ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Επικίνδυνη κορύφωση της κρίσης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Επικίνδυνα κορυφώνεται η κρίση στο Βελιγράδι, μετά τις αντιδράσεις ορισμένων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων σε βάρος του Σέρβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και την ασφυκτική παρουσία χιλιάδων αστυνομικών, που από χτες αποτρέπουν τις διαδηλώσεις φοιτητών και οπαδών της αντιπολίτευσης στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Το θερμόμετρο ανέβηκε το απόγευμα της Κυριακής, οπότε έγινε για πρώτη φορά γνωστή η αντίδραση ορισμένων αξιωματικών του στρατού σχετικά με την πολιτική κρίση που πλήττει τη χώρα από τα μέσα Νοέμβρη. Στις επιστολές αυτές, που δόθηκαν στα Μέσα Ενημέρωσης από στελέχη του αντιπολιτευόμενου "Δημοκρατικού Κόμματος", οι στρατιωτικοί δηλώνουν ότι αποφάσισαν να "απευθυνθούν σε όλους για τη σωτηρία των δημοκρατικών σχέσεων, της αλήθειας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στη Σερβία". Οι αξιωματικοί κατηγορούν τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς ότι "έχει περιφρονήσει τους αξιωματικούς σε σημείο να τους υποβιβάσει σε επίπεδο δεύτερης κατηγορίας στη χώρα" και τον καλούν να "συνέλθει και να επιδείξει φρόνηση και συνέπεια"! Σε άλλο σημείο προειδοποιούν: "Δε θα επιτρέψουμε να σωριαστεί η Σερβία σε ερείπια. Ουδέποτε θα στραφούμε ενάντια στο λαό μας. Τα αεροπλάνα μας, τα άρματα μάχης και οι οβίδες μας θα στραφούν αποκλειστικά κατά του εχθρού". Οι ίδιοι στρατιωτικοί απέστειλαν επιστολή και στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Μομτσίλο Πέρισιτς, ζητώντας να τους πει "ανοιχτά και απερίφραστα πού είναι η θέση τους". Στη συνέχεια, όμως, σπεύδουν να δηλώσουν πως η θέση τους είναι "στο πλευρό του λαού και της νέας γενιάς". Πάντως, το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ομοσπονδίας Ν. Γιουγκοσλαβίας κράτησε αποστάσεις από τις επιστολές - βόμβα, καταγγέλλοντας σε ανακοίνωση "ερμηνείες που δίνουν ορισμένοι στο ρόλο του στρατού και που δεν αντανακλούν την επίσημη θέση του". Το πρακτορείο "Τανγιούνγκ" επικαλούμενο την παραπάνω ανακοίνωση μετέδωσε πως "το ΓΕΣ και ο στρατός στο σύνολό του είναι ομόφωνοι στην κατά γράμμα εκπλήρωση των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί". Της ανακοίνωσης είχε προηγηθεί συνάντηση ανάμεσα στον αρχηγό ΓΕΣ, στρατηγό Πέρισιτς και τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Λίλιτς. Στη συγκεκριμένη συνάντηση, ο Πρόεδρος Λίλιτς κάλεσε τους πολίτες "να διευθετήσουν την κρίση μέσω του πολιτικού διαλόγου".

Στο μεταξύ, οι κινητοποιήσεις φοιτητών και οπαδών του "Ζάγιεντο" συνεχίστηκαν και χτες παρά την ισχυρή αστυνόμευση και το πολικό κρύο. Οι χιλιάδες ένοπλοι αστυνομικοί αποθάρρυναν τους πολίτες να διαδηλώσουν στους κεντρικούς δρόμους, υποχρεώνοντάς τους να κάνουν τις πορείες διαμαρτυρίας τους σε πεζόδρομους! Στελέχη της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους οπαδούς τους να κατακλύσουν και να μπλοκάρουν το κέντρο του Βελιγραδίου, κατεβαίνοντας με τα αυτοκίνητά τους... Αλλα ηγετικά στελέχη του "Ζάγιεντο", όπως ο Βουκ Ντράσκοβιτς δεν περιορίστηκαν μόνον σε τέτοιες προτάσεις. Ο τελευταίος, απευθυνόμενος στην περιφερειακή κυβέρνηση του Μαυροβούνιου, την προέτρεψε να εγκαταλείψει τη μέθοδο των επιστολών συμπαράστασης και να προχωρήσει σε αποχώρηση όλων των εκπροσώπων του Μαυροβουνίου από τους ομοσπονδιακούς θεσμούς της Ν. Γιουγκοσλαβίας. "Εάν θέλετε να μας βοηθήσετε, αποσύρετε τους βουλευτές σας από το γιουγκοσλαβικό Κοινοβούλιο μέχρι την αναγνώριση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοέμβρη"! Τρεις μέρες πριν, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μομίρ Μπουλάτοβιτς, ζήτησε από τον Σέρβο ηγέτη, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να "επιλύσει το συντομότερο δυνατόν την κρίση πριν υποστούμε όλοι τις αρνητικές συνέπειες".

"Τορπίλη" από Τίρανα προς Κοσσυφοπέδιο

Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Τριτάν Σέχου, δήλωσε το Σάββατο πως η πτώση του Σέρβου Προέδρου είναι "αναπόφευκτη" και κάλεσε τους Αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου να κάνουν ειρηνικές διαμαρτυρίες για να "εξασφαλίσουν τα εθνικά και ανθρώπινα δικαιώματά τους". Την ίδια μέρα, ο Αλβανός Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς "βάρβαρη", καλώντας και εκείνος τους Αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου αν αντιδράσουν και "να διεκδικήσουν τα δικαιώματα και την ελευθερία που τους στερούνται".

Ομως, οι "απειλητικοί" τόνοι των δηλώσεων του Αλβανού Προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών διήρκεσαν μόνον ένα 24ωρο. Καθώς, την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για να αμβλύνει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι τα Τίρανα είναι "υπέρ του σεβασμού της ελεύθερης βούλησης του λαού του Κοσσυφοπεδίου για αυτοδιάθεση, όπως αποφάσισαν οι υπόλοιποι λαοί της πρώην Γιουγκοσλαβίας"...

Βομβιστική επίθεση στην πρεσβεία του Περού

Η οργάνωση που επιχείρησε να δυναμιτίσει φέτος τις εορταστικές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, πραγματοποιώντας τυφλή βομβιστική ενέργεια στο β όροφο του κτιρίου του χημικού τμήματος στις 13 Νοέμβρη, εμφανίστηκε και πάλι στις εφτά παρά είκοσι, αυτή τη φορά όμως για να εκφράσει, όπως υποστηρίζει τη συμπαράστασή της στην οργάνωση Τουπακαμάρος, αντάρτες της οποίας έχουν καταλάβει, όπως είναι γνωστό, την ιαπωνική πρεσβεία στο Περού, κρατώντας ομήρους δεκάδες διπλωμάτες, σε μια προσπάθεια απελευθέρωσης των συντρόφων τους που βρίσκονται στις φυλακές του Περού.

Οι βομβιστές του αυτοαποκαλούμενου Αντάρτικου Μαχόμενου Σχηματισμού είχαν τοποθετήσει έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο των γραφείων της πρεσβείας του Περού, που βρίσκονται στο δεύτερο όροφο εξαώροφου κτιρίου, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 105, αδιαφορώντας για την τύχη των ενοίκων και των ανθρώπων που ήταν εκείνη τη στιγμή στα διαμερίσματα και τα γραφεία του κτιρίου. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές, καθώς είχε αρχίσει να εκκενώνεται το κτίριο. Μόνο μια γυναίκα, η Χιονία Κασαπίδου, που περίμενε τον άνδρα της μπροστά στο κτίριο, τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι από τα σπασμένα τζάμια.

Οι τρομοκράτες είχαν προειδοποιήσει την αστυνομία 20 νωρίτερα, με τηλεφωνήματα που έγιναν από έναν άνδρα και μια γυναίκα στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και στο ραδιόφωνο του "Σκάι". Οι άγνωστοι βομβιστές δήλωσαν συγκεκριμένα ότι θα εκραγεί βόμβα σε είκοσι λεπτά στην πρεσβεία του Περού για συμπαράσταση στους Τουπακαμάρος.

Στο κτίριο της πρεσβείας δεν υπήρχε αστυνομική φρουρά, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών οι βομβιστές προκάλεσαν την έκρηξη με δυναμίτιδα και φιτίλι.

Η πρώτη βομβιστική ενέργεια του "Σχηματισμού" στο Πολυτεχνείο είχε όλα τα στοιχεία της προβοκάτσιας, ενώ το κείμενο της προκήρυξης με την οποία είχαν επιχειρήσει να δικαιολογήσουν τότε το χτύπημα στο Πολυτεχνείο ακολουθούσε ακραία αριστερίστικη φρασεολογία.

  • Αργά χτες το βράδυ εκπρόσωπος του επαναστατικού κινήματος Τουπάκ Αμάρου καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση στην πρεσβεία του Περού στην Αθήνα επειδή "δεν συμβάλλει στην επίλυση της κρίσης".
ΜΑΛΑΙΣΙΑ
Εκατόμβη από κυκλώνα

ΚΑΤΑ ΚΙΝΑΜΠΑΛΟΥ.-

Εξακολουθούν να αγνοούνται 200 άνθρωποι στη Μαλαισία μετά το πέρασμα, το Σαββατοκύριακο, του κυκλώνα Γκρεγκ από το νησί Βόρνεο της Μαλαισίας, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 140. Η επαρχία Σαμπάχ ήταν εκείνη η οποία επλήγη περισσότερο από τον κυκλώνα. Επίσημος απολογισμός δεν είχε ανακοινωθεί από τις αρχές έως χτες.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Εξι νεκροί από επιθέσεις Ταμίλ

ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Αντικαθεστωτικοί μαχητές του αυτονομιστικού κινήματος των Ταμίλ επιτέθηκαν χτες σε στρατιωτική περίπολο, σκοτώνοντας τρεις στρατιώτες και δύο πολίτες, κοντά στην Τζάφνα. Την Κυριακή, από νάρκη κατά προσωπικού στην ίδια περιοχή, είχαν τραυματιστεί άλλοι τρεις στρατιώτες και τέσσερις πολίτες. Σε άλλη επίθεση των Ταμίλ, 300 χιλιόμετρα βόρεια του Κολόμπο, σκοτώθηκε ένας πολίτης.

Από το 1983, όταν οι Ταμίλ άρχισαν τον αγώνα τους για αυτονομία, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι.

ΠΕΡΟΥ
Σε αναζήτηση "ενδιάμεσης λύσης"

ΛΙΜΑ.-

Αμυδρές ελπίδες για τον τερματισμό της ομηρίας των δεκάδων ξένων που κρατούνται στην κατοικία του Ιάπωνα πρέσβη στη Λίμα διαφάνηκαν το Σαββατοκύριακο, οπότε εκδηλώθηκαν δειλά δειλά κάποιες ενδείξεις αμοιβαίας μικρο-υποχώρησης στη στάση των ανταρτών της οργάνωσης "Τουπάκ Αμάρο" και της κυβέρνησης του Περουβιανού Προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αφέθηκαν ελεύθεροι άλλα 20 άτομα που κρατούνταν όμηροι. Αυτό ήταν και το πρώτο αποτέλεσμα των πρώτων άμεσων συνομιλιών ανάμεσα στους αντάρτες και τον επίσημο διαπραγματευτή της περουβιανής κυβέρνησης, υπουργό Παιδείας Ντομίνγκο Παλέρμο. "Πετύχαμε την απελευθέρωση 20 ομήρων, ενώ οι υπόλοιποι 83 που παραμένουν στην πρεσβεία βρίσκονται σε καλή κατάσταση", δήλωσε ο Περουβιανός υπουργός Παιδείας, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Ωστόσο, αρκετές ώρες μετά, εκπρόσωπος της οργάνωσης "Τουπάκ Αμάρο" στην Ευρώπη δήλωσε στο πρακτορείο "Ρόιτερ" ότι οι αντάρτες είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν τα αιτήματά τους, προκειμένου να βρεθεί μία "μέση λύση". Ποια μπορεί να είναι αυτή η μέση λύση; Σύμφωνα με όσα είπε στο "Ρόιτερ", ο Ισαάκ Βελάτζο του "Τουπάκ Αμάρο" "η ενδιάμεση λύση δε θεωρεί αναγκαία την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων"...

Σε ενδιαφέρουσα κίνηση μικρο-υποχώρησης προέβη χτες και η περουβιανή κυβέρνηση. Για πρώτη φορά μετά την έναρξη της κρίσης (17 Δεκέμβρη), η κυβέρνηση Φουτζιμόρι υποσχέθηκε στους αντάρτες ότι θα τους επιτρέψει να εγκαταλείψουν το Περού και ότι θα βελτιώσει τις συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων συντρόφων τους. Το αντάλλαγμα; Μα βέβαια, η σύντομη απελευθέρωση και των υπολοίπων 83 ξένων που παραμένουν όμηροι στην κατοικία του Ιάπωνα πρέσβη.

Η ώρα αλλαγής της αστυνομικής φρουράς έξω από την ιαπωνική πρεσβεία στο Περού



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ