ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Η Εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης είναι πλέον ελεύθερη. Τα φορτηγά, τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και τα υπόλοιπα τροχοφόρα, που καταπίνουν από προχτές τα χιλιόμετρά της, δεν είναι σε θέση, φυσικά, να "διαβάσουν" τα γεγονότα που ξετυλίχθηκαν επάνω της τις τελευταίες είκοσι πέντε μέρες. Αλλά και οι επιβάτες τους, ακόμα και αυτοί που από κοντά παρακολούθησαν τον τιτάνιο αγώνα των αγροτών της Θεσσαλίας, αδυνατούν να συλλάβουν σ' όλο της το μέγεθος την εποποιία, που έλαβε, ήδη, περίοπτη θέση στην ιστορία του λαϊκού μας κινήματος, με τον κωδικό: "Τα μπλόκα της οργής".

Ηταν ένας ΜΕΓΑΛΟΣ αγώνας.Το μέγεθός του, η σημασία του, οι προοπτικές που άνοιξε για το κίνημα δεν πρόκειται να υποβαθμιστούν, όσες προσπάθειες κι αν κάνουν οι συγχορδίες των ενοίκων της πρωθυπουργικής αυλής, οι διατεταγμένοι κονδυλοφόροι των αστικών Μέσων Μαζικής Προπαγάνδας και οι φαιοπράσινοι κλόουν - ιδιοκτήτες "σκοτεινών οπών" ή περιοδικών κακέκτυπων του "Play - boy". Ηταν μεγάλος γιατί:

- Είχε ηρωισμό απαράμιλλο για τις σημερινές συνθήκες.Οι αγωνιζόμενοι αγρότες παρέμειναν ακλόνητοι είκοσι πέντε μέρες και νύχτες, πολλοί απ' αυτούς μέχρι και εξήντα χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους. Αντεξαν στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, στις συνεχείς διασπαστικές πιέσεις ορισμένων κομματικών ηγεσιών, στις απειλές για δικαστικές διώξεις. Διακινδύνευσαν τη σωματική τους ακεραιότητα στις "αψιμαχίες" με δήθεν αγανακτισμένους, σε διατεταγμένη υπηρεσία ευρισκόμενους, "εκπροσώπους" ορισμένων κλάδων. Υβρίσθηκαν, λασπολογήθηκαν, κατασυκοφαντήθηκαν από την κυβέρνηση και τα φερέφωνά της, απόκτησαν κομματική ταμπέλα, ακόμα και όσοι δεν ήσαν ενταγμένοι σε κόμματα. Σμπαράλιασαν κυριολεκτικά πάνω στο σώμα τους τον πανίσχυρο προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης, που, αξιοποιώντας όλο τον οπλισμό του, επιχείρησε να τους διασπάσει και να τους διαλύσει, να τους αναγκάσει να γυρίσουν πολύ πιο γρήγορα και, προ πάντων, με σκυμμένο το κεφάλι στα χωριά τους.

- Ηταν ενωτικός, μαζικός, πειθαρχημένος.Οι αγωνιζόμενοι αγρότες ενώθηκαν κυριολεκτικά στη δράση και κάτω από την οξύτητα των προβλημάτων τους, αδιαφορώντας για την κομματική ταυτότητα που είχε ο διπλανός τους συναγωνιστής στα μπλόκα ή τα στελέχη τους στη Συντονιστική Επιτροπή. Επέδειξαν μιαν αξιοζήλευτη συντροφικότητα και πειθαρχία στα πολυποίκιλα προβλήματα, που παρουσιάστηκαν κατά την οργάνωση της πολυήμερης παραμονής τους στα μπλόκα, στις διάφορες φάσεις αυτής της μεγαλειώδους κινητοποίησης, στις κόντρες με τους "αγανακτισμένους" φορτηγατζήδες, στις παγίδες των ματσουκοφόρων των ΜΜΕ και των καλοδιαλεγμένων, στα "παράθυρα", συνομιλητών τους.

- Είχε πρωτοφανέρωτη συμπαράσταση από άλλα τμήματα της εργατικής τάξης, από πάμπολλους μαζικούς φορείς της πόλης και της υπαίθρου.Οι πολλές "μπούρδες" ψηφίσματα συμπαράστασης που μάζεψαν - όλη η Ελλάδα έμαθε, με την ευκαιρία, πως "μπούρδα" λέγεται το μεγάλο σακί που γεμίζουν οι παραγωγοί με βαμβάκι - οι συχνές και μαζικές επισκέψεις στα μπλόκα εργαζομένων, φοιτητών, επαγγελματοβιοτεχνών, απλών ανθρώπων του λαού από την ύπαιθρο, αλλά και από τα αστικά κέντρα δείχνει πως μια βασική προϋπόθεση για την τελική επίτευξη των στόχων της αγροτικής κινητοποίησης, δηλ. η συμπαράσταση και συμπαράταξη με όλους τους εργαζόμενους, που πλήττονται από τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, απόκτησε γερά θεμέλια.

- Εξέφραζε όλους τους αγρότες.Ανεξάρτητα αν ήταν στα μπλόκα ή έμειναν στα χωριά τους, όλοι οι αγρότες ήταν μαζί τους, θεωρούσαν δικό τους αυτό τον αγώνα, βοήθαγαν με κάθε τρόπο, πάσκιζαν για την επιτυχία του. Από εκεί αντλούσαν τις εφεδρείες τους οι αγωνιζόμενοι αγρότες και ενίσχυαν τα μπλόκα τους κάθε φορά που η συντονιστική επιτροπή αποφάσιζε ανάλογα.

***

Ηταν ένας ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ αγώνας.Οσο κι αν οι αντίπαλοι θριαμβολογούν για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ενέδωσε στα αιτήματα των αγροτών, δεν μπορούν να κρύψουν ότι οι αγωνιζόμενοι αγρότες:

- Επεισαν ακόμη και τους κακοπροαίρετους ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια.Ανάγκασαν ακόμα και τους πιο ορκισμένους αντιπάλους τους, την ίδια την κυβέρνηση, να αναγνωρίσουν το δίκαιο των αιτημάτων τους.

- Διαφύλαξαν σαν κόρη οφθαλμού την ενότητά τους,παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες της κυβέρνησης και των παρατρεχάμενών της για να τους διασπάσει και να τους διαλύσει οριστικά. Οι ομόφωνες αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, ακόμη και αυτή η τελευταία της αναστολής των κινητοποιήσεων, οι ομόφωνες ανακοινώσεις τους και οι ενωμένες σαν γροθιά παρουσιάσεις τους στα τηλεοπτικά κανάλια, στις συναντήσεις τους με τους κυβερνητικούς εκπροσώπους, στις ατέλειωτες περιοδείες τους στα χωριά και στα μπλόκα, ακόμη και αυτή η, συντεταγμένη και με το κεφάλι ψηλά, επιστροφή τους στα χωριά είναι ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ. Είναι κατάκτηση, που αποτελεί στέρεη βάση για τους μελλοντικούς ξεσηκωμούς και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της. Γι' αυτό και προσπαθεί με κάθε μέσο να μειώσει τη σημασία αυτής της κατάκτησης.

- Συσσώρευσαν τεράστια πείρα, που θα αποδειχθεί υπερπολύτιμη στις μάχες που έρχονται. Μάχες σκληρές και επίμονες, μια που για να ξεριζωθεί η βασική αιτία των προβλημάτων τους απαιτείται ριζική στροφή στην αγροτική - και κατ' επέκταση - στην οικονομική πολιτική της χώρας και αυτή η ριζική στροφή δεν πρόκειται να γίνει με τις ευλογίες του ιερατείου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ελληνικής οικονομικής ολιγαρχίας και των κυβερνητικών βαστάζων τους.

***

Σε κάθε φουρτούνα υπάρχει το πρώτο κύμα. Οταν τα νερά αυτού του πρώτου κύματος σπάσουν πάνω σ' ένα εμπόδιο - ένα πλοίο, ας πούμε - τότε μαζεύονται από το δεύτερο, ενισχύοντάς το. Το ίδιο συμβαίνει και με τα επόμενα κύματα, μέχρις ότου κάποιο μεγαλώσει τόσο όσο χρειάζεται για να ανατραπεί το πλοίο και τα κύματα να συνεχίσουν απρόσκοπτα το θαλάσσιο δρόμο τους. Οσους διθυράμβους κι αν κατασκευάσουν οι κυβερνητικοί παπαγάλοι και οι κονδυλοφόροι τους, για να πείσουν την κοινή γνώμη ότι είναι οι νικητές, οι πάντες σ' αυτόν το τόπο γνωρίζουν ότι η μεγαλειώδης αγροτική κινητοποίηση, που όλοι ζήσαμε, δεν ήταν παρά το πρώτο κύμα μιας φουρτούνας που ακολουθεί κατά πόδας. Και που δεν πρόκειται να καταλαγιάσει, αν δε λυθούν τα προβλήματα που τη γεννούν και τη θρέφουν. Ας είναι, λοιπόν, βέβαιοι ότι το πλοίο της αντιαγροτικής πολιτικής, που σήμερα οδηγούν, δεν πρόκειται να τα βγάλει πέρα με τη φουρτούνα της αγροτιάς. Οσα κύματα κι αν χρειαστεί να σπάσουν επάνω του.

Βασίλης ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Σε κάθε φουρτούνα, υπάρχει το πρώτο κύμα. Οταν τα νερά αυτού του πρώτου κύματος σπάσουν πάνω σ' ένα εμπόδιο, τότε "μαζεύονται" από το δεύτερο, ενισχύοντάς το. Το ίδιο συμβαίνει και με τα επόμενα κύματα, μέχρις ότου κάποιο μεγαλώσει τόσο όσο χρειάζεται για να ανατραπεί το εμπόδιο και τα κύματα να συνεχίσουν απρόσκοπτα το θαλάσσιο δρόμο τους


ΤΟΥ Ν. ΤΣΙΟΥΝΗ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΕΝΓΚΕΝ
Να αποτρέψουμε το ηλεκτρονικό φακέλωμα

- Τι είναι η Συμφωνία Σένγκεν και τι προβλέπει;

- Με πρόσχημα την αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων, όπως είναι τα ναρκωτικά, η τρομοκρατία, και γενικά το κοινό και το οργανωμένο έγκλημα, οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προχώρησαν στη δημιουργία μιας τεράστιας τράπεζας πληροφοριών, με μερικές χιλιάδες τερματικά, στην οποία θα φακελώνονται τα πάντα, πρόσωπα και πράγματα. Στο όνομα της "κρατικής ασφάλειας" ακόμα και με ενδείξεις, υπόνοιες, θα θεωρούνται ύποπτοι και θα φακελώνονται εκατομμύρια πολίτες. Αυτό είναι πολιτική επιλογή αυταρχισμού με σκοπό την παρεμπόδιση κάθε μορφής αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική τους.

- Ποια είναι η σχέση της Ελλάδας με τη Σένγκεν;

- Η ΝΔ, με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, τον Νοέμβρη του 1992, ενέταξε τη χώρα μας στη Σένγκεν. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ όσο ήταν στην αντιπολίτευση κατάγγελνε το ηλεκτρονικό φακέλωμα, από τότε που ήρθε στην κυβέρνηση, επανειλημμένα προσπάθησε να εφαρμόσει τη Σένγκεν. Ομως οι αντιδράσεις, ακόμη και μέσα στο κυβερνών κόμμα, δεν της το επέτρεψαν. Να σημειώσουμε και κάτι ακόμη, το οποίο ελάχιστη σημασία έχει για τους υποστηρικτές της Σένγκεν. Το ηλεκτρονικό φακέλωμα και η Συμφωνία Σένγκεν, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο απαγορεύει τη συγκέντρωση και την επεξεργασία πληροφοριών προσωπικού χαρακτήρα. Ο σημερινός υπουργός Δημόσιας Τάξης, φέρεται αποφασισμένος, να προχωρήσει σε συνεργασία και με τον υπουργό Δικαιοσύνης, άμεσα στην κύρωση αυτής της Συμφωνίας. Και κάτι ακόμη. Παρόλο που η Συμφωνία Σένγκεν δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή, δηλαδή δεν είναι νόμος του κράτους, η κυβέρνηση έχει ξοδέψει αρκετά δισεκατομμύρια και έχει προμηθευτεί το σύνολο σχεδόν του απαιτούμενου εξοπλισμού, έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες άτομα, τροφοδότησε ή προσπαθεί να τροφοδοτήσει το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), με δεδομένα Ελλήνων πολιτών.

- Υπάρχει διέξοδος σε αυτή την επιλογή; Εσείς πώς αντιμετωπίζετε το όλο ζήτημα;

- Η διέξοδος βρίσκεται στην πάλη του λαού για την απόκρουση και αυτής της επίθεσης. Οι εργαζόμενοι και όλος ο λαός μας έχουν άσχημες εμπειρίες από το φακέλωμα, χειρόγραφο ή μηχανογραφημένο, ανάλογα με την εποχή.

Εμείς πιστεύουμε, ότι αν οι εργαζόμενοι πληροφορηθούν το πραγματικό νόημα της Σένγκεν, είναι σίγουρο, ότι είναι σε θέση και σήμερα να αποτρέψουν αυτή την προσπάθεια. Η κυβέρνηση κάνει και θα κάνει προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καλούνται να βοηθήσουν και σε τούτο το πρόβλημα την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους ντόπιους τοποτηρητές της. Για το σκοπό αυτό είδαμε, "δημοκρατικές" εφημερίδες - "Βήμα", "Ελευθεροτυπία" κ. ά. - με ολοσέλιδα άρθρα τους, όχι μόνο να αποκρύβουν σκόπιμα τα αρνητικά της Σένγκεν, αλλά και να ψέγουν την κυβέρνηση για την καθυστέρηση εφαρμογής της.

Βλέποντας όλη αυτή την κατάσταση, συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς, καθώς και συνδικαλιστές προχωρήσαμε στη δημιουργία Επιτροπής η οποία έχει σαν σκοπό, τη μη νομοθέτηση και νομιμοποίηση του ηλεκτρονικού φακελώματος, τη μη επικύρωση της Συμφωνίας Σένγκεν. Με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των εργαζομένων προγραμματίζουμε μια σειρά δραστηριότητες, όπως επίσκεψη σε αρμόδιους υπουργούς, συναντήσεις με τα κόμματα, συγκέντρωση υπογραφών μαζικών φορέων σε σχετικό υπόμνημα και την κατάθεσή του στη Βουλή, την έκδοση ενημερωτικού υλικού, την πραγματοποίηση Ημερίδας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου στην Αθήνα κ. ά.

Π. Ρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ