ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Οριστική η ρήξη Εβερτ - Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη ότι βοηθάει το ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί ολισθηρό δρόμο. Αντιστρέφει τις κατηγορίες ο επίτιμος και καταγγέλλει ότι ο Μ. Εβερτ θέλει να αλώσει το κόμμα. Αποστάσεις και από τους δύο παίρνει ο Γ. Σουφλιάς, που προβάλει ως "η τρίτη λύση". Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου

Οριστική είναι η ρήξη Εβερτ - Μητσοτάκη στη ΝΔ και πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο της διάσπασης μετά τις χτεσινές δηλώσεις των δύο, με τις οποίες αντηλάγησαν φράσεις που ταιριάζουν μόνο σε αντίπαλα κόμματα. Η δυναμική επανεμφάνιση Μητσοτάκη μετά το πόρισμα Βαρβιτσιώτη, εκτιμάται ότι γίνεται επειδή ο πρώην πρωθυπουργός - με βάση την εμπειρία του - βλέπει ότι στο επικείμενο συνέδριο - ακόμα και με τη διεύρυνσή του - ο Μ. Εβερτ θα επικρατήσει άνετα και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε ξεκαθάρισμα.

Το ίδιο προφανώς γνωρίζει και ο Μ. Εβερτ και γι' αυτό για πρώτη φορά επιτέθηκε ονομαστικά στον Κ. Μητσοτάκη,κατηγορώντας τον ότι ακολουθεί ολισθηρό δρόμο και βοηθάει το ΠΑΣΟΚ.

Μπροστά σε αυτά τα νέα δεδομένα που σηματοδότησαν την υπερφαλάγγιση του Γ. Σουφλιά από τον Κ. Μητσοτάκη, ο επικεφαλής των "τριών" επιχείρησε χτες παρέμβαση στα εσωκομματικά και παίρνοντας αποστάσεις και από τον Κ. Μητσοτάκη, δήλωσε ότι "αποτελεί την τρίτη ενωτική λύση που θα δώσει τέλος σε αυτήν την πολυετή διαμάχη που ταλανίζει τη ΝΔ".

Ενόψει αυτών των εξελίξεων, αποκτά όπως είναι φυσικό ιδιαίτερη σημασία η σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο θα συζητήσει το πόρισμα Βαρβιτσιώτη, το οποίο αποδέχεται ο Μ. Εβερτ αλλά το απορρίπτει η πλευρά των τριών. Επιδίωξη του προέδρου της ΝΔ είναι να παρακάμψει τις διαφωνίες των τριών στο Πολιτικό Συμβούλιο (που είναι συμβουλευτικό όργανο) και μέσω της Εκτελεστικής Επιτροπής που συνεδριάζει αύριο να δρομολογήσει τις προσυνεδριακές διαδικασίες και να αναγκάσει τους διαφωνούντες ή να υποταχθούν στους κανόνες παιχνιδιού που ο ίδιος έχει επιλέξει ή να αποχωρήσουν.

Μετά τις χτεσινές εξελίξεις όλα τα ενδεχόμενα στη ΝΔ είναι ανοιχτά και δεν αποκλείεται ούτε η διάσπαση, ούτε η προσπάθεια ανατροπής του Μ. Εβερτ πριν το συνέδριο (ήδη υπάρχει κίνηση από πρώην βουλευτές) αλλά ούτε και το ενδεχόμενο διάλυσης της ομάδας των "τριών" μετά την απόφαση του Κ. Μητσοτάκη "να πάρει το παιχνίδι πάνω του".

Ολα ξεκίνησαν το πρωί όταν ο Μ. Εβερτ με προσωπική του ανακοίνωση επιτέθηκε στον Κ. Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις του "αποπροσανατολίζουν τον ελληνικό λαό από τα πραγματικά του προβλήματα, βοηθούν το ΠΑΣΟΚ να περάσει τα νέα σκληρά οικονομικά μέτρα και επιχειρούν να δυναμιτίσουν την ομαλή πορεία προς το συνέδριο". Μάλιστα ανέφερε ότι "δε θα παρακολουθήσουμε τον κ. Μητσοτάκη σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο".

Ο επίτιμος πρόεδρος δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση Εβερτ και σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ πρέπει "να είναι έτοιμος να δεχτεί την κριτική". Υπογραμμίζει ότι το συνέδριο του κόμματος για να δώσει λύση πρέπει να είναι τίμιο και αδιάβλητο και όσοι εμποδίζουν αυτό τον δρόμο "ακολουθούν ολισθηρό δρόμο, γιατί υπηρετούν τα σχέδια των αντιπάλων μας και εμποδίζουν τη ΝΔ να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές".

Διαβλέποντας το "άδειασμά του" από τον Κ. Μητσοτάκη, ο Γ. Σουφλιάς, αφού δήλωσε ότι αποτελεί την τρίτη ενωτική λύση, διαπίστωσε, παίρνοντας αποστάσεις και από τις δύο πλευρές, ότι "στην πορεία προς το συνέδριο δεν αποφεύγονται οι μεθοδεύσεις και οι οξύτητες" και είπε ότι "δε χρωστάνε τίποτα οι ψηφοφόροι της ΝΔ να βασανίζονται για τη μέχρι τώρα πορεία μας". Ο Γ. Σουφλιάς πήρε αποστάσεις και από το πόρισμα Βαρβιτσιώτη, λέγοντας ότι στο συνέδριο πρέπει να εκφραστεί ελεύθερα η βούληση της λαϊκής βάσης, ενώ πιο σκληρός ήταν ο Στ. Μάνος που παραλλήλισε τη διεύρυνση του συνεδρίου χωρίς εσωκομματικές εκλογές με τη χουντική "Συμβουλευτική" του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου. Αντιδρώντας ο Γ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι όσοι κατακρίνουν το πόρισμα δε θα έμεναν ικανοποιημένοι ούτε και αν συμμετείχαν στο συνέδριο "τα δυόμισι εκατομμύρια των ψηφοφόρων της ΝΔ".

Τι είπε ο Κ. Μητσοτάκης

Δίνοντας συνέχεια στην άποψή του ότι ο Μ. Εβερτ έχει αποτύχει και ότι η ΝΔ διέρχεται θανάσιμη κρίση, ο Κ. Μητσοτάκης προχώρησε ακόμα περισσότερο χτες με συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό ΣΤΑΤΟΥΣ.Σε αυτήν κατηγορεί τον Μ. Εβερτ ότι επιχείρησε να αλώσει το κόμμα, ενώ προχωρεί και σε κριτική της πολιτικής του Κ. Καραμανλή που αποτελεί πρόσωπο "ταμπού" στη ΝΔ. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι ο Κ. Καραμανλής έγινε αρχηγός επειδή τον υποστήριξε το Παλάτι, τον κατηγορεί ότι τον ξεγέλασε μετά την πτώση της Χούντας και δεν τον πήρε στην κυβέρνησή του και του προσάπτει υπερβολικές κρατικοποιήσεις.

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ δε λέει την αλήθεια στον λαό και είπε ότι το καλοκαίρι ήταν διατεθειμένος να επιστρέψει στην ηγεσία, εάν του το ζητούσαν, προκειμένου το κόμμα να κερδίσει τις εκλογές.

Ξεκαθαρίζει ότι μόνο σε ειδικές περιπτώσεις θα ξαναγύριζε στη θέση του πρωθυπουργού και αναφερόμενος στην κόρη του λέει ότι εάν αναμετρηθούν οι "σαραντάρηδες" για την ηγεσία "η Ντόρα θα έχει πολύ καλή τύχη". Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη υποβαθμίζει την υποψηφιότητα Σουφλιά που είναι ο επικεφαλής των "τριών".

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

Πιέσεις και θεατρινισμοί

Αυτό που συμβαίνει σε κάθε συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αποτελεί πλέον "θεσμό". Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται πάντα με δυο δεδομένα: Πρώτον, με το τέλος κάθε συνεδρίασης, είναι δεδομένο ότι θα έχει καταγάγει "νέα, λαμπρή νίκη"... Ο εκάστοτε υπουργός έχει εξασφαλίσει ότι η προπαγάνδα του θα βρει πρόθυμους διαύλους αλλοίωσης της πραγματικότητας στο εσωτερικό της χώρας. Το δεύτερο δεδομένο (σε επίπεδο ουσίας πια) είναι ότι οι παραπάνω συναθροίσεις έρχονται να οριοθετήσουν το νέο σημείο υποβιβασμού στο οποίο περιέρχονται τα συμφέροντα της χώρας, λόγω των πιέσεων των ισχυρών. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενη τακτική. Κάθε φορά δε που αυτές οι πιέσεις χειροτερεύουν, η κυβέρνηση εμφανίζει την αμέσως προηγούμενη υποβάθμιση των ελληνικών συμφερόντων, ως "εφαλτήριο εθνικής ανάτασης" από το οποίο δε θα αποστούμε ούτε βήμα.

***

Το σκηνικό στήθηκε και αυτή τη φορά. Η ελληνική κυβέρνηση, εμφανίστηκε έτοιμη να ασκήσει μέχρι και "βέτο" αν περνούσε η ιρλανδική πρόθεση για σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας εντός του Δεκέμβρη. Αντέταξε επίσης ότι δεν πρόκειται να κουνήσει ρούπι από το κείμενο - δήλωση της ΕΕ της "15ης Ιούλη". Τι ήταν όμως εκείνο το κείμενο που η κυβερνητική προπαγάνδα, με στόχο να ξορκίσει την πραγματικότητα των υποκλίσεων έναντι των νέων πιέσεων, εμφανίζει ως "αδιαπραγμάτευτη επιτυχία"; Τίποτε περισσότερο από ένα υποκριτικό κείμενο των "15" που αφού κατέγραφε τα αυτονόητα περί σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, καλούσε τις δυο χώρες να λύσουν τη διαφορά της Ιμιας στη Χάγη... Πίσω από "αυτό" δεν πάμε, λέει η κυβέρνηση. Μόνο που δε λέει ότι το "αυτό" βρίσκεται ήδη πολύ πίσω σε σχέση με τα συμφέροντα της Ελλάδας. Κάτι που, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία ήταν αναμενόμενο, από τη στιγμή που η κυβέρνηση δουλικά προχώρησε στην άρση του "βέτο" το 1995.

***

Το θέμα όμως είναι μέχρι πού θα φτάσει αυτή η πορεία. Γιατί το πρόβλημα δε βρίσκεται τελικά στους θεατρινισμούς της κυβέρνησης, αλλά στην ίδια την πολιτική της. Μια πολιτική επιρρεπής στις πιέσεις, αφού, όχι μόνο δε διανοούνται οι ασκητές της να καταγγείλουν τους υπονομευτές των ελληνικών συμφερόντων, αλλά κάθε φορά που οι τελευταίοι δείχνουν τα δόντια τους, εκείνη επιδεικνύει "ευρω - εκσυγχρονιστική" προσαρμοστικότητα στα... νέα δεδομένα. Αν λοιπόν στο προχτεσινό Συμβούλιο έμειναν κάποια περιθώρια για εσωτερικούς θεατρινισμούς, η πολιτική των ανοιχτών πιέσεων που έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση, μοιραία, θα της στερήσει και αυτή την οδό διαφυγής. Αυτό βέβαια δεν είναι πρόβλημα. Πρόβλημα είναι η μετατροπή του αδιεξόδου των υποτελών, σε αδιέξοδο της χώρας.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ανεξέλεγκτο μονοπώλιο η εταιρία ελέγχου τηλεθέασης

Πολλά ενδιαφέροντα για τη δράση της γνωστής εταιρίας μέτρησης τηλεθέασης, ως το εργαλείο του μεγάλου παιχνιδιού που παίζεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ακούστηκαν χτες σε μια επιτροπή της Βουλής. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Γ. Δημαράς, μιλώντας χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είπε ότι η εταιρία τηλεθέασης είναι μονοπώλιο που ξεκίνησε πριν εφτά χρόνια με μετοχικό κεφάλαιο 10 εκατομμυρίων και σε τέσσερα χρόνια αποκόμισε κέρδη ενός δισεκατομμυρίου. "Ποιος πολιτικός, ποια κυβέρνηση, ποιος πρόεδρος ΕΣΗΕΑ, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών γνωρίζει πώς λειτουργεί ο έλεγχος της τηλεθέασης που ενισχύει το Μέσο στο οποίο δίνει τις ακροαματικότητες", τόνισε ο βουλευτής, θυμίζοντας ότι ανάλογα με τις ακροαματικότητες μοιράζεται η πίτα των διαφημίσεων που το 1995 ήταν συνολικά 500 δισεκατομμύρια δρχ. Καταλήγοντας πρότεινε να ελεγχθεί από την Επιτροπή η συγκεκριμένη εταιρία.

Τελικά αποφασίστηκε να κληθεί στην Επιτροπή εκπρόσωπος της εταιρίας. Θα κληθούν επίσης εκπρόσωπος του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, της ΕΣΗΕΑ, της ΕΙΗΕΑ, των διαφημιστών, των διαφημιζομένων και των γραφείων δημοσκοπήσεων που περιλαμβάνονταν στην αρχική πρόταση του Γ. Καψή.

Ο Γ. Καψής δεσμεύτηκε ακόμα να γίνουν γνωστά στην Επιτροπή τα ονόματα όσων κατέχουν μετοχές εταιριών ανάληψης Δημοσίων Εργων. Το θέμα τέθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη,που είπε ότι όταν ζήτησε σχετικά στοιχεία από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, η απάντηση που πήρε ήταν ότι μπορούν να δοθούν μόνο σε εκπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Σοβαρές αμφιβολίες για το αποτέλεσμα της εξέτασης εκπροσώπου των διαφημιζόμενων εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Οικονόμου,λέγοντας ότι ο χώρος καταδυναστεύεται και εκπροσωπείται από ξένη πολυεθνική.

Το ΚΚΕ τιμά τα 50 χρόνια του ΔΣΕ

Η ΚΕ του ΚΚΕ τιμά τα 50 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), την Κυριακή 8 Δεκέμβρη,στις 6.30 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό. Θα μιλήσει ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
Κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα

Τη Δευτέρα 2 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ διοργανώνει κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα στο θέατρο ΓΚΛΟΡΙΑ (Ιπποκράτους 7), με στόχο τη μέγιστη δυνατή δημόσια προβολή του αιτήματος για διενέργεια εθνικού Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ. Θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή) για την επίδοση ψηφίσματος.

Στη συγκέντρωση έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος εκπρόσωποι των κυριότερων μαζικών φορέων και οργανώσεων, καθώς και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής της χώρας (επιστήμονες, καλλιτέχνες, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, ευρωβουλευτές κ.ά.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ