ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντιπαραθέσεις σε πολλά μέτωπα

Συνάντηση Γιάσερ Αραφάτ και Χόσνι Μουμπάρακ χτες στο Κάιρο

ΚΑ+ΔΚΙΡΟ.-

Με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ συναντήθηκε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος έφτασε χτες το πρωί στο Κάιρο. Οι συνομιλίες Αραφάτ και Μουμπάρακ είχαν ως θέμα την επέκταση της πΠαλαιστινιακής αυτονομίας. Συγκεκριμένα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης ενημέρωσε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες. Ο Αραφάτ αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα αρκέστηκε να εκφράσει την άποψη ότι ουσιαστική ώθηση στο ζήτημα αυτό θα δώσει μια συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν με τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Ας σημειωθεί ότι η συνάντηση Ράμπιν - Αραφάτ είχε προγραμματιστεί για αυτήν τη βδομάδα, αλλά τελικά αναβλήθηκε για τις 19 Γενάρη.

Χωρίς δηλώσεις και σχόλια συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα και οι συνομιλίες μεταξύ της παλαιστινιακής και της ισραηλινής αντιπροσωπείας στο Κάιρο. Η ατμόσφαιρα, πάντως, που επικρατεί σε αυτόν το γύρο των συνομιλιών είναι μάλλον βαριά και απαισιόδοξη.

Πίσω στο Τελ Αβίβ, ο Γιτζάκ Ράμπιν, μιλώντας σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων, είπε ότι θα προτείνει στον Γιάσερ Αραφάτ μια ολική ανακατάταξη των ισραηλινών στρατευμάτων στα εδάφη της Δυτικής Οχθης, η οποία θα συνοδεύεται και από μερική αποχώρηση, ώστε να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή των πρώτων παλαιστινιακών εκλογών. Παρ' όλα αυτά, όμως, ο Ράμπιν δεν παρέλειψε να τονίσει ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από "τις γραμμές του 1967", όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα του θα κρατήσει σημαντικό αριθμό των δυνάμεών της σε "θέσεις - κλειδιά" στη Δυτική Οχθη. Τις θέσεις αυτές και την Ιερουσαλήμ θα τις συμπεριλαμβάνει μια τελική συμφωνία με τους Παλαιστινίους.

Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή αστυνομία διέλυε βίαια μια διαδήλωση εβραίων εποίκων κοντά στην πόλη της Ραμάλα. Οι έποικοι είχαν συγκεντρωθεί εκεί για να εγκαταστήσουν τα πρώτα θεμέλια ενός νέου εβραϊκού οικισμού. Αμέσως μετά τη λήξη των επεισοδίων, οι επικεφαλής των εποίκων προειδοποίησαν την ισραηλινή κυβέρνηση ότι, τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα βρεθεί "προ πολλών και δυσάρεστων εκπλήξεων".

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε, χτες το πρωί, σφοδρή επίθεση κατά θέσεων των υποστηριζομένων από το Ιράν σιιτών ανταρτών της "Χεζμπολά". Την από ξηράς επίθεση, η οποία, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε έξω από τα όρια της βόρειας γραμμής που χωρίζει τα εδάφη που έχει καταλάβει το Ισραήλ από τα λιβανικά εδάφη, συνόδευσαν επιθέσεις με ρουκέτες από ισραηλινά αεροπλάνα. Ο απολογισμός της επίθεσης αυτής, η οποία θεωρείται η ισραηλινή απάντηση στην προχτεσινή επίθεση των ανταρτών της "Χεζμπολά" εναντίον της λιβανικής χριστιανικής πολιτοφυλακής, δεν είχε γίνει γνωστός μέχρι χτες το απόγευμα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Και νέα όπλα;

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας, Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Σε κύριο άρθρο με τον τίτλο "Οχι βόμβες προσωπικού για την Τουρκία", οι "Νιου Γιορκ Τάιμς" γράφουν ότι μία αμερικανική εταιρία θέλει να πουλήσει στην Τουρκία τέτοια όπλα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο εναντίον τανκς, όσο και για την εξόντωση αθώων πολιτών.

Παίρνοντας υπόψη, τονίζει το άρθρο, την τιμωρό τακτική της Αγκυρας στον πόλεμό της κατά των Κούρδων επαναστατών στη νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας, είναι πιθανό να γίνει κακή χρήση τους. Και καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μη χορηγήσει άδεια πώλησης.

Η Τουρκία, συνεχίζει, αρνείται ότι θέλει να χρησιμοποιήσει αυτές τις βόμβες στον πόλεμό της κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, κανονικά δικαιούται να λάβει τέτοια θανατηφόρα όπλα, που χρησιμοποιούνται για αεροπορικά πλήγματα εναντίον τανκς. Ομως, η Τουρκία δε διατρέχει κανέναν κίνδυνο επίθεσης με τανκς από κανέναν.

Περιγράφοντας κατόπιν το φοβερό αυτό όπλο, εξηγεί ότι οι βόμβες προσωπικού εξαπολύουν στον αέρα 202 μικρότερες βόμβες, που, με τη σειρά τους, εξακοντίζουν εκατοντάδες θραύσματα, τα οποία έχουν τη δύναμη να εισχωρήσουν σε ένα ελαφρό άρμα σε απόσταση 50 ποδών (περ. 17 μέτρων) και να ακρωτηριάσουν ένα πρόσωπο 500 πόδια (περ. 170 μ. ) μακριά από το σημείο έκρηξης. Επίσης, ορισμένες από τις βόμβες αυτές, που δεν έχουν εκραγεί, μπορεί να πέσουν απαρατήρητες στην άμμο ή κάτω από το νερό και με την πρώτη επαφή να ανατιναχτούν. Και υπενθυμίζει ότι τέτοιες βόμβες που ρίφθηκαν από τις ΗΠΑ, προκάλεσαν πολυάριθμες απώλειες στο συμμαχικό στρατό, καθώς και στον άμαχο πληθυσμό μετά τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο.

Και οι "Νιου Γιορκ Τάιμς" καταλήγουν: "Συνεχίζοντας τον πόλεμο και αυθαίρετα συλλαμβάνοντας και κακοποιώντας τους Κούρδους πολίτες της, η Τουρκία κακοποιεί συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπό τον αμερικανικό νόμο, αυτό αποτελεί λόγο αναστολής όλης της στρατιωτικής βοήθειας και των πωλήσεων όπλων. Το λιγότερο, αιτιολογεί την αποδοκιμασία των πωλήσεων της βόμβας προσωπικού".

ΔΕΕ
Εξουδετέρωση των ουδετέρων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Με την επίσημη συμμετοχή με την ιδιότητα του παρατηρητή των 2 από τις 3 νέες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεδρίασε, χθες, το Συμβούλιο της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Σουηδία και η Αυστρία, που πήραν μέρος χθες στο Συμβούλιο αυτό, από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου και μετά έχουν τηρήσει στάση αυστηρής ουδετερότητας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η Αυστρία είχε για τελευταία φορά μέχρι σήμερα πάρει μέρος σε στρατιωτική συμμαχία στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας, μετά την κατάληψή της από το γερμανικό στρατό το Φλεβάρη του 1938. Η Σουηδία είχε για τελευταία, ως σήμερα, φορά συμμετάσχει σε στρατιωτική συμμαχία το 1813-'15, σαν μέλος του τελευταίου αντιναπολεοντείου συνασπισμού. Ούτε η μια, ούτε η άλλη υπήρξαν ποτέ μέλη του ΝΑΤΟ, το Σύνταγμα, μάλιστα, της Αυστρίας επιβάλλει το καθεστώς της "αιώνιας ουδετερότητας".

Η παρουσία των χωρών αυτών στη ΔΕΕ, μετά την ένταξή τους στην ΕΕ, αποτελεί την τελική επιβεβαίωση ότι η ένταξη αυτή θα επιφέρει τη "στρατιωτικοποίηση" και της εξωτερικής τους πολιτικής μέσω της εγκατάλειψης της ουδετερότητας. Παράλληλα, η παρουσία τους στο Συμβούλιο της ΔΕΕ σηματοδοτεί την πρώτη φορά όπου στα όργανα της ΔΕΕ συμμετέχουν χώρες, χωρίς καμιά προηγουμένη σχέση με το ΝΑΤΟ. Αυτό θεωρήθηκε και σαν μια ένδειξη, όχι μόνο γενικής, αλλά και συγκεκριμένης τάσης προσέγγισης των χωρών αυτών με τον παραπάνω συνασπισμό.

Οσο για τη Φιλανδία, την τρίτη νεοφώτιστη στην ΕΕ, πήρε μέρος στο Συμβούλιο, ανεπίσημα όμως, επειδή αναμένει την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών που θα της χαρίσουν την ιδιότητα του παρατηρητή.

Ο ισραηλινός στρατός επενέβη και στην Ιερουσαλήμ για να διαλύσει συγκεντρώσεις ατόμων, που παρενοχλούσαν την επίσκεψη εκεί του πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ