ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Στις διαταγές του ΣΕΛΠΕ η αστυνομία!

Επίθεση κατά διαδηλωτών μπροστά σε κατάστημα του Μαρινόπουλου και σύλληψη του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ

Από τη βίαιη επίθεση της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών, που είχαν σχηματίσει αλυσίδα περιφρούρησης έξω από το κατάστημα "Μπιούτι Σοπ", και τη σύλληψη του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ, Γ. Πέρρου,σημαδεύτηκε η κινητοποίηση εμποροϋπαλλήλων και εμπόρων, το περασμένο Σάββατο, εναντίον της παράτασης του ωραρίου, στο Κολωνάκι!

Η σύλληψη του Γ. Πέρρου, τον οποίο μάλιστα αστυνομικοί χτύπησαν στα πόδια και στα χέρια με γκλοπ κατά την ώρα της σύλληψης, έγινε κοντά στην πλατεία Κολωνακίου και αφού η κινητοποίηση είχε τελειώσει,με το πρόσχημα ότι αρνήθηκε να δείξει την ταυτότητά του! Ο συνδικαλιστής οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνακίου και αφέθηκε ελεύθερος μετά από παρεμβάσεις συνδικαλιστών και του βουλευτή του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλου.Σύμφωνα με τις καταγγελίες του συνδικαλιστή, η σύλληψη ήταν προσχεδιασμένη,αφού ο αστυνομικός που του ζήτησε δήθεν τα στοιχεία του τον αποκαλούσε με το όνομά του! Ο ίδιος, λίγη ώρα πριν, τον ...προειδοποιούσε με τη φράση: "με σένα θα τα πούμε μετά"!

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Π. Βαμβακάς, κατήγγειλε τα "στημένα από την εργοδοσία επεισόδια", τονίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες δε θα τους σταματήσουν από τον αγώνα τους για ανθρώπινο ωράριο.

Τη βίαιη και προκλητική σύλληψη του συνδικαλιστή, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΒΕΕ,επισημαίνοντας ότι τέτοιες συλλήψεις συνιστούν ευθεία προσβολή σε συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών και δηλώνει κατηγορηματικά ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία του αγώνα.

Την ενέργεια αυτή καταδικάζει, σε ανακοίνωσή της, και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), η οποία δηλώνει επίσης ότι μαζί με τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς των ΕΒΕ δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη την προκλητική κυβερνητική τακτική και θα εντείνει τους αγώνες της. Καλεί, επίσης, τους ΕΒΕ της Αθήνας να αντιδράσουν άμεσα, με τη μαζική συμμετοχή τους στις νέες κινητοποιήσεις, που η ΟΒΣΑ, η ΣΕΑ και η ΓΣΕΒΕΕ έχουν εξαγγείλει ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ "ΑΙΓΑΙΟΝ"
Τώρα τους διώχνουν και από τα σπίτια!

Εξι χρόνια μετά την πτώχευση της επιχείρησης και ενώ ακόμα δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις τους, 75 οικογένειες απειλούνται με έξωση!

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σε κανένα να τους διώξει από τα σπίτια της - εδώ και πέντε χρόνια πτωχευμένης - κλωστοϋφαντουργίας "Αιγαίον",αν πρώτα δεν τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις που τους οφείλονται, εμφανίστηκαν χτες στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου οι πρώην εργαζόμενοι της επιχείρησης μαζί με τις οικογένειές τους.

Η επιχείρηση πουλήθηκε τον Ιούλη στην Ελένη Ρίζου,η οποία σχεδόν αμέσως επιδίωξε την έξωση των 78 οικογενειών. Η εκδίκαση της υπόθεσης, που είχε οριστεί για χτες στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου, αναβλήθηκε τελικά για τις 17 Δεκέμβρη.

Ο Π. Δράκος δεν μπορούσε να συγκρατήσει την οργή του "δεν πάμε πουθενά αν δε μας ξοφλήσουν", τόνισε και συνέχισε: "Αυτή είναι η ανταμοιβή μας για την υπομονή που κάνουμε πέντε χρόνια τώρα. Σαν να μην μας έφτανε η ανεργία, τώρα χάνουμε κι αυτά τα σπίτια. Δε ζητάμε ελεημοσύνη, ζητάμε αυτά που δικαιούμαστε. Πώς να γίνει, αυτοί που μας χρωστάνε δε θα μας ζητήσουν τώρα και τα ρέστα".

Η Κατερίνα Δημητροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στις κατοικίες της επιχείρησης. "Οταν έκλεισε, γκρεμίστηκαν όλα - τονίζει - ο πατέρας μου έμεινε τέσσερα χρόνια άνεργος, μας πήραν τα πάντα, τη δουλιά, τα χρήματά μας και τώρα έρχονται να μας πάρουν τα σπίτια μας. Μας χρωστάνε αποζημιώσεις, ενώ σ' εμένα χρωστάνε λεφτά από σεμινάρια του ΟΑΕΔ εδώ κι ένα χρόνο. Οταν πρόκειται για τα δικά μας δίκια, όμως δεν επεμβαίνει κανείς".

Επίκαιρη ερώτηση

Τα προβλήματα των ενοίκων έφερε στη Βουλή, με επίκαιρη ερώτησή του προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εργασίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος.

Οι παραπάνω υπουργοί ερωτώνται, αν θα παρέμβουν προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία των εξώσεων και τι μέτρα θα πάρουν, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος για τους απολυμένους και να τους καταβληθούν άμεσα τα χρήματα που δικαιούνται.

Οπως σημειώνεται: "Η επιχείρηση "Αιγαίον ΑΕ" στο Λαύριο πτώχευσε το 1990. Εξι χρόνια τώρα, οι απολυμένοι περιμένουν τις νομικές διαδικασίες για να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται (επίσχεση, αποζημιώσεις), αφού αυτά που έχουν πάρει μέχρι σήμερα είναι πολύ λίγα, σε σχέση μ' αυτά που δικαιούνται.

Από την εκποίηση του εργοστασίου του Λαυρίου, ένα μέρος των χρημάτων κρατήθηκε από τον ΟΑΕΔ για τα βοηθήματα, που κατά καιρούς έδωσε στους εργαζόμενους. Ο νέος ιδιοκτήτης όμως, ενώ οφείλει ακόμα ένα μέρος των χρημάτων, που θα πάρουν οι απολυμένοι του "Αιγαίον", αξιώνει να φύγουν και προχωρά σε εξώσεις 75 οικογενειών από διαμερίσματα της επιχείρησης που εκποιήθηκαν μαζί με το εργοστάσιο.

Είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ενώ για την καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους - παρότι έχουν περάσει έξι μήνες και παρά τα όσα ορίζει ο νόμος - δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο, κινήθηκαν με θαυμαστή ταχύτητα για να εξυπηρετήσουν το "ιερό" δικαίωμα της ιδιοκτησίας του μεγαλοβιομηχάνου.

Είναι απαράδεκτο, το κράτος να δείχνει με τόσο απάνθρωπο τρόπο το "κοινωνικό του πρόσωπο", πετώντας στο δρόμο 75 οικογένειες, που δίκαια απαιτούν να τους καταβληθούν πρώτα τα χρήματα που τους οφείλονται και μετά να φύγουν, ώστε να μπορέσουν να σηκώσουν τα έξοδα νέας κατοικίας".

Η ΠΕΜΕΝ κρούει "κώδωνα κινδύνου"

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα της ανεργίας των Ελλήνων ναυτεργατών επισημαίνει, με επιστολή της προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τα κόμματα, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ).

Στην επιστολή επισημαίνεται, επίσης, ότι τις θέσεις εξακολουθούν να κατέχουν αλλοδαποί ναυτικοί, ακόμα και στις ανώτερες βαθμίδες και σε πλοία που προσεγγίζουν ελληνικά λιμάνια. Το δουλεμπόριο έχει γίνει καθεστώς και κανένα μέτρο ουσιαστικό δεν παίρνεται από μεριάς του υπουργείου. "Ο Πειραιάς - υπογραμμίζεται - έχει γίνει το πρώτο δουλεμπορικό κέντρο του κόσμου και μόνο το υπουργείο και οι υπηρεσίες του δεν το βλέπουν. Είναι τέτοιος ο βαθμός της αγανάκτησης που διακατέχει δικαιολογημένα τους άνεργους που αντιμετωπίζονται με πλήρη αδιαφορία και η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη".

"Κρούουμε - τονίζεται, τέλος, στην επιστολή - για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου και ζητάμε την άμεση παρέμβαση όλων για την επίλυση του μεγάλου αυτού κοινωνικού προβλήματος. Περιμένουμε να μας γνωρίσετε τις ενέργειές σας πάνω σ' αυτό, αλλιώς είμαστε στην ανάγκη να δώσουμε κατεύθυνση να κατασκηνώσουν οι μηχανικοί μαζί με τις οικογένειές τους έξω από το υπουργείο".

Στη Βουλή το θέμα της GOOD YEAR

Σε απόγνωση βρίσκονται οι 350 απολυμένοι της "Good Year" που από τον Ιούλη αποφάσισε τη διακοπή της παραγωγικής της δραστηριότητας στην Ελλάδα. Το θέμα αυτό έφερε χτες, με Επίκαιρη Ερώτησή του, στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Παναγιώτου.

"Η κυβέρνηση - υπογραμμίζει στην Ερώτησή του ο βουλευτής - μέχρι σήμερα δεν πήρε κανένα μέτρο για την επαναλειτουργία της επιχείρησης, όπως ζητούν οι εργαζόμενοι και απέρριψε το αίτημα για μέτρα κοινωνικής προστασίας των ανέργων. Το μόνο που υποσχέθηκε είναι η ένταξή τους σε κάποια προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, αμφιβόλου αποτελέσματος, αφού δεν υπάρχει καμιά δέσμευση ότι θα είναι τέτοιου περιεχομένου ώστε όταν τα τελειώσουν θα μπορέσουν να βρουν δουλιά, για παράδειγμα στο γκάζι".

Απευθυνόμενος στους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Ανάπτυξης, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει: Εάν προτίθεται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των πρώην εργαζομένων της "Good Year" ώστε να μην κλείσει ακόμη μία από τις λίγες βιομηχανίες που έχουν μείνει στην περιοχή Θεσσαλονίκης. Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση σε σχέση με τη δικαστική απόφαση που καταδικάζει τους εργαζόμενους και τι προτίθεται να κάνει για να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι.

Βίαια

Βίαια απωθήθηκαν οι διαδηλωτές από την είσοδο του "Beauty Shop" του Μαρινόπουλου

ΝΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενταση της πάλης για την ΑΓΕΤ

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο ολοκληρωτικό ξεπούλημα της ΑΓΕΤ στην ιταλική πολυεθνική "Κονκρέτουμ" καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Οπως σημειώνει, "έγκαιρα το ΚΚΕ είχε καταγγείλει τη διγλωσσία της κυβέρνησης, τη σύμπλευση της πολιτικής της με τα ξένα συμφέροντα". Επισημαίνει ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που με διάφορους τρόπους στήριξαν τις όποιες επιλογές της κυβέρνησης και έκαναν κάθε προσπάθεια να μειωθεί το πολιτικό κόστος, ενώ κώφευσαν στην πρόταση του ΚΚΕ για ένταση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και για πολιτικοποίηση του προβλήματος της ΑΓΕΤ. Τονίζει πως "σήμερα δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αυταπάτες τόσο για την πολιτική της κυβέρνησης, όσο και για τις διαθέσεις των πολυεθνικών" και υπογραμμίζει πως το ΚΚΕ δε θα μείνει αδιάφορο στη συντελούμενη αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας και ότι με τις δυνάμεις που διαθέτει θα εντείνει τον αγώνα μέσα στη Βουλή και μέσα στο λαό, με στόχο τη συσπείρωση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων σε ένα παλλαϊκό μέτωπο πάλης.

Επισημαίνοντας πως η αποφασιστική ανάκαμψη του κινήματος της εργατικής τάξης μπορεί να αναδείξει τη μοναδική ρεαλιστική λύση, που είναι επιστροφή της ΑΓΕΤ στο δημόσιο και κλαδική πολιτική στο τσιμέντο, τονίζει ότι "παρά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις, το μαζικό κίνημα μπορεί να επιβάλει αυτή τη λύση, μέσα από μαχητικούς αγώνες όλου του μαγνησιώτικου λαού. Και εδώ, ανάλογα με τη στάση που θα τηρήσει, θα κριθεί ο καθένας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ