ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Ζητά τα αντιπλημμυρικά

Να περάσει η αρμοδιότητα της κατασκευής των αντιπλημμυρικών έργων στη νομαρχία και την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, προτείνει στην κυβέρνηση η Νομαρχία Αθηνών, καλώντας ταυτόχρονα την ΕΥΔΑΠ να της παραδώσει τις μελέτες των έργων που έχουν ενταχθεί στο νομαρχιακό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η πρόταση αυτή, με την προϋπόθεση ότι η αρμοδιότητα αυτή θα συνοδευτεί από τους αναγκαίους πόρους, διαμορφώθηκε μετά από μια σειρά συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας με τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια 45 δήμων και τριών κοινοτήτων. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόταση τείνει να πάρει διαστάσεις διένεξης ανάμεσα στη νομαρχία και την ΕΥΔΑΠ, γεγονός που λειτουργεί αποπροσανατολιστικά όχι μόνο ως προς την επίλυση του καίριου ζητήματος της αντιπλημμυρικής θωράκισης, αλλά και της απόδοσης ευθυνών στον κύριο υπαίτιο, που είναι το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.

Συγκεκριμένα, η πρόταση της νομαρχίας προβλέπει η αρμοδιότητα για την κατασκευή του τοπικού δικτύου ύδρευσης να ανήκει στους δήμους και τις κοινότητες, η αρμοδιότητα για την κατασκευή των διαδημοτικών δικτύων να ανήκει στη νομαρχία, ενώ η αρμοδιότητα για τα ρέματα στο ΥΠΕΧΩΔΕ και την ΕΥΔΑΠ. Παράλληλα, η νομαρχία προτείνει ο καθαρισμός των φρεατίων να γίνεται από τους δήμους με την ταυτόχρονη καταβολή σε αυτούς του μισού από το 40% που εισπράττει η ΕΥΔΑΠ για τη συντήρηση του δικτύου αποχέτευσης.

Εκ μέρους της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), ο επικεφαλής της παράταξης, Σπύρος Χαλβατζής,επισήμανε, κατά τη διάρκεια των συσκέψεων, πως αυτό που χρειάζεται είναι ένας ενιαίος σχεδιασμός για τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα με συγκεκριμένο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής τους. "Η διένεξη μεταξύ νομαρχίας και ΕΥΔΑΠ λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, κρύβει ότι την πραγματική και κύρια ευθύνη φέρει το ΥΠΕΧΩΔΕ", τόνισε. Ενώ επισήμανε ότι η διένεξη αυτή κρύβει πιθανώς τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, ενδεχόμενο που η "ΝΑΣ" καταδικάζει, καθώς θα φέρει σε ακόμα πιο δύσκολη κατάσταση τους δήμους και πιο πολλά βάρη στους δημότες.

ΚΟΥΡΔΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Να παρθούν μέτρα για την επιβίωσή τους

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τη λήψη μέτρων για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των Κούρδων προσφύγων, που έχουν εγκατασταθεί στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα και την παροχή βοήθειας, μέχρι να μπορέσουν να ανταποκριθούν από μόνοι τους στις ανάγκες επιβίωσής τους, ζητά, με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δημόσιας Τάξης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Λέων Αυδής.Παράλληλα, ζητά να διερευνηθεί η καταγγελία για αντίθεση συγκεκριμένου υπαλλήλου των κατασκηνώσεων να παραχωρηθεί η χρήση των μαγειρείων, όπως αυτή διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με το θέμα.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει στην επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, "η Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων για τους μετανάστες δήλωσε ότι αδυνατεί να εξασφαλίζει τη διατροφή των Κούρδων που έχουν εγκατασταθεί στο χώρο κατασκήνωσης του Αγίου Ανδρέα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου καταγγέλθηκε ότι δεν παραχωρείται η χρήση των μαγειρείων, που θα μείωνε στο 1/3 το κόστος διατροφής, λόγω της αντίθεσης συγκεκριμένου υπαλλήλου που έχει σχετικό συμφέρον. Εχει δηλωθεί, εξάλλου, η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να εξασφαλίζει στους Κούρδους του Αγίου Ανδρέα την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους και την παροχή βοήθειας, ώσπου να επαρκέσουν μόνοι στις ανάγκες επιβίωσής τους. Θετικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή ήταν η χορήγηση προσωρινών αδειών παραμονής". Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Λέων Αυδής, η λήψη μέτρων καθυστερεί και δημιουργείται ανησυχητική κατάσταση και ρωτά τους υπουργούς ποια πρακτικά μέτρα θα πάρουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

  • Οσοι επιθυμούν να βοηθήσουν τους Κούρδους του Αγίου Ανδρέα, μπορούν να παραδίδουν ρούχα, παιχνίδια ή άλλα χρήσιμα είδη στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθήνας.
"ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"
Είμαστε αντίθετοι στα χαράτσια

Καταγγελία για τη στάση της ΚΕΔΚΕ, που "βάζει πλάτη" στην κυβερνητική πολιτική για την επιβολή νέων τοπικών φόρων

Την αντίθεσή της με τις αποφάσεις του συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, που πρακτικά σημαίνουν νέα φορομπηχτική επίθεση στις τσέπες των δημοτών, εκφράζει η δημοτική κίνηση Πειραιά "Πειραιάς - Αναγέννηση".

Η παράταξη, με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι η ΚΕΔΚΕ, μέσα από τις αποφάσεις του συνεδρίου της, εμφανίζεται να αποδέχεται την κυβερνητική εντολή, ότι δηλαδή οι δήμοι και οι κοινότητες πρέπει να εξασφαλίσουν τα χρήματα που χρειάζονται με νέα επίθεση στην τσέπη των δημοτών, υπό μορφή τοπικών φόρων. Επισημαίνει ότι η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, ξεχνώντας το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ΤΑ, έφτασε στο σημείο να παραχωρήσει στην κυβέρνηση εκτός από τα 720 δισ. που άρπαξε από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην περίοδο '90-'96, άλλα 50 δισ. δημοτικό χρήμα.

Η δημοτική κίνηση υπογραμμίζει την αντίθεσή της με την απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, "απόφαση που εκτός των άλλων κινείται στη λογική της μετατροπής της ΤΑ σε επιχείρηση, ξεχνώντας τον - από τη δημιουργία της -κοινωνικό τρόπο λειτουργίας της". Παράλληλα, καταγγέλλει το γεγονός ότι κυβέρνηση και ηγετικοί κύκλοι της ΚΕΔΚΕ επιδιώκουν με κάθε μέσο να πετύχουν την περιβόητη σύγκλιση, αδιαφορώντας για το λαό, που τον έχουν εξουθενώσει με την ανεργία, τη λιτότητα και τους συνεχείς άμεσους και έμμεσους φόρους. Υπογραμμίζει ότι, πιστή στις αρχές της, παλεύει ενάντια σ' αυτές τις αντιλήψεις και αγωνίζεται κατά των ιδιωτικοποιήσεων και των εντολών του Μάαστριχτ. Δηλώνει αντίθετη με το χαράτσωμα των δημοτών και σημειώνει ότι η ΤΑ πρέπει να βρίσκεται κοντά στο λαό και να παλεύει μαζί του τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης.

"Είναι πεποίθησή μας, καταλήγει, ότι οι δημότες δεν έχουν άλλη φοροδοτική ικανότητα. Αυτοί που νομίζουν ότι η ΤΑ είναι μια επιχείρηση φορομπηχτικού χαρακτήρα, είμαστε βέβαιοι ότι, πολύ σύντομα, θα βρουν μπροστά τους όλους τους δημότες του Πειραιά, που απαιτούν τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΤΑ".

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
Απαιτούμε αυτά που μας ανήκουν

Ν. Σουσαμλής: Ούτε μια δραχμή από τις τσέπες των δημοτών

Πιστή στις λαϊκές παραδόσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η δημοτική αρχή της Αγιάσου Λέσβου πραγματοποίησε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση για να ενημερώσει τους δημότες πάνω στο έργο της και τα προβλήματα του δήμου τους.

Ο δήμαρχος Ν. Σουσαμλής είπε στην αρχή της ομιλίας του, στο πνεύμα αυτών των παραδόσεων, ότι "θα πρέπει να λογοδοτήσουμε στον κόσμο της Αγιάσου που με την ψήφο του μας εμπιστεύθηκε, για μια ακόμη φορά, κάνοντας έναν απολογισμό του έργου που κάναμε μέχρι σήμερα με βάση το πρόγραμμα του συνδυασμού μας που δεσμευτήκαμε να υλοποιήσουμε, καθώς και ένα προγραμματισμό του στόχου μας για το επόμενο διάστημα".

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας της δημοτικής Αρχής, σε έναν δήμο που παρά το γεγονός ότι "πλασάρεται" από τους τοπικούς εκπροσώπους της κεντρικής διοίκησης σαν η αιχμή του τουριστικού δόρατος του νησιού, ωστόσο αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα όπως ύδρευσης και αποχέτευσης, περιφερειακών δρόμων επικοινωνίας με το υπόλοιπο νησί, σημαντικές ελλείψεις στην εκπαίδευση και τον αθλητισμό.

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας ενημέρωσε τους δημότες για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό που αντιμετωπίζει ο δήμος, καθώς και για τα οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να υποταχθεί στην κυβερνητική εντολή για χαράτσωμα των δημοτών. "Μας κλέβει 720 δισεκατομμύρια δραχμές, μας περικόπτει άλλα 100 δισεκατομμύρια για να μας αναγκάσει να φορολογήσουμε τους δημότες. Εμείς λέμε όχι! ", είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι "δε θα κάνουμε αυτά που έκαναν οι δήμαρχοι της Αθήνας και του Πειραιά και όσοι άλλοι έβαλαν φόρους στους δημότες, αλλά θα επιδιώξουμε μαζί με τους εργαζόμενους στο δήμο μας και μαζί με σας να αντισταθούμε αγωνιστικά και να απαιτήσουμε να μας δοθούν τα κονδύλια που χρειάζονται. Τα χρήματα που ζητάμε δεν είναι του πρωθυπουργού, ούτε του υπουργού, ούτε του πατέρα τους. Είναι χρήματα του λαού, των Αγιασωτών και τα απαιτούμε".

Κλείνοντας την ομιλία του ο δήμαρχος τόνισε ότι θα προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο να συμμετάσχει ο δήμος στην πανελλαδική απεργία στις 28 Νοέμβρη κλείνοντας τις υπηρεσίες του και κάλεσε τους δημότες "να κατέβουμε όλοι μαζί στη Μυτιλήνη να διαδηλώσουμε ενάντια σε αυτή την καταστροφική πολιτική".

Στη συνέλευση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Λέσβου, Σ. Σκοπελίτης και Β. Παλαιολόγος.

Σύσκεψη στα Λιόσια

Ανοιχτή σύσκεψη διοργανώνει, σήμερα στις 6.30 το απόγευμα, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Δήμους Ανω Λιοσίων - Πετρούπολης - Καματερού,με θέμα τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κυβερνητικής πολιτικής και την οργάνωση αντεπίθεσης ενάντια στη μονόπλευρη λιτότητα που επιβάλλει. Στη σύσκεψη που θα γίνει στην αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" στο Δήμο Ανω Λιοσίων έχουν προσκληθεί όλοι οι μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς της περιοχής. Στην πρόσκληση, επίσης, ο Σύλλογος καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι "ο προϋπολογισμός λιτότητας που θα καταθέσει έχει στόχο να μειώσει ακόμα πιο πολύ το ήδη πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων, στα πλαίσια μια σκληρής μονόπλευρης λιτότητας και γι' αυτό το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αντιδράσει".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ