ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Στήνονται σήμερα τα μπλόκα στην Εθνική

Με χιλιάδες τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, οι αγρότες από τα χωριά και τις επαρχίες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών, καταλαμβάνουν, από σήμερα το μεσημέρι, την Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Ο αποκλεισμός θα γίνει σε 5 σημεία. Αγρότες της Μαγνησίας θα θέσουν τα τρακτέρ τους στους κόμβους του Βελεστίνου και των Μικροθηβών, οι Καρδιτσιώτες στη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, οι Λαρισαίοι στον κόμβο της οδού Βόλου και οι Τρικαλινοί κοντά στο Συκούριο.

Ενωμένοι σαν μια γροθιά οι Θεσσαλοί αγρότες, υπακούοντας στα "προστάγματα" των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα που έχουν συσταθεί, δίνουν τη μάχη. Η αποφασιστικότητά τους να τη δώσουν όλοι μαζί είναι δεδομένη και δηλωμένη.

Ετσι "πέφτουν στο κενό" οι προσπάθειες της κυβέρνησης και του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, να διασπάσουν την ενότητά τους και να εκφυλίσουν τον αγώνα τους. Οπως π.χ. "έπεσε στο κενό" η ενέργεια 15 μελών και οπαδών του κυβερνώντος κόμματος στα Τρίκαλα, με την οποία ευελπιστούσαν να διασπάσουν τους αγρότες της περιοχής. Οι "15" συνέστησαν κάποια "Συντονιστική Επιτροπή", η οποία κάλεσε τους αγρότες να μην πάνε στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα, αλλά ν' αποκλείσουν κάποιον περιφερειακό δρόμο των Τρικάλων. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι ζήτησαν την άδεια του κυβερνητικού νομάρχη, για να πραγματοποιήσουν το διασπαστικό "συλλαλητήριο", ενώ καταφέρονται κατά της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη", επειδή καλεί τους αγρότες να αντιδράσουν στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Το διασπαστικό κάλεσμα των λιγοστών εγκαθέτων του ΠΑΣΟΚ δε βρήκε καμιά απήχηση στον αγροτικό κόσμο των Τρικάλων. Οι "15" πήραν την απάντηση και από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας, η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει το διασπαστικό ρόλο που επιχειρούν να παίξουν, υπενθυμίζει την κοινή απόφαση των 8 Ομοσπονδιών των τεσσάρων νομών για διοργάνωση πανθεσσαλικού συλλαλητηρίου και καλεί τους αγρότες "να κλείσουν τ' αυτιά τους στις σειρήνες της διάσπασης, στους εφιάλτες του αγώνα, στους Δούρειους Ιππους της κυβέρνησης" και να πάρουν μαζικά μέρος στην πανθεσσαλική κινητοποίηση, στη Λάρισα.

Στο "μπλόκο" των τρακτέρ του κόμβου της οδού Βόλου, επί της Εθνικής Οδού, αναμένεται να καταφτάσουν, μετά την απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι της Λάρισας, καθώς και μαθητές που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις γυμνασίων και λυκείων, εκφράζοντας έτσι την έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράταξή τους με την αγωνιζόμενη αγροτιά.

Με τρακτέρ από Καρδίτσα και Τρίκαλα στη Λάρισα

Μαχητική πορεία για Λάρισα "χαράζουν" σήμερα το πρωί οι αγρότες της Καρδίτσας και με τα τρακτέρ τους θα καταλάβουν την Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Βερόπουλου - ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ.

Το αγωνιστικό "ραντεβού" δόθηκε για σήμερα το πρωί στις 10 στο Δέλτα Σοφάδων - Παλαμά και στην ΙΤΕΑ, όπου και θα σμίξουν οι φάλαγγες των τρακτέρ, για να συνεχίσουν την πορεία τους, προς την Εθνική οδό. Ενόψει της μεγάλης σημερινής κινητοποίησης οι αγρότες της Καρδίτσας βρίσκονταν χτες όλη μέρα "επί ποδός" αποφασισμένοι να δώσουν σήμερα ένα βροντερό "παρών". Από το πρωί χτες σε πολλά χωριά όπως: Ιτέα, Φύλλο, Πέτρινο, Ορφανά, Κοσκινά, Γοργοβίλες, Πεδινό, Μαραθέα, Γραμματικό, κ.α. οι αγρότες άρχισαν να παρατάσσουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες. Πράγμα που συνεχιζόταν και μέχρι αργά το βράδυ. Σε όλες σχεδόν τις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας είχαν συγκεντρωθεί τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, έτοιμα να ξεκινήσουν σήμερα το πρωί για Λάρισα.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών στέκονται ενεργά και οι μαζικοί φορείς της Καρδίτσας. Οι έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες κλείνουν, σήμερα όλη μέρα, τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις τους.

Δυναμική παρουσία στο σημερινό πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα θα έχουν και οι αγρότες των Τρικάλων. Το πρωί, θα συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ και άλλα μηχανήματα στις 9.00 στο Μεγαλοχώρι και στις 9.30 στο Ζάρκο. Από το Ζάρκο όλοι μαζί θα συνεχίσουν την πορεία προς τη Λάρισα με στόχο να στήσουν "μπλόκο" στον κόμβο του Συκουρίου.

Αγωνιστικός αναβρασμός

Στα καμποχώρια των Τρικάλων επικρατούσε χτες αγωνιστικός αναβρασμός και, από το πρωί επίσης, άρχισαν να συγκεντρώνονται στις πλατείες τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, έτοιμα να βάλουν "πλώρη" για Λάρισα. Στις περιοδείες των αγροτικών στελεχών στο νομό καλούνταν οι αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο και να απομονώσουν τους υπονομευτές του αγώνα, που με κάθε τρόπο επιχειρούν να "πείσουν" τους αγρότες των Τρικάλων, να μη λάβουν μέρος στο σημερινό μεγάλο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο. Το γεγονός αυτό και τη διασπαστική δραστηριότητα που ανέπτυξαν τις τελευταίες μέρες συγκεκριμένα άτομα - εντολοδόχοι - στο νομό Τρικάλων κατήγγειλε χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα τοπικά ΜΜΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων "Η Ανοιξη", Σπύρος Τσιοτινός.Προηγουμένως το ΔΣ της ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων "Η Ανοιξη" συνεδρίασε για τις τελευταίες λεπτομέρειες, ενόψει της σημερινής κινητοποίησης.

Στα Τρίκαλα τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών εξέφρασαν, ανάμεσα σε άλλους φορείς και οργανώσεις, οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι οποίοι θα κλείσουν σήμερα τα καταστήματά τους από τις 10 μέχρι τις 11 π.μ.

Βελεστίνο - Μικροθήβες

Την Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης θα κλείσουν σήμερα και οι αγρότες τηςΜαγνησίας.Οπως αποφασίστηκε οι αγρότες της Μαγνησίας θα συγκεντρωθούν σήμερα το πρωί με τα τρακτέρ τους στο Βελεστίνο και τον Αλμυρό.Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς την Εθνική οδό, για να στήσουν "μπλόκα" με πιο πιθανά σημεία στο ύψος του Βελεστίνου και στον κόμβο Μικροθηβών.

Στην περιοχή του Αλμυρού οι αγρότες θα συγκεντρωθούν στις 9:30 το πρωί με τα τρακτέρ τους έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει εκεί. Την ίδια ώρα οι αγρότες της επαρχίας Βελεστίνου και του ανατολικού Πηλίου, θα συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους στον κεντρικό δρόμο του Βελεστίνου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Μαζική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική
  • Απεργούν σήμερα δάσκαλοι και καθηγητές και συμμετέχουν στην πανεργατική κινητοποίηση
  • Συγκέντρωση φοιτητών, σπουδαστών και μαθητών στις 10 π.μ. στα Προπύλαια

Φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές συντονίζουν σήμερα τον αγώνα τους με αυτόν των άλλων εργαζομένων, με στόχο να απαντήσουν δυναμικά στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης και να διεκδικήσουν αύξηση των δαπανών στο 15% και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Το "παρών" στο συλλαλητήριο θα δώσουν οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί στο πλαίσιο και της απεργίας του κλάδου, ενώ η ΟΛΜΕ καλεί τους καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετάσχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Η προσυγκέντρωση των καθηγητών είναι στις 10.00 π.μ. στην οδό Βερανζέρου και Κάνιγγος.

Στην Αθήνα, οι φοιτητικοί σύλλογοι που συμμετέχουν στην κινητοποίηση και το ΚΣ της ΕΣΕΕ καλούν τους φοιτητές και τους σπουδαστές σε προσυγκέντρωση στις 10.00 π.μ. στα Προπύλαια. Σχετική απόφαση έχουν πάρει οι σπουδαστικοί σύλλογοι της ΣΕΛΕΤΕ και της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας - Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ Αθήνας, ΣΤΕΦ Πειραιά και το ΔΣ της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Παντείου Πανεπιστημίου και του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη, απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι του Παιδαγωγικού Τμήματος, του Φυσικού και του Οικονομικού, Εικαστικού Τμήματος της Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς και ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στις 11.00 π.μ. στην Καμάρα και θα πορευτούν στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Επίσης, οι Σύλλογοι του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του ΤΕΙ Αρτας, του Βιολογικού Πάτρας, ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Χαλκίδας, ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Ηρακλείου και ο Σύλλογος του ΤΕΙ Καρδίτσας.

Οι μαθητές

Στην Αθήνα, απόφαση έχουν πάρει το 1ο και 4ο ΓΕΛ Πετρούπολης, το 1ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, το Κλασικό Λύκειο Περιστερίου, 1ο ΓΕΛ Περιστερίου, 1ο και 2ο ΤΕΛ Αιγάλεω, ΓΕΛ Υμηττού, 4ο ΤΕΛ Χαλανδρίου, 1ο ΓΕΛ Χολαργού, 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, 5ο ΓΕΛ Αιγάλεω και του 3ου ΓΕΛ Βύρωνα καθώς και οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων της Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη, απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση έχει πάρει το 1ο Λύκειο Μαλακοπής και στην Πάτρα, η Επιτροπή Μαθητών του Πολυκλαδικού Λυκείου καλεί τους μαθητές, να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση. Στην Αλεξανδρούπολη, οι μαθητές του ΓΕΛ, του Κλασικού και του Πολυκλαδικού Λυκείου της πόλης θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση του εργατικού Κέντρου της πόλης. Στη Βέροια, αποφάσισαν συμμετοχή στην κινητοποίηση το 1ο, 2ο, 3ο, 4ο και Πολυκλαδικό Λύκειο, που είναι υπό κατάληψη, με αιτήματα αύξηση δαπανών στο 15%, επίλυση των κτιριακών προβλημάτων προσανατολίζονται να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου.

ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ
Απεργία - δείγμα αποφασιστικότητας

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι χτες, πρώτη μέρα της απεργίας η συμμετοχή κυμάνθηκε από 60% μέχρι 80%

Δυναμική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τον κλάδο και το σύνολο των εργαζομένων έδωσαν χτες, πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας τους, οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, διεκδικώντας, ταυτόχρονα, αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Τα ποσοστά συμμετοχής στους περισσότερους συλλόγους της χώρας κυμάνθηκαν σύμφωνα με τη ΔΟΕ από 60% έως 80%. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή των συλλόγων Πάρου (78%), Αμφιλοχίας (76%), Κω - Νισύρου (74%), Ζακύνθου (67%), Κέρκυρας (65%), Καβάλας (64%), Κιλκίς (59%), Μεσολογγίου (55%), Εορδαίας (66%). Με ανακοίνωσή της η ΔΟΕ επισημαίνει τη μεγάλη συμμετοχή στις πορείες διαμαρτυρίας των δασκάλων και νηπιαγωγών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. "Είναι σαφές, τονίζει, ότι η επιτυχία της αγωνιστικής κινητοποίησης υποδηλώνει και σηματοδοτεί την απόφαση 50.000 εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, να διεκδικήσουν δυναμικά την ικανοποίηση των κυρίαρχων οικονομικών, θεσμικών και εκπαιδευτικών αιτημάτων". Η απεργία ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ στις 3 Δεκέμβρη θα συνέλθει η ολομέλεια των προέδρων των συλλόγων, για να αποφασιστεί η παραπέρα πορεία του κλάδου.

Δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και αδιόριστοι συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το υπουργείο Παιδείας. Το ΔΣ της ΔΟΕ και εκπρόσωποι των συλλόγων συναντήθηκαν με τον Γερ. Αρσένη, ο οποίος φρόντισε να διαχωρίσει τη θέση του, λέγοντας ότι το νέο μισθολόγιο "θα πρέπει οπωσδήποτε να ενέχει αυξήσεις, περισσότερες από αυτές που θα προέκυπταν αν δεν είχαμε το μισθολόγιο και θα ίσχυε απλώς μια εισοδηματική πολιτική συν το διορθωτικό. Αρα, οι αρχικές προτάσεις που έχουν γίνει από το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει, κατά κάποιο τρόπο να τροποποιηθούν, για να καλύψουν αυτές τις ελάχιστες ανάγκες". Οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν μετά προς το Γενικό Λογιστήριο, φωνάζοντας συνθήματα όπως: "Οι εκπαιδευτικοί μαζί με το λαό παλεύουν για σχολείο δημοκρατικό", "Δώστε λεφτά για την παιδεία", "Κάτω τα χέρια απ' την επετηρίδα" κ.ά. "Η χτεσινή συγκέντρωση ήταν μια πρώτη καλή απάντηση στον φορομπηχτικό αντικοινωνικό και αντιεισοδηματικό προϋπολογισμό που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση", δήλωσε στο "Ρ" ο Θ. Γκεσούλης, εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ. Σχολιάζοντας τη στάση του υπουργού Παιδείας, τόνισε ότι δε δεσμεύτηκε σε κανένα από τα αιτήματα του κλάδου, ενώ για το θέμα των μισθών δήλωσε την πρόθεσή του επιδιώξει να βρεθούν λύσεις στο πλαίσιο, όμως, πάντα της αντιλαϊκής πολιτικής που προβλέπει περικοπή των δαπανών για την παιδεία.

Στη Θεσσαλονίκη

Στο 65 - 70% έφτασε η συμμετοχή των δασκάλων της Θεσσαλονίκης. Ανάλογη ήταν η συμμετοχή των εκπαιδευτικών και στους υπόλοιπους νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Οι δάσκαλοι μαζί με τους αδιόριστους συναδέλφους τους πραγματοποίησαν συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην Καμάρα και πορεία στο κέντρο της πόλης. Με κυρίαρχο σύνθημα "οι εκπαιδευτικοί παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία", κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Τα αιτήματα της αγροτιάς

Τα βασικά αιτήματα της αγροτικής κινητοποίησης είναι:

  • Για το βαμβάκι ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, στους βαμβακοπαραγωγούς, έτσι ώστε το εισόδημά τους να φτάσει τις 90.000 δραχμές το στρέμμα, επιστροφή του ΦΠΑ από το 1990 και της διαφοράς που προκύπτει λόγω ποιοτικών χαρακτηριστικών, άμεση πληρωμή των παραγωγών από τους εκκοκκιστές για την περσινή σοδειά, κατάργηση του κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι, καθορισμός της τιμής στις 350 δραχμές το κιλό.
  • Για τα δημητριακά,τον καπνό,το λάδι και τα αμπελοοινικά ν' απορριφθούν από την κυβέρνηση οι νέες καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν, για τα οπωροκηπευτικά να καταργηθεί στην πράξη ο νέος κανονισμός και για τα τεύτλα να σταματήσει η εισαγωγή ζάχαρης και να μην ξεπουληθούν τα εργοστάσια στο ξένο κεφάλαιο.
  • Για την κτηνοτροφία να καθοριστεί η τιμή του πρόβειου γάλακτος στις 300 δραχμές το κιλό, του γίδινου στις 200 και του αγελαδινού στις 150, να παταχτεί η αισχροκέρδεια των γαλακτοβιομηχανιών και ν' απαλλαγούν οι αγελαδοτρόφοι από τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας.
  • Για το κόστος παραγωγής να υπάρξουν τιμές τράνζιτ για το πετρέλαιο, να μειωθεί στο 8% ο ΦΠΑ, να παταχτεί η αισχροκέρδεια των πολυεθνικών στις τιμές των γεωργικών μέσων κι εφοδίων, να γίνουν έργα υποδομής στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
  • Για τα χρέη να ρυθμιστούν άμεσα με κατάργηση των τόκων υπερημερίας, με αποπληρωμή σε 15 χρόνια (άτοκα τα πρώτα 5 και με συμβατικό τόκο τα υπόλοιπα 10), να χορηγηθούν νέα δάνεια σε αγρότες που επλήγησαν από θεομηνίες και την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης.
  • Για τις συντάξεις άμεσα να διπλασιαστούν και σταδιακά να φτάσουν στο ύψος της κατώτερης του ΙΚΑ.

Οι αγρότες ζητούν, επίσης, να σταματήσουν αμέσως οι στημένες, τρομοκρατικές δίκες σε βάρος συναδέλφων τους που πήραν μέρος σε παλιότερες κινητοποιήσεις.

Συλλαλητήρια επιβίωσης σε όλη τη χώρα

Από το Σουφλί, την Ορεστιάδα και τις Φέρες, σε Κιλκίς, Βέροια, Κέρκυρα, Γιάννενα, Πρέβεζα, Αρτα, Αγρίνιο, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Αίγιο, Πύργο, Ζάκυνθο, μέχρι την Καλαμάτα, οι αγρότες δίνουν βροντερό "παρών"

Δυναμικά συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται σήμερα και σε πολλούς νομούς, με την ενεργό συμπαράσταση πλήθους μαζικών φορέων των άλλων εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, συλλόγων γυναικών κλπ.

Στην Αιτωλοακαρνανία οι αγρότες θα συγκεντρωθούν στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, όπου θα προσέλθουν και θα ενωθούν μαζί τους και οι εργαζόμενοι του νομού οι οποίοι προηγουμένως στις 10 το πρωί θα πραγματοποιήσουν τη δική τους απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στη Βοιωτία θα γίνουν δύο αγροτικά συλλαλητήρια στη Λιβαδειά όπου οι αγρότες με τα τρακτέρ τους θα κλείσουν τη διασταύρωση στον Αϊ - Γιάννη, και στην κεντρική πλατεία της Θήβας.

Στη Φθιώτιδα οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στο Δομοκό, όπου θα κλείσουν τον εθνικό δρόμο Λαμίας - Καρδίτσας στις θέσεις Δρούγος και Ν. Μοναστήρι.

Στην Ηπειρο πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις αγροτών στα Γιάννενα από κοινού με τους άλλους εργαζόμενους και επαγγελματίες. Οι αγρότες της Πρέβεζας θα συγκεντρωθούν στο Λούρο μπροστά στα γραφεία της Ενωσης Πρέβεζας, ενώ μεγάλη αναμένεται και η συμμετοχή των αγροτών της Αρτας στο συλλαλητήριο που οργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα και οι Κερκυραίοι αγρότες, οι οποίοι εκτός των άλλων προβλημάτων αντιμετωπίζουν και τη φορομπηχτική πολιτική της ελεγχόμενης από τους ΠΑΣΟΚο - ΣΥΝεταίρους και Νεοδημοκράτες συνεταιριστές Ενωσης, οι οποίοι μεθοδεύουν βαρύ χαράτσι υπέρ της Ενωσης, 3% στο ελαιόλαδο.

Στην Πελοπόννησο,προετοιμάζονται δυναμικά συλλαλητήρια, στον Πύργο από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, στην Καλαμάτα μπροστά στο παλιό Εργατικό Κέντρο και στο Αίγιο στις 9.30 π.μ. στη γέφυρα Σελινούντα απ' όπου θα πραγματοποιήσουν μαχητική πορεία στους δρόμους του Αιγίου και από κει θα κατευθυνθούν προς την πόλη της Πάτρας.

Στη Ζάκυνθο θα γίνει συγκέντρωση στη θέση Λούμπα και πορεία προς το κέντρο της πόλης.

Στην Ημαθία οι αγρότες, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και με απόφαση που, τελικά, πήρε η ΟΑΣ του νομού, θα συγκεντρωθούν από το πρωί στα κεφαλοχώρια, ιδιαίτερα από τα κοντινά χωριά, με τα αγροτικά μηχανήματά τους θα κατευθυνθούν στη Βέροια για να περικυκλώσουν στις 11 π.μ. τη Νομαρχία. Εκεί θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν και σε αποκλεισμούς δρόμων. Ιδιαίτερο αίτημα των αγροτών της περιοχής είναι η κατάργηση του κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά αφού η εφαρμογή του οδηγεί σε καταστροφή της ροδακινοκαλλιέργειας που αποτελεί την πιο δυναμική καλλιέργεια του νομού.

Στον Εβρο γίνονται αγροτικά συλλαλητήρια σε τρεις περιοχές: Στην πλατεία της Ορεστιάδας,στο Δημαρχείο Φερών και στην πλατεία Σουφλίου.Η κινητοποίηση των αγροτών στον Εβρο διοργανώνεται από τις τρεις Ομοσπονδίες του νομού.

Στο Κιλκίς η συνάντηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων θα γίνει στη Νομαρχία όπου θα πραγματοποιηθεί και συμβολικός αποκλεισμός. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Οργανωτών, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και του Συλλόγου Κτηνοτρόφων, αναμένεται μαζική η συμμετοχή των αγροτών.

"Αλλα λόγια... " ο Τζουμάκας

Σε χτεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Γεωργίας, ενώ αναγνώρισε πως ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει προβλήματα, αρνήθηκε να ικανοποιήσει βασικά αιτήματα των αγροτών που κινητοποιούνται

Η κυβέρνηση εμμένει στην άρνησή της να ικανοποιήσει τα πραγματικά αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών, για στήριξη του δραματικά μειωμένου, φέτος, αγροτικού εισοδήματος, για μέτρα προστασία της αγροτικής παραγωγής και των καλλιεργειών από τη λαίλαπα της πολιτικής της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, για τη μείωση του κόστους παραγωγής κλπ. Ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, φανερά θορυβημένος από την έκταση και την ένταση που φαίνεται να παίρνουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οργάνωσε εσπευσμένα χτες το απόγευμα συνέντευξη Τύπου, όπου όμως, παρ' όλο που αναγνώρισε την ύπαρξη των προβλημάτων, επικαλέστηκε τα δημοσιονομικά ελλείμματα της πολιτικής της κυβέρνησής του και το γεγονός ότι είμαστε στην Κοινότητα, για να δηλώσει πως "δεν μπορούμε (η κυβέρνησή του) να δώσουμε ενισχύσεις και πως είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοζόμαστε στο κοινοτικό καθεστώς"!

Κατά τα άλλα, προσπάθησε να παρουσιάσει την κυβέρνησή του ως ευαίσθητη στα προβλήματα των αγροτών και, επικαλούμενος τις προτάσεις των συμβιβασμένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ - ΣΥΔΑΣΕ και ΓΕΣΑΣΕ - που αποδείχνεται μια ακόμα φορά ότι παίζουν το ρόλο του "Δούρειου Ιππου" σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων των αγροτών - είπε πως, όπως συμφώνησαν κατά τη σύσκεψη της 22 Νοέμβρη, έδωσε εντολές ...να πληρωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί το δάνειο των 40 δραχμών κατά κιλό βαμβάκι (έναντι της τελικής εκκαθάρισης), να εκτιμηθούν οι ζημιές που έχουν υποστεί από την κακοκαιρία οι καλλιέργειες και να... συγκροτηθούν επιτροπές κατά νομαρχία για να κάνουν προτάσεις μέχρι τις 10 Δεκέμβρη για τη ρύθμιση των χρεών των αγροτών, απλώς... Ανέφερε επίσης ότι ο Οργανισμός Βάμβακος θα πληρώσει από τα αποθεματικά του τους απλήρωτους για την περυσινή παραγωγή βαμβακιού από ορισμένους εκκοκκιστές.

Κατά τα άλλα, για τη μείωση του κόστους παρέπεμψε... στη δημιουργία του Μητρώου Αγροτών, ενώ επανέλαβε τις ανέξοδες διαβεβαιώσεις πως, τάχα, στα πλαίσια της ΕΕ, παλεύει για τη βελτίωση του καθεστώτος στο βαμβάκι και πως δε θα επιτρέψει να περάσουν προτάσεις χειροτέρευσης του καθεστώτος στο ελαιόλαδο. Από την άλλη, υποστήριξε πως έχουμε και οφέλη από το καταστροφικό καθεστώς για τα οπωροκηπευτικά και γενικότερα από τις κοινοτικές επιδοτήσεις!

Τέλος, μπροστά στις ογκούμενες αντιδράσεις των αγροτών, κάνοντας φανερή στροφή παραδέχτηκε, τώρα, πως ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει δυσκολίες, για να συμπληρώσει: "Ασφαλώς υπάρχει το δικαίωμα διαμαρτυρίας και κινητοποίησης. Ομως, ενέργειες που πάνε να δημιουργήσουν εικόνα (...) δε θα βοηθούσαν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα". Ομως δεν εξήγησε τι θα έπρεπε να κάνουν οι αγρότες, αφού η κυβέρνησή του όχι μόνον αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά και εμμένει στην υποτακτική υλοποίηση των καταστροφικών αποφάσεων των Βρυξελλών.

Αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας σε προηγούμενο συλλαλητήριο στη γέφυρα του Αχελώου

Μια πρώτη απάντηση στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση, έδωσαν χτες δάσκαλοι και νηπιαγωγοί

Η αγροτιά της Ελλάδας - με δυναμικές κινητοποιήσεις από τον Εβρο μέχρι την Πελοπόννησο και με επίκεντρο τη Θεσσαλία - ξεκινάει από σήμερα ένα νέο, μεγαλειώδη αγώνα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, για τη σωτηρία της παραγωγικής βάσης της χώρας, για την υπεράσπιση του εισοδήματός της, για την εξασφάλιση του δικαιώματός της να μείνει και να καλλιεργεί τη γη της. Πρόκειται για έναν αγώνα "ζωής ή θανάτου", αφού η κατάσταση στην αγροτική οικονομία έφτασε πλέον σε οριακό σημείο.

Η πάλη της αγροτιάς συνδυάζεται και συντονίζεται μ' εκείνη των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των εμπόρων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των συνταξιούχων, οι οποίοι - ενόψει της κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού - βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Οι αγρότες διεκδικούν τη λύση των οξυμένων προβλημάτων τους, προβάλλοντας συγκεκριμένα αιτήματα, στα οποία η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει "εδώ και τώρα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ