ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τη γλιτώσανε πάλι...

ΟΙ λαοί και τα κράτη της υφηλίου μπορούν, για μια ακόμα φορά, να υποκλιθούν στο ελληνικό μεγαλείο. Η Ε. Σκλήβα κι ο Θ. Πάγκαλος παρέλασαν αμφότεροι μπροστά σε επιτροπές διεθνούς κύρους, σε Ινδία και Ευρώπη, επέδειξαν τα κάλλη τους κι αναδείχτηκαν σε "μις" και "μίστερ", αντίστοιχα...***

Υπάρχει, βέβαια, μία ουσιαστική διαφορά: Οι κανόνες του "μόντελινγκ" επιβάλλουν την εμφάνιση με μαγιό. Οι κανόνες των διεθνών σχέσεων κάθε άλλο, παρά επιβάλλουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική να εμφανίζεται ...ημίγυμνη.

***

Δεν μπορούμε, όμως, να μην παρατηρήσουμε ότι οι πολιτικοί εκπρόσωποί μας στο διεθνή χώρο έχουν νοοτροπία νικητή: Θριαμβεύσαμε, διότι ...δε μας διέσυραν (σε τούτη τη σύνοδο).

***

Τελικά, ωραία δουλιά να 'σαι υπουργός Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ. Συνεχώς αναβάλλεις αποφάσεις ειλημμένες, με μόνο στόχο, όταν τελικά θα παρθούν, εσύ να έχεις μόλις αλλάξει υπουργείο...

***

Το μέγα ζητούμενο στην πολιτική, φαίνεται, δεν είναι να είσαι εκεί, όταν πρέπει, αλλά ...να μην είσαι εκεί, όταν ΔΕΝ πρέπει!

***

ΤΟ παραπάνω, μια φορά, δεν ισχύει για τον Γιάννο Παπαντωνίου, που είναι "πανταχού παρών" και δεν καταλαβαίνει τίποτα. Τούτη τη φορά, "χτύπησε" με ομιλία στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Βουρ, για ιδιωτικοποιήσεις, είπε, και παρεμπιπτόντως προώθησε και τις περικοπές των φοροαπαλλαγών.

***

Γεια σου Γιάννε ...Ελληνοαμερικάνε (όπως λέει κι ένα τραγουδάκι).

***

ΑΥΞΗΣΗ των συνέδρων προβλέπει - λένε - το πόρισμα Βαρβιτσιώτη στη Νέα Δημοκρατία. Ετσι είναι, όσο πιο πολλοί, τόσο πιο καλά. Ως γνωστόν, όσο μεγαλύτερο είναι το σύνολο, τόσο πιο μεγάλο θα 'ναι και το ...ήμισυ αυτού.***

Ετσι, λοιπόν, και μετά τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη, ότι ο Εβερτ ως αρχηγός της ΝΔ "απέτυχε", δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε στο συνέδριο του κόμματος ...καλή επιτυχία!

Η σαπίλα ως "πρότυπο"!

Το βρήκαν (κανάλια, εφημερίδες, σχολιαστές) το πρότυπο για τα νέα κορίτσια: "Μις Κόσμος" (!). Και ολόκληρο το Σαββατοκύριακο - με αφορμή την προκλητική διοργάνωση των καλλιστείων στο Δελχί και την ανάδειξη Ελληνίδας στην πρώτη θέση - με δακρύβρεχτα και γελοία σχόλια, επιχειρούσαν να (ανα)στήσουν χρεοκοπημένους μύθους και γελοία πρότυπα, περί "Σταχτοπούτας". Ηθελαν να πείσουν ότι δεν έχουν χαθεί όλα για τις νέες κοπέλες - και μάλιστα τις προερχόμενες από τα φτωχά λαϊκά στρώματα - ότι υπάρχουν "ευκαιρίες" και διέξοδοι σε αυτό το σάπιο σύστημα, και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερες προσπάθειες, κούραση, αγωνίες και αγώνα. Αρκεί να δεχτείς να παίξεις με τους όρους του παιχνιδιού τους, να υποστείς τους εξευτελισμούς που σε υποβάλλουν, τις ξεδιάντροπες προσβολές τους.

Ορισμένοι μάλιστα, για να γίνουν περισσότερο πειστικοί, θυμήθηκαν την "τύχη" την προηγούμενης Ελληνίδας "Μις Υφήλιος", η οποία "μετά από αυτή τη νίκη ακολούθησε καριέρα στο μόντελινγκ, τον κινηματογράφο και έκανε δύο πλούσιους γάμους" (!).

Απροκάλυπτα γελοίοι. Καταδικασμένοι, να ανακυκλώνουν τη σαπίλα τους και να την πλασάρουν, ως κάτι το λαμπερό και το σαγηνευτικό!

Πρόκληση της ΕΤ-2

Η ΕΤ-2 με προκλητικό τρόπο χτες παρουσίασε σε ωριαία εκπομπή - αφιέρωμα μέρος του μεγαλείου της αθάνατης Εθνικής μας Αντίστασης, σχετικό με την Κυβέρνηση του Βουνού στη Βίνιανη της Ευρυτανίας. Εκτός από τη θετική παρουσία φωτογραφικού υλικού και του ίδιου του φωτογράφου του αγώνα Σπύρου Μελετζή και των απλών ανθρώπων από τη Βίνιανη που μίλησαν, ουδείς άλλος από τους πρωταγωνιστές αυτής της εποποιίας εμφανίστηκε στην εκπομπή αυτή της κρατικής τηλεόρασης. Αντίθετα παρήλασαν από την εκπομπή γνωστοί υβριστές του έπους του λαού μας, γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τα ονόματα αυτών: Κώστας Σημίτης, πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Τζούλια Τσιριμώκου, πρώην βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ. Σωτήρης Παπαπολίτης, βουλευτής της ΝΔ. Τι το κοινό είχαν όλοι αυτοί με την εκπομπή και την Εθνική Αντίσταση; Απλά ήταν γιοι και θυγατέρες στελεχών την εποχή εκείνη του ΕΑΜικού κινήματος.

Βλέπετε, το ΚΚΕ και τα στελέχη του, όπως άφησε η εκπομπή να εννοηθεί, δεν υπήρχαν τότε. Μόνο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με τα στελέχη τους έδρασαν τότε. Εστω και μέσω των προγόνων τους..!

Σε ρόλο μαντρόσκυλου...

Θετική θα είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στο αμερικανικό "αίτημα" για ανανέωση της θητείας της στρατιωτικής δύναμης που βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο στη Βοσνία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ου. Κρίστοφερ, με επιστολή του ζητά από τον Ελληνα ομόλογό του να πληροφορηθεί τις προθέσεις τις ελληνικής κυβέρνησης και σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο Θ. Πάγκαλος έχει ήδη δώσει εντολή να προετοιμαστεί θετική απάντηση, η οποία ασφαλώς και θα σταλεί στην Ουάσιγκτον ταχύτατα.

Χωρίς δεύτερη σκέψη, λοιπόν, η Αθήνα σπεύδει να κατοχυρώσει το ρόλο του μαντρόσκυλου, έστω κι αν αυτό κοστίζει - σε περίοδο άγριας λιτότητας - 18 δισ. δραχμές το χρόνο και συνεπάγεται τεράστιους και πολύμορφους κινδύνους. Κι ας αντιλαμβάνονται, όσο περνά ο χρόνος, όλο και περισσότεροι, πως η Συμφωνία του Ντέιτον είναι εύθραυστη, όπως κάθε άδικη συμφωνία που στηρίζεται στη δύναμη των όπλων.

Το ... πρόβλημα του κ. Πρετεντέρη

Την "απορία" γιατί τον ταλαιπωρούν οι εργαζόμενοι που διαδηλώνουν στους δρόμους της Αθήνας διατύπωσε, με το γνωστό εξυπνακίστικο ύφος του, ο κ. Πρετεντέρης - αυτός, ντε, που, ανάμεσα στα άλλα που δεν ξέρει, είναι και οι λίστες με τους "κολλητούς" δημοσιογράφους της κυβέρνησης - στο "Βήμα" της Κυριακής. Το "πρόβλημα" του κ. Πρετεντέρη, κατά καθόλου τυχαίο τρόπο, εκδηλώνεται - και πάλι - στην έναρξη μιας βδομάδας, που η δυσαρέσκεια κατά των κυβερνητικών μέτρων παίρνει χαρακτήρα ευρύτατων λαϊκών κινητοποιήσεων. Πάντως, θα μείνει με την απορία ο κύριος. Οχι για κανέναν άλλο λόγο. Αλλά πού να βρει χρόνο να το σκεφτεί ο άνθρωπος; Είναι τόσες οι μεριές, που τρέχει για να τα "πάρει", από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στο Βήμα, και από τον "Οικονομικό Ταχυδρόμο" στο ΚΛΙΚ, που πώς να του μείνει χρόνος του ανθρώπου να ασχοληθεί με τους λόγους που αναγκάζουν κάποιους "αγενέστατους μπατίρηδες" να του κλείνουν το δρόμο...

Αυτοί πάντως τρώνε

Το λέγαμε για πλάκα, αλλά με αυτούς ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος τι είναι σοβαρό και τι είναι αστείο. Για την άσκηση της πολιτικής διά ...γευμάτων, ο λόγος. Μέθοδος, η οποία φαίνεται να αποτελεί βασική, πλέον, τακτική του πολιτικού μάρκετινγκ. Πράγμα που ενισχύεται και από το γεγονός ότι τα τραπέζια όσο πάνε και μεγαλώνουν και μάλιστα με εκπληκτική ταχύτητα. Ετσι, από την εποχή των "4", που βάφτιζαν τη "φράξιά" τους μέσα στο ΠΑΣΟΚ ως "γεύμα", φτάσαμε στα γεύματα που παραθέτει ο πρωθυπουργός προς τους βουλευτές του κόμματός του λίγα 24ωρα πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού. Μόνο που τώρα τα πράγματα άλλαξαν και η "φράξια" έχει άλλο αντίπαλο. Την ελληνική κοινωνία... Πάντως έχουν στιλ. Πριν πάνε να ψηφίσουν τον αντιλαϊκότερο προϋπολογισμό της δεκαετίας, θα το "γιορτάσουν", τρώγοντας με "χρυσά κουτάλια". "Εχοντες και κατέχοντες" τρέμετε!

Το παραμύθιασμα

Σε τρία, κυρίως, νούμερα θα στηρίξουν την επικοινωνιακή τους πολιτική (έτσι λέγεται τώρα στα κυβερνητικά επιτελεία η παραπλάνηση, κοινώς το παραμύθιασμα), σχετικά με τον κρατικό προϋπολογισμό. Και αυτά είναι τα νούμερα του υπουργείου Παιδείας και πιο συγκεκριμένα: το ποσό που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 1996 (855,9 περίπου δισ. δραχμές), το ποσό που προβλέπεται να δαπανηθεί μέχρι τέλος του χρόνου (853,6 περίπου δισ. δραχμές) και, βέβαια, το ποσό που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός (974,2 δισ. δραχμές).

Οπως ο καθένας μπορεί εύκολα να λογαριάσει, τα νούμερα αυτά σημαίνουν μια αύξηση της τάξης του 14% περίπου. Μια αύξηση, δηλαδή, υπερδιπλάσια του επίσημα αναμενόμενου πληθωρισμού (σε μέσα επίπεδα 6,5%) και επόμενα ικανή, να στηρίξει τα αντίστοιχα επιχειρήματα των κυβερνώντων.

Ελα, όμως, που τα προαναφερόμενα νούμερα είναι η μισή μόνο αλήθεια; Και αυτό, γιατί τα επιτελεία, που μαγείρεψαν τον προϋπολογισμό του 1997, για να παρουσιάσουν το αντίστοιχο νούμερο και επόμενα την εντυπωσιακή αύξηση, αφαίρεσαν 96 και πλέον δισ. δραχμές από το αντίστοιχο κονδύλι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και το μετέφεραν σ' αυτό του υπουργείου Παιδείας. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, υπάρχει μια ελάχιστη, ονομαστική και μόνο αύξηση, υποπολλαπλάσια του αναμενόμενου πληθωρισμού.

Η ... παράνομη κοινωνία

Ιδιαίτερα "πεφωτισμένο" το πρωτοσέλιδο άρθρο του Στ. Ψυχάρη στο προχτεσινό "Βήμα", με θέμα τους λαθρομετανάστες και ακόμα πιο "πεφωτισμένο" το "θαρραλέο" συμπέρασμά του: Η νομιμοποίηση των ξένων, που παρανόμως εργάζονται στην Ελλάδα, βεβαίως (!) δεν είναι δυνατή. Θα πρέπει, επομένως, να απομακρυνθούν όσοι ..."δεν είναι σωστό και σκόπιμο να νομιμοποιηθούν", αλλά "με ανθρώπινη ήπια συμπεριφορά"...

Ποιος είπε ότι λείπει η ...ευαισθησία από τον καθ' όλα "νόμιμο" και υπεράνω υποψίας, βεβαίως, κ. Ψυχάρη, που ανακάλυψε στις στρατιές των εξαθλιωμένων λαθρομεταναστών την "παράνομη κοινωνία" (!), όπως τιτλοφορεί το άρθρο του;

Και, βεβαίως, σε ποιο άλλο συμπέρασμα θα μπορούσε να καταλήξει ένας θαυμαστής της "γερμανικής πειθαρχίας", η οποία - στο άρθρο - πλασάρεται σαν το ιδανικό μοντέλο απέναντι "στο γνωστό ελληνικό περιβάλλον της διαλυτικής συμπεριφοράς και της γενικευμένης αρνήσεως προς την έννομη τάξη"; Ενας θαυμαστής της απόφασης της Γαλλίας να αποπέμψει βίαια τους Γιουγκοσλάβους Τσιγγάνους; Ενας τόσο ...βαθυστόχαστος αναλυτής, που κάνει ότι δε βλέπει γύρω του και δεν καταλαβαίνει πως η μη νομιμοποίηση των ξένων εργατών χρησιμοποιείται σαν το όχημα που μετατρέπει σταδιακά και το ντόπιο εργατικό δυναμικό σε "Αλβανούς", ρίχνοντάς το ομαδικά στη "μαύρη εργασία";

Τα "λάθη" του ΣΥΝ

"Ο ΣΥΝ διέπραξε βαρύτατο λάθος όταν ψήφιζε το 1992 τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Οφείλει να το αναγνωρίσει δημοσίως". Ποιος τα λέει αυτά; Το στέλεχος του ΣΥΝ, Π. Λαφαζάνης, σε άρθρο του στην "Αυγή". Το γιατί τα λέει αυτά και πού αποσκοπεί, είναι θέμα που αφορά τον ίδιο και τον πολιτικό φορέα που ανήκει. Με δεδομένη, πάντως, την ούλτρα φιλοευρωπαϊκή - φιλομααστριχτική πολιτική πλεύσης της ηγεσίας του ΣΥΝ, το πιθανότερο είναι ότι επιδιώκει να της δώσει αριστερό άλλοθι. Να την εξαγνίσει απέναντι στην αγανάκτηση και την οργή των λαϊκών μαζών, για τις ολέθριες συνέπειες από την εφαρμογή του Μάαστριχτ και την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Ισως, κάποιος να ισχυρισθεί, ότι φωνές σαν του Π. Λ. δημιουργούν εσωκομματικές τριβές και προβλήματα στον ΣΥΝ. Η ζωή, πάντως, δείχνει ότι τα όποια τέτοια προβλήματα είναι από αμελητέα έως ανύπαρκτα. Ενώ, από την άλλη, η ηγεσία του ΣΥΝ συνεχίζει απτόητη την "ευρωπαϊκή" ιδεολογία και στρατηγική της, εκμεταλλευόμενη καταλλήλως και πολύμορφα τις "αιρετικές" φωνές. Ακόμη και στην απεγνωσμένη επιχείρησή της, να εμφανιστεί, ως αντιπολιτευτική δύναμη στο ΠΑΣΟΚ.

Να μας λείπει...

Ενα τρισ.

ανυπερθέτως

μου ζητούν

να δώσω φέτος

λες και ζήτησα

ή θέλω

τέτοια Ευρώπη

με "καπέλο"!

Ενα τρισ.

ζητούν να σκάσω,

στις Βρυξέλλες

για να φτάσω,

λες, στο διάβολο,

μ' αρέσει,

να με στείλουνε

πεσκέσι!

Ενα τρισ.

για να "συγκλίνω"

κι Ευρωπαίος

για να γίνω,

μα με "κούρες"

και με "ζώνη"

να μου λείπει

το "γαλόνι"!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ