ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ
Επιτυχία της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" στις εκλογές

Επιτυχία σημείωσαν οι δυνάμεις που εκφράστηκαν από το συνδυασμό "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων" (ΑΣΕ), στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν προχτές, για την ανάδειξη ΔΣ για την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομόρων Νομών και Νήσων Αιγαίου. Συγκεκριμένα, η "Αγωνιστική Συνεργασία" έλαβε 8 ψήφους και 2 συμβούλους στο ΔΣ, ενώ για την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου εξέλεξε 3 αντιπροσώπους.

Από τους άλλους συνδυασμούς, το "Σύγχρονο Ελληνικό Εμπόριο" του Ν. Δανηλάτου εξέλεξε 10 συμβούλους για την Ομοσπονδία και 21 αντιπροσώπους για τη Συνομοσπονδία, ο "Ανεξάρτητος Συνδυασμός Ελληνικού Εμπορίου" του Δ. Καψάλη 8 συμβούλους και 19 αντιπροσώπους και η "Πανελλήνια Κίνηση Εμπορίου" 1 σύμβουλο και 4 αντιπροσώπους.

Σε ανακοίνωσή της η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων" υπογραμμίζει: "Τα αποτελέσματα των προχτεσινών εκλογών δείχνουν ότι οι δυνάμεις που πραγματικά πάλεψαν και παλεύουν για την προώθηση των προβλημάτων των ΜΜ ΕΒΕ ζήτησαν και πήραν την ψήφο των εμπόρων της ευρύτερης περιοχής της Αττικής και νησιών, παλεύοντας πάντα με συνέπεια, έχοντας καθαρή αντίληψη για τα προβλήματα και πιστεύοντας πάντα ότι ο δρόμος που πρότειναν, ο δρόμος του αγώνα, είναι ο μόνος που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κλάδου. Σε μια περίοδο, που η ΜΜΕ περνάει τη χειρότερη κρίση των τελευταίων ετών, η ΑΣΕ καλεί όλους τους ΕΒΕ με τον αγώνα τους να αντισταθούν στην εφαρμοζόμενη σκληρή λιτότητα της κυβέρνησης και πάντα ενωμένοι να προχωρήσουν για να παλέψουν ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ, της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοκαταστημάτων και των μονοπωλίων. Είναι μεγάλη ανάγκη η φωνή των ΕΒΕ σ' αυτές τις σκληρές συνθήκες λιτότητας να ενωθεί με τη φωνή των εργατοϋπαλλήλων, των συνταξιούχων, της αγροτιάς, σ' ένα μέτωπο πάλης και σ' ένα μέτωπο κοινού αγώνα".

Ενημέρωση παραπλάνησης...

Την τακτική της σαλαμοποίησης του προϋπολογισμού του 1997 ακολουθεί η κυβέρνηση, με εμφανή στόχο τον κατευνασμό των λαϊκών αντιδράσεων και τη διατήρηση των εσωκομματικών - εσωκυβερνητικών ισορροπιών

Οριστικοποιούνται στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου οι αποφάσεις για τις φορολογικές απαλλαγές, καθώς και άλλα θέματα φορολογικού ενδιαφέροντος, που περιέχονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 1997.

Στη συνέχεια έχει προγραμματιστεί από το υπουργείο Οικονομικών συνέντευξη Τύπου, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Δρυ, θα υπάρξει ενημέρωση για το νομοσχέδιο των φορολογικών απαλλαγών, της φορολογίας των ακινήτων, των κρατικών τίτλων του δημοσίου, των παραγωγών κλπ., ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να δοθεί σήμερα και το ίδιο το νομοσχέδιο.

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει η τακτική της κυβέρνησης, η οποία έχει ουσιαστικά δημοσιοποιήσει τον προϋπολογισμό πριν από την επίσημη παρουσίασή του την ερχόμενη Παρασκευή. Πρόκειται για πρωτόγνωρη πρακτική στα ελληνικά δεδομένα, που ξεκίνησε την προηγούμενη Τρίτη με την παρουσίαση βασικών παραμέτρων του κρατικού προϋπολογισμού του 1997, πρακτική η οποία δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και σήμερα με τη δημοσιοποίηση και νέων στοιχείων. Η σαλαμοποίηση αυτή του κρατικού προϋπολογισμού - η οποία συντελείται υπό την υψηλή εποπτεία και έλεγχο της περιβόητης ομάδας προπαγάνδας κατανόησης της αναγκαιότητας των μέτρων... - προφανώς επιδιώκει τον κατευνασμό των λαϊκών αντιδράσεων, στην προώθηση μέτρων πρωτόγνωρης σκληρότητας, που έχουν ως στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση κρατικών δραστηριοτήτων στους τομείς της παιδείας, υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης. Κατά πάσα πιθανότητα επιδιώκεται και η διατήρηση εσωκομματικών ισορροπιών μεταξύ των διαφόρων ομάδων, εκφραστών ξεχωριστών τμημάτων της ολιγαρχίας ή η εκτόνωση τριβών σε εσωκυβερνητικό επίπεδο που εκδηλώθηκαν με την προσπάθεια αποστασιοποίησης από τις ευθύνες αποδοχής και υλοποίησης ενός σκληρού και βάρβαρου προϋπολογισμού για προσωπικούς ή άλλους λόγους.

ΙΝΚΑ
Εκρηξη παραπόνων για κόστος ζωής και ποιότητα προϊόντων

Αυξάνουν και πληθαίνουν οι καταγγελίες των καταναλωτών, για το κόστος και την ποιότητα βασικών ειδών - υπηρεσιών κατανάλωσης. Τα παραπάνω επισημαίνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΓΟΚΕ) σε ψήφισμα της έκτακτης σύσκεψης των εκπροσώπων οργανώσεων μελών τους που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Επίσης, μεταξύ άλλων οι οργανώσεις καταναλωτών καταγγέλλουν τη στήριξη της λογιστικοποίησης της οικονομικής πολιτικής και την υποταγή της κοινωνίας σε στόχους "σύγκλισης" οι οποίοι εκφράζουν αριθμούς, αλλά όχι πολίτες και κοινωνία, τη λεηλάτηση του εισοδήματος των εργαζομένων μέσα από την ανεμπόδιστη εφαρμογή τεχνικών μάρκετινγκ σε βάρος του καταναλωτή με αποτέλεσμα αυξήσεις τιμών 7% - 13%

Το ΙΝΚΑ έδωσε στη δημοσιότητα το μαύρο πίνακα των παραπόνων - καταγγελιών των καταναλωτών για το διάστημα από 1η Γενάρη μέχρι 15 Νοέμβρη, από τον οποίο προκύπτει μεγάλη αύξηση στα παράπονα που αφορούν το κόστος ζωής και την ποιότητα των τροφίμων. Ειδικότερα, για τις δύο αυτές κατηγορίες έχουν καταγραφεί τα περισσότερα παράπονα και αμέσως μετά ακολουθούν ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, ο τουρισμός, η ψυχαγωγία κ.ά. Τελευταία στη λίστα των παραπόνων έρχεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Προσοχή στα παιδικά παιχνίδια

Επίσης, το ΙΝΚΑ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών κατά την αγορά παιδικών παιχνιδιών ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και επισημαίνει ότι μεταξύ των παιχνιδιών υπάρχουν διαφορές τιμών μέχρι και 76%. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει σ' αυτά τα είδη το σήμα CE που στο βαθμό που τηρούνται οι προδιαγραφές που προϋποθέτει, τα προϊόντα είναι ασφαλή.

Μέχρι αύριο η ρύθμιση χρεών στο δημόσιο

Λήγει αύριο, Τετάρτη 28 Νοέμβρη, η ημερομηνία υποβολής αιτήσεως προς τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων βεβαιωμένων χρεών, η οποία παρατάθηκε μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, μετά από σχετικό αίτημα των εμπόρων. Οσοι θέλουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση το αργότερο μέχρι αύριο στις αρμόδιες ΔΟΥ, προκειμένου να επωφεληθούν από τη ρύθμιση, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα μείωσης των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι 50% και εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού μέχρι και 24 μηνιαίες δόσεις.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Σε ιδιώτες και η διαφήμιση του ΕΟΤ

Εληξε χτες η προθεσμία υποβολής αιτήσεων αναδοχής του διαφημιστικού προγράμματος του ΕΟΤ για το 1997, ύψους 6 δισ. δρχ., που για ακόμα μια χρονιά ανατίθεται σε ιδιωτικές διαφημιστικές εταιρίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αίτηση συμμετοχής υπέβαλαν πέντε εταιρίες και κοινοπραξίες εταιριών - πολλές από τις οποίες είναι πάντως αμφίβολου κύρους και διεθνούς προβολής. Πρόκειται για τις κοινοπραξίες "Αντέλ" - "Ολυμπίκ" - BBDO", "Μακ Καν Ερικσον" - "Φενς" και "Τζέι Γιαν" - "Ρούμπικαν Πρότζεκτ" και τις εταιρίες TBC και "Λίο Μπερνέτ".

Η ηγεσία του ΕΟΤ θα εξετάσει τώρα τα υποβληθέντα στοιχεία και θα προβεί σε αξιολόγηση των αιτήσεων, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα. Οι επιτελείς του υπουργείου Ανάπτυξης προσδοκούν ότι η διαφημιστική εκστρατεία θα αρχίσει (από τους επιλεχθέντες αναδόχους και σε συνεργασία με τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό) μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Γενάρη.

Ξεχάστε τα φτηνά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Η μείωση της βαριάς φορολογικής επιβάρυνσης - που αναμένεται να επιβάλλει το Ευρωδικαστήριο - δε θα εφαρμοστεί πριν τον Οκτώβρη του 1997

Από τις αρχές του 1998 - και στην καλύτερη περίπτωση το τελευταίο τρίμηνο του 1997 - θα μειωθεί η ισχύουσα δασμοφορολογική επιβάρυνση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και κατά συνέπεια η όποια μείωση των τιμών τους. Αυτό προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ,με αφορμή σχετικό δημοσίευμα.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο δημοσίευμα - που κάνει λόγο για μείωση της φορολογίας και των τιμών των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από το Φλεβάρη του 1997 (σ. σ. τότε θα εκδικαστεί σχετική προσφυγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναντίον της Ελλάδας και θα αναγκαστεί η χώρα μας να μειώσει τη βαριά δασμοφορολογική επιβάρυνση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων) - ο υφυπουργός Οικονομικών διευκρίνισε τα εξής:

Πρώτον, ότι πράγματι το Φλεβάρη του 1997 θα εκδικαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της χώρας μας για το θέμα της διαφορετικής φορολόγησης καινούριων και μεταχειρισμένων εισαγόμενων αυτοκινήτων.

Δεύτερον, μέχρι να εκδοθεί και καθαρογραφεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου - που θα υποχρεώνει την Ελλάδα να εξομοιώσει τη δασμοφορολογική επιβάρυνση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με τα καινούρια εισαγόμενα αυτοκίνητα - θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα περίπου 6 ως 8 μηνών για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας στο θέμα της δασμοφορολογικής επιβάρυνσης εισαγόμενων αυτοκινήτων με το κοινοτικό δίκαιο.

Από τα παραπάνω προκύπτει με σαφήνεια ότι και το 1997 δε θα φτηνύνουν τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, που είναι πανάκεια - και άρα δε συμφέρει η αγορά τους - λόγω της βαριάς φορολογίας τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ