ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΜΑΤΟΘΡΑΥΣΤΗΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Την παραμονή της κοινής συνεδρίασης της ΚΕ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, την περασμένη Δευτέρα, χρησιμοποιήθηκε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος, για να προετοιμάσει το κλίμα υπέρ της αποδοχής της νέας αντιλαϊκής επίθεσης, διανέμοντας για το σκοπό αυτό σχετική επιστολή. Πέρα από την ένθερμη στήριξη των αντιλαϊκών μέτρων και τη δουλοπρεπή στάση απέναντι στις Βρυξέλλες, αξίζει να αναφερθεί ένα απόσπασμα από την επιστολή των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναφέρεται στο "ποιοτικό άλμα των προσπαθειών", που πρέπει να καταβάλει το ΠΑΣΟΚ για να επιβληθούν τα αντιλαϊκά μέτρα.

Αναφέρουν, συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι δεν αρκεί η τεχνοκρατική δικαιολόγηση των οικονομικών μέτρων, αλλά "χρειάζεται στροφή και στο δικό μας τρόπο σκέψης και στο λαϊκό φρόνημα (!). Χρειάζεται εθελοντική στράτευση της μεγάλης πλειοψηφίας (!) των ζωντανών δυνάμεων του λαού, για τη στήριξη της νέας συλλογικής οικονομικής προσπάθειας (!). Επιβάλλεται να παρθεί μια μεγάλη πανεθνική απόφαση, προσανατολισμένη όχι στη βιαστική επίτευξη κάποιας μεγαλύτερης οικονομικής ευημερίας - ρεαλιστική προοπτική για τέτοια ευημερία δε διαγράφεται στο άμεσο μέλλον - αλλά στην επιβίωση του έθνους για την κατοχύρωση της διεθνούς θέσης της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ, κόμμα βαθύτατο πατριωτικό, είναι ο πρώτος φυσικός φορέας της πρωτοβουλίας για τέτοια κινητοποίηση" (!).

Φυσικά, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελούν μειοψηφία ούτε βρίσκονται στην "πρωτοπορία" της αντιλαϊκής επέλασης. Οπως αποδείχτηκε, το σύνολο των ανώτερων στελεχών έδωσε τη συγκατάθεσή του για την έναρξη της αντιλαϊκής λαίλαπας και από αυτούς ένας σημαντικός αριθμός προχώρησε και σε επίδειξη σκληρής νεοφιλελεύθερης διαχείρισης.

Ομως, η παραπάνω τοποθέτησή τους είναι χαρακτηριστική για τη "στρατηγική" της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της λαϊκής αποδοχής και συναίνεσης στα αντιλαϊκά μέτρα. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, στοχεύουν στον επηρεασμό του λαϊκού φρονήματος, προφανώς, στην κατεύθυνση της εξουδετέρωσης κάθε αντίστασης και στη διαμόρφωση πειθήνιων πολιτών και "εξαρτημένων" συνειδήσεων. Μόνο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει αναγορεύσει την υποταγή στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών σε "νέα Μεγάλη Ιδέα", θα μπορούσε να θέσει τέτοιους άθλιους στόχους. Η επιθετική προπαγάνδα, που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός με τις ομιλίες του στα ανώτερα κομματικά και κυβερνητικά όργανα, αυτή την επιδίωξη εξυπηρετεί. Και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έσπευσε να δώσει το παράδειγμα δημιουργικής υλοποίησης, μιλώντας για "κοινωνικό διάλογο". Στόχος του, βεβαίως, η προσπάθεια υπονόμευσης των αγώνων, αρχής γενομένης από τις 28 Νοέμβρη.

***

Βέβαια, δεν είναι καθόλου εύκολο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, να επιτύχει τους "φιλόδοξους" και "ευγενείς" αυτούς στόχους.

Κατ' αρχήν, όσο και αν πασχίζουν τα "επικοινωνιακά" (σ.σ. σύγχρονη ονομασία της προπαγάνδας εξαπάτησης του λαού) επιτελεία της, δεν μπορούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι τα νέα μέτρα διακρίνονται για την "κοινωνική δικαιοσύνη" τους ή ότι θα πληρώσουν - άλλο κακόγουστο αστείο - "οι έχοντες και κατέχοντες". Η προπαγάνδα αυτή δε βρίσκει έδαφος ακόμη και σε οργανωμένες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες, ανεξάρτητα από το μέχρι πού θα φθάσουν τη δυσαρέσκειά τους για τα αντιλαϊκά μέτρα, τουλάχιστον δεν τρώνε το "κουτόχορτο" που μοιράζει η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. Στη βάση αυτή, είναι λίγο δύσκολο, στους εμπνευστές της "εκστρατείας ενημέρωσης" του Μεγάρου Μαξίμου, να μετατρέψουν, όπως φαντάζονται, σε ιεραπόστολους της ΟΝΕ την πλειοψηφία των ψηφοφόρων και οπαδών του ΠΑΣΟΚ. Η έμπρακτη όμως αντίδρασή τους στα αντιλαϊκά μέτρα, μέσα από τη συμμετοχή στις λαϊκές κινητοποιήσεις, θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την έκταση, το βάθος και την αποφασιστικότητα, που θα αποκτήσουν.

***

Παράλληλα, ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από τις συσκέψεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, προετοιμάζεται, άλλη μια φορά, να αναδειχτεί σε κυματοθραύστη των λαϊκών αγώνων. Την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν την ενοχλεί τόσο αυτή καθαυτή η24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ ή της ΑΔΕΔΥ - τις οποίες, βέβαια, θα επιχειρήσει να αποδυναμώσει, ώστε να παρουσιάσει την πλαστή εικόνα ότι οι εργαζόμενοι συναινούν με την κυβερνητική πολιτική. Ούτε, επίσης, την προβληματίζουν ιδιαίτερα οι μεμονωμένες κινητοποιήσεις, όσο και αν τις απεύχεται, γιατί μπορεί να χαλάνε λίγο την εικόνα, αλλά δεν επηρεάζουν σοβαρά το γενικότερο κλίμα. Εξάλλου, έχουν πολλά μέσα, στην επιδίωξή τους να αντιμετωπίσουν, να ενσωματώσουν και εξουδετερώσουν τους αγώνες των εργαζομένων ενός εργοστασίου που κλείνει, όπως υποσχέσεις για "εθελούσια έξοδο", προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης, προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ κ.ο.κ.

Αυτό που δυσκολεύει αφάνταστα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά την αντιμετώπιση των λαϊκών κινητοποιήσεων, είναι ο συντονισμός των επιμέρους, τοπικών ή κλαδικών αγώνων, η ενότητα της πάλης εργατών, αγροτών, μικρομεσαίων, νεολαίας, η μαζικότητα, η διάρκεια και η αποφασιστικότητα των λαϊκών κινητοποιήσεων και η προοπτική της πολιτικοποίησής τους. Εκεί είναι που "βραχυκυκλώνεται" και "αχρηστεύεται". Οι αγώνες αυτοί είναι η μόνη απάντηση, που πρέπει να δοθεί απέναντι στην αντιλαϊκή επέλαση. Η 28η Νοέμβρη μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε μια τέτοια προοπτική.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Αυτό που δυσκολεύει αφάνταστα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά την αντιμετώπιση των λαϊκών κινητοποιήσεων, είναι ο συντονισμός των τοπικών κλαδικών αγώνων, η ενότητα της πάλης εργατών, αγροτών, μικρομεσαίων, νεολαίας, η μαζικότητα, η διάρκεια και η αποφασιστικότητα των λαϊκών κινητοποιήσεων και η προοπτική της πολιτικοποίησής τους

ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΓΕ)
Προσβολή κάθε σκεπτόμενου πολίτη

- Ποια η θέση της ΟΓΕ για το θεσμό των καλλιστείων και πόσο νομίζετε ότι προσβάλλει την προσωπικότητα της γυναίκας;

- Τα καλλιστεία δεν προσβάλλουν μόνο την προσωπικότητα των γυναικών, θα έλεγα ότι προσβάλλουν όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους. Η μελετημένη και καλά πλασαρισμένη πρόκληση των ενστίκτων που οδηγεί στην αποχαύνωση, σκοπό έχει τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας και κύρια των γυναικών από τα αδιέξοδα και τα οξυμένα προβλήματα. Οι γυναίκες είναι και πρέπει να παραμείνουν δεύτερης κατηγορίας πολίτες, σε όλα τα επίπεδα της ζωής, υποταγμένες και ανήμπορες στις δομές της εκμεταλλευτικής κοινωνίας που τις επέβαλε σαν ιδιοκτησία των ανδρών και σαν σεξουαλικές σκλάβες. Ενδεικτική η τηλεοπτική και πρωτοσέλιδη ειδησεογραφία σήμερα (σ.σ.: χτες).

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται σε λίγες μέρες να καταθέσει στη Βουλή τον πιο αντιλαϊκό προϋπολογισμό των τελευταίων χρόνων. Εναν προϋπολογισμό που καταδείχνει περίτρανα τον επερχόμενο κοινωνικό αποκλεισμό των γυναικών της χώρας μας. Με το παραμύθι της Σταχτοπούτας, με ένα Αρλεκιν ή με τόσες σαπουνόπερες των τηλεοπτικών μέσων, μπορούν να ξεχαστούν ή να ελπίζουν οι εύμορφες! Για τις άλλες υπάρχουν οι μετάνοιες, οι λαμπάδες, τα ταρό, τα κομποσκοίνια...

- Είναι πρόκληση, η διοργάνωση αυτού του θεσμού σε χώρες όπου το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων είναι άθλιο;

- Οσο κι αν το καταγγέλλουμε σαν πρόκληση, φαίνεται ότι οι φιέστες, οι χάντρες, τα καθρεφτάκια και οι φανταχτερές πολυτέλειες - όπως μάλιστα πλασάρονται από τα ΜΜΕ - είναι δοκιμασμένη συνταγή αποπροσανατολισμού και αποχαύνωσης. Κραυγαλέα προκλητικός ο χορός των εκατομμυρίων γύρω από τις μπίζνες των καλλιστείων και όχι μόνο για το λαό της φετινής διοργανώτριας χώρας.

Πρόκληση για τις εύμορφες και μη όλου του Τρίτου Κόσμου που βουλιάζουν στη φτώχεια, στην ανέχεια, που καταπιέζονται από θρησκευτικές και κοινωνικές προκαταλήψεις. Πρόκληση για τις εύμορφες και μη γυναίκες της "αναπτυγμένης" Ευρώπης που αναζητούν "ίσες ευκαιρίες" μέσα στην ανεργία και την κάθε είδους εκμετάλλευση. Πρόκληση για τις εύμορφες και μη γυναίκες της χώρας μας, που βιοπαλεύουν στην πόλη και στον αγρό. Πρόκληση για τις απόμαχες της δουλιάς, με τις συντάξεις πείνας και ντροπής.

- Με ποιο τρόπο μπορούν να αμυνθούν οι γυναίκες στην εμπορευματοποίηση του σώματός τους, που γίνεται σήμερα όχι μόνο μέσω των καλλιστείων;

- Η εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος - ακραία φυλετική διάκριση - όχι μόνο αντέχει αλλά και προσαρμόζεται στις εκάστοτε κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Στο ελληνικό παζάρι, η εμπορία του γυναικείου σώματος διέπει την καθημερινή ζωή, μέσα από το μεγαλείο της ασυδοσίας των ανάλογων κυκλωμάτων και των ιδιωτικών μονοπωλίων των ΜΜΕ. Ινστιτούτα αισθητικής, σαλόνια μασάζ, μπαρ, λέσχες πάσης φύσεως, "καλλιτεχνικά" γραφεία, γραφεία ευρέσεως εργασίας, κρουαζιέρες, τουριστικά προγράμματα, κυκλώματα "μανεκέν", ροζ τηλέφωνα, ροζ γραφεία, ροζ σελίδες, ροζ εκπομπές. Τραγική η εικόνα σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία διευρύνεται με την εμφάνιση της ανδρικής και της παιδικής πορνείας. Το άπλωμα της φτώχειας στον γυναικείο πληθυσμό, αλλά και η μαζική είσοδος των χιλιάδων οικονομικών κύρια προσφύγων, εγκλωβίζει στα κυκλώματα φτηνό ντόπιο και εισαγόμενο εμπόρευμα.

Εμείς καταγγέλλουμε τον στρουθοκαμηλισμό της κυβέρνησης που περιθωριοποιεί κοινωνικά τις γυναίκες της χώρας μας, συντηρητικοποιεί υποκριτικά το κοινωνικό σώμα και αφήνει ασύδοτους όλους τους μηχανισμούς να δρουν στο όνομα της "ελευθερίας", του "εκσυγχρονισμού", της ελεύθερης "αγοράς", της "προοδευτικότητας" και της "σεξουαλικής" απελευθέρωσης.

Οι γυναίκες άλλο δρόμο από την αντίσταση και την οργανωμένη πάλη δεν έχουν για να αναχαιτίσουν τον κοινωνικό τους αποκλεισμό που επέρχεται με "ευρωπαϊκές" μάλιστα προδιαγραφές.

Μ. Τσ.

ΠΥΚΝΩΝΟΥΝ οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κομμάτων της αντιπολίτευσης και φοιτητών για την ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τις δημοτικές εκλογές της 17ης Νοέμβρη σε περίπου 210 εκλογικά τμήματα της Σερβίας (σελίδα 17).

ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΝΤΑΙ οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση των πρώτων τεσσάρων επιχειρήσεων του ΟΑΕ (ΣΟΦΤΕΞ, ΜΕΛ, "Βωξίτες Ελευσίνας", ΚΕΡΑΦΙΝΑ ΑΕ), που έχει θέσει σαν άμεση προτεραιότητα η κυβέρνηση. Αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν χτες γι' αυτό το σκοπό, στο υπουργείο Ανάπτυξης (σελίδα 20).

Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ συμμετοχή και η αύξηση των ταξικών δυνάμεων, χαρακτήρισαν τις αρχαιρεσίες στο σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις ιματισμού Λάρισας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Καρδίτσας (σελίδα 20).

ΛΗΣΤΡΙΚΟ,εισπρακτικό και κοινωνικά άδικο χαρακτηρίζει το ΚΚΕ με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΚΕ, το νομοσχέδιο για το Ταμείο Κύριας Ασφάλισης των αγροτών (σελίδα 25).

ΠΙΣΤΗ στις λαϊκές παραδόσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η δημοτική αρχή της Αγιάσου Λέσβου πραγματοποίησε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση για να ενημερώσει τους δημότες πάνω στο έργο της και τα προβλήματα του δήμου τους (σελίδα 27).

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ κινηματογράφος που συρρικνώνεται και ίσως σε λίγο δε θα έχει ούτε... Φεστιβάλ, ήταν το θέμα της συνάντησης που είχε χτες η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών με τον υπεύθυνο του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ (σελίδα 29).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ