ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ούτε πόθεν, ούτε έσχες για τις ανώνυμες εταιρίες

Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητεί μεθόδους υπερφορολόγησης των λαϊκών εισοδημάτων, με την επέκταση του "πόθεν έσχες" στα αντικειμενικά κριτήρια και άλλες μορφές, την ίδια ώρα εξαιρεί από αυτό τις αγοραπωλησίες μετοχών ΑΕ και άλλες "επενδύσεις" των μεγάλων επιχειρήσεων

Τη νομιμοποίηση της φοροδιαφυγής - φοροαποφυγής του μεγάλου κεφαλαίου, υιοθετεί με τον τελευταίο φορολογικό νόμο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς στον τελευταίο προβλέπεται ότι η αγορά ανωνύμων εταιριών, καθώς και η σύσταση η αύξηση του κεφαλαίου των εταιριών αυτών, απαλλάσσεται από τις διατάξεις του "πόθεν έσχες". Το "πόθεν έσχες" - δηλαδή η δικαιολόγηση της πηγής και της προέλευσης των κεφαλαίων, με τα οποία ιδιώτες (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και άλλοι φορολογούμενοι) για την αγορά ακινήτων πάνω 120 τ. μ. ή για άλλα περιουσιακά στοιχεία, που απέκτησαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που τηρούν βιβλία Α και Β κατηγορίας) - ισχύει κανονικά από την 1η Γενάρη 1995 για όλες τις άλλες εταιρίες που δεν έχουν τη νομική μορφή της ΑΕ.Οσοι επομένως από 1/1/95 αγοράσουν ή συστήσουν ή προβούν σε αύξηση του κεφαλαίου των εταιριών που λειτουργούν σαν ατομικές επιχειρήσεις, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΕΠΕ, κοινωνίες, κοινοπραξίες, αστικές εταιρίες, ή προβούν σε αγορά εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων, θα πρέπει να δικαιολογήσουν και την πηγή προέλευσης των κεφαλαίων που διέθεσαν. Μέτρο το οποίο δεν ισχύει αποκλειστικά και μόνο για τις ΑΕ.

Ασφαλώς πρόκειται για μια εξόφθαλμη ταξική επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία ανάβει το "πράσινο φως" της φοροδιαφυγής - φοροαποφυγής των μεγάλων εισοδημάτων, από τα οποία δε ζητά διαπιστευτήρια σχετικά με τον τρόπο απόκτησης των κεφαλαίων τους που με οποιοδήποτε τρόπο τοποθετούνται σε ΑΕ. Εστω και αν τα χρήματα αυτά αποτελούν προϊόν παράνομης οικονομικής δραστηριότητας, η οποία τα τελευταία χρόνια - σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις - βρίσκεται σε άνθηση. Αντίθετα, όσοι θελήσουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους, στις υπόλοιπες "πληβειακές" εταιρίες, θα πρέπει να δικαιολογήσουν την προέλευση των κεφαλαίων τους μέχρι δεκάρας.

Για την ιστορία πρέπει να αναφέρουμε ότι η αγορά, σύσταση ή συμμετοχή στα κεφάλαια εταιρίας, οποιασδήποτε μορφής, καθώς και τα κεφάλαια για την αγορά ακινήτων, είχαν προσωρινά ανασταλεί από τις διατάξεις του "πόθεν έσχες" από το καλοκαίρι του 1993 μέχρι τις 31/12/94 με τον νόμο 2166 (υπουργός Οικονομικών Σ. Μάνος). Από 1/1/95 το προσωρινό αυτό καθεστώς αναστέλλεται (επανέρχεται σε ισχύ δηλαδή το "πόθεν έσχες") αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να διατηρεί το καθεστώς φορολογικής ασυδοσίας για τις ΑΕ. Αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας σε σχετική ερώτηση του "Ρ" παραδέχτηκε ότι η εξαίρεση των ΑΕ από το "πόθεν έσχες" αποτελεί φορολογική αδικία για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ενώ αναγνώρισε και τον κίνδυνο να παραδοθούν οι ΑΕ της χώρας σε κεφάλαια άγνωστης προέλευσης. Η εξαίρεση, δίνει τη δυνατότητα στον κάθε λαθρέμπορο ή τους νονούς των ναρκωτικών, και να ξεπλύνουν"μαύρο" χρήμα, αλλά και το σημαντικότερο. Να βρεθούν επικεφαλής μεγάλων εταιριών, σε μία περίοδο μάλιστα που οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στη χώρα μας (όπως βέβαια και στον υπόλοιπο κόσμο) βρίσκονται σε έξαρση.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ο κάλπικος και ταξικά μονομερής χαρακτήρας των υπουργικών διακηρύξεων περί της φοροδιαφυγής. Σε στιγμές ρητορικής έξαρσης ο υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος, είχε χαρακτηρίσει τη φοροδιαφυγή "εθνικό έγκλημα". Είναι, όμως, ο ίδιος που οπλίζει τα χέρια των φοροφυγάδων...

ΜΙΣΘΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Το υπουργείο Οικονομικών ... ζητά τα ρέστα

Και Θέτει, θέμα "ορθού καταλογισμού δαπανών για μισθοδοσία"!

Δεν υπάρχει θέμα επιστροφής στο δημόσιο από τους δημόσιους υπαλλήλους χρηματικών ποσών, που εισέπρατταν με τη μορφή διαφόρων επιδομάτων. Αυτό υποστηρίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή χτεσινά δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την πληρωμή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του τραπεζικού συστήματος (η εφαρμογή του νέου συστήματος πληρωμών αρχίζει πιλοτικά από τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών). Το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι "όχι μόνο καμία επιστροφή χρηματικών ποσών δεν πρόκειται να αναζητηθεί από υπαλλήλους, αλλά διασφαλίζεται απόλυτα και αναμφισβήτητα, η νομιμότητα της καταβολής των παροχών και αποζημιώσεων, ως αποδοχών".

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζεται ότι οι κάθε είδους πρόσθετες αποδοχές ή απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων δεν μπορεί να είναι κατά μήνα ανώτερες από το σύνολο των αποδοχών της οργανικής τους θέσης. Προστίθεται ότι επειδή υπήρξαν κατά καιρούς νομικές αμφισβητήσεις για την έννοια του εύρους των αποδοχών "κατέστη αναγκαία η αποσαφήνιση της έννοιας αποδοχές, προκειμένου να αποφευχθούν καταλογισμοί σε βάρος των υπαλλήλων και ιδίως των χαμηλόμισθων". Με την πρώτη παράγραφο του δεύτερου άρθρου του νομοσχεδίου ορίζεται ότι αποδοχές των υπαλλήλων αυτών αποτελούν - εκτός από το βασικό μισθό, την ΑΤΑ και τα πάγια επιδόματα, που συνεντέλλονται με αυτόν (χρονοεπιδόματα, επίδομα οικογενειακών βαρών, επίδομα θέσης, επίδομα εξομάλυνσης, κλπ.) - και οι αποζημιώσεις και παροχές που χορηγούνται στους υπαλλήλους αυτούς για ειδικές ή πρόσθετες εργασίες εντός των κυρίως καθηκόντων τους (π.χ. ΔΙΒΕΕΤ, ΔΕΧΕ, 3% των φοροτεχνικών υπαλλήλων, κλπ.) που χορηγήθηκαν μέχρι και το έτος 1993. Στα πλαίσια αυτής της ερμηνείας το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι "διευρύνεται η έννοια του όρου αποδοχές, προκειμένου να διασφαλιστούν και οι χορηγηθείσες στο παρελθόν ειδικές αποζημιώσεις των υπαλλήλων αυτών για εργασίες εντός των κυρίων καθηκόντων τους".

"Λανθασμένες καταχωρήσεις αποδοχών"

Ωστόσο, υπάρχει θέμα "ορθού καταλογισμού των πληρωμών".Σύμφωνα με έγγραφο του γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος, από τις 28 Δεκέμβρη "όπως αποδείχτηκε (...),οι μηνιαίες καταστάσεις πληρωμών που εκτυπώνονται από το ΚΕΠΥΟ και προωθούνται στις κεντρικές διευθύνσεις του υπουργείου για ενημέρωση, παραπέρα επεξεργασία τους, κλπ, πέρα από το γεγονός ότι καθυστερούν σημαντικά, δε δίνουν την πραγματική εικόνα της πορείας των πληρωμών σε βάρος των αντίστοιχων πιστώσεων, εξαιτίας των πολλών λανθασμένων καταχωρίσεων που περιλαμβάνουν". Τονίζεται δε ότι "οι λανθασμένες αυτές καταχωρήσεις πληρωμών ξεκινάνε κατά τεκμήριο, όσον αφορά τις αποδοχές προσωπικού και τις πάγιες δαπάνες".

Στα πλαίσια αυτά ο υπουργός Οικονομικών ζητά από όλες τις "διευθύνσεις Οικονομικού και τα ΤΟΔ, των υπουργείων και των νομαρχιών, αντίστοιχα, να ενημερώσουν χωρίς καμιά καθυστέρηση όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες τους και τους εκκαθαριστές αποδοχών των υπαλλήλων τους ή άλλων δαπανών τους σε βάρος πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού".

Αν. Π.

Το δημόσιο δανείζεται με τοκογλυφικούς όρους

Επιτόκια από 8% μέχρι και 9,10% προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών για τη νέα σειρά ομολόγων, με ρήτρα δολαρίου

Ελκυστικά επιτόκια, προσφέρει η κυβέρνηση στα τρωκτικά του δημόσιου χρήματος, με τη νέα έκδοση ομολογιακού δανείου με ρήτρα δολαρίου, στην προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να κλείσει τη μόνιμα ανοιχτή "μαύρη τρύπα". Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, για το εκδιδόμενο ομολογιακό δάνειο με ρήτρα δολαρίου, ετήσιας και τριετούς απόδοσης, που θα διατίθεται αύριο Πέμπτη από τις τράπεζες, ορίστηκε επιτόκιο 8% και 9,20% αντίστοιχα. Τα επιτόκια αυτά θεωρούνται ασυνήθιστα υψηλά, τόσο για την ελληνική όσο και για τις ξένες χρηματιστηριακές αγορές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε αντίστοιχη έκδοση δολαριακού ομολόγου. που είχε κάνει το υπουργείο Οικονομικών στις 28/9/94, τα επιτόκια ήταν αντίστοιχα για τα ετήσιας και τριετούς απόδοσης, 6,6% και 8,10%.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη πρόκειται να εκδοθεί και νέα σειρά έντοκων γραμματίων και Ομολόγων, δραχμικών αυτή τη φορά, για την κάλυψη των δανειακών αναγκών του τρέχοντος μήνα. Η ευφορία που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα στους κύκλους του υπουργείου, από τα αυξημένα ταμειακά αποθέματα, τα οποία είχαν φτάσει μέχρι και 1,5 τρισ. δραχμές, έχει αρχίσει να υποχωρεί μαζί με τη μείωση των ταμειακών αποθεμάτων τον προηγούμενο Δεκέμβρη. Αυτά σήμερα εκτιμάται ότι είναι περίπου 600 δισ. δραχμές. Οσο για την εξέλιξη των επιτοκίων των κρατικών τίτλων, κατά τους παράγοντες του υπουργείου θα εξαρτηθεί από την απόδοση που θα έχει το δολαριακό ομόλογο. Αν τα ταμειακά αποθέματα αυξηθούν, τότε δεν αποκλείουν και νέα μείωση των επιτοκίων των κρατικών τίτλων.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
Ολοι θα δηλώσουν τις αγορές με "πλαστικό" χρήμα

Οι φορολογούμενοι, που θα υποβάλουν στο επόμενο δίμηνο τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 1994, θα πρέπει να γράψουν στην ειδική στήλη της δήλωσης και όλο το ποσό που καταβλήθηκε για την εξόφληση υποχρεώσεων από τη χρήση της κάρτας, πιστωτικών ή πληρωμών.Το ποσό θα πρέπει να γραφτεί από τον κάτοχο της κάρτας στην ένδειξη της δήλωσης με τουςκωδικούς 729 - 730.Αυτό προκύπτει από χτεσινή "διευκρινιστική" ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που προσπαθεί να συγκαλύψει τις αντιλαϊκές διατάξεις του φορολογικού συστήματος, με επίκεντρο τις πιστωτικές κάρτες, ενώ τηρεί σιγή ιχθύος για τη διατήρηση και διεύρυνση των φοροαπαλλαγών στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις, όπου στο συνολικό ποσό του 1994 περιλαμβάνονται και ποσά από αγορές περιουσιακών στοιχείων (αγορά αυτοκινήτων, δίτροχων ή τρίτροχων οχημάτων, σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών και κινητών πραγμάτων αξίας άνω του 1.000.000 δρχ.), θα πρέπει να συμπληρωθούν από τον κάτοχο της κάρτας στους κωδικούς 727 - 728, ενώ το υπόλοιπο ποσό στους κωδικούς 729 - 730 της δήλωσης. Η ανακοίνωση αυτή, εκδόθηκε μετά από τη συμφωνία αρμόδιων του υπουργείου με εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, που προβλέπει ότι μέσα στο Γενάρη θα σταλούν στους κατόχους πιστωτικών καρτών όπως και καρτών πληρωμών αντίγραφο του λογαριασμού τους στο 1994.Ωστόσο, ούτε η χτεσινή ανακοίνωση απαντά στο ερώτημα πώς θα διαχωρίζουν οι τράπεζες το ύψος των τοκοχρεολυτικών δόσεων, που αφορούν τις αγορές καταναλωτικών και μη αγαθών.

Λανθασμένες αποδοχές, διαπιστώνει ο υπουργός Οικονομικών και θέλει ενημέρωση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ