ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Αγανάκτηση και αγωνιστικό πνεύμα

Στη Ροδόπη οι κινητοποιήσεις ξεκινούν από σήμερα με αγροτικό συλλαλητήριο στην Κομοτηνή και ακολουθούν Εβρος, Κιλκίς, Ημαθία και άλλες περιοχές

Από την Κομοτηνή ξεκινούν σήμερα οι αγώνες των αγροτών της Βορείου Ελλάδας, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Τη σκυτάλη του αγώνα θα πάρουν την Πέμπτη οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Εβρου,του Κιλκίς και της Ημαθίας, που, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα στις μεγάλες πόλεις των νομών τους.

Σήμερα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ροδόπης θα συγκεντρωθούν στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής και αμέσως μετά θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Νομαρχία με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα. Μέλη της Επιτροπής Αγώνα, των 10 Αγροτικών Συλλόγων, των πέντε Συνεταιρισμών και του Συλλόγου Προβατοτρόφων, που διοργανώνουν το συλλαλητήριο, όλες τις προηγούμενες μέρες καθημερινά αλώνιζαν τα χωριά, καλώντας τους αγρότες να συμμετέχουν μαζικά και να απαιτήσουν την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής για τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών και ουσιαστική ενίσχυση των συνεταιρισμών. Οι αγρότες της Ροδόπης απαιτούν τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος: 340 δραχμές το κιλό το βαμβάκι και άμεση εξόφληση με την παράδοση, το λιγότερο 220 δραχμές η τιμή για το γάλα, σύνταξη στις 40.000 το μήνα, να δίνεται όλο το πριμ στους καπνοπαραγωγούς και να παγώσουν τα χρέη τους προς την ΑΤΕ. Τέλος, απαιτούν να σταματήσει η εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ, που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα και να στηριχτούν ουσιαστικά οι συνεταιρισμοί.

Οπως δήλωσε στο "Ρ" το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Στέφανος Χριστίδης, οι αγρότες είναι αγανακτισμένοι με τις εξευτελιστικές τιμές που δεν τους επιτρέπουν να βγάλουν ούτε το κόστος. Από την άλλη, οι Ομοσπονδίες του νομού υπονομεύουν την κινητοποίηση, επιχειρώντας να πείσουν τον κόσμο να μην πάρει μέρος σ' αυτές. Οπως είπε ο Στ. Χριστίδης, "ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ χαρακτηρίζει "σφραγίδες" τους Αγροτικούς Συλλόγους που τραβάνε μπροστά. Αν όμως οι Σύλλογοι είναι σφραγίδες, τότε και η ΓΕΣΑΣΕ είναι έκπτωτη. Ομως δε θα τους περάσει. Οι αγρότες που ζουν τα προβλήματα και βλέπουν το ξεκλήρισμά τους να εντείνεται θα δώσουν αγωνιστική απάντηση σε όλους αυτούς, που με τη στάση τους στηρίζουν τις αντιαγροτικές αποφάσεις, αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση και την ΕΕ που έχει προδιαγράψει το μαύρο μέλλον των αγροτών".

Εβρος, Ημαθία, Κιλκίς

Στον Εβρο, στην Ημαθία και το Κιλκίς οι αγρότες προετοιμάζονται για τις μεγάλες κινητοποιήσεις τους την Πέμπτη 28 του μήνα. Στο Κιλκίς θα κατέβουν με τα τρακτέρ και τα άλλα αγροτικά τους μηχανήματα και από τις 11 το πρωί θα αποκλείσουν τη Νομαρχία, ενώ για την επόμενη μέρα προσανατολίζονται να κλείσουν την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Κιλκίς. Στην Ημαθία, την ίδια ώρα, θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Βέροιας. Στον Εβρο θα γίνουν ταυτόχρονα συγκεντρώσεις στις κεντρικές πλατείες της Ορεστιάδας και του Σουφλίου και στο Δημαρχείο Φερών,ενώ προγραμματίζουν παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αλεξανδρούπολη μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη. Καθημερινά οι διοικήσεις και των τριών Ομοσπονδιών του Νομού περιοδεύουν στα χωριά και ενημερώνουν τους αγρότες. Με ανακοίνωσή τους, σημειώνουν πως "δεν πάει άλλο. Ηρθε η ώρα του αγώνα ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, με βάση τις οδηγίες της ΕΕ, της νέας ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ και οδηγούν στο ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά και στη συρρίκνωση του αγροτικού πλούτου της χώρας". Ο πρόεδρος της ΟΑΣ Εβρου "η Ενότητα", Κώστας Ζησίδης, εκφράζει την αγανάκτηση των αγροτών, που χρόνο με το χρόνο βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται. "Πέρσι πουλήσα καλαμπόκι με 50 δραχμές και φέτος είναι ζήτημα αν θα πιάσουμε τις 35 δραχμές καθαρά στο κιλό".

Πέλλα, Γρεβενά

Σε κινητικότητα, επίσης, βρίσκονται οι αγρότες στην Πέλλα και τη Θεσσαλονίκη, όπου χτες το βράδυ είχαν προγραμματιστεί να γίνουν αγροτικές συσκέψεις, προκειμένου να αποφασίσουν την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Το ίδιο ισχύει και για τα Γρεβενά, όπου η Ενωση του Νομού και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δεσκάτης προσανατολίζονται στη διοργάνωση κινητοποιήσεων.

ΑΓΡΟΤΕΣ
Πανελλαδικός ξεσηκωμός στις 28 Νοέμβρη

Στην "καρδιά" του αγώνα, η Θεσσαλία. Μεγάλο συλλαλητήριο μεθαύριο στη Λάρισα, ενώ παράλληλα συνεχίζονται τα περιφερειακά συλλαλητήρια. Σε αποκλεισμούς δρόμων προχωρούν και οι αγρότες σε Βοιωτία και Φθιώτιδα

Αγωνιστικά προχωρούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας, που ετοιμάζονται να δώσουν μαζικό και δυναμικό παρών στα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται για μεθαύριο Πέμπτη 28 του Νοέμβρη. Από τον Εβρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά, την Ηπειρο, την Πελοπόννησο και τα Επτάνησα οι αγρότες δηλώνουν αγανακτισμένοι και αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με συντονισμένες κινητοποιήσεις την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους, που δημιουργούν η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης.

Μέσα στο κλίμα αυτό του γενικού αναβρασμού της αγροτιάς, στη Θεσσαλία συνεχίζονται τα προειδοποιητικά επαρχιακά συλλαλητήρια οργής των βαμβακοπαραγωγών και οι προετοιμασίες με περιοδείες και συσκέψεις, ενόψει της μεγάλης πανθεσσαλικής κινητοποίησης που ξεκινάει μεθαύριο με αποκλεισμό της Εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης στο ύψος της Λάρισας.Το μεσημέρι της Κυριακής, εκατοντάδες βαμβακοπαραγωγοί, με αγροτικά μηχανήματα, απέκλεισαν την Εθνική οδό Αθήνας - Φαρσάλων,στο χωριό Ζάππειο της Λάρισας, ζητώντας λύσεις στα προβλήματά τους. Στην ομιλία του ο Λ. Παπαδημητρίου,πρόεδρος της κοινότητας Ζαππείου, κάλεσε τον πρωθυπουργό να παρέμβει για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων των αγροτών. "Ανοίξτε το καπάκι να φύγει ο ατμός, πριν το καζάνι της αγροτιάς εκραγεί και μεταβληθεί σε λαϊκή εξέγερση", τόνισε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο χαιρετισμός του Τρ. Πρωτόπαππα,προέδρου του αγροτικού συνεταιρισμού, καθώς και των άλλων ομιλητών.

Στην ομιλία του ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, εφαρμόζοντας την πολιτική της ΕΕ, οδηγεί τον αγροτικό κόσμο της χώρας σε εγκατάλειψη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και σε οικονομικό μαρασμό. Ταυτόχρονα τόνισε ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να δώσουν την απάντησή τους σ' αυτή την πολιτική, συμμετέχοντας μαζικά και δυναμικά στην πανθεσσαλική κινητοποίηση που ξεκινάει στις 28 Νοέμβρη.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης αναφέρεται πως οι αγρότες ζητούν την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών από εθνικούς πόρους, την αύξηση του πλαφόν για την Ελλάδα στους 1.500.000 τόνους, την απόσυρση της απόφασης του υπουργού Γεωργίας που καταργεί τις ενστάσεις για τον προσδιορισμό του ορίου ποσότητας που θα παραδίδουν στα εκκοκκιστήρια, την άτοκη ρύθμιση για 15 χρόνια των χρεών, τη μη χρησιμοποίηση του Μητρώου Αγροτών για ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, την ανάκληση του νέου φορομπηχτικού νομοσχεδίου για το Ταμείο Κύριας Ασφάλισης των αγροτών, τον άμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων.

Στην Καρδίτσα

Χτες, στις 11 το πρωί, εκατοντάδες αγρότες από την περιοχή Σοφάδων Καρδίτσας, απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους την Εθνική οδό Αθήνας - Καρδίτσας,στο ΔΕΛΤΑ Σοφάδων. Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε ο Β. Μπούτας,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και βουλευτής του ΚΚΕ. Με τη λήξη του αποκλεισμού οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων, για να συζητήσουν και να οργανώσουν καλύτερα τη συμμετοχή τους στη μεθαυριανή πανθεσσαλική κινητοποίηση.

Σε Βοιωτία - Φθιώτιδα

Στη Βοιωτία μετά από σύσκεψη που έγινε στην Ενωση της Λιβαδειάς με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Βοιωτίας, αποφασίστηκε για μεθαύριο, να συγκεντρωθούν οι αγρότες στις 11 το πρωί με τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα, έξω από τη Λιβαδειά και να αποκλείσουν τη διασταύρωση του Αϊ Γιάννη.Επίσης, σε προηγούμενη σύσκεψη που έγινε στη Θήβα, αποφασίστηκε την ίδια μέρα και ώρα να γίνει αγροτικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Θήβας.

Στη Φθιώτιδα επίσης, οι αγρότες της επαρχίας Δομοκού θα αποκλείσουν με τα τρακτέρ τους, μεθαύριο Πέμπτη τον Εθνικό δρόμο Λαμίας - Καρδίτσας, στο Δρούγο και στο Νέο Μοναστήρι, μετά από απόφαση που πήρε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών της επαρχίας Δομοκού.

Καταδίκες αγροτών "μοιράζει" η κυβέρνηση

Εντείνεται η επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων των αγροτών. Χτες στη Λάρισα τιμωρήθηκαν παραδειγματικά τρεις καπνοπαραγωγοί από την Ελασσόνα

Σε εξέλιξη βρίσκεται τρομοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης, μέσω και της δικαστικής εξουσίας, σε βάρος των αγροτών, ενόψει της μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης, που ξεκινάει μεθαύριο.Με σωρεία δικών και βαριές καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων κατά αγροτών που πήραν μέρος σε παλιότερες κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση - με την αρωγή δικαστών που επιδεικνύουν "υπερβάλλοντα ζήλο" - επιχειρεί να κατατρομοκρατήσει τους αγρότες, ώστε να μη γίνουν οι κινητοποιήσεις.

Στα πλαίσια αυτά, χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας - με πρόεδρο τον Ευγ. Τσούτσα και εισαγγελέα της έδρας τον Στ. Δασκαλόπουλο - επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός χρόνου,σε τρεις αγρότες από τη Μιλόγουστα (Μεσοχώρι) Ελασσόνας, τους Χρ. Γκέκα, Θωμ. Κοτούκα και Θοδ. Πατσιτό,επειδή συμμετείχαν στο συλλαλητήριο καπνοπαραγωγών, που πραγματοποιήθηκε στις 27-2-95! Μάλιστα, το δικαστήριο δε δέχτηκε το αίτημα της υπεράσπισης για αναβολή της δίκης, επειδή έλειπε ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας - ο αστυνομικός που φέρεται να έγραψε τους αριθμούς των τρακτέρ των κατηγορουμένων - και προχώρησε στις εξοντωτικές ποινές που προαναφέραμε.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μεθοδεύεται μία συνεχής εκδίωξη αγροτών στα δικαστήρια, ώστε να συντηρείται, γι' αρκετό διάστημα, το κλίμα τρομοκράτησης. Ετσι αντί οι κατηγορούμενοι να δικάζονται όλοι μαζί, όπως γινόταν παλιότερα, δικάζονται ανά τρεις! Π. χ. απ' τη Μιλόγουστα οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στο ίδιο συλλαλητήριο είναι 16 αγρότες, χτες δικάστηκαν τρεις κι αυτή η τακτική θα συνεχιστεί και με τους υπόλοιπους. Το ίδιο συμβαίνει και με κατηγορούμενους από άλλα χωριά της Ελασσόνας.

Χτες, επίσης, ήταν να γίνει και η δίκη 12 αγροτών από τους Γόννους της Λάρισας,αλλά αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης του χρόνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της κοινότητας Γόννων Τ. Δημεράς έχει μηνυθεί και καλείται να παραστεί σε 26 δίκες (!), κατηγορούμενος για συμμετοχή στην ίδια κινητοποίηση, την ίδια μέρα, στο ίδιο μέρος!

Στο μεταξύ δεκάδες άλλες δίκες αγροτών, που πήραν μέρος στη μεγαλειώδη εξέγερση του περσινού Μάρτη, περιμένουν τη σειρά τους, ενώ και πριν λίγο καιρό έγιναν άλλες με καταδικαστικές αποφάσεις.

Η τρομοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης, που περνάει μέσω της δικαστικής οδού, έχει προκαλέσει την οργή και αγανάκτηση των αγροτών. Αντί, όμως να τους τρομοκρατήσει, τους πεισμώνει περισσότερο να λάβουν μαζικά και δυναμικά μέρος στις νέες κινητοποιήσεις που αρχίζουν μεθαύριο.

Στα όρια της πολιτικής εκτροπής

Για την επιχείρηση τρομοκράτησης και τις αντιδράσεις των αγροτών, ο Γ. Νταφούλης,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, δήλωσε στο "Ρ":

"Πρόκειται για τρομοκρατική επιχείρηση που αγγίζει τα όρια της πολιτικής εκτροπής. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρνει ακέραια την ευθύνη για την κατάσταση που διαμορφώνουν στον αγροτικό κόσμο αυτές οι τρομοκρατικές δικαστικές αποφάσεις. "Σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες". Οταν το στομάχι διαμαρτύρεται και ο νους εξεγείρεται, καμιά τρομοκρατία δε συγκρατεί τους αγρότες. Το μόνο που μπορούν να πετύχουν τα δικαστήρια μ' αυτές τις αποφάσεις, είναι να οξύνουν περισσότερο τα πνεύματα.Ας αναλογιστεί η κυβέρνηση πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η τακτική της. Κι ας λάβει, έστω και την ύστατη στιγμή, μέτρα για να σταματήσουν "εδώ και τώρα" οι τρομοκρατικές δίκες.

Η αγροτιά παλεύει για το δίκιο της, για το ψωμί της, για να μείνει στη γη της.Θέση για την τρομοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης εναντίον του αγροτικού κινήματος, για την ποινικοποίηση των αγώνων, πρέπει άμεσα να λάβουν όλα τα κόμματα, αλλά και οι άλλοι μαζικοί φορείς. Σήμερα καταδικάζονται οι ξεσηκωμένοι αγρότες. Αύριο θα έρθει η σειρά των άλλων εργαζομένων. Ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης πρέπει να σταματήσει. Κι άλλος τρόπος δεν υπάρχει παρά ο κοινός αγώνας όλων των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Στην ενότητα του λαϊκού κινήματος βρίσκεται η δύναμή μας".

Την κατευθυνόμενη από την κυβέρνηση επιχείρηση τρομοκράτησης των αγροτών, με την επιβολή βαριών ποινών στους καπνοπαραγωγούς της Ελασσόνας, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ,τονίζοντας πως οι αγρότες δεν μπορεί να καταδικάζονται, γιατί αναγκάζονται να βγούνε στους δρόμους αγωνιζόμενοι για την ίδια την επιβίωσή τους.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Απαντούν στην αντιλαϊκή πολιτική

Απεργούν αύριο και μεθαύριο δάσκαλοι και νηπιαγωγοί. Η ΟΛΜΕ καλεί τους καθηγητές σε απεργία την Πέμπτη. Αποφάσεις για συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση της Πέμπτης από φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους και μαθητές

Δάσκαλοι, καθηγητές, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές προχωρούν στο δρόμο του αγώνα. Συντονίζοντας τα βήματά τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, συμμετέχουν στην πανεργατική πανελλαδική κινητοποίηση της ερχόμενης Πέμπτης.

Αύριο, ξεκινά η 48ωρη απεργία των δασκάλων και νηπιαγωγών που διεκδικούν την οικονομική και θεσμική αναβάθμιση του κλάδου. Οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί την πρώτη μέρα της κινητοποίησής τους θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και την Πέμπτη θα συμμετάσχουν στο πανεργατικό συλλαλητήριο. Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αντιδρούν στο νέο μισθολόγιο της κυβέρνησης και ζητούν νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα προβλέπει ουσιαστικές, πραγματικές αυξήσεις, γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία, άμεση ικανοποίηση των κυρίαρχων αιτημάτων του κλάδου, όπως εξομοίωση πτυχίων, επιμόρφωση, διδακτικό ωράριο, αναβάθμιση του δημόσιου νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου, μέσα από την καθιέρωση της ολοήμερης λειτουργίας τους, μείωση της αναλογίας των μαθητών ανά εκπαιδευτικό, μαζικούς διορισμούς.

Οι καθηγητές

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης καλεί τους καθηγητές να πάρουν μέρος στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε διάφορες πόλεις, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νέο μισθολόγιο, που, όπως τονίζεται, αποτελεί "ανακαινισμένο μηχανισμό επιβολής και διαιώνισης της λιτότητας". Οι καθηγητές μέσα από τη συμμετοχή τους στην κινητοποιήσεις διεκδικούν νέα πολιτική μισθώνπου να αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα του έργου του εκπαιδευτικού, διπλασιασμό των αποδοχών τους, αυξήσεις με στόχο τις 250.000 δρχ. για τον πρωτοδιόριστο, κατοχύρωση του δικαιώματος ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της σύναψης κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, διορισμούςβάσει επετηρίδας, άμεση καταβολή των αναδρομικών, κατάργηση του αντιασφαλιστικού - αντισυνταξιοδοτικού πλαισίου, αύξηση δαπανών για την παιδεία με στόχο το 15% κ.ά.

Φοιτητές και σπουδαστές

Απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ έχουν πάρει σπουδαστικοί και φοιτητικοί σύλλογοι από πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα, ενώ σήμερα και αύριο αναμένεται να αποφασίσουν συμμετοχή και άλλοι σύλλογοι. Στην Αθήνα, σχετική απόφαση πήραν οι σπουδαστικοί σύλλογοι της ΣΕΛΕΤΕ και της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας και ο φοιτητικός σύλλογο του Οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη, απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι του Παιδαγωγικού Τμήματος, του Φυσικού και του Οικονομικού. Επίσης οι σύλλογοι του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του ΤΕΙ Αρτας και Βιολογικού Πάτρας.

Μαθητές

Στο πλευρό των καθηγητών τους θα βρεθούν την Πέμπτη και μαθητές σχολείων από όλη την Ελλάδα, που αποφάσισαν συμμετοχή στα συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Στα σχολεία της Αθήνας πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να αποφασιστεί συμμετοχή στο συλλαλητήριο, ενώ ήδη σχετική απόφαση έχουν πάρει το 1ο και 4ο ΓΕΛ Πετρούπολης, το 1ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας και το 3ο ΓΕΛ Βύρωνα.

Στη Θεσσαλονίκη απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση έχει πάρει το 1ο Λύκειο Μαλακοπής. Στην Πάτρα, η Επιτροπή Μαθητών του Πολυκλαδικού Λυκείου καλεί τους μαθητές να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση των εργαζομένων.

Με τη συμμετοχή τους στο πανεργατικό συλλαλητήριο της Πέμπτης κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι και εργαζόμενοι. Το ραντεβού του Συντονιστικού των μαθητών νυχτερινών σχολείων Αθήνας για το συλλαλητήριο της Πέμπτης είναι στις 10.00 π.μ. στα Προπύλαια. Οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις με κατώτερο μισθό 175.000 δρχ, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, που επιτρέπουν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, μέτρα ενάντια στην ανεργία, 6ωρο με αποδοχές 8ώρου για τους εργαζόμενους μαθητές, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% κ. α.

ΗΠΕΙΡΟΣ - ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Αγώνας - φραγμός στις αντιαγροτικές επιλογές

Συλλαλητήρια σε Αγρίνιο, Γιάννενα, Αρτα, Λούρο Πρεβέζης και Κέρκυρα

Στους δρόμους του αγώνα, βγαίνουν μεθαύριο Πέμπτη και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Βορειοδυτικής Ελλάδας, οι οποίοι, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους και τους επαγγελματοβιοτέχνες, ξεσηκώνονται για άλλη μια φορά, διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, με απόφαση που πήρε ομόφωνα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, για την πραγματοποίηση αγροτικού συλλαλητηρίου μεθαύριο Πέμπτη στις 11 πρωί στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου. Στο συλλαλητήρια θα συμμετάσχουν και εργατοϋπάλληλοι και μαθητές, οι οποίοι προηγουμένως θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Στο μεταξύ, όλο το προηγούμενο διάστημα η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποίησε μια σειρά από ενημερωτικές συσκέψεις στα χωριά του νομού, για την κατάσταση στα καπνά, την κτηνοτροφία, το βαμβάκι, τα οπωροκηπευτικά, το λάδι και το ασφαλιστικό των αγροτών.

Στα Γιάννενα, οι αγροτοκτηνοτρόφοι, έπειτα από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του νομού, θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που γίνεται στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και στο οποίο συμμετέχουν πλήθος μαζικών φορέων και οργανώσεων της περιοχής. Σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Επιτροπής καλούνται οι αγροτοκτηνοτρόφοι να αγωνιστούν και να καταδικάσουν την πολιτική φτώχειας και εξαθλίωσης. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ο μόνος δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων είναι ο συντονισμένος αγώνας με τα άλλα λαϊκά στρώματα, που αγωνίζονται για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής και συνεχίζει: "Να αγωνιστούμε για ένα ισχυρό αγροτικό κίνημα, που θα βάλει φραγμό στις συνεχιζόμενες αντιαγροτικές επιλογές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Στην Αρτα, μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού και της ΕΑΣ Αρτας, οι αγρότες θα συγκεντρωθούν με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης στις 10 το πρωί. Επιπρόσθετα, οι αγρότες της Αρτας ετοιμάζονται να προχωρήσουν και σε νέο παναρτινό συλλαλητήριο στις 6 του Δεκέμβρη, διεκδικώντας να μην ξεπουληθεί σε ιδιώτες από την ΑΤΕ το συνεταιριστικό εργοστάσιο χυμοποίησης "ΕΣΠΕΡΙΔΑ". Στην Πρέβεζα, με πρωτοβουλία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας, οι αγρότες του νομού θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα στο Λούρο, έξω από το υποκατάστημα της Ενωσης στις 10.30 το πρωί. Να κινητοποιηθούν ετοιμάζονται και οι κτηνοτρόφοι της Θεσπρωτίας και στην κατεύθυνση αυτή κινείται η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που συγκρότησαν οι κτηνοτρόφοι, στο νομό αυτό.

Τέλος, στην Κέρκυρα οι αγρότες του νησιού, κατόπιν απόφασης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Μαχητική παρουσία

Συλλαλητήρια σε Αιγιάλεια, Ηλεία, Ζάκυνθο και Μεσσηνία

Μαχητική αναμένεται να είναι η παρουσία των αγροτών της Νότιας Ελλάδας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της Πέμπτης. Οι αγρότες ετοιμάζονται να βγουν και πάλι μεθαύριο αγωνιστικά σε δρόμους και πλατείες σε συντονισμό και συνεργασία με την εργατική τάξη, τους εμποροϋπάλληλους και όλα τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Στην Πελοπόννησο οι αγροτικοί σύλλογοι και οι συντονιστικές επιτροπές προετοιμάζονται εντατικά για την κινητοποίηση της Πέμπτης. Ειδικότερα σε Αιγιάλεια, Ηλεία, Ζάκυνθο και Μεσσηνία τα αγροτικά συλλαλητήρια που θα γίνουν αναμένεται να πάρουν έντονα αγωνιστικό και διεκδικητικό χαρακτήρα.Στη Ζάκυνθο οι αγρότες θα συγκεντρωθούν την Πέμπτη στις 10 πμ στη θέση Λούμπα και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Νομαρχία.Χτες με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, με στόχο το συντονισμό των κινητοποιήσεων.

Με τη σειρά τους οι αγρότες της Αιγιάλειας,παλεύοντας για τα προβλήματα που δεν έχουν βρει ακόμα λύσεις, προετοιμάζουν τη δική τους κινητοποίηση. Την Πέμπτη, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής, θα συγκεντρωθούν στις 9.30 π.μ. στη Γέφυρα του Σελινούντα, θα περάσουν μέσα από το Αίγιο στις 10 π.μ. όπου θα συναντηθούν με τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους και στη συνέχεια θα φθάσουν στην Πάτρα,όπου θα διαδηλώσουν έξω από τη Νομαρχία και θα παραμείνουν εκεί "μέχρι να λυθούν τα προβλήματά τους", όπως χαρακτηριστικά τόνιζε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής.

Στη Μεσσηνία, επίσης, το αντίστοιχο συλλαλητήριο θα γίνει την Πέμπτη στις 10 π.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου και στη συνέχεια θα γίνει πορεία προς τη Νομαρχία.Αντίστοιχη κινητοποίηση προετοιμάζουν οι αγρότες της Ηλείας και στην κατεύθυνση αυτή δραστηριοποιείται η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Η τρομοκρατία θα πάρει απάντηση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

"Η σημερινή καταδίκη τριών αγροτών από δικαστήριο της Λάρισας και η προσαγωγή αύριο σε δίκη άλλων έξι γεννάει αισθήματα αγανάκτησης και αποτελεί πρόκληση στον αγροτικό κόσμο, που δοκιμάζεται σκληρά από την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης", υπογραμμίζει, με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Και επισημαίνει:

"Πρόκειται για καταδίκες με καθαρά τρομοκρατικό χαρακτήρα, που στόχο έχουν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών, παραμονές των μεγάλων αγροτικών και εργατικών κινητοποιήσεων.

Η κρατική και κυβερνητική τρομοκρατία θα πάρει την απάντηση που της αξίζει, με τη μαζική συμμετοχή στα αγροτικά συλλαλητήρια".

Θα "πλημμυρίσουν" από τα τρακτέρ ξανά οι δρόμοι της Θεσσαλίας μεθαύριο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ