ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ - ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
"Νεκρώνει" η χώρα απ' άκρη σ' άκρη

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό, δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα απεργούν και διαδηλώνουν ενάντια στην αντεργατική πολιτική και τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Η χώρα αναμένεται να "νεκρώσει" σήμερα απ' άκρη σ' άκρη. Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, στις βιομηχανίες, στις βιοτεχνίες, στις υπηρεσίες, στα γιαπιά, στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στις τράπεζες, στα υπουργεία και τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες, στους δήμους και τις νομαρχίες, στα νοσοκομεία και τις συγκοινωνίες, απεργούν.Σε όλες τις πόλεις Εργατικά Κέντρα, ομοσπονδίες και σωματεία διοργανώνουν απεργιακές συγκεντρώσεις και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν συντονιστεί με αγρότες, ΕΒΕ και φοιτητές σε κοινά μέτωπα πάλης.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,δήλωσε στο "Ρ": "Αυτές τις τελευταίες στιγμές, που η κυβέρνηση και η εργοδοσία προσπαθούν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων, καλούμε την εργατική τάξη σύσσωμη, πέρα από ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, να δώσει μαζικό, μαχητικό, ταξικό "παρών" στην απεργία και τις συγκεντρώσεις. Να στείλει ένα δυνατό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Να υποχρεώσει τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος να μπουν μπροστά για την κλιμάκωση και το συντονισμό του αγώνα".

Οι εργαζόμενοι, συμμετέχοντας στην απεργία, αντιστέκονται στην "καταιγίδα" των αντιλαϊκών οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, που υπαγορεύονται από το περιβόητο "πρόγραμμα σύγκλισης". Βασικά τους αιτήματα, η βελτίωση του εισοδήματος, η αύξηση των συντάξεων, η λήψη μέτρων για την προστασία των ανέργων και των εργασιακών σχέσεων, η δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση κ.ά.

Καλούν στον αγώνα

Συμπαράσταση στον αγώνα όλων των εργαζομένων της χώρας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, εκφράζει ηΠανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών,τονίζοντας ότι "σε κάθε περίπτωση ο δημοσιογραφικός κόσμος θα συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους για καλύτερες συνθήκες δουλιάς και ποιότητα ζωής". Την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας καταγγέλλει επίσης η ΕΣΗΕΑ,εκφράζει την αντίθεσή της στα "αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης" και συμπαραστέκεται στις κινητοποιήσεις.

"Με όλες τις δυνάμεις της", συμμετέχει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ στην απεργία, "εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή της στη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας και ανεργίας".

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών καλεί όλους τους σιδηροδρομικούς να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση, "για να καταγγείλουν την αντεργατική πολιτική της λιτότητας και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της συρρίκνωσης, του τεμαχισμού και της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ".

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή,συμμετέχει στην απεργία προβάλλοντας επιπλέον τρία κύρια αιτήματα του κλάδου: Την επαρκή και σταθερή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη μισθολογική αναβάθμιση, την άμεση έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του τρέχοντος έτους.

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας και οι διοικήσεις των σωματείων - μελών του, εκφράζουν τη σιγουριά ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός θα αντιδράσουν στον επιδιωκόμενο αποπροσανατολισμό με το αγωνιστικό "παρών" τους στην απεργία.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών συμπαρατάσσεται στην απεργία "ενάντια στην αντιλαϊκή οικονομική πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση" και ζητά αύξηση των κονδυλίων του τακτικού προϋπολογισμού για το πολιτισμό, αξιοπρεπείς συντάξεις στους ανθρώπους της τέχνης, τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών και των συντάξεων. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για Ευρώπη των λαών, ενάντια στο Μάαστριχτ των αριθμών.

Η Αγωνιστική Πανδημοκρατική Ενότητα Λογοτεχνών και Συνεργαζόμενων,χαιρετίζει και συμπαραστέκεται στο "μεγάλο πανελλήνιο αγώνα των εργαζομένων της πατρίδας μας". Επίσης, καλεί όλους τους πνευματικούς δημιουργούς της χώρας να "ενισχύσουν με την παρουσία τους αυτόν και όλους τους άλλους αγώνες των εργαζομένων για τα ιερά δικαιώματά τους".

- "Γιγαντιαία επέλαση", ενάντια στην παραγωγική βάση της χώρας και στο εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των μισθωτών και των συνταξιούχων, χαρακτηρίζει τη νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.Στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι μπροστά στην επερχόμενη λαίλαπα "οι εργαζόμενοι, οι υπάλληλοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι συνταξιούχοι και η νεολαία αντιστέκονται με απαρχή την πανελλαδική απεργία".

- "Μπορούμε να γίνουμε η γενιά της αντεπίθεσης",τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΟ Λέσβου της ΚΝΕ,καλώντας σε μαχητικό "παρών" στη συγκέντρωση, στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο του νησιού.

Συμμετέχουν οι επαγγελματοβιοτέχνες

Τη συμμετοχή των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων στη σημερινή παλλαϊκή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, αποφάσισε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Πειραιά,καταγγέλλοντας τη νέα αντιλαϊκή επίθεση, τη φοροεισπρακτική πολιτική σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Επίσης, η ΣΕΑ αποφάσισε να οργανώσει και να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων στις 9 Δεκέμβρη με βάση και την απόφαση της ΓΣΕΒΕΕ και καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ΕΒΕ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) Μ. Διαμαντής δήλωσε: "Σύμφωνα και με την κατεύθυνση της ΓΣΕΒΕΕ, ότι η 28η Νοέμβρη είναι ημέρα πανελλαδικών κινητοποιήσεων εργαζομένων, αγροτών, συνταξιούχων, δεν μπορεί να λείπουν από αυτή οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι μικρέμποροι που πλήττονται ιδιαίτερα από τις κυβερνητικές πολιτικές και κύρια από τον προϋπολογισμό του 1997. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, μετά και από τις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, δηλώσεις εμπαιγμού για δήθεν μέτρα ελάφρυνσης των "αντικειμενικών κριτηρίων". Ετσι, η ΟΒΣΑ συμμετέχει και συμπαρίσταται στη σημερινή μεγάλη συγκέντρωση στην Κάνιγγος.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου,εκφράζει τη συμπαράστασή της στην απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων και την αντίθεσή της στην κυβερνητική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας.

Στο πόδι και η Μυτιλήνη

ΜΥΤΙΛΗΝΗ (του ανταποκριτή μας). -

Παλλεσβιακό χαρακτήρα παίρνει η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση. Δεκάδες φορείς του νησιού μας, ανάμεσά τους το Εργατικό Κέντρο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, το τοπικό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ, ο Δήμος Αγιάσου, κοινότητες, ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών και η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μυτιλήνης, με αποφάσεις τους, έχουν δηλώσει συμμετοχή στη σημερινή πανελλαδική απεργία.

Τη Δευτέρα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εκπροσώπων των δευτεροβάθμιων οργανώσεων του νησιού, με τη συμμετοχή του προέδρου του Εργατικού Κέντρου, των προέδρων της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ και της Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, καθώς και των προέδρων του τοπικού τμήματος της ΑΔΕΔΥ και του Εμπορικού Συλλόγου, όπου αποφασίστηκεομόφωνα ο συντονισμός της δράσης τους για την επιτυχία της κινητοποίησης. Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη όλων των φορέων (κοινοτήτων, συνεταιρισμών, αγροτικών συλλόγων) του βορειανατολικού τμήματος του νησιού με τον παραπάνω σκοπό, δηλαδή την κινητοποίηση και τη συμμετοχή στη συγκέντρωση.

Στην απεργιακή συγκέντρωση, καλούν, με ανακοινώσεις τους, η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου της ΚΝΕ.

  • Το κλείσιμο του δήμου και τη συμμετοχή του στη σημερινή κινητοποίηση αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάσου. Παράλληλα, στη συνεδρίασή του, κατήγγειλε τα μέτρα της κυβέρνησης που οδηγούν σε πλήρη οικονομική ασφυξία την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη μετατροπή των δήμων και κοινοτήτων σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς. Αποφάσισε, τέλος, να μην επιβληθεί ούτε μία δραχμή φόρος στους δημότες της Αγιάσου, καθώς η φορολογία που πληρώνει ήδη ο λαός "φτάνει και περισσεύει".
Στη Χίο

Συμμετέχοντας στη σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία, τοΕργατικό Κέντρο Χίου,το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιούχων του νησιού και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, πραγματοποιούν από κοινού συλλαλητήριο στις 10 το πρωί στην πλατεία Βουνακίου στη Χίο.

Απαίτηση για συνέχεια

Αισιόδοξα μηνύματα από Πάτρα, Αίγιο, Ζάκυνθο, Κόρινθο, Καλαμάτα

ΠΑΤΡΑ.-

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών της Πάτρας καλεί σε καθολική συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση, καταγγέλλει τη "νέα επίθεση που πλήττει τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων", θεωρώντας πως οι εργατοϋπάλληλοι και τα λαϊκά στρώματα είναι τα θύματα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και τονίζει πως "το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων πρέπει και μπορεί να αντιδράσει αναπτύσσοντας τους αγώνες και την πάλη του".

Το δικό τους μαχητικό "παρών" στην κινητοποίηση θα δώσουν οι εκπαιδευτικοί της Πάτρας,δίνοντας όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της, όπως σημειώνει στην προκήρυξή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών Αχαϊας". Στη σημερινή κινητοποίηση θα συμμετάσχουν μαζικά φοιτητές,με αποφάσεις πολλών φοιτητικών συλλόγων.

Η συγκέντρωση στην Πάτρα θα γίνει στις 10 π.μ. στην πλατεία Ολγας, ενώ προσυγκεντρώσεις θα γίνουν στις 9 π.μ. στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης και στην πλατεία Γεωργίου.

Το Εργατικό Κέντρο Αιγίου πήρε ομόφωνη απόφαση, με την οποία καλεί τη ΓΣΕΕ να κλιμακώσει τις εργατικές κινητοποιήσεις, μέχρι και την ψήφιση του προϋπολογισμού. Αν κάτι τέτοιο δε συμβεί, το Εργατικό Κέντρο Αιγίου θα προκηρύξει 24ωρη απεργία τις μέρες ψήφισης του προϋπολογισμού. Οι εργαζόμενοι του Αιγίου θα συγκεντρωθούν στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Λάβρας. Στη συγκέντρωση θα καταφτάσουν οι αγρότες που, με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής τους, θα συγκεντρωθούν στις 9.30 π.μ. στην παλιά Εθνική οδό, θα ενωθούν με τους εργαζόμενους στο Αίγιο και στη συνέχεια θα βαδίσουν προς τη Νομαρχία Αχαϊας.

Στη Ζάκυνθο οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Εκεί θα συναντηθούν με τους ΕΒΕ, οι οποίοι πραγματοποιούν δίωρο κλείσιμο των μαγαζιών από 8π.μ.-10π.μ. και με τους αγρότες που θα βαδίσουν από τη Λούμπα προς το κέντρο της πόλης με τελικό προορισμό τη Νομαρχία.

Στον Πύργο οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 9.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Οι αγρότες της Ηλείας θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ. στην πλατεία Σάκη Καράγιωργα και στη συνέχεια εργάτες και αγρότες θα βαδίσουν προς τη νομαρχία.

Στην Κόρινθο οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 9.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Καλαμάτα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. έξω από το παλιό Εργατικό Κέντρο (Αριστομένους) και θα ακολουθήσει πορεία στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Στερεά - Εύβοια

ΧΑΛΚΙΔΑ.-

Με περιοδείες, μοίρασμα ανακοινώσεων, ενημερωτικές συζητήσεις ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες στους νομούς της Στερεάς - Εύβοιας για την επιτυχία της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας.Εργάτες, αγρότες, μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι θα σμίξουν τις φωνές τους, θα υψώσουν μαζί τις γροθιές τους ενάντια στο Μάαστριχτ, την ΓΚΑΤΤ και την ΚΑΠ, στα προγράμματα "σύγκλισης", στην ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών.

"Το κοινωνικό μέτωπο αλληλεγγύης, συμπαράστασης και συμπαράταξης μεγαλώνει και εδραιώνεται, για να μπορέσουμε αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε την πολιτική της σκληρής λιτότητας και ανεργίας, την παραπέρα υποβάθμιση της επαρχίας και του νομού από την αποβιομηχάνιση, το κλείσιμο καταστημάτων, το ξεκλήρισμα των αγροτών. Τώρα νιώθουμε πιο αισιόδοξοι και έτοιμοι ν' αντισταθούμε, να απαιτήσουμε, να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε", τονίζεται στην ανακοίνωση - κάλεσμα των φορέων της Θήβας, Εργατικού Κέντρου, Δήμου Θήβας, της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, του Συλλόγου Εμπόρων και της Ομοσπονδίας Αγροτών Ν. Βοιωτίας που έκαναν το πρώτο βήμα.

Ακινητοποιούνται και τα ταξί

Χωρίς ταξί θα μείνει σήμερα η Αθήνα. Τα 15.000 ταξί που κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα, ακινητοποιήθηκαν από τις 5 τα ξημερώματα και θα παραμείνουν ακινητοποιημένα για 24 ώρες, μέχρι τις 5 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Την απόφαση αυτή πήρε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση με τα "εξοντωτικά φορολογικά μέτρα και τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό" που εξήγγειλε, θέτει υπό διωγμό τον κλάδο.

Χωρίς συγκοινωνίες και χωρίς ταξί

Χωρίς αστικές συγκοινωνίες, αλλά και χωρίς ταξί, θα μείνει σήμερα όλη μέρα το λεκανοπέδιο Αττικής.Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΟΣΑ,στα τρόλεϊ,στους ΗΣΑΠ και σταπράσινα λεωφορεία,ενώ χτες το βράδυ ανακοίνωσε απεργία για σήμερα και το συνδικάτο αυτοκινητιστών ταξί Αττικής.

Τρένα ΟΣΕ: Δε θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια, καθώς οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ θα απεργούν όλη τη μέρα, εκτός από αυτά των αμαξοστοιχιών κοινωνικών αναγκών που θα κυκλοφορήσουν με ευθύνη της ΠΟΣ.

Πλοία: Με απόφαση της ΠΝΟ, κανένα πλοίο δεν πρόκειται να αποπλεύσει σήμερα από λιμάνι του Νομού Αττικής. Στην απόφαση αυτή εμμένει η ΠΝΟ παρά την προσφυγή των εφοπλιστών στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, για να κηρυχτεί η απεργία "παράνομη".

Ολυμπιακή Αεροπορία: Κανένα αεροπλάνο δε θα πετάξει σήμερα τις ώρες 9π.μ. έως 12μ,λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας που κήρυξε η ΟΣΠΑ.Δεν ισχύει ο δακτύλιος και κυκλοφορούν ελεύθερα το αυτοκίνητα μονά-ζυγά

Συγκεντρώσεις - προσυγκεντρώσεις

Στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 το πρωί θα γίνει η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, στην Αθήνα και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας καλεί σε προσυγκέντρωση στις 9.30π.μ. στην Ομόνοια.

Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει επίσης στις 10π.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Προσυγκέντρωση πραγματοποιεί η Επιτροπή Σωματείων στις 9.30, στην πλατεία Δικαστηρίων.

Στον Πειραιά θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή, στις 10.30 το πρωί.Πρωτοβάθμια σωματεία καλούν στις 10π.μ. σε προσυγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η ΕΙΝΑΠ καλούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς να πάρουν μέρος στην απεργία διεκδικώντας νέο ιατρικό μισθολόγιο που θα εξασφαλίζει ουσιαστικές αυξήσεις στο ήδη υποβαθμισμένο μισθολόγιό τους.

Επίσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καλεί τους υγειονομικούς και διοικητικούς υπαλλήλους να πάρουν μέρος στην απεργία για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νέο μισθολόγιο που παρουσίασε η κυβέρνηση και με το οποίο προσπαθεί να εμφανίσει τους υγειονομικούς ως ευνοημένους, ενώ στην πραγματικότητα οι αποδοχές τους, τουλάχιστον παγώνουν για το επόμενο διάστημα, καθώς καθυστερεί και η θέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" Υγειονομικών (ΔΕΥ) κατέθεσε στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ την εξής πρόταση: Το μισθολόγιο να εξασφαλίζει την κάλυψη των απωλειών στα εισοδήματα των υγειονομικών τα τελευταία έξι χρόνια (περίπου 27%) με την καταβολή διορθωτικού ποσού (3,3%) και να μειωθεί το όριο συνταξιοδότησης.Η ΔΕΥ χαρακτηρίζει απαράδεκτο το νέο μισθολόγιο και καλεί τους εργαζόμενους στην υγεία να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχει κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ και να κλιμακώσουν τον αγώνα.

Σήμερα στα νοσοκομεία θα αντιμετωπιστούν τα επείγοντα περιστατικά με προσωπικό ασφαλείας.

  • Τα φαρμακεία της δύναμης του Συλλόγου Αττικής θα λειτουργήσουν κανονικά σήμερα
Πανθεσσαλικό μέτωπο αγώνα

ΛΑΡΙΣΑ.-

Με απεργία και συγκεντρώσεις στα Εργατικά Κέντρα των τεσσάρων νομών, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλίας θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική εργατική κινητοποίηση. Απεργοί εργάτες από τα εργοστάσια, εργαζόμενοι στις μικροεπιχειρήσεις και μαγαζιά, δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι των ΔΕΚΟ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και χιλιάδες άνεργοι των δεκάδων κλειστών επιχειρήσεων της περιοχής,αναμένεται να δώσουν "βροντερό παρών" στον αγώνα. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι συντονίζουν την πάλη τους μ' εκείνη των αγροτών που αποκλείουν την Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης στη Λάρισα,τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους,που στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα κλείνουν τις μικροεπιχειρήσεις και τα μαγαζιά τους, τους μαθητές, που στη Λάρισα έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις σχολείων.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι της Λάρισας θα εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο αγώνα της αγροτιάς, όταν, μετά την απεργιακή τους συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο, θα πάνε με πορεία στο "μπλόκο" των τρακτέρ που θα στηθεί στο κόμβο της οδού Βόλου,επί της Εθνικής οδού. Επίσης, στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων θα παρευρεθούν - όπως αποφάσισαν ομόφωνα οι διοικήσεις της Ομοσπονδίας ΕΒΕ και του Εμπορικού Συλλόγου - και οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι του νομού.

"Παρούσα" η Ομοσπονδία αστυνομικών

Παρούσα στη σημερινή συγκέντρωση των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δηλώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.Με ανακοίνωσή της εξέφρασε χτες τη συμπαράσταση των αστυνομικών στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση με αντιπροσωπεία της.

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Δ. Κυριαζίδης,σχολιάζοντας το γεγονός ότι για πρώτη φορά παίρνουν μέρος σε απεργιακή συγκέντρωση και συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας, είπε ότι οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί εργαζόμενοι που πρέπει να συνδεθούν με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας και πιο συγκεκριμένα με την ΑΔΕΔΥ.Η συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση δεν έχει συμβολικό χαρακτήρα, αλλά γίνεται σε μια στιγμή κατά την οποία συζητείται στη Βουλή το καθοριστικής σημασίας νομοσχέδιο για το μισθολόγιο των αστυνομικών.

Οι αστυνομικοί αναμένουν να υλοποιηθεί η δέσμευση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Ρωμαίου, για τη βελτίωση του νομοσχεδίου, ώστε να δοθούν πραγματικές αυξήσεις της τάξης των 20.000 μέχρι 25.000 δραχμών. Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, έχει υπολογιστεί ότι περίπου 5.000 αστυνομικοί θα δουν μείωση του μισθού τους... Εάν δε γίνει δεκτή η τροπολογία Ρωμαίου και εφόσον δε θα ισχύσει το μισθολόγιο από την 1η Γενάρη, οι αστυνομικοί θα αντιδράσουν με νέες κινητοποιήσεις. Σε ετοιμότητα άλλωστε βρίσκεται ολόκληρος ο κλάδος ενόψει και της κατάθεσης του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου.

Μαχητικό μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Οι μη "έχοντες και κατέχοντες" εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους, συνταξιούχοι και άνεργοι, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης,έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις και πορείες, ενώ τα εργοστάσια, οι δημόσιες υπηρεσίες, οι τράπεζες, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και οι συγκοινωνίες δε θα λειτουργήσουν.

Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στο ΕΚΘ και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης,όπου θα επιδοθεί ψήφισμα. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει και ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιώργος Μαυρίκος.

Προσυγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Δικαστηρίων διοργανώνουν 15 πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης που συγκροτούν την Επιτροπή Σωματείων Θεσσαλονίκης.Με κεντρικό σύνθημα "όλοι μαζί για ένα ισχυρό μέτωπο πάλης ενάντια στο ΣΕΒ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την κυβέρνηση",τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και τη νεολαία να στηρίξουν δυναμικά την κινητοποίηση.

Σε συνέντευξη Τύπου χτες οι πρόεδροι των δύο κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων του νομού, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ/ΝΤ - ΑΔΕΔΥ Ηλίας Κοντόπουλος και Δημήτρης Κίτσιος,καταδίκασαν την πολιτική της κυβέρνησης και τόνισαν πως αυτοί που καλούνται πλέον μόνιμα να σηκώνουν τα βάρη της οικονομίας είναι οι μισθωτοί και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ ανέφερε πως σύμφωνα με έρευνα του ΜΑΚΙΝΕ,η ανεργία στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασε το 17,5% και πως είναι πλέον αδύνατο να παρακολουθήσει κανείς την καθοδική πορεία διάλυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ εδώ και μία δεκαετία στις 3 βιομηχανικές ζώνες του νομού καμία μεγάλη βιομηχανία δε δημιουργήθηκε.

Μαχητικό και μαζικό αγωνιστικό "παρών" δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι όλης της χώρας

Βροντερό "όχι" στις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης λένε σήμερα οι εργαζόμενοι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ