ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
Δικαιούται ένα από τα είκοσι Περιβαλλοντικά Κέντρα

Το αίτημα αυτό των κατοίκων και φορέων της περιοχής μεταφέρουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου

Να ιδρυθεί Περιβαλλοντικό Κέντρο και στο Νομό Σερρών. Την ικανοποίηση του αιτήματος αυτού των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των μαζικών φορέων και των κατοίκων της περιοχής ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου με ερώτηση που απευθύνουν προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

Οταν πριν δυο χρόνια έγινε εξαγγελία για την ίδρυση 20 Περιβαλλοντικών Κέντρων σε όλη τη χώρα - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - είχε κατατεθεί πρόταση και από μαζικούς φορείς του Νομού Σερρών για τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Κέντρου και στο νομό. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στην εκπαίδευση των μαθητών και των κατοίκων της περιοχής, ώστε να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και θα έκανε γνωστές, έξω από τα όρια του νομού, τις ομορφιές της περιοχής.

Ο χώρος που θα μπορούσε να στεγάσει αυτό το κέντρο - αναφέρουν οι βουλευτές - βρίσκεται σε μια καταπληκτική τοποθεσία στα Κ. Πορόια, όπου υπάρχει το κτίριο της μαθητικής εστίας. Το κτίριο αυτό διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να λειτουργήσει άμεσα σαν Περιβαλλοντικό Κέντρο (έχει εστιατόριο, μαγειρείο, αναγνωστήρια, αποθήκες, κοιτώνες 660 τ.μ. και προσωπικό γύρω στα 10 άτομα), βρίσκεται σε οικόπεδο 9,5 στρεμμάτων και οι κτιριακές του εγκαταστάσεις καλύπτουν έκταση 1.200 τ.μ.

Στην περιοχή - υπογραμμίζουν οι βουλευτές - υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία του Κέντρου. Συγκεκριμένα υπάρχει στο χωριό Κερκίνη Κέντρο Ενημέρωσης του ΥΠΕΧΩΔΕ, διάφοροι σύλλογοι, οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ στο χωριό Βυρώνεια σύντομα θα λειτουργήσει Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με ειδικό εκπαιδευτικό υλικό και η πρόταση αυτή έχει τη στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των προέδρων των κοινοτήτων.

Φυσικός πλούτος

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ ως ενισχυτικό για τη δημιουργία του Περιβαλλοντικού Κέντρου αναφέρουν συγκεκριμένα παραδείγματα του φυσικού πλούτου του νομού, που δίνει τη δυνατότητα για πολλά και ποικίλα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα:

  • Στα 5 χιλιόμετρα βρίσκεται η Λίμνη Κερκίνη, που είναι προστατευόμενος υδροβιότοπος με τη Συνθήκη Ραμσάρ.
  • Υπάρχει το σύνθετο οικοσύστημα του ποταμού Στρυμόνα με σημαντικό παραποτάμιο δάσος.
  • Το δάσος του όρους Μπέλλες με τα οχυρά Ρούπελ.
  • Το δάσος του Λαϊλιά, με το μοναδικό σφαγνώνα και τη χιονοδρομική πίστα.
  • Αναπτυγμένη γεωργία και κτηνοτροφία με αρκετές σύγχρονες μονάδες, ιχθυοτροφεία πέστροφας, μονάδα εκτροφής βουβαλιών, τα οποία είναι από τα μοναδικά που έχουν μείνει στην Ελλάδα.
  • Στην περιοχή υπάρχουν ακόμη παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως μυλωνάδες σε νερόμυλους, σαγματοποιοί, χαλκωματάδες, καροποιοί, κατασκευαστές παραδοσιακών μουσικών οργάνων κ. ά.
  • Στη γύρω περιοχή υπάρχουν πλήθος άλλες τοποθεσίες που μπορούν να αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.
ΙΣΘΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Κυβερνητική φιέστα για μισοτελειωμένο έργο!

Η φιέστα προεκλογικού χαρακτήρα που διοργάνωσε χτες το μεσημέρι στον Ισθμό της Κορίνθου η κυβέρνηση με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και του μισού σχεδόν Υπουργικού Συμβουλίου, ήταν για να εγκαινιαστεί ένα... μισοτελειωμένο έργο!

Πρόκειται συγκεκριμένα για το έργο που αφορά την κατασκευή του νέου σταθμού διοδίων Καλαμακίου, της νέας γέφυρας του Ισθμού και την παράκαμψη της Κορίνθου, που άρχισαν να κατασκευάζονται το 1993 και θα στοιχίσουν συνολικά 31 δισ. δρχ.

Μόνο που όταν έκοψε την κορδέλα ο πρωθυπουργός, άρχισε να λειτουργεί μόνο ο ένας κλάδος της γέφυρας του Ισθμού (αυτός που οδηγεί από την Κόρινθο στην Αθήνα), γιατί ο άλλος (που οδηγεί από την Αθήνα στην Κόρινθο) δεν πρόκειται να είναι έτοιμος πριν το τέλος του χρόνου! Πάντως, για τις ανάγκες προφανώς και των εγκαινίων, η μία γέφυρα που είναι έτοιμη θα λειτουργεί προς το παρόν ως δρόμος διπλής κατεύθυνσης (και προς Αθήνα και προς Κόρινθο) με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση...

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, υποστήριξε - ίσως και για να το πιστέψει ο ίδιος - ότι μέχρι το 2000 θα έχουν απορροφηθεί όλα τα κονδύλια για τα έργα υποδομής και ότι δε θα χαθεί ούτε μια δραχμή ή ECU. Παράλληλα δεν παρέλειψε να πει ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Παρ' όλα αυτά όμως, ήδη αυτό το έργο που εγκαινίασε χτες, αντί να προσθέσει νέες θέσεις εργασίας θα γίνει αιτία να μειωθούν δραστικά οι θέσεις των εργαζομένων των καταστημάτων που βρίσκονται τώρα στην παλιά γέφυρα του Ισθμού, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι καταστηματάρχες και εργαζόμενοι. Και αυτό επειδή ο νέος δρόμος είναι κλειστός και δεν προβλέπεται να υπάρξουν σχετικές παρακάμψεις.

Στο ίδιο κλίμα της... κοσμογονίας που συντελείται στην Ελλάδα λόγω των έργων, κύλησε και η ομιλία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη. Ωστόσο, ουσιαστικά ο υπουργός παραδέχτηκε ότι για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Πάτρας - Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνους λείπουν πόροι αρκετών δεκάδων δισ. δρχ., αφού από τα 730 συνολικά χιλιόμετρα του άξονα έχουν κατασκευαστεί 202 χιλιόμετρα και έχουν εξασφαλιστεί πόροι για άλλα 300 χιλιόμετρα. Για τα υπόλοιπα ο υπουργός δεν εξήγησε χτες πώς θα εξευρεθούν τα κονδύλια. Είναι όμως σε όλους γνωστό ότι αυτό θα γίνει μέσω της δραστικής αύξησης της τιμής των διοδίων. Δεν είναι τυχαίο ότι το μόνο τμήμα του έργου που χτες εγκαινιάστηκε και λειτουργούσε πλήρως ήταν ο σταθμός διοδίων...

ΠΕΤΡΙΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Χτίζουν στην άμμο

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κέρκυρα η κατασκευή του λιμανιού του Πετριτή, το οποίο όπως δείχνουν όλα τα γεγονότα εξελίσσεται σ' ένα χοντροκομμένο σκάνδαλο. Ηδη οι κάτοικοι της κοινότητας Πετριτή έχουν δημιουργήσει Επιτροπή Αγώνα και μαζεύουν υπογραφές διαμαρτυρίας, ζητώντας να κατασκευαστεί σωστά το καινούριο λιμάνι.

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται γιατί οι τσιμεντένιοι κύβοι που σχηματίζουν το νέο μόλο προσχώνονται με καθαρό χώμα, πράγμα που θα οδηγήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα σε καταρρεύσεις όμοιες με αυτές που δημιουργήθηκαν παλιότερα στο λιμάνι της Κέρκυρας. Ακόμη στο χώρο του καινούριου λιμανιού γίνεται προσπάθεια από τον πρόεδρο της κοινότητας του Πετριτή να αποδοθεί σε ιδιώτη η πλατφόρμα, που δημιουργήθηκε από πρόσχωση της θάλασσας, κατά παράβαση όλων των υπαρχόντων νόμων. "Είναι φανερό ότι ο πρόεδρος έχει "πολιτικές πλάτες" και αυτές δεν είναι άλλες από την πολιτική κάλυψη που του παρέχει ο υφυπουργός κ. Δρυς, ο οποίος σε πρόσφατη επίσκεψή του στην κοινότητα ευχαρίστησε και επαίνεσε τον πρόεδρο...", καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ) Κέρκυρας.

Η ΝΑΣ, στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνει πως στην Κέρκυρα συνεχίζεται το μεγάλο φαγοπότι των εργολαβικών εταιριών πάνω στα δημόσια έργα που χρηματοδοτούνται άμεσα ή έμμεσα από τα χρήματα που πληρώνει ο ελληνικός λαός. "Μετά την κατασπατάληση δισεκατομμυρίων σε έργα βιτρίνας, όπως αυτά της Συνόδου Κορυφής, και σε έργα υποδομής, όπως το Αεροδρόμιο και το λιμάνι, τώρα το φαγοπότι και οι κακοτεχνίες επεκτείνονται και σε έργα μικρότερης κλίμακας, όπως είναι το λιμάνι του Πετριτή", τονίζει η ΝΑΣ Κέρκυρας. Υπογραμμίζει πως δικαιολογημένα το διπλό σκάνδαλο που εξελίσσεται στον Πετριτή έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, δηλώνει πως η ΝΑΣ θα συμπαρασταθεί στον αγώνα των κατοίκων και τους καλεί να συνεχίσουν τον ενωτικό και δημιουργικό αγώνα τους για την προστασία των δημοσίων χώρων της κοινότητάς τους και τη σωστή κατασκευή του λιμανιού. "Απαιτούμε να εφαρμοστούν όλες οι τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή του λιμανιού και να υποχρεωθεί ο εργολάβος να προστατέψει το νέο μόλο", καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΑΣ Κέρκυρας.

Γλέντι της ειρήνης στο Βύρωνα

"Πιστεύουμε ότι και αυτό το γλέντι αποτελεί μια αντίσταση σ' αυτά που μας σερβίρουν σαν πολιτισμό οι διάφοροι μεγαλοσχήμονες αυτού του τόπου". Πράγματι, αυτή η αποστροφή από την ομιλία του προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Βύρωνα,Θωμά Φούκα,στη συνεστίαση που έγινε την Παρασκευή, στο άλσος Ηλιούπολης, δεν ήταν μακριά από την αλήθεια.

Γέμισε ο χώρος από Ελλάδα, από δημοτικά και λαϊκά τραγούδια, τα τραγούδια των ανθρώπων της δουλιάς και του μόχθου που αγωνίζονται για την Ειρήνη, "το βασίλειο της πανανθρώπινης φιλίας". Στην εκδήλωση, που οργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης Βύρωνα και η τοπική "Νεανική Δράση",πήραν μέρος εκατοντάδες φίλοι της Ειρήνης Βύρωνα και της ευρύτερης περιοχής, νιάτα και παλιοί μαχητές όλων των δημοκρατικών αγώνων.

Παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος,ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Ρογκάκος,ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής,αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι των παραρτημάτων αντίστασης κ. ά. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Γρηγόρης Πετρόπουλος,ο οποίος τόνισε ότι οι δυνάμεις του πολέμου δεν είναι ακατανίκητες, αρκεί να υπάρξει ενεργοποίηση και πάλη όλων των φιλειρηνικών δυνάμεων, πέρα από τις όποιες άλλες διαφορές που υπάρχουν.

Εκλογές στην Ενωση Προοδευτικών Γυναικών Αχαρνών

Αρχαιρεσίες για ανάδειξη νέου ΔΣ πραγματοποιεί αύριο, Τετάρτη 27 Νοέμβρη, η Ενωση Προοδευτικών Γυναικών Αχαρνών,από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Οι αρχαιρεσίες θα γίνουν στα γραφεία της Ενωσης, Αχαρνών 152.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ