ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απολογιστικά!

ΜΗΝ σας πιάνει φόβος με τη βόμβα στην πρεσβεία του Περού. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν Τουπακαμάρος. Τους ..."ΤουΠΑΣΟΚάρος" να φοβάστε!

***

Τι είναι οι όμηροι της ιαπωνικής πρεσβείας του Περού, μπροστά στα 10 εκατομμύρια Ελληνες ομήρους που κρατάει ο Σημίτης! Τουλάχιστον, εκείνοι οι αντάρτες ζήταγαν από αλλού τα "λύτρα". Αυτός τα ζητά ...από τους ομήρους.

***

ΦΑΓΩΘΗΚΑΝΕ όλοι τούτες τις μέρες να κάνουνε απολογισμούς της χρονιάς. Τι τα θέλετε; Αφού είναι δεδομένο το αποτέλεσμα μ' αυτούς που 'χουμε μπλέξει: Στο τέλος, το ταμείον είναι μείον...

***

ΕΠΙ τη ευκαιρία, αφού θυμηθήκανε την επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον, ως κορυφαία στιγμή του 1996, τι απέγινε εκείνη η τουαλέτα που της φτιάξανε στο Μουσείο της Ακρόπολης (μήπως και...); Είναι στη θέση της;

***

Τέτοια έργα υποδομής, πρέπει να διατηρούνται και να μνημονεύονται. Ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος να αναλάβει τις ευθύνες του!

***

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ καλά θα κάνει, πάντως, να δώσει μεγάλη προσοχή στις ανασκοπήσεις. Ιδιαίτερα εκεί που δείχνουν τις απεργίες και τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Μοναδική ευκαιρία να δει ταυτόχρονα το πρόσφατο παρελθόν και το μέλλον.

***

ΟΣΟ για τον Εβερτ, ακόμα βλέπει, όπως μαθαίνουμε, την προεκλογική του εκστρατεία, με έμφαση στη συγκέντρωση της Καρδίτσας και συνεχώς αναρωτιέται: "Μα, ποια είναι η γκάφα που έκανα..."!

***

ΣΤΟ Συνασπισμό τα πράγματα ζορίσανε. Καλά ήταν προεκλογικά που λέγανε ότι "η Βουλή είναι μόνο η αρχή". Τώρα πρέπει να δείξουν και τη ...μέση, για να μην έρθει πολύ κοντά ...το τέλος!

***

ΕΚΕΙ στο ΔΗΚΚΙ, ο Τσοβόλας προχωράει προς το 1997, πολύ θα 'θελε, όμως, να 'ναι το ...1987. Να 'ναι κι υπουργός, να ακούει εκείνο το "Τσοβόλα δώστα όλα", που τον ενέπνεε!

Κοίτα ποιος μιλάει...

Ο λυσσώδης πόλεμος ενάντια στο ΚΚΕ - για λόγους ευνόητους και προφανείς - είναι το βασικό χαρακτηριστικό της κυβερνητικής προπαγάνδας τους τελευταίους μήνες του 1996. Εξέχον στέλεχος της ηγετικής "εκσυγχρονιστικής" ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αποφάνθηκε, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ότι "το ΚΚΕ αυτή τη στιγμή εκφράζει μια άκρως συντηρητική πολιτική".

Αβίαστα και αυθόρμητα έρχεται στα χείλη το ερώτημα, "κοίτα ποιος μιλάει"! Ο Γ. Α. Παπανδρέου, ο οποίος στην πρώτη συνέντευξη που είχε δώσει μετά τις εκλογές, επίσης στην "ΚΕ", είχε προκαλέσει με το φιλοαμερικανικό παραλήρημά του. Είχε πει συγκεκριμένα: "Οφείλουμε να δούμε πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε τις θέσεις... του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή της Ουάσιγκτον... Δε θα προτείνουμε στους Αμερικανούς θέσεις ελληνικές εναντίον των δικών τους συμφερόντων"! Εκλιπαρώντας μάλιστα την παρέμβαση των ΗΠΑ στο Κυπριακό, είχε πει ότι το Κυπριακό δε λύθηκε τόσα χρόνια γιατί βρισκόταν "σε χαμηλή θέση στην ατζέντα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή του Προέδρου των ΗΠΑ"!Εδώ μιλάμε για την τελευταία λέξη του... προοδευτισμού: Να εκλιπαρείς τους ιμπεριαλιστές να σου λύσουν τα εθνικά προβλήματά σου, με βάση τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή!

Σπασμωδικές ενέργειες "εκσυγχρονιστών"

Οσο περνούν οι μέρες, τόσο περισσότερο διαφαίνεται η βαθιά ανησυχία και η αγωνία που διακατέχει το κυβερνητικό επιτελείο για το αν θα καταφέρει να περπατήσουν στην πράξη τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, ώστε να εισπράξει και τα εύσημα της οικονομικής ολιγαρχίας. Ορισμένες σπασμωδικές αντιδράσεις προδίδουν τον πανικό των κυβερνώντων. Τελευταίο παράδειγμα η δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα το πρωθυπουργικό περιβάλλον, με την οποία εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ να προηγείται της ΝΔ κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, εξασφαλίζοντας το "συγκλονιστικό" ποσοστό του 32,7% (!). Ποια είναι, όμως, η εξόφθαλμη - πέρα από τυχόν άλλες, περισσότερο καμουφλαρισμένες - λαθροχειρία των "εκσυγχρονιστών"; Δημοσιοποίησαν στις 29 Δεκέμβρη, δημοσκόπηση που είχε γίνει από τις 10 μέχρι τις 19 Νοέμβρη (!). Πριν, δηλαδή, το μεγάλο και ηρωικό αγώνα των αγροτών, των ναυτεργατών, τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, τη δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού κ.ο.κ.

Προφανής στόχος να πείσουν ότι χαίρουν ακόμη της λαϊκής εμπιστοσύνης και κυρίως, ότι τα μέτρα συναντούν τη λαϊκή αποδοχή και συναίνεση. Θλιβεροί και γελοίοι.

Υπάρχει, άραγε, καλύτερη απόδειξη για τον πανικό που διακατέχει την κυβέρνηση Σημίτη;

Φωταψίες συσκότισης

Είναι γνωστό πως, όταν φωτίζουμε ένα αντικείμενο, το αλλοιώνουμε κατά τον τρόπο που επιθυμούμε. Μέχρι και την υπόστασή του είναι δυνατόν ν' αλλάξουμε, κατασκευάζοντας όποια "πραγματικότητα" θέλουμε.

Μια τέτοια "πραγματικότητα" - βολική για τις επιλογές του - επιχειρεί να κατασκευάσει και ο δήμαρχος Κερατσινίου, Γ. Χάσκας,ο οποίος σε συνεργασία με τη ΔΕΗ φωταγώγησε, ως άλλο χριστουγεννιάτικο δέντρο το "φουγάρο του θανάτου" - τι προσβολή για τα δέντρα...

Για να επιτευχθεί η... συμφιλίωση του εργοστασίου της ΔΕΗ με το λαό του Κερατσινίου, υποστήριξε η δημοτική αρχή. Για να αποκρυβεί ο θάνατος, που θα ξαναρχίσει σύντομα να ξερνάει το φουγάρο, κάτω απ' τα λαμπιόνια που το φωτίζουν, συσκοτίζοντας το σήμερα.

Να υπουργός, να μάλαμα

Λέει κι άλλα πράγματα, όμως, ο υπουργός στην ίδια συνέντευξη. Οπως, το ότι είχε δοκιμάσει κάνναβη, ως φοιτητής στις ΗΠΑ. Λέει συγκεκριμένα: "Ως φοιτητής, στην Αμερική, είχα δοκιμάσει κάνναβη. Αλλά και αμφεταμίνη, που τότε εθεωρείτο ένα αβλαβές τονωτικό... ". Τον ρωτάει σε συνέχεια ο δημοσιογράφος: "Γιατί υποστηρίζετε το διαχωρισμό μαλακών και σκληρών ναρκωτικών;". Και απαντάει ο Γιωργάκης: "Διότι, αλήθεια, είναι ο μόνος τρόπος καταπολέμησής τους! Η αλήθεια για τα μαλακά ναρκωτικά μπορεί να διαλύσει το γενικότερο "μύθο", ο οποίος όσο υπάρχει ωφελεί μόνο τη μαφία, που τα διακινεί".

Ο δημοσιογράφος, όμως, συνεχίζει: "Να υποθέσω κύριε υπουργέ, ότι τώρα που θα πάτε για τις γιορτές στη Βοστόνη, θα καπνίσετε;". Και απαντάει ο Γιωργάκης: "Είναι θέμα επιλογής του καθένα".

Αυτός ο κύριος, λοιπόν, ήταν υπουργός Παιδείας! Δηλαδή, υπεύθυνος για τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς!!!

Οφείλουμε, όμως, να ομολογήσουμε, ότι είναι ο πιο κατάλληλος για εκείνους, που θέλουν μια κοινωνία χασικλήδων, προκειμένου να χειραγωγούν τους εργαζόμενους δίχως εμπόδια.

Αυτά για την ώρα. Θα επανέλθουμε, ωστόσο, γιατί το θέμα των ναρκωτικών είναι εξαιρετικά σοβαρό. Πολύ περισσότερο, όταν προπαγανδίζεται η χρήση τους από υπουργούς! Ετσι ξεδιάντροπα...

Για την ώρα του ευχόμαστε, εκεί που θα πάει τις γιορτές, καλά... χασίσια.

Ο σαλτιμπάγκος

Ο Φώτης Παπούλιας είναι δημοσιογράφος της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας". Δημοσιογράφος, υποτίθεται δηλαδή πως ασχολείται με την αντικειμενική ενημέρωση του λαού. Υποτίθεται, βέβαια. Γιατί, ο Φ. Παπούλιας αποδείχνεται όχι υπηρέτης της ενημέρωσης, αλλά σαλτιμπάγκος που υπηρετεί την ωμή διαστρέβλωση και την παραποίηση της πραγματικότητας.

Εγραψε, συγκεκριμένα, στην εφημερίδα που δουλεύει (28/12/96), ότι ο Χαρίλαος Φλωράκης δεν πήρε θέση, για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, επειδή δε συμφωνούσε με τη μορφή του αγώνα και με τον τρόπο που αυτός έγινε...

Και τα έγραψε αυτά, ενώ γνώριζε πολύ καλά, ότι ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ παρενέβη δημόσια για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, γεγονός που προβλήθηκε από τα κανάλια και τον Τύπο. Επίσης, ενώ γνώριζε, ότι ανάλογο δημοσίευμα της κυρίας Πιτσιόρλα - Καραγιάννη υπήρξε στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", το οποίο καυστικότατα σχολίασε η εφημερίδα μας, ως ψευδέστατο και υποβολιμαίο. Παρ' όλ' αυτά ο Φ. Παπούλιας επέμεινε. Μέχρι, που πήρε την απάντηση και από τον Χ. Φλωράκη.

Λέτε να βάλει την ουρά στα σκέλια; Αποκλείεται. Τέτοιοι τύποι, για το μόνο που νοιάζονται είναι το παραδάκι. Η υπόληψή τους έχει πάψει από καιρό να τους αφορά...

Χειρότεροι και από τα όρνια

Δυστυχία στους τηλεθεατές, που επέλεξαν για την ενημέρωσή τους, τις πρωινές ώρες της περασμένης Παρασκευής, το σταθμό του βουλευτή της ΝΔ κ. Καρατζαφέρη.

Τι χρώσταγαν, δηλαδή, να βλέπουν ένα ακατανόητο πηγαινέλα του φακού από το πτώμα του 25χρονου τοξικομανή, που βρέθηκε κοντά στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, στην πεταμένη πιο πέρα σύριγγα του θανάτου; Σε τι αποσκοπούσε η ακατάσχετη αυτή πτωματοληψία του "Τελεσίτι"; Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι έτσι ακριβώς ορμούν και τα όρνια, όταν αντιληφθούν το κουφάρι κανενός ζώου, μόνο που αυτά το κάνουν με την πρέπουσα διακριτικότητα, μακριά από τα μάτια των ανθρώπων. Ας διδαχτούν, τουλάχιστον, από τα όρνια τα αφεντικά των ΜΜΕ. Κάτι γνωρίζουν περισσότερο.

Αϊβασιλιάτικο ρεζιλίκι

Τους ρεζιλεύουν αλλά μάλλον το αξίζουν. Ο λόγος για πέντε βουλευτές - (Λιάνης, Σηφουνάκης (ΠΑΣΟΚ), Κασσίμης, Τατούλης (ΝΔ) και Π. Κουναλάκης (ΣΥΝ) - οι οποίοι δέχτηκαν την πρόταση του "Εψιλον" της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας" και φωτογραφήθηκαν σαν Αϊ - Βασίληδες για τις ανάγκες του... εξωφύλλου του περιοδικού. Δικαιολογημένο το σχόλιο του αρχισυντάκτη του περιοδικού που συνόδευσε τη φωτογράφηση των πέντε πολιτικών: "Ηταν η μοναδική φορά που θα προτιμούσα να μη βρεθεί ούτε ένας να δεχτεί την πρότασή μας. Θα ανέβαινε λίγο η εκτίμησή μου για τις αντιστάσεις του πολιτικού κόσμου απέναντι στις σειρήνες της άκριτης δημοσιότητας. Εκανα λάθος! ".

Εμείς τι να σχολιάσουμε;

Κατορθώματα του "στρατηγού"

"Χτύπησε" ξανά ο αυτο-επονομαζόμενος "στρατηγός" και δεξί χέρι του Κ. Σημίτη, Θ. Τσουκάτος, ο οποίος - σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των αγροτών - αποφάνθηκε: "Δε θα επιτρέψουμε στο νεολαϊκισμό που ανθεί στη ΝΔ, το ΚΚΕ και το ΣΥΝ, να σταθεί εμπόδιο στην πορεία της χώρας προς τον εκσυγχρονισμό" (!). Προκειμένου δε να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών για το στόχο του, προσθέτει: "Είναι πλέον φανερό ότι τα στελέχη του ΚΚΕ, που κυρίως απάρτιζαν τη Συντονιστική Επιτροπή της Θεσσαλίας, δεν ήθελαν τη λύση των - υπαρκτών - προβλημάτων. Ηθελαν μια "αναμέτρηση" μεταξύ "ευρωπαϊστών" και "αντιευρωπαϊστών"".

Είναι ολοφάνερο ότι ο άνθρωπος συνεχίζει αμετανόητος να αναμασάει τα γνωστά ψεύδη της κυβερνητικής προπαγάνδας. Αποδεικνύοντας, ταυτόχρονα, το μέγεθος της αδυναμίας των "εκσυγχρονιστών", φτάνει στο σημείο να ψεύδεται ασύστολα ακόμα και για γνωστά στο πανελλήνιο γεγονότα, όπως για το ποιοι απάρτιζαν τη Συντονιστική Επιτροπή της Θεσσαλίας, όπου ως γνωστό οι κομμουνιστές ήταν μειοψηφία, καθώς και ότι οι αποφάσεις παίρνονταν μέχρι τέλους ομόφωνα.

Ας συνεχίσει έτσι. Διευκολύνει να αποκαλυφθεί γρηγορότερα και πειστικότερα το πραγματικό προσωπείο της κυβέρνησης Σημίτη και των μεθόδων που χρησιμοποιεί.

Πάει, αλλά...

Πάει ο παλιός

ο χρόνος

που μας έκανε

"φτερό",

όμως τι κι αν

παίρνει πόδι,

ο στραβός,

δεν θα χαρώ,

γιατί ξέρω

με τον νέο

πιο ...μπαστούνια

θα τα βρω!

Πάει ο παλιός

ο χρόνος,

μα αυτό τι

ωφελεί,

αν δεν φύγουν

οι αρχόντοι

με του Μάαστριχτ

το βιολί,

η παλιά χρονιά,

απ' τη νέα,

θα 'ναι πάντα

πιο καλή!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ