ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταργούντες και καταργούμενοι

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ οι φοροαπαλλαγές, καταργούνται οι συντάξεις στις πολύτεκνες μητέρες, καταργούνται τα ισχύοντα τεκμήρια, καταργούνται ...οι μισθοί ...καταργούνται οι μισθωτοί (από το χτεσινό παραλήρημα του Γ. Παπαντωνίου).

***

Απεργούν αύριο οι εκπαιδευτικοί, απεργίες και η ΓΣΕΕ με την ΑΔΕΔΥ, οι ναυτεργάτες κι έχει κι άλλα. Ε, Τσουκάτε, τι έγινε εκείνη η "επικοινωνιακή πολιτική" του κινήματος, κόκαλα έχει;

***

Το θέμα είναι να παρουσιαστεί μαζί με τα οικονομικά μέτρα. Μετά, δώστη για σενάριο σε επιθεώρηση.

***

"ΜΑΚΑΡΙ να μπορούσαν να λάβουν μέρος στο συνέδριο της ΝΔ και τα 2,5 εκατομμύρια των οπαδών της", δήλωσε χτες ο Γ. Βαρβιτσιώτης. Είναι βέβαιος; Με αυτό το κλίμα, 2,5 εκατομμύρια συγκεντρωμένοι σε ένα χώρο;

***

Ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος, μπροστά σ' αυτό, θα θεωρηθεί ...στρατιωτική άσκηση.

***

"Αποπροσανατολίζει" από τα ...λαϊκά προβλήματα, λέει ο Εβερτ για τον Μητσοτάκη, "μόνο με ένα τίμιο συνέδριο θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, για το καλό του τόπου", απαντά ο Μητσοτάκης. Τι καλά! Για μας, τσακώνονται...

***

Ως τρίτη λύση θα κατέβει, λέει, ο Σουφλιάς, που πάει να χωθεί ως "σφήνα". Σε αυτές τις δουλιές, ο τρίτος ή κερδίζει όλους ή ...τις τρώει απ' όλους.***

Πάντως, ο Μητσοτάκης το παράκανε λίγο. Ας αποφασίσει, τα 'χει με τη σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ή με τις ηγεσίες του εν λόγω κόμματος, από καταβολής της Δεξιάς;

***

Τον Καραμανλή πώς τον μπέρδεψε στην υπόθεση; Να μας το ξεκαθαρίσει. Εχει ξεκινήσει για να κάνει μια πολιτική κόντρα, ή ...ένα παιγνίδι γκολφ;

***

Κι ύστερα, έχεις κι εκείνους που λένε ότι πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξουν οι "σαραντάρηδες". (Με μια έννοια, ο Μητσοτάκης πληρεί τον όρο. Είναι ...2 σε 1).

"Ελληνικές επιτυχίες" και πάλι

Μονότονοι έχουν καταντήσει πλέον οι κυβερνώντες. Πριν από κάθε συμβούλιο και διαβούλιο στις Βρυξέλλες, στο οποίο συζητούνται θέματα που αφορούν τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αρχίζουν τις "διαρροές", περί των πιέσεων που ασκούνται, περί της σθεναρής στάσης της ελληνικής πλευράς και της απειλής άσκησης βέτο, κ.ο.κ. Μετά το συμβούλιο, αρχίζει πάλι η γνωστή ανόητη θριαμβολογία, περί "ελληνικής επιτυχίας", νίκης στα σημεία κλπ.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε και στο προχτεσινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Και ποια ήταν, αυτή τη φορά, η "ελληνική επιτυχία"; Μήπως ότι αναβλήθηκε προσωρινά η σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ, για τις αρχές του 1997, αντί του Δεκέμβρη; Μήπως ότι διατήρησε το "κεκτημένο", τη δήλωση δηλαδή των "15" της 15ης Ιούλη; Μα αυτή, μόνο ως αρνητικό προηγούμενο πρέπει να αντιμετωπίζεται, αφού, εκτός των άλλων, ζητεί οι εδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας, όπως στα Ιμια, να παραπέμπονται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης!

Υπάρχει, όμως, και κάτι άλλο: Ποια απόφαση θα είχε παρθεί στο συμβούλιο των υπουργών, αν είχε ήδη καταργηθεί το "βέτο", έστω και ως απειλή; Ο καθένας, βέβαια, μπορεί εύκολα να φανταστεί, τι θα γίνεται στο εγγύς μέλλον, όταν στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής (ΚΕΠΠΑ) θα έχει καταργηθεί το "βέτο".

Μια άκρως επικίνδυνη πρόταση

Απόρρητο έγγραφο του ΝΑΤΟ, που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τον πολύπλοκο κι επικίνδυνο νέο ρόλο του για τους λαούς της Ευρώπης και της Μεσογείου, δημοσίευσε χτες η ισπανική εφημερίδα "El Mundo". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΝΑΤΟικό έγγραφο προτείνει στα μέλη της "συμμαχίας" την επιβολή μέτρων λογοκρισίας στα ΜΜΕ, σε περίπτωση διεθνών κρίσεων, που μπορούν να εφαρμοστούν για "γεγονότα του δημόσιου τομέα, τα οποία θα ήταν καλύτερο να περάσουν αθόρυβα"!

Η πρόταση αποτελεί - πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας - μια επεξεργασία της Συμμαχικής Διοίκησης στην Ευρώπη (CAE) και έχει διαβιβαστεί στις χώρες - μέλη. Αραγε, η δική μας χώρα, η κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες έχουν πληροφορηθεί την εν λόγω πρόταση, που συνιστά - όπως είναι φανερό - άκρως επικίνδυνη πολιτικοστρατιωτική παρέμβαση; Και αν την έχουν λάβει, ποια είναι η στάση τους απέναντί της; Η μήπως ...έχουν αρχίσει κιόλας την εφαρμογή της;

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Ενδιαφέροντα και, ιδιαίτερα, αρκούντως αποκαλυπτικά τα στοιχεία της έρευνας, που πραγματοποίησε η εταιρία μετρήσεων "IRI Hellas" το περασμένο καλοκαίρι στο χώρο του λιανικού εμπορίου των καταστημάτων τροφίμων. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, σε σύνολο 2.011 καταστημάτων τροφίμων, με δύο ή περισσότερες ταμειακές μηχανές, τα 742 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα (ή το 36,9% του συνόλου), που διέθεταν από τέσσερις και πάνω ταμειακές μηχανές, πραγματοποίησαν το 67,8% του συνόλου των πωλήσεων. Αντίστοιχα, τα 1.269 καταστήματα (ή το 63,1% του συνόλου), με 2 έως 3 ταμειακές μηχανές, πραγματοποίησαν μόνο το 32,2% του συνόλου των πωλήσεων.

Η έρευνα δε δίνει στοιχεία, για τα καταστήματα που έχουν μόνο μία ταμειακή μηχανή, αλλά ο καθένας μπορεί να φανταστεί την καταθλιπτική τους εικόνα. Δυστυχώς, τα πολυκαταστήματα προελαύνουν και συνθλίβουν στο πέρασμά τους τους μικρομεσαίους καταστηματάρχες. Προς δόξαν των "νόμων της αγοράς"...

Οταν πηγαίνεις γυρεύοντας...

"Είναι αναγκαίο να βρεθεί μια λύση αποδεκτή από τις δύο κοινότητες της Νήσου και από τις Εγγυήτριες Δυνάμεις, σύμφωνα με τις συνθήκες του Λονδίνου και της Ζυρίχης, πριν να αντιμετωπιστεί η εισδοχή ενός κυπριακού κράτους, που δεν ελέγχει - στην πραγματικότητα - παρά ένα τμήμα της νήσου, σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση που επιδιώκει να αποκτήσει μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας". Το απόσπασμα είναι παρμένο από την έκθεση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) και πρόκειται να υποβληθεί στην Ολομέλεια της Συνέλευσης την ερχόμενη βδομάδα. Και είναι αποκαλυπτικό των πολύμορφων εκβιασμών που ξεδίπλωσε η μεγάλη - υποτίθεται - επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή της εισδοχής της Κύπρου στην ΕΕ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, έρχονται τώρα οι καρεκλοκένταυροι των Βρυξελλών και απαιτούν την επιβολή των δικών τους όρων... επίλυσης του Κυπριακού, προκειμένου να προχωρήσει η υπόθεση της ένταξης.

Αυτά συμβαίνουν, όμως, όταν πηγαίνεις παρακαλώντας και γυρεύοντας...

Η δικομματική στήριξη

Η ΝΔ δυναμικά στο πλευρό των εργαζόμενων, έγραφαν χτες οι εφημερίδες, με αφορμή επιστολή του Μ. Εβερτ προς τις κομματικές οργανώσεις, με την οποία τις καλεί να στηρίξουν τις αυριανές απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις των εργαζομένων και των αγροτών. Οι προσκείμενες, μάλιστα, στην αξιωματική ...αντιπολίτευση εφημερίδες το πρόβαλλαν δεόντως.

Ελα, όμως, που την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι της ΝΔ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής καταψήφιζαν - μαζί με αυτούς της κυβέρνησης - την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, για την καθιέρωση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), την καταβολή διορθωτικού ποσού για τις απώλειες της τελευταίας εξαετίας και την επαναφορά των συντάξεων στα είκοσι ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Και όχι μόνο την καταψήφισαν, αλλά χρησιμοποίησαν και τα ίδια περίπου επιχειρήματα με τους κυβερνητικούς βουλευτές. Ο προϋπολογισμός δεν αντέχει, σημείωσε ο Β. Μεϊμαράκης, παίρνοντας ταυτόχρονα - εμμέσως πλην σαφώς - θέση στήριξης του κυβερνητικού αντιλαϊκού προϋπολογισμού της σκληρής λιτότητας.

Στο πλευρό ...των εργαζομένων η ΝΔ, αλλά με δικομματικό στιλ...

"Γροθιά" ενάντια στην κοινωνία

"Ομοφωνότατα", κατά την προσφιλή έκφραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε χτες το "πράσινο φως" για τη φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης, κατά των "μη εχόντων και κατεχόντων" βεβαίως. Στόχος, να εισπραχθεί ένα τρισεκατομμύριο (!) στον επόμενο χρόνο.

Οι δήθεν "διαφωνούντες" υπουργοί (Αρσένης, Β. Παπανδρέου κ.ά.), που πριν λίγες μέρες διέρρεαν ότι θέλουν "περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και ευαισθησία" και ζητούσαν "δικαιότερη ανακατανομή του πλούτου", έσπευσαν πρώτοι να υπερθεματίσουν υπέρ της φορολογικής λαίλαπας. Κανείς δε διαχώρισε τη θέση του, όπως άλλωστε και στην έγκριση του προϋπολογισμού, και αυτό, φυσικά, δεν μπορεί να ξεχαστεί. Είναι όλοι τους συνυπεύθυνοι για την αντιλαϊκή καταιγίδα, που θα ξεσπάσει στις πλάτες των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Πέφτουν σαν μια γροθιά ενάντια στην κοινωνία και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους εργαζόμενους.

Ο πανικός των κυβερνώντων

Είδαν οι φωστήρες της κυβερνητικής προπαγάνδας, ότι το παραμύθι πως θα πληρώσουν "οι έχοντες και κατέχοντες" δεν το πιστεύουν ούτε τα μικρά παιδιά - δραχμή δεν πρόκειται, αποδεδειγμένα πλέον, να συνεισφέρει η οικονομική ολιγαρχία για τη "νέα Μεγάλη Ιδέα" του Κ. Σημίτη - και έσπευσαν να το "εμπλουτίσουν" με άλλα ψέματα και απάτες.

Ετσι ο φιλοκυβερνητικός Τύπος και τα ΜΜΕ ανέλαβαν να παρουσιάσουν την απάτη με τα, δήθεν, φτηνά μεταχειρισμένα καταλυτικά ΙΧ, τα οποία θα αποκτήσουν ...εύκολα "οι μη έχοντες ρόδα", όπως έγραφε η "Ελευθεροτυπία". Παράλληλα, προβάλλεται ως φιλολαϊκό μέτρο το ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες θα φορολογηθούν, με το επαχθές σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων, αλλά με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν πριν δυο χρόνια. Και την όλη προπαγανδιστική επιχείρηση έρχεται να στηρίξει το χιλιοπαιγμένο θέατρο περί δημοσιοποίησης λίστας φοροφυγάδων, έτσι για να ικανοποιηθεί το "κοινό περί δικαίου αίσθημα".

Ολα αυτά, τις παραμονές του παλλαϊκού ξεσηκωμού της Πέμπτης και τους αποφασιστικούς λαϊκούς αγώνες που θα ακολουθήσουν.

Ματαιοπονούν όμως. Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι ΕΒΕ, η νεολαία δεν μπορούν να πάνε άλλο πίσω, ούτε να προσφερθούν εθελοντικά ως "πρόβατα επί σφαγή" στο θυσιαστήριο του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ.

Αύριο

Μέρα, αύριο,

τρανή,

"λύκος" γίνεται

τ' "αρνί",

βγαίνει ο λαός

το θύμα,

μέσ' τους δρόμους

σαν το κύμα!

Μέρα, αύριο,

λαμπρή,

δεν προσμένουν

οι καιροί,

στο "αμήν"

μας έχουν φτάσει

της μπαγαποντιάς

οι άσοι!

Μέρα, αύριο,

φωτιά,

μάχη αρχίζ'

η εργατιά,

τη γροθιά σφίγγει

κι υψώνει

κι άλλη τύχη

αξιώνει!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ