ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 1996
Σελ. /31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λάθη και παγίδες

Πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και πάνω από τέσσερα χρόνια μετά την ψήφισή της και από τον ΣΥΝ, ο Π. Λαφαζάνης υποστηρίζει, σε άρθρο του στην εφημερίδα "η Αυγή της Κυριακής", (24/11/96), πως "ο ΣΥΝ διέπραξε βαρύτατο λάθος όταν ψήφιζε το 1992 τη Συνθήκη του Μάαστριχτ"!

Δεν είναι φυσικά κακό - το αντίθετο μάλιστα - ένα κόμμα ή κάποιος πολιτικός να αναγνωρίζουν δημόσια το όποιο λάθος τους και να προσπαθούν να το διορθώσουν. Κάτι τέτοιο, στον βαθμό που γίνεται, δείχνει σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι στους εργαζόμενους. Με τον όρο, βέβαια, ότι περιέχει ειλικρίνεια και ικανότητα να φτάνει το νυστέρι της αυτοκριτικής μέχρι εκεί που πρέπει να φτάνει κάθε φορά...

Ισχύουν όλα τα παραπάνω στην επιχειρούμενη από τον Π. Λαφαζάνη (Π.Λ.) "αυτοκριτική"; Πιστεύουμε πως δεν ισχύουν, ακόμα και στην περίπτωση που οι προθέσεις του ήταν αγνές. Και όχι μόνο δεν ισχύουν, αλλά συμβαίνει και το εξής με τον ΣΥΝ: Η ηγεσία του - ή τέλος πάντων τμήμα της - διαφοροποιείται με καθυστέρηση πέντε χρόνων από την άκριτη υποστήριξη του Μάαστριχτ, δίχως όμως να εναντιώνεται στην πορεία της ιμπεριαλιστικής ενοποίησης. Είναι και αυτή μια ταχτική υπονόμευσης του αντι - Μάαστριχτ λαϊκού κινήματος.

***************

Γράφει ο Π.Λ.: "Ο ΣΥΝ διέπραξε βαρύτατο λάθος όταν ψήφιζε το 1992 τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Οφείλει να το αναγνωρίσει δημοσίως. Και αυτό, για να γίνει πειστική μια νέα εξόρμηση που χωρίς όρους, οφείλει να αναλάβει, ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο μέτωπο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη που, έστω και τώρα, θα επιχειρήσει να θέσει σε άλλη βάση την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και θα επιδράσει συνολικά στις μεγάλες αντιπαραθέσεις, που ενώπιον των αδιεξόδων θα ενταθούν, για την Ευρώπη του αύριο. Τίποτα δεν έχει τελειώσει!".

Οτι "δεν έχει τελειώσει τίποτα", το ΚΚΕ το υποστηρίζει με πεποίθηση εδώ και αρκετά χρόνια, όταν άλλοι το έβαζαν στα πόδια έντρομοι και χλευάζοντας (έως ποδοπατώντας) τις κομμουνιστικές και τις αξίες του εργατικού κινήματος, τρέχοντας ταυτόχρονα να χωθούν στις αγκάλες του... μονόδρομου του Μάαστριχτ.

Επιπλέον:

Πρώτο,ο ΣΥΝ αρνείται επίμονα να υιοθετήσει το αίτημα για διεξαγωγή εθνικού δημοψηφίσματος, συνολικά για το Μάαστριχτ, τώρα.

Δεύτερο,στην πραγματικότητα, ο ΣΥΝ υπονομεύει τους αγώνες με το να αφήνει στο απυρόβλητο την ΕΕ και τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων.

Τρίτο,ο ΣΥΝ έχει εναποθέσει στο Πακέτο Ντελόρ 2 όλες τις "ελπίδες" του για μια φιλολαϊκή πορεία της χώρας. Η όλη "κριτική" του προς την κυβέρνηση εστιάζεται στο αν αξιοποιούνται οι κοινοτικοί πόροι, στο αν υπάρχει διαφάνεια στη διαχείρισή τους, στο αν κατευθύνονται σωστά ή όχι.

Τέταρτο,ο ΣΥΝ ζητάει σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να... διερευνηθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης και να ξεκαθαριστεί η... πλεύση της προς τη Διακυβερνητική!

Πέμπτο,οι θέσεις του ΣΥΝ για τη Διακυβερνητική δε διαφέρουν από τις αντίστοιχες θέσεις της κυβέρνησης. Πιστεύει και αυτός σε ένα.... καλό Μάαστριχτ.

**************

Ας δούμε, όμως, την ουσία των όσων υποστηρίζει ο Π.Λ., με βάση φυσικά τη γενική αντίληψη του ΚΚΕ για την ΕΕ.

1. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί μορφή της καπιταλιστικής ενοποίησης. Αποτελεί συνένωση της οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής δύναμης των μονοπωλίων, υπό την ηγεμονία των γερμανικών πολυεθνικών.

Στην παραπάνω συνένωση έχουν συμβάλει όλα τα κόμματα που στηρίζουν τη φιλομονοπωλιακή - φιλοϊμπεριαλιστική πολιτική, όπως κι αν αυτά ονομάζονται. Στην παραπέρα προώθηση της ενοποίησης, που πραγματοποιήθηκε μέσω της Συνθήκης του Μάαστριχτ, στοχεύει η προετοιμαζόμενη αναθεώρησή της, που θα κάνει την ΕΕ ακόμα πιο αντιδραστική.

2. Η ΕΕ δεν είναι δυνατό να μεταρρυθμιστεί και να μετατραπεί σε μηχανισμό φιλολαϊκό. Από αυτή τη θεμελιώδη διαπίστωση προκύπτει ότι είναι τουλάχιστον ουτοπική η αντίληψη που κάνει λόγο για "τρίτο δρόμο" προς το σοσιαλισμό. Ο κάθε λεγόμενος "τρίτος δρόμος" προς το σοσιαλισμό, είναι δρόμος προς τον καπιταλισμό.

3. Η ΕΕ μπορεί μόνο να ανατραπεί. Στη θέση της να προβάλει η Ενωμένη Ευρώπη της ειρήνης και του σοσιαλισμού. Αλλά αυτό, δεν είναι ένα μονόπρακτο έργο, που θα παιχτεί ταυτόχρονα σε όλες της χώρες - μέλη της ΕΕ. Στην ανατροπή της ΕΕ θα συμβάλει το κάθε λαϊκό κίνημα, συνδέοντας την πάλη του για την ανατροπή της πολιτικής εξουσίας της ντόπιας άρχουσας τάξης, με την ταυτόχρονη πάλη ενάντια στις επιλογές και την ίδια την ΕΕ. Αυτά τα πράγματα είναι αλληλένδετα: Το αντιμονοπωλιακό κίνημα, που διεκδικεί πορεία μη συμφέρουσα στον ιμπεριαλισμό, δεν μπορεί να την υλοποιήσει δίχως σύγκρουση με τους διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους η Ελλάδα είναι προσαρμοσμένη και ενσωματωμένη.

Φυσικά, αυτός ο αγώνας θα μπορέσει να είναι επιτυχής, όσο περισσότερο είναι συνδεμένος με το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης, κοινής πάλης και στρατηγικής των εργαζομένων και των επαναστατικών κινημάτων.

4. Ο αγώνας ενάντια στο Μάαστριχτ σημαίνει αντίθεση στην προωθούμενη κοινή εξωτερική και "αμυντική" πολιτική, καθώς και στην πολιτική "ασφάλειας". Επομένως, αφού οι 14 από τις 15 χώρες της ΕΕ είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, σημαίνει και αντίθεση στην παραμονή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στη ΔΕΕ, άρα και πάλη για την αποδέσμευσή της. Εναντίωση στο Μάαστριχτ, σημαίνει πάλη ενάντια στο πρόγραμμα σύγκλισης, στη "Λευκή Βίβλο", στην ΚΑΠ, στις ιδιωτικοποιήσεις, στις φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου, στις ποσοστώσεις, τις οποίες η ΕΕ καθορίζει για την αγροτική παραγωγή. Και πολλά άλλα. Στη βάση αυτών των μετώπων το ΚΚΕ παλεύει να δημιουργούνται συσπειρώσεις, να αναπτύσσεται η κοινή δράση εργατών - αγροτών - ΕΒΕ - νεολαίας - γυναικών. Τελικά, να οικοδομείται το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο, που θα συγκρουστεί με τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, με την ξένη και εγχώρια ολιγαρχία, στην κατεύθυνση της λύσης του προβλήματος της πολιτικής εξουσίας.

Οι θέσεις του ΚΚΕ είναι σαφείς και ολοκληρωμένες. Είναι επιστημονικά θεμελιωμένες. Και, βέβαια, δικαιώνονται κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότερο, μέσα στη ζωή.

**********

Ο Π.Λ., με την τοποθέτηση στο άρθρο του προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή του ΣΥΝ. Ζητάει να αλλάξει η μέχρι σήμερα θέση του κόμματός του για το Μάαστριχτ. Σε ποια κατεύθυνση;

Σε αυτό το τελευταίο δεν είναι σαφής. Κάνουμε το ερώτημα: Με ποιες από τις παραπάνω θέσεις του ΚΚΕ συμφωνεί ο Π.Λ.; Αν ήταν ειλικρινής στο ότι "ο ΣΥΝ διέπραξε βαρύτατο λάθος ψηφίζοντας υπέρ του Μάαστριχτ", τότε θα έπρεπε να συμφωνεί τουλάχιστον με ένα μεγάλο μέρος της ανάλυσης του ΚΚΕ. Ομως η γενική και αφηρημένη τοποθέτησή του: "το κίνημα να θέσει σε άλλη βάση την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, για την Ευρώπη του αύριο", δε λέει τίποτα απολύτως. Για την ακρίβεια, λέει το εξής: Μπορούμε να βελτιώσουμε το Μάαστριχτ. Να το κάνουμε... κοινωνικό, λιγότερο... ανάλγητο, τελικά προοδευτικό!

Αυτή η θέση είναι ασυνεπής - πέρα για πέρα ασυνεπής - με τη θέση "ο ΣΥΝ διέπραξε βαρύτατο λάθος όταν το 1992 ψήφιζε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ". Η εναντίωση στο Μάαστριχτ, για να είναι ειλικρινής και ουσιαστική, για να μην αποτελεί παγίδα για τους εργαζόμενους, δεν μπορεί να συνοδεύεται με "τρίτους δρόμους" και με φιλομονοπωλιακές πολιτικές, όπως αυτή του ΣΥΝ.

Μ. Μ.

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΕΔΔΑ

Την 6η εκλογοαπολογιστική της συνέλευση πραγματοποιεί η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ). Η συνέλευση θα γίνει την Τετάρτη 9 Δεκέμβρη στις 5 μ.μ. στα γραφεία της ΟΤΟΕ (Βησσαρίωνος 9 και Σίνα, 4ος όροφος).

Η Αλ.Παπαρήγα στην Πιερία

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα,πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή περιοδεία στο Νομό Πιερίας.

Στην Κατερίνη θα επισκεφθεί το 1ο ΤΕΛ και το μεσημέρι τις βιοτεχνίες "Φελεκίδη" και "Κατερίνα".

Στις 5 μ.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΝΕ του ΚΚΕ στην Κατερίνη.

Στις 6.30 μ.μ. θα μιλήσει στο Αιγίνιο.

Στις 8.30 μ.μ. θα παραβρεθεί στη συνεστίαση, που είναι αφιερωμένη στα 78χρονα του ΚΚΕ και στα 50χρονα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση τιμής για το ΔΣΕ

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας,με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή του, την Κυριακή 1η Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στο νέο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ. Ομιλητής θα είναι ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι αγωνίστριες του ΔΣΕ και θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Επίσης, θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας.

"Η εκδήλωση αυτή, τονίζεται σε ανακοίνωση της ΚΟΘ, είναι η αρχή ενός χρέους που πρέπει να συνεχιστεί. Για να θυμηθούν οι παλιοί και να πληροφορηθούν οι νέοι το πραγματικό περιεχόμενο του αγώνα του ΔΣΕ, που ήταν αγώνας ενάντια στον αγγλικό και αμερικανικό ιμπεριαλισμό, για ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη και σοσιαλισμό".

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Εκδήλωση ειρήνης και τέχνης

Εκδήλωση, αφιερωμένη στην ειρήνη και στην τέχνη, διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου,το Σάββατο 7 Δεκέμβρη,στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη" (Εμ. Μπενάκη 70, Αμφιάλη), κατά τη διάρκεια της οποίας θα τιμηθεί ο θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης,με αναμνηστική πλακέτα, την οποία θα του προσφέρει ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ευάγγελος Μαχαίρας.Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που θα περιλαμβάνει θέατρο, μουσική, χορό και τραγούδι, μαθητές των σχολείων της περιοχής θα δώσουν τα δικά τους μηνύματα για την ειρήνη. Η Επιτροπή καλεί όλους τους πολίτες και τους κατοίκους της περιοχής να παρευρεθούν για να "υψώσουμε τα μηνύματα της ειρήνης πάνω από "τις αυλές των θαυμάτων της πόλης μας"".

Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ

Καθημερινά λειτουργούν τα γραφεία της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ,που βρίσκονται στην οδό Κάνιγγος 27, 5ος όροφος, γραφεία 12 - 13, και παραμένουν ανοιχτά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και από 6 έως 9 μ.μ. Σε ένταση των προσπαθειών για τη συλλογή υπογραφών υποστήριξης της διενέργειας δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, καλεί η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Αντιστασιακών Πειραιά.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα πιο κάτω γραφεία:

ΠΕΙΡΑΙΑ: Φίλωνος 41 (9 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. ) τηλ. 4124.696.

ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ: Κύπρου 68 (6 μ.μ. - 8 μ.μ. ) τηλ. 4925.757.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ: Ρέπουλη 16 (5 μ.μ. - 7.30 μ.μ. ) τηλ. 4618.180.

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ: Πόντου 46 (5 μ.μ. - 6 μ.μ. ) τηλ. 4610.362.

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ
  • Η ΝΕ Χίου καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ, που κατάγονται από τη Χίο και ζουν στην περιοχή της πρωτεύουσας, σε σύσκεψη σήμερα Παρασκευή,στις 6 μ.μ., στην ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη), για τη συγκρότηση Επιτροπής Ετεροδημοτών από τη Χίο.
  • Η ΚΟΒ Ανω Ιλισίων διοργανώνει αύριο Σάββατο, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της (Σειλιστρίας 9, 5η στάση) συζήτηση, με θέμα "Μέση Ανατολή, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ: Ζυμώσεις και στρατηγικές σκέψεις".Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ Θ. Παπαρήγας.
  • Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη στις 10 π.μ. θα πραγματοποιήσει περιοδεία και θα μιλήσει στη ΣΕΛΕΤΕ.
Οικονομική Εξόρμηση του ΚΜΕ

Το ΔΣ του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) ξεκίνησε από τις 15 Νοέμβρη Οικονομική Εξόρμηση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Γενάρη του 1997, με στόχο να οργανώσει τη βιβλιοθήκη του, να συμβάλει στη μελέτη της ιστορίας του ΔΣΕ και να αναβαθμίσει γενικότερα τη λειτουργία του Κέντρου.

Το ΚΜΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του να βοηθήσουν για την επιτυχία της Εξόρμησης.

Τα γραφεία του ΚΜΕ είναι Πατησίων και Τροίας 36 (στάση Αγγελοπούλου). Τηλέφωνα: 88.10.046, 88.10.074.

Στη Μαγνησία τιμούν το ΔΣΕ

Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και οι Oργανώσεις ΠΕΑΕΑ και ΠΕΕΠΠ διοργανώνουν αύριο Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., εκδήλωση προς τιμήν του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Ν. Ιωνίας Βόλου και καλούνται να πάρουν μέρος οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, καθώς και όλος ο μαγνησιώτικος λαός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ