των μαθητών της Νομαρχίας Πειραιά, οι οποίοι τη Δευτέρα πραγματοποιούν συγκέντρωση για την παιδεία στις 6.30 μ.μ. στον κινηματογράφο"Παράδεισος", με πρωτοβουλία της Ενωσης Γονέων Κορυδαλλού. Η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά επαναλαμβάνει ακόμα μια φορά ότι οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία της Νομαρχίας παραμένουν 135, ενώ λείπουν 880 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό της Νομαρχίας μέχρι το τέλος του '96 για πληρωμές τριμήνων των εκπαιδευτικών, μεταφορά μαθητών, ενοίκια κτιρίων. Τονίζει ότι το υπουργείο εξήγγειλε ότι θα δώσει πιστώσεις "με φειδώ", για να καλυφτούν τα πραγματικά κενά και καταγγέλλει ότι το υπουργείο θεωρεί πλασματικό τον αριθμό των 185 κενών στο δήμο και τον μετατρέπει σε 40. Οι γονείς κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι δηλώνουν από τη μείωση των κενών, μετά από παρέμβαση των ίδιων, σε 135, και διεκδικούν να έρθουν εκπαιδευτικοί σε όλα τα σχολεία της Νομαρχίας και μάλιστα με οργανικές θέσεις και να σταματήσει ο θεσμός των αναπληρωτών και των ωρομισθίων.

Παναθηναϊκό συλλαλητήριο

Μια μέρα αργότερα, την Τρίτη, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, γονείς, εργαζόμενοι και φοιτητές πραγματοποιούν συλλαλητήριο, διεκδικώντας τη διασφάλιση και διεύρυνση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και διεκδικώντας αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Στο συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. από την πλατεία Κλαυθμώνος, θα κατευθυνθεί μέσω της οδού Σταδίου στο υπουργείο Παιδείας και θα καταλήξει στη Βουλή, συμμετέχουν η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, η ΟΙΕΛΕ, η Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας και Πειραιά, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, η ΠΟΣΔΕΠ, η ΕΦΕΕ και η ΠΟΣΥΠ. Απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση πήρε και η γενική συνέλευση του Συλλόγου σπουδαστών ΑΣΕΤΕΜ - ΣΕΛΕΤΕ.

"Αγώνας ενάντια στη νέα τάξη"

Αφιερωμένη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού ήταν η χτεσινή εκδήλωση της ΚΝΕ στο αμφιθέατρο Σβώλου

Η ανάγκη να περάσει μέσα από το γιορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το μήνυμα της διεθνιστικής αλληλεγγύης στους όπου Γης αγωνιζόμενους για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία λαούς, τονίστηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής εκδήλωσης της ΚΝΕ στο αμφιθέατρο Σβώλου, στη Νομική Σχολή, η οποία ήταν αφιερωμένη στην "Ιντιφάντα" (εξέγερση) του παλαιστινιακού λαού.

Προσκεκλημένοι στην εκδήλωση ήταν η Μαρία Γαζή εκ μέρους της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ), ο Ακελ Αλκατέζ εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Παλαιστίνης και ο Σάμι Γκανάιεμ εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισραήλ.

Κοινό συμπέρασμα της χτεσινής εκδήλωσης ήταν η ανάγκη για κινητοποίηση των νέων και του λαού της χώρας μας για να δείξουν έμπρακτα την πολιτική πρώτα και κύρια συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό και σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια της "νέας τάξης πραγμάτων". Οπως είπε και ο Ν. Σερετάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, "η πολιτική μας δράση συμπαράστασης στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πρέπει να περνάει μέσα από το δρόμο της σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αποτρέποντας την κυβέρνηση να μετατρέψει σε συμμέτοχο τη χώρα μας στις σφαγές των λαών".

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε επίσης και βίντεο από συγκέντρωση Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας η λήψη του οποίου έγινε από ερασιτεχνική κάμερα, η οποία παρουσίαζε τις βιαιότητες του ισραηλινού στρατού εναντίον του άμαχου παλαιστινιακού πλήθους.

Οπως είπε η Μ. Γαζή γι' αυτά τα γεγονότα, που όλοι παρακολουθήσαμε στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη το προηγούμενο διάστημα, φέρει ευθύνη και ο ίδιος ο ΟΗΕ και φυσικά το Συμβούλιο Ασφαλείας, που δε λαμβάνουν μέτρα προστασίας του δίκαιου του παλαιστινιακού λαού, για να συμπληρώσει ο Α. Αλκατέζ ότι ο ΟΗΕ κινείται σύμφωνα με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, κάτι που παρατηρείται σε όλον τον κόσμο, όπως και στις ΗΠΑ.

"Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ καταδικάζει απερίφραστα την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου, είπε ο Σ. Γκανάιεμ, τονίζοντας ότι η σημερινή τακτική του Ισραήλ στην Παλαιστίνη πρέπει να προκαλέσει την καταδίκη της Διεθνούς Κοινότητας".

"Ζήτω η φιλία των λαών", είπε ο Σ. Γκανάιεμ στα ελληνικά και στα αραβικά, προκαλώντας τα χειροκροτήματα όλων των παρευρισκόμενων φοιτητών.

Ημερίδα για την παιδεία στο Κερατσίνι

Αφιερωμένη στην ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου και στη νεολαία, που "και σήμερα αντιστέκεται και παλεύει για τα ιδανικά και την εθνική ανεξαρτησία, την ειρήνη, για μια καλύτερη μόρφωση και ζωή", είναι η ημερίδα που διοργανώνει μεθαύριο Κυριακή η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Κερατσινίου", στις 10.30 το πρωί στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Η πρωτοβουλία της ΔΑΣ, όπως σημείωσε χτες η δημοτική σύμβουλος, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Ελ. Παπαδοπούλου,έρχεται σε μια στιγμή που τα προβλήματα της παιδείας, τόσο στο επίπεδο της κατεύθυνσης των σπουδών, όσο και σ' αυτή τη δυνατότητα των σχολείων να λειτουργήσουν με επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό και ικανοποιητικά μέσα, είναι ιδιαίτερα οξυμένα. Ακόμη χειρότερα, τον τρίτο πλέον μήνα από την έναρξη του σχολικού έτους, σημαντικός αριθμός δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, δεν μπορούν σχεδόν να λειτουργήσουν είτε εξαιτίας της κτιριακής τους κατάστασης, είτε εξαιτίας των κενών θέσεων διδακτικού προσωπικού, που οδηγούν αναγκαστικά όσους μαθητές μπορούν οι οικογένειες τους, στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα φροντιστήρια, που πολλαπλασιάζονται στην περιοχή".

Στην ημερίδα, μετά την εισήγηση μέλους του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά για την κατάσταση της εκπαίδευσης στην περιοχή, τη γενικότερη κατάσταση της παιδείας και τα αιτήματα εκπαιδευτικών και μαθητών, θα μιλήσει, με θέμα"Σύγχρονες κατευθύνσεις στην εκπαίδευση και η ποιότητα της ζωής", ο εκπαιδευτικός Γ. Μωραϊτης,μέλος του ΔΣ του ΚΜΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προβλημάτων.

Η Ελ. Παπαδοπούλου ακόμη θα αναφερθεί "στην αντίσταση της κοινωνίας και στο μέτωπο πάλης στο χώρο της παιδείας", ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις φορέων.

  • Στο μεταξύ, εκδήλωση αφιερωμένη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και την επίδραση, που άσκησε στα 26 χρόνια που πέρασαν, οργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη 13 Νοέμβρη στις 6.30 το απόγευμα η Εστία της Γυναίκας στο Πέραμα. Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Εστίας - Ιερολοχιτών 7 - θα μιλήσει για τις "γενιές μετά το Πολυτεχνείο" η γιατρός και συγγραφέας Μ. Αρβανίτη - Σωτηροπούλου,ενώ θα υπάρχει μεταξύ άλλων έκθεση φωτογραφικού υλικού.
ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ
Πανελλαδική συνάντηση σήμερα

Σε συνάντηση όλων των εστιακών φοιτητών σε πανελλαδικό επίπεδο, στην κατεύθυνση του συντονισμού των αγώνων τους, καλεί ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Θεσσαλονίκης όλους τους εστιακούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα. Η συνάντηση των εστιακών φοιτητών θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 10 το πρωί, στην Α Φοιτητική Εστία Θεσσαλονίκης.

Κατά τη συνάντηση οι εστιακοί φοιτητές θα συζητήσουν τα κοινά προβλήματα και θα αποφασίσουν την κοινή δράση τους για να διεκδικήσουν άμεση ανέγερση νέων σύγχρονων δημόσιων εστιών, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές, 15% για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μέχρι αυτή τη στιγμή συμμετοχή στη σύσκεψη έχουν δηλώσει οι Σύλλογοι Οικοτρόφων των Εστιών ΕΜΠ, Πανεπιστημίου Αθήνας, ΣΕΛΕΤΕ, Κομοτηνής, Αρτας, ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου, που αντιπροσωπεύει τις τρεις εστίες του Πάντειου Πανεπιστημίου και ο Σύλλογος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Φοιτητών Εικαστικού καλεί τα ΔΣ των τμημάτων Θεάτρου, Μουσικού, Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικού Νηπιαγωγών και ΤΕΦΑΑ σε κοινή συνάντηση τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα θεωρητικών του Εικαστικού Τμήματος ΑΠΘ (προκάτ), με θέμα την κοινή δράση, και το συντονισμό κινητοποιήσεων για το κτιριακό πρόβλημα.

Από αριστερά διακρίνονται ο Σ. Γκανάιεμ, ο Α. Αλκατέζ, η Μ. Γαζή και ο εκπρόσωπος της ΚΝΕ

Εργαζόμενοι και νεολαία θα δώσουν και φέτος δυναμικό "παρών" στην αντιιμπεριαλιστική πορεία

Αγωνιστικά ξεκινά η επόμενη βδομάδα για την παιδεία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ