ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σήμερα η συμφωνία για τη Χεβρώνα;

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Μετά πολλών εμποδίων συνεχίζεται η προσπάθεια να υπογραφεί, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πριν την πάροδο του 1996, η συμφωνία ισραηλινής κυβέρνησης και Παλαιστινιακής Αρχής για τη Χεβρώνα, η οποία προβλέπει παράδοση του ελέγχου της πόλης κατά 80% στους Παλαιστινίους και αποχώρηση/αναδιάταξη του ισραηλινού στρατού. Στις διαπραγματεύσεις ενεπλάκησαν το Σαββατοκύριακο, πέραν της αμερικανικής πλευράς, και οι Αιγύπτιοι.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, όπως συμφώνησαν την Κυριακή ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, και ο Ισραηλινός υπουργός Αμύνης, Ιτζχάκ Μορντεχάι, η τελική συμφωνία θα υπογραφεί σήμερα, 31η του Δεκέμβρη, από τον πρωθυπουργό του Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον Αραφάτ.

Ωστόσο, υπήρχαν, ακόμη έως και χτες, διαφωνίες όσον αφορά τον έλεγχο ορισμένων "ευαίσθητων" περιοχών, όπως οι Τάφοι των Πατριαρχών. Στην περιοχή αναμενόταν χτες το βράδυ η άφιξη του Αμερικανού διαπραγματευτή Ντένις Ρος.Πάντως, αν τελικώς οι δύο άνδρες οριστικοποιήσουν τη συμφωνία σήμερα, προβλέπεται αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων "μέσα σε μια βδομάδα", κατά δήλωση του διαπραγματευτή των Παλαιστινίων, Μοχάμετ Νταλάν.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αντιμετώπισε, εξαιτίας της κυοφορούμενης συμφωνίας, μια πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή από τα "γεράκια" του αντιπολιτευόμενου κόμματος Μολεντέτ, που ισχυρίστηκαν ότι η αποχώρηση του στρατού από τη Δυτική Οχθη και τη Χεβρώνα θέτει σε κίνδυνο ισραηλινές ζωές. Ομως, τελικά, η κυβέρνηση του Νετανιάχου εμφανίστηκε να υπερβαίνει και αυτόν το σκόπελο. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 47 - 2, με 34 αποχές. Οι εννέα βουλευτές του Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος αποχώρησαν από την αίθουσα. Απόντες ήταν και τέσσερις υπουργοί του Νετανιάχου, οι οποίοι έχουν αντιταχθεί στις κινήσεις του πρωθυπουργού τους.

Και απεργία

Πέραν της ανταρσίας υπουργών του, ο Νετανιάχου αντιμετώπισε χτες και τη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση εργαζομένων από την ανάληψη των καθηκόντων του, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινών παρέλυσαν την κίνηση στην Ιερουσαλήμ, διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης του Λικούντ. Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, αντέτεινε ότι η απεργία είχε πολιτικά κίνητρα, ισχυριζόμενος ότι την υποκίνησε το κόμμα των Εργατικών (του Σιμόν Πέρες), το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς με το συνδικαλιστικό κίνημα.

Σειρά της Συρίας;

Από την Ινδία, την οποία επισκέπτεται, ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Εζέρ Βάισμαν, δήλωσε χτες ότι αναμένει την καθοριστική συμβολή της Μαντλίν Ολμπράιτ, όταν αναλάβει καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ (διαδεχόμενη τον Ουόρεν Κρίστοφερ), όσον αφορά τον πειθαναγκασμό της Συρίας να ξαναρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ.

Ο Βάισμαν απέφυγε έξυπνα την υπόνοια ότι η εκτίμησή του αυτή αποτελεί μομφή προς τον Κρίστοφερ, λέγοντας ότι "του έχει μεγάλη υπόληψη", αλλά αναμένει καλύτερα αποτελέσματα από την Ολμπράιτ επειδή "η κατάσταση είναι τώρα περισσότερο ώριμη".

Ο Βάισμαν αναφέρεται κυρίως στην προσπάθεια να πειστεί ο Σύρος ηγέτης Χάφεζ αλ Ασαντ να προσέλθει σε απευθείας διάλογο με την ισραηλινή ηγεσία και κυρίως τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον οποίο από την εκλογή του αντιμετωπίζει αρνητικά η Δαμασκός.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Υπογράφτηκε συνθήκη ειρήνευσης

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-

Και επίσημα δόθηκε το βράδυ της Κυριακής τέλος στον 36χρονο αιματηρό εμφύλιο πόλεμο της Γουατεμάλας. Ηγετικά στελέχη της πρώην ανταρτικής "Εθνικοαπελευθερωτικής Ενωσης" και ο Πρόεδρος της χώρας, Αλβαρο Αρζού, υπέγραψαν στο Προεδρικό Μέγαρο τη συνθήκη ειρήνευσης. Την ώρα που στέγνωνε το μελάνι υπογραφής της συμφωνίας, άρχιζε μια ατέλειωτη γιορτή, καθώς έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, δεκάδες χιλιάδες πολίτες πανηγύριζαν γιορτάζοντας με κάθε τρόπο την έλευση μιας νέας περιόδου στην πολυτάραχη χώρα τους.

"Δεν μπορούμε να είμαστε αιχμάλωτοι του παρελθόντος. Ομως, η σταθερή και διαρκής ειρήνη δεν είναι μια στιγμιαία αλλαγή, που παρουσιάζεται διά μαγείας. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή, για να επουλωθούν τα τραύματα του εμφύλιου", υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αρζού μετά την υπογραφή της συνθήκης. Στους ίδιους τόνους κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής των ανταρτών, υποδιοικητή Ρολάντο Μοράν: "Σήμερα τα όπλα σιγούν. Ο πόλεμος τελείωσε και η Γουατεμάλα είναι ο μόνος νικητής".

"Για πρώτη φορά υπάρχει ειρήνη σ' όλη τη Λατινική Αμερική και δημοκρατικά εκλεγμένοι Πρόεδροι σε κάθε χώρα", είπε ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, με αφορμή τη συνθήκη ειρήνης που επιτεύχθηκε στη Γουατεμάλα, υποστηρίζοντας ότι "τα Ηνωμένα Εθνη είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που έχει την προσοχή του εστιασμένη και στις πέντε ηπείρους".

Η συμφωνία ειρήνης, που επιτεύχθηκε μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις έξι χρόνων, προβλέπει μεταξύ άλλων την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γουατεμάλα, τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα ερευνήσει τις κατηγορίες για εγκλήματα στη διάρκεια του εμφύλιου, την αποκατάσταση των προσφύγων, την αναγνώριση των δικαιωμάτων των αυτόχθονων Ινδιάνων, τον αφοπλισμό των ανταρτών, την αναδιοργάνωση των ισχυρών κυβερνητικών στρατευμάτων. Η ίδια συνθήκη δίνει το "πράσινο φως" για τη θέσπιση νομοθεσίας περί αγροτικής μεταρρύθμισης και τη διαδικασία αλλαγών στην οικονομία και την εκλογική νομοθεσία.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Γουατεμάλας εκτιμούν ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια και κονδύλια, που θα ξεπεράσουν τα 2,3 δισ. δολάρια, καθώς και μακροπρόθεσμη διεθνής υποστήριξη, προκειμένου να υλοποιηθούν οι όροι που περιλαμβάνονται στη συνθήκη ειρήνης. Τα Ηνωμένα Εθνη από την πλευρά τους έχουν υποσχεθεί ότι θα αποστείλουν 155 στρατιωτικούς παρατηρητές, που θα επιβλέπουν τη διαδικασία αφοπλισμού των ανταρτών. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα αναλάβει την εκπαίδευση, τη στέγαση και την επαγγελματική απασχόληση των πάνω από 3.000 ανταρτών της "Εθνικοεπαναστατικής Ενωσης Γουατεμάλας" (UNRG).

Τουλάχιστον 100 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους και κυκλοφοριακό χ

Τουλάχιστον 100 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και κυκλοφοριακό χάος επικρατεί σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν τους μείον 36 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να παγώσει ακόμα και η λιμνοθάλασσα της Βενετίας απ' όπου και η φωτογραφία

ΙΤΑΛΙΑ
Σύγκρουση τρένων με τέσσερις νεκρούς

ΜΠΡΕΣΙΑ.-

Τουλάχιστον 4 είναι οι νεκροί και 15 οι τραυματίες από τη σύγκρουση δύο τρένων κοντά στη βόρεια βιομηχανική πόλη της Μπρέσια χτες, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές.

Πυροσβέστες, οι οποίοι επενέβησαν, δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν αν οι νεκροί ανήκαν στο πλήρωμα ή αν ήσαν επιβάτες των τρένων, τα οποία ήρθαν σε μετωπική σύγκρουση. Δεν υπήρξε, επίσης, απάντηση στο ερώτημα αν οι δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο στο δυστύχημα.

ΙΝΔΙΑ
Εκατοντάδες νεκροί από βόμβα σε τρένο

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Τους 300 προσεγγίζουν οι νεκροί, σύμφωνα με φόβους τους οποίους εξέφραζαν αστυνομικές πηγές χτες, από τη βόμβα η οποία εξερράγη σε τρένο γεμάτο επιβάτες στο κρατίδιο Ασαμ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η έκρηξη κατέστρεψε τη μηχανή και τέσσερα βαγόνια της αμαξοστοιχίας, η οποία στη συνέχεια εκτροχιάστηκε.

Το κρατίδιο πλήττεται εδώ και δεκαετίες από εθνικιστική και αυτονομιστική βία, κυρίως από μια ομάδα ανταρτών, γνωστή ως "Μπόντο". Αυτή, σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας, ευθύνεται για την έκρηξη σε υπό κατασκευή γέφυρα αυτοκινητοδρόμου πριν λίγες μέρες, από την οποία τραυματίστηκαν εφτά άνθρωποι.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Πυρηνικά ατυχήματα

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-

Ανυπολόγιστες οικολογικές καταστροφές και μολύνσεις αθώων πολιτών προκαλούσε η προβληματική λειτουργία ενός κέντρου πειραμάτων του Πολεμικού Ναυτικού της Βραζιλίας στο "Ιπερο" της πολιτείας Σάο Πάολο, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ζορνάλ ντο Μπραζίλ" μέχρι τον περασμένο Ιούλιο εκδηλώνονταν διαρροές ραδιενεργού ουρανίου.

Η πληροφορία βρισκόταν σε άκρως απόρρητο φάκελο του πολεμικού ναυτικού της Βραζιλίας και δόθηκε στην εφημερίδα από τον Γκαμπριέλ Σεζάρ Μπίτενκουρτ, στέλεχος του "Εργατικού Κόμματος" κοινότητας του Ιπέρο. Σύμφωνα με τον Μπίτενκουρτ, το τελευταίο πυρηνικό ατύχημα στο κέντρο πειραμάτων στο Ιπερο σημειώθηκε στις 25 του περασμένου Ιουνίου. Ο αριθμός των πολιτών που μολύνθηκαν από τα πυρηνικά "ατυχήματα" είναι αδιευκρίνιστος. Ο ίδιος σκοπεύει να ενημερώσει για το θέμα τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο.

ΒΟΛΓΚΟΓΚΡΑΝΤ
Κυβερνήτης ο υποψήφιος των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων

ΜΟΣΧΑ.-

Ο υποψήφιος των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων και μέλος του ΚΚΡΟ Νικολάι Μαξιούτα επικράτησε στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή 29 Δεκέμβρη για την ανάδειξη του κυβερνήτη της περιοχής Βόλγκογκραντ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο Μαξιούτα έλαβε το 50,95% των ψήφων έναντι του 41,13% που συγκέντρωσε ο απερχόμενος κυβερνήτης Ιβάν Σαμπούνιν, προσκείμενος στον πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν. Στην περιοχή αυτή, που αποτελεί την "κόκκινη ζώνη" της Νότιας Ρωσίας, ο αγροτικός πληθυσμός κινητοποιήθηκε ευρύτατα υπέρ του Μαξιούτα, ο οποίος ως κυβερνήτης καταλαμβάνει, επίσης, θέση στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή). Η περιοχή του Βόλγκογκραντ είναι η 23η περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στην οποία εκλέγεται υποψήφιος της αντιπολίτευσης. Μέχρι τώρα έχουν διεξαχθεί εκλογές σε 41 περιφέρειες. Τώρα, όμως, η αποστολή της αντιπολίτευσης περιπλέκεται σε μεγάλο βαθμό, διότι αναλαμβάνουν, σε συνθήκες αντίθεσης του Κρεμλίνου, την ευθύνη για την εξασφάλιση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων, την καταβολή των μισθών και συντάξεων, την ιατρική περίθαλψη και την παιδεία, τη θέρμανση και το φως στα σπίτια. Οι προεδρικές δομές προσπάθησαν με κάθε μέσο να παρεμποδίσουν τον ερχομό στην εξουσία των υποψήφιων της αντιπολίτευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ