ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
"Τρελά κέρδη" για τους βιομηχάνους

Στην εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ομολογείται με τον πιο επίσημο τρόπο ότι η πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, που εφάρμοσαν στην περίοδο 1990-1995 οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είχε ως αποτέλεσμα τον πενταπλασιασμό των φανερών κερδών των βιομηχάνων

"Τρελά κέρδη" για βιομηχάνους και όχι μόνο εξασφάλισε η "γαλαζοπράσινη" πολιτική σκληρής λιτότητας, που εφαρμόστηκε στην εξαετία 1990-1995 από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ! Το ομολογεί με τον πλέον επίσημο τρόπο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την εξαμηνιαία έκθεση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Με την έκθεση αυτή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβει ότι συνεχίζει την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και ομολογεί πως τα δύο μεγάλα κόμματα, που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία, "κατάφεραν" στην πενταετία 1990-1995 να ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑΣΟΥΝ τα καθαρά κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Στην έκθεση, όπου γίνεται και αναφορά στις εξελίξεις που σημειώθηκαν στο χώρο των βιομηχανικών επιχειρήσεων, αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Τα καθαρά κέρδη το 1995 αυξήθηκαν κατά 30,3% σε ονομαστικούς όρους (20% σε πραγματικούς όρους), στη δε πενταετία 1990-1995 τα καθαρά κέρδη πενταπλασιάστηκαν από 71 δισεκατομμύρια δραχμές το 1990 στα 343 δισεκατομμύρια δραχμές το 1995, με αποτέλεσμα τη σημαντική άνοδο των επιχειρηματικών επενδύσεων".Το επίτευγμα λοιπόν των "γαλαζοπράσινων" κυβερνήσεων του δικομματισμού, όλα αυτά τα χρόνια, είναι μία προκλητική αύξηση της τάξης του 483% (!!!) στα βιομηχανικά κέρδη, αλλά και ο διπλασιασμός της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων στη βιομηχανία.Και όλα αυτά, τη στιγμή που την ίδια περίοδο η συγκεκριμένη πολιτική οδήγησε σε επίπεδα εξαθλίωσης το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων.

Σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στην επόμενη διετία 1997-1998 (σ. σ. για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε διετία και όχι στο επόμενο έτος), εκτιμάται ότι:

  • Ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ θα επιταχυνθεί στο 3,3% (έναντι πρόβλεψης 2,6% του αναθεωρημένου προγράμματος "σύγκλισης").
  • Η εισοδηματική πολιτική που θα εφαρμοστεί χαρακτηρίζεται "περιοριστική", με στόχο την επίτευξη ταχύτερης μείωσης του ρυθμού ανόδου του κόστους εργασίας. Οπως σημειώνεται, με βάση την εισοδηματική πολιτική που έχει ήδη ανακοινωθεί και σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητας, η πρόβλεψη για την αύξηση του κόστους εργασίας το 1996 είναι 7,2% και με την έναρξη εφαρμογής του νέου μισθολογίου από την 1-1-97 για τους υπηρετούντες δημοσίους υπαλλήλους "η συνολική αύξηση των μισθών θα ανέλθει στο 11%, εάν συνυπολογιστούν οι λοιπές υπό κατανομή δαπάνες". Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι μέσα από την εξαμηνιαία έκθεση η κυβέρνηση δίνει γραμμή στην εργοδοσία για χορήγηση αυξήσεων 4,5% (σε δύο δόσεις) στον ιδιωτικό τομέα, με βάση την υπεραισιόδοξη πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός το 1997 θα συγκρατηθεί στο 4,5%, κάτι που θεωρείται ανέφικτο και εξωπραγματικό. Οπως αναφέρεται, "στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τη διετή (1996-'97) Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τον προβλεπόμενο πληθωρισμό (4,5% στο τέλος του 1997) εκτιμάται ονομαστική αύξηση των κατώτατων αποδοχών κατά 8,6% σε μέσα επίπεδα".
  • Η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει τον αντιπληθωριστικό της χαρακτήρα, διατηρώντας σταθερή τη συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής χωρίς όμως να αποκλειστούν μικρές βραχυχρόνιες διακυμάνσεις,οι οποίες και θα αποθαρρύνουν τις κερδοσκοπικές κινήσεις κεφαλαίου.

Τέλος, από την εξαμηνιαία έκθεση προκύπτει ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνει ο αριθμός των επίσημα εγγεγραμμένων ανέργων, που υπολογίζεται να φτάσει τους 421.300 στο τέλος του 1996 από 398.200 που ήταν το 1993.

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
2ο θέμα) Αλλα τρία χρόνια σκληρής λιτότητας

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, χωρίς ημερομηνία λήξης, έδωσε χτες στους μεγαλοεπιχειρηματίες, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Τριετία σκληρής λιτότητας εξήγγειλε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου,κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, οι εργασίες του οποίου άρχισαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα.

Τέσσερις μέρες πριν από την κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 1997, ο υπουργός - απευθυνόμενος στο εκλεκτό ακροατήριο των μεγαλοεπιχειρηματιών που παρακολουθούν τις εργασίες του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου - ήταν αρκετά αποκαλυπτικός για τις προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς:

  • Επαναβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για κατεδάφιση των υπολειμμάτων των κοινωνικών κατακτήσεων στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας και της παιδείας, μέσω της νέας πολιτικής με τον ψευδεπίγραφο τίτλο του "σύγχρονου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους".
  • Υποσχέθηκε επιτάχυνση των ρυθμών του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ενώ κατηγόρησε τους εργαζόμενους ως υπεύθυνους για την κυβερνητική αποτυχία στον τομέα του πληθωρισμού.
  • Ζήτησε, τέλος, την υποταγή του εργατικού κινήματος στους κυβερνητικούς στόχους, εκτοξεύοντας την απειλή ότι, αν δεν αποδεχτούν τα ψιχία του "σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους", θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις νεοφιλελεύθερες επιλογές του παρελθόντος...
  • Χαρακτήρισε τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 1997, "μοναδική προσπάθεια εκσυγχρονισμού" και την επίτευξη των στόχων του ως "την πιο κρίσιμη της τελευταίας δεκαπενταετίας".

Στα πλαίσια αυτά, χρησιμοποιώντας κινδυνολογικά επιχειρήματα ("θα πρέπει να πετύχουμε αν θέλουμε να διαδραματίσουμε ουσιαστικό ρόλο στην Ευρώπη του 21ου αιώνα") ανήγγειλε για μια ακόμη φορά σκληρή λιτότητα για την επόμενη τριετία προκειμένου να επιτευχθούν οι κυβερνητικοί στόχοι.

Ο Γ. Παπαντωνίου κάλυψε ουσιαστικά το σάπιο καθεστώς που επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - αλλά και τις δικές του ευθύνες - καθεστώς το οποίο ήρθε στην επικαιρότητα μετά την πρόσφατη απάτη της "Δέλτα Χρηματιστηριακής" και άλλων "χρηματιστών". Υποβαθμίζοντας το όλο θέμα έκανε λόγο για "πρόοδο που σημειώθηκε την τελευταία τριετία στο Χρηματιστήριο, η οποία δεν αναιρείται από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη κρίση...".

Υποσχέθηκε επίσης επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων μέσω της πώλησης μέσα στο 1997 μειοψηφίας μετοχών της ΔΕΠ, την έκδοση αδειών για τη δημιουργία ιδιωτικών εταιριών διακίνησης φυσικού αερίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, την ιδιωτικοποίηση των τριών μικρών εμπορικών Τραπεζών Αττικής, Κρήτης και Κεντρικής Ελλάδος, καθώς και των επιχειρήσεων του ΟΑΕ.

  • Το φόβο ότι οι σκληροί όροι της Συνθήκης του Μάαστριχτ θα ακυρώσουν τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης (την οποία χαρακτήρισε μονόδρομο) εξέφρασε ο Δ. Τσοβόλας στην ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Η αντίθεσή του δηλαδή δεν εστιάζεται στο οικοδόμημα που θέλουν να δημιουργήσουν οι πολυεθνικές, αλλά στον τρόπο δημιουργίας του και στο φόβο ότι οι ακολουθούμενες μέθοδοι θα έχουν ουσιαστικά αντίθετα αποτελέσματα.
Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση για το ΦΑΠ

Αντισυνταγματικό και άδικο μέτρο χαρακτήρισε την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) - η ηγεσία της οποίας εκφράζει τα συμφέροντα των μεγαλοϊδιοκτητών - σε ψήφισμα που εγκρίθηκε σε χτεσινή συγκέντρωση των μελών της. Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Οικονομικών. Στη συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΠΟΜΙΔΑ με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ, ζήτησε την άρση της προωθούμενης ρύθμισης με βάση την οποία επιβάλλεται φόρος ιδιοκατοίκησης στη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ομως ο υφυπουργός δεν υπαναχώρησε από τις αρχικές θέσεις της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι τα οφέλη για το δημόσιο θα είναι περισσότερα με την επιβολή του φόρου, ο οποίος θα επιβάλλεται εφόσον ένα άτομο κατέχει ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία που υπερβαίνει τα 60 εκατ. δρχ.

Στο πλευρό της ΠΟΜΙΔΑ βρέθηκε και ο δήμαρχος Αθηναίων Μ. Αβραμόπουλος,που χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημά τους για μη επιβολή του ΦΑΠ, όμως τους ...υποσχέθηκε τιμαριθμική αύξηση των δημοτικών τελών στην Αθήνα. Ο δήμαρχος της Αθήνας ενημέρωσε την ΠΟΜΙΔΑ πως η ΚΕΔΚΕ θα ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι δήμοι και οι κοινότητες να έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας για σπίτια που δεν κατοικούνται και δε χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα.

Κειμενολεζάντα

Πιστή στις "υποσχέσεις" της απέναντι στους μεγαλοβιομήχανους στάθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Μ. ΕΒΕΡΤ
Μην κατηγορείτε την Ευρωπαϊκή Ενωση

Αποστασιοποιημένος από την οικονομική κυβερνητική πολιτική επιχείρησε να εμφανιστεί ο πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ,που επίσης μίλησε χτες στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Η αποστασιοποίηση ήταν στα λόγια, καθώς η ουσία της ομιλίας του κινήθηκε στα γνωστά πλέον πλαίσια της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε τη φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης, έσπευσε όμως να αθωώσει πλήρως την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Μάαστριχτ, που είναι οι πραγματικοί υποβολείς των φορομπηχτικών και άλλων αντιλαϊκών μέτρων. Ο Μ. Εβερτ ισχυρίστηκε ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλει στα κράτη - μέλη την υποχρέωση να επιτύχουν με συγκεκριμένη διαδικασία τους στόχους που έχει θέσει". Προχωρώντας ακόμα παραπέρα, κατηγόρησε τον Κ. Σημίτη λέγοντας ότι, ρίχνοντας την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, "καλλιεργεί αντιευρωπαϊκή νοοτροπία". Αποκάλυψε έτσι με την αποστροφή αυτή ότι αυτό που πραγματικά τον ενδιαφέρει είναι η υπεράσπιση του Μάαστριχτ και όχι η υπεράσπιση των αιτημάτων των εργαζομένων, τα οποία για λόγους δημαγωγικούς υποστηρίζει.

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη θέση του κόμματός του "για μείωση του σπάταλου και διεφθαρμένου κράτους" και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις και στην προώθηση νέου σχεδίου σύγκλισης που να προβλέπει ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ 4%.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις "διεθνών" δεδομένων

Πιόνια των πολυεθνικών θέλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με βάση τις θέσεις που διατύπωσε χτες σε σχετικό συνέδριο του ΕΟΜΜΕΧ η υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου. Στο όνομα της διεθνοποίησης της αγοράς, η υπουργός έκανε - για άλλη μια φορά σαφές - ότι η κυβέρνηση έχει ξεγραμμένες τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτές που απασχολούν από 1 μέχρι 10 άτομα. Η Β. Παπανδρέου ενέταξε εμμέσως πλην σαφώς και πάλι τον αφανισμό των ΜΜΕ στα πλαίσια της "αναγκαστικής διεθνοποίησης" ως αναγκαίο κακό. Επανέλαβε με... υπερηφάνεια τα περί χρηματοοικονομικής στήριξης - μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων - των "μικρομεσαίων" εκείνων επιχειρήσεων που κάνουν εξαγωγές, δηλαδή, αυτές που για τα ελληνικά δεδομένα μόνο μικρομεσαίες δεν είναι. Αποσιωπώντας όμως τα τεράστια προβλήματα επιβίωσης των πραγματικά μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, τη φορολογία, τον άνισο πόλεμο που τους έχουν ανοίξει πολυεθνικές και πολυκαταστήματα - αυτά δηλαδή που γέννησε η ίδια η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση που εκπροσωπεί η κυρία Παπανδρέου - έκρινε ότι τα προβλήματα των ΜΜΕ περιορίζονται... στην εξειδίκευση, στην ανεπαρκή εισαγωγή της κατάλληλης τεχνολογίας, στην ανεπαρκή πληροφόρηση για τις μεταβολές της αγοράς και... πράσινα άλογα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ