ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 1996
Σελ. /31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεχίζεται το αδιέξοδο

Προσπαθούν να συγκεράσουν τις προτάσεις Βαρβιτσιώτη - Σουφλιά για το συνέδριο. Ο Κ. Μητσοτάκης αντεπιτέθηκε, υπογραμμίζοντας ότι μόνο αυτός μετά τον Κ. Καραμανλή κέρδισε εκλογές, για τη ΝΔ

Συνεχίστηκε και χτες με ανταλλαγή δηλώσεων η κόντρα Εβερτ - Μητσοτάκη που ξεκίνησε μετά την προχτεσινή θυελλώδη συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο και οδήγησε στην "αποπομπή" του πρώην πρωθυπουργού από το όργανο. Την ίδια στιγμή ο Μ. Εβερτ συγκάλεσε την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος αλλά δεν πάρθηκε κάποια απόφαση για το συνέδριο καθώς είναι σε εξέλιξη προσπάθεια συνεννόησης Βαρβιτσιώτη - Σουφλιά προκειμένου να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή πρόταση για τον τρόπο διεύρυνσης του συνεδρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μ. Εβερτ παρουσίασε στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής την πρόταση του Γ. Βαρβιτσιώτη και είπε ότι γίνεται μία προσπάθεια συγκερασμού των διαφορών που υπάρχουν με τις αντίστοιχες προτάσεις Σουφλιά. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση εάν δεν υπάρξει συγκερασμός των διαφορών τότε θα ξανασυνεδριάσει σύντομα η Εκτελεστική και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες του συνεδρίου με βάση τα όσα προβλέπει η πρόταση Βαρβιτσιώτη.

Ο Γ. Σουφλιάς έστειλε και γραπτώς τις προτάσεις του στον Μ. Εβερτ και είχε συναντήσεις με στελέχη της κίνησής του. Οπως υπογράμμιζαν χτες συνεργάτες των τριών, η συνοχή της ομάδας δεν κινδυνεύει και τόνιζαν ότι ο Μ. Εβερτ - παρά τη φαινομενική του επικράτηση με την αποπομπή Μητσοτάκη από το Πολιτικό Συμβούλιο - απομονώνεται από τα κορυφαία στελέχη όπως οι τρεις πρώην πρωθυπουργοί ή ο Σ. Δήμας που προχτές φάνηκε να μην αποκλείει τη λύση των εσωκομματικών εκλογών όπως ζητάει η ομάδα "των τριών". Υπενθύμιζαν δε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ υποχωρεί συνεχώς κάτω από την πίεση των στελεχών και ανέφεραν ότι ενώ αρχικά δε συζητούσε τίποτα για το συνέδριο στη συνέχεια δέχθηκε τη διεύρυνση (που δεν προβλέπεται από το καταστατικό) και τώρα συζητάει πάνω και στην πρόταση Σουφλιά.

Μόνο εγώ κέρδισα εκλογές

Ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε χτες συνέχεια στη σύγκρουσή του με τον Μ. Εβερτ και με μία σκληρή δήλωση επιτέθηκε σ' αυτόν κατηγορώντας τον ότι προχτές θέλησε "να εκβιάσει τη ρήξη που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στη διάσπαση του κόμματος". Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι όλα αυτά είχαν σκοπό να θέσει ο Μ. Εβερτ σε δεύτερη μοίρα "την ουσιαστική συζήτηση για τους όρους διεξαγωγής ενός τίμιου και αντιπροσωπευτικού συνεδρίου που θα αναδείξει έναν αρχηγό που θα μπορεί να ενώνει το κόμμα και να το οδηγήσει στη νίκη στις επόμενες εκλογές". Ο Κ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του τονίζει ότι "κερδίζει συνεχώς έδαφος η άποψη για προσφυγή στη λαϊκή βάση του κόμματος" ενώ απάντησε και στις κατηγορίες του Μ. Εβερτ ότι προσέβαλε την ιστορία της παράταξης και τον Κ. Καραμανλή. Συγκεκριμένα όλο νόημα δήλωσε ότι είναι ο μόνος αρχηγός μετά τον Καραμανλή που κέρδισε εκλογές και είναι αυτός που το 1990 πρότεινε τον Κ. Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Στην ανακοίνωση Μητσοτάκη απάντησε όπως συνηθίζει τελευταία το γραφείο Τύπου της ΝΔ, καταγγέλλοντας τον πρώην πρωθυπουργό ότι ασχολείται με τα εσωκομματικά "τη στιγμή που πραγματοποιείται καθολική κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ". Μάλιστα φροντίζοντας να διαμηνύσει ότι θεωρεί πλέον τον Κ. Μητσοτάκη ξένο σώμα, καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι "η ΝΔ ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη δεν πρόκειται να τον ακολουθήσει στον δρόμο που συνειδητά έχει επιλέξει".

Γ. Φωτ.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού και υποκρισίας

Μαρία Μπόσκου: "Στους αγώνες ο μονόδρομος της σωτηρίας"

Περίσσεψε η υποκρισία χτες στη Βουλή από τη ΝΔ, τον ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, στη συζήτηση πρότασης νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής. Κατά τη συζήτηση οι ρόλοι ήταν μοιρασμένοι. Η κυβέρνηση ανέλαβε τον άχαρο ρόλο της ολοκληρωτικής υπεράσπισης της κοινοτικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα. Τα άλλα τρία αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση για το ότι δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των αγροτών, κατηγορώντας την ότι έτσι αμαυρώνει την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη συνείδηση της κοινής γνώμης. Ολοι, όμως, υποκλίθηκαν για μια ακόμα φορά στις επιταγές της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, που είναι η πηγή όλων των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου.

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων καθορίζονται στις Βρυξέλλες, παραδέχτηκε ο αρχηγός της ΝΔ, Μ. Εβερτ,ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του είναι"υπέρ της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης". Διευκρίνισε ότι η πρόταση νόμου που κατέθεσε δεν περιέχει "διατάξεις οι οποίες είναι αντικοινοτικές" και κατηγόρησε την κυβέρνηση, επειδή δεν έχει καταβάλει ορισμένες προσπάθειες, για να υπάρξουν οφέλη, όπως έχουν οι Πορτογάλοι, Ισπανοί, Γάλλοι και Ιταλοί.

"Η Ενωμένη Ευρώπη δημιουργεί περιορισμούς. Το ξέρουμε εμείς, το ξέρει όλος ο αγροτικός πληθυσμός. Το ξέρει και όλος ο ελληνικός λαός", είπε ο αρχηγός του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας.Στη συνέχεια, όμως, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, διότι χρησιμοποιεί το Μάαστριχτ και το Πρόγραμμα Σύγκλισης, σαν πρόφαση για την επιβολή πολιτικής που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανεξέλεγκτες αντιδράσεις. "Θα γίνει αυτό που δεν μπορεί να υπολογίσει ο κύριος πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του", είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Τσοβόλας, προειδοποποιώντας ότι ο κόσμος κάποτε θα αναρωτηθεί "τι θέλει την Ενωμένη Ευρώπη, όταν κάθε μέρα βλέπει να εξαθλιώνεται στο όνομα της δήθεν σύγκλισης;". Τελικά το ΔΗΚΚΙ ψήφισε υπέρ της πρότασης νόμου της ΝΔ.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Β. Αποστόλου,ο οποίος υποστήριξε ότι "η πρόταση νόμου βελτιώνει τη θέση του Ελληνα αγρότη και της αγροτικής εκμετάλλευσης. Είμαστε θετικοί".

Ο υπουργός Γεωργίας

Ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας,χαρακτήρισε την προσχώρηση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση "Μεγάλη εθνική στρατηγική", αναγνωρίζοντας την προσφορά στον τομέα αυτό της ΝΔ και πρόσθεσε: "Θα αλλάξουμε δρόμο;". Στο ερώτημα αυτό απάντησε αρνητικά ισχυριζόμενος ότι η ΕΕ υποστηρίζει τα ελληνικά προϊόντα. Απόδειξη του ισχυρισμού του ανέφερε τις τιμές στο μπαμπάκι.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις αγροτικές κινητοποιήσεις παραδέχτηκε ότι είναι αποτέλεσμα "πραγματικών προβλημάτων που έχει ο αγροτικός κόσμος". Ταυτόχρονα, όμως, επανέλαβε το γνωστό επιχείρημα ότι πίσω του βρίσκονται "πολιτικές μεθοδεύσεις". Ειδικότερα δε για τα μπλόκα στις Εθνικές οδούς ανακάλυψε ότι έχουν "στρατιωτική οργάνωση".

Μεταξύ γελοιότητας - σαθρότητας κινήθηκαν και τα επιχειρήματα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Δ. Γεωργακόπουλου,ο όποιος αφού είπε ότι οι αγρότες έχουν εισπράξει από την ΕΕ 980 δισ. δρχ., χωρίς, βέβαια, να πει πόσα έχουν χάσει, υποστήριξε ότι τα προϊόντα τους δεν πωλούνται "λόγω κακής συσκευασίας ή κακής μεταφοράς"!!!

Η Μαρία Μπόσκου

"Αν δε γνώριζε κάποιος τις φωνές τους ή τα πρόσωπά τους, θα μπερδευόταν ποιος τελικά είναι ο νεοδημοκράτης και ποιος ο σοσιαλδημοκράτης", επισήμανε στην αρχή της ομιλίας της η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου. Ακολούθως σημείωσε ότι η πρόταση νόμου της ΝΔ είναι ανειλικρινής, αποσπασματική και αφορά ένα πολύ μικρό τμήμα των αγροτών.

"Με τη σημερινή συζήτηση και τις απαντήσεις που δίνει η κυβέρνηση για άλλη μια φορά γίνεται προσπάθεια να αποπροσανατολιστούν οι αγρότες από τα πραγματικά τους προβλήματα που έχει δημιουργήσει η συμφωνία της Γκαττ, η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η νέα ΚΑΠ, που όλοι δίνετε όρκους πίστης", τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ. Καταλήγοντας υπογράμμισε: "Οι αγρότες από τη σημερινή συζήτηση τίποτα δεν έχουν να λάβουν. Πρέπει να κλείσουν τα αυτιά του στις δικές σας κοκορομαχίες και να συνεχίσουν ασταμάτητα και ενωμένοι τους αγώνες, μια και αυτός τελικά είναι ο μονόδρομος της σωτηρίας τους".

ΔΕΠ - ΕΛΔΑ - ΔΕΠΑ

Νέοι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι

Οι διορισμοί νέου προέδρου της ΔΕΠ, των ΕΛΔΑ και της ΔΕΠΑ καθώς και διευθύνοντα συμβούλου στη ΔΕΠ και στη ΔΕΠΑ, συζητήθηκαν χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Οι προτεινόμενοι από την κυβέρνηση για τις προαναφερόμενες θέσεις ήταν: Δ. Λάλλας για τη θέση του προέδρου της ΔΕΠ, Ελευθ. Τζέλλας για τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΠ και του προέδρου των ΕΛΔΑ, Χρ. Βουδούρης για τη Θέση του προέδρου και Σ. Παπαφιλίππου για τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΠΑ. Η επιτροπή της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία την τοποθέτηση των προαναφερόμενων στις παραπάνω θέσεις. Το ΚΚΕ σε όλες τις περιπτώσεις ψήφισε λευκό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ