ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πνίγηκαν" τα έργα για το Ζεφύρι

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης εξήγγειλε έργα για το Νοέμβρη του 1994, τα οποία ούτε καν έχουν προγραμματιστεί. Κ. Λιάρος: Η τακτική της κυβέρνησης δείχνει εμπαιγμό και αδιαφορία για το λαό του Ζεφυρίου

Ανήμερα των Φώτων και οι Ζεφυριώτες ήταν ίσως οι μοναδικοί Ελληνες που δε χρειάστηκε να πάνε στην καθιερωμένη δοξολογία του αγιασμού των υδάτων, γιατί, για άλλη μια φορά, σ' αυτή την πολύπαθη συνοικία της Αττικής, τα βρόχινα νερά... εισέβαλαν στη συνοικία τους και "έγλειψαν" επικίνδυνα τις αυλές των σπιτιών! Την ημέρα των Φώτων η περιοχή γύρω από το ρέμα Ευπυρίδων θύμιζε Βενετία. Ενα τεχνητό ρέμα, που περνάει δίπλα στα σπίτια, μήκους 1.600 μέτρων, πλάτους 1,5 - 2,5 μέτρων και βάθους περίπου 3,5 μέτρων, ήταν γεμάτο με βρόχινα νερά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πρώτο δεκαήμερο του 1994 και μετά τις μεγάλες πλημμύρες στο Ζεφύρι Αττικής στις 28 Φλεβάρη, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης είχε δηλώσει ότι το Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς θα ξεκινούσαν μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στο Ζεφύρι, ύψους τριών δισεκατομμυρίων δραχμών. Αν και πέρασαν τρεις μήνες από το Νοέμβρη όχι μόνο δεν ξεκίνησαν τα αντιπλημμυρικά έργα, όπως είχε εξαγγείλει ο υπουργός, αλλά μάλλον ούτε καν έχουν προγραμματιστεί, αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκινήσει ούτε οι μελέτες, ούτε έχει γίνει η απαλλοτρίωση του χώρου, ούτε φυσικά η δημοπράτηση του έργου.

Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε ο δήμαρχος Ζεφυρίου Κ. Λιάρος πριν 15 μέρες στο ΥΠΕΧΩΔΕ, για να εξετάσει την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων για τα αντιπλημμυρικά έργα και σε συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Γείτονα,ο τελευταίος έδωσε τη... μνημειώδη απάντηση ότι δε γνώριζε τίποτα για αντιπλημμυρικά έργα στο Ζεφύρι. Κατόπιν αυτού, ο δήμαρχος Κ. Λιάρος επισκέφτηκε και την ΕΥΔΑΠ, όπου διαπίστωσε ότι ούτε από εκεί έχουν αρχίσει διαδικασίες για κάποιο αντιπλημμυρικό έργο.

Οπως μας δήλωσε ο Κ. Λιάρος, η τακτική αυτή της κυβέρνησης υποδηλώνει εμπαιγμό και αδιαφορία για τα προβλήματα των κατοίκων του Ζεφυρίου. Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σε επερώτηση που έκανε το ΚΚΕ στη Βουλή, αμέσως μετά τις πλημμύρες στο Ζεφύρι, είχε δοθεί και πάλι η απάντηση ότι θα ξεκινούσαν από το Νοέμβρη του 1994 τα αντιπλημμυρικά έργα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι όχι μόνο δεν έχουν ξεκινήσει κάποια έργα, αλλά ούτε καν έχουν προγραμματιστεί. Ο δήμαρχος Ζεφυρίου, για άλλη μια φορά, επισήμανε τις ευθύνες τις κυβέρνησης και ιδιαίτερα του ΥΠΕΧΩΔΕ και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, σημείωσε το ενδεχόμενο ακόμα και να πνιγεί άνθρωπος στο "κανάλι" Ευπυρίδων. Επίσης, δήλωσε ότι τα νερά αυτά είναι στάσιμα και λιμνάζοντα και δημιουργούν εστία μόλυνσης για τους κατοίκους της γύρω περιοχής.

Οι κάτοικοι που μένουν δίπλα στην τάφρο Ευπυρίδων, όπως μας είπαν οι ίδιοι, ζουν σε μια μόνιμη αγωνία και το φόβο τυχόν πλημμυρών. Ο Α. Σωφρονάς είπε χαρακτηριστικά στο "Ρ" ότι όταν βρέχει μένουν άγρυπνοι, περιμένοντας τα νερά να εισβάλουν στα σπίτια τους, ενώ ο Α. Κούρος μας είπε πως επειδή δεν υπάρχουν προστατευτικά έργα, "τρώγονται" τα τοιχώματα και τα πρανή της τάφρου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος για τα σπίτια που βρίσκονται δίπλα στην τάφρο.

Γ. Γ.

Στη φυλακή ο Παναγόπουλος για τη γιάφκα

Προφυλακίστηκε χτες μετά την απολογία του στον 26ο τακτικό ανακριτή Αθηνών Θ. Θέμελη ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση της γιάφκας Κουκακίου, ακροδεξιός βομβιστής Νίκος Παναγόπουλος. Ασύλληπτος, ωστόσο, παραμένει ο συγκατηγορούμενός του Ελευθ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος (όπως αναμενόταν) δεν εμφανίστηκε στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου, όπου δικάζεται με τον οπλουργό Βασ. Δαναλάτο για δυο φόνους και άλλα κακουργήματα. Οι γονείς του Χρήστος και Ανθή Παναγιωτοπούλου, καθώς και ο συνήγορός του Ν. Μαυρομμάτης δήλωσαν στους δημοσιογράφους, σχετικά με την τωρινή υπόθεση του οπλοστασίου και των ναρκωτικών, ότι αυτός είναι αθώος και θα εμφανιστεί μόνος του τις επόμενες μέρες στον ανακριτή. "Ας τον αφήσουν - πρόσθεσαν - να δικαστεί όπως αυτός επιθυμεί, για να αποδείξει την αθωότητά του". Για τον ίδιο μίλησε και ο Βασ. Δαναλάτος. Είπε πως τον ξέρει από τη φυλακή και γνωρίζει ότι "υπήρξε μπράβος του ΠΑΣΟΚ, σωματοφύλακας του (εκλιπόντος) Α. Κουτσόγιωργα και του (υπόδικου για ναρκωτικά ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου "Νεράιδα") Κακέτση". Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που σχημάτισε η Αστυνομία για τη γιάφκα, βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα του Παναγιωτόπουλου σε δυο εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι σε κανένα από τα όπλα που βρέθηκαν στην αποθήκη του Παναγόπουλου δεν υπάρχει δικό του δακτυλικό αποτύπωμα. Ο Παναγόπουλος πριν μπει στο γραφείο του ανακριτή είπε πως μετανιώνει για το παρελθόν του, ενώ αρνήθηκε ότι έχει σχέση με την υπόθεση. "Δεν είναι δικά μου τα όπλα, υποστήριξε. Κατηγορούμαι άδικα αυτή τη φορά. Ελπίζω στο Θεό πλέον... ". Η προσωρινή του κράτηση αποφασίστηκε από τον ανακριτή, με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας εισαγγελέα Ξένης Δημητρίου.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Η οικογένεια του αξέχαστου συντρόφου Ν. Σκαρτσιάρη ευχαριστεί θερμά όλους όσοι παραβρέθηκαν στην κηδεία και συμπαραστάθηκαν στον πόνο μας.

Την ΚΕ του ΚΚΕ, το Συντονιστικό Πελοποννήσου, την Ομοσπονδία Οικοδόμων, τη ΓΣΕΕ και τους δεκάδες μαζικούς φορείς, που είπαν το στερνό "αντίο".

Η σύζυγος Βασιλική

Τα παιδιά Κωνσταντίνος - Ουρανία, Γιώργος - Σοφία

Κινδύνεψαν 18 λαθρομετανάστες

Οι δουλέμποροι συνεχίζουν ανεξέλεγκτοι τη δράση τους, βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Χτες το μεσημέρι περισυνελλέγησαν κοντά στην Κέρκυρα δεκαοχτώ Αλβανοί λαθρομετανάστες, ανάμεσά τους και δύο μωρά παιδιά, από το πλήρωμα του φορτηγού πλοίου ΛΕΝΑ.Οι λαθρομετανάστες επέβαιναν σε πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, η οποία έπλεε σε απόσταση 25 μιλίων βορειοανατολικά του νησιού Οθωνοί. Η ζωή των λαθρομεταναστών βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω της υπερφόρτωσης της λέμβου. Την υπόθεση θα αναλάβει το λιμεναρχείο της Κέρκυρας.

Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών των πλημμυροπαθών

Αναστέλλεται η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών απ' τον Οκτώβρη του 1994 μέχρι τον Απρίλη του 1995 των πληγέντων από τις πλημμύρες του Οκτώβρη '94 που είναι ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ. Ακόμη, κεφαλαιοποιούνται οι μέχρι την 30/9/94 καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές τους, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα και προσκομιστεί βεβαίωση της Νομαρχίας ή του Επιμελητηρίου, από την οποία να προκύπτει η ζημιά και το ύψος αυτής. Η προθεσμία για την υποβολή της σχετικής αίτησης λήγει στις 31 Γενάρη 1995.

Εξετάσεις για άδεια μηχανοτεχνίτη

Εξετάσεις για την απόκτηση άδειας τεχνίτη αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, προκηρύσσει στις 20 Φλεβάρη η νομαρχία Δυτικής Αττικής.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν δικαιολογητικά και αιτήσεις για επανεξέταση, μέχρι τις 3 Φλεβάρη.

Συνέδριο για τις πλημμύρες

Οι πλημμύρες, σε συνδυασμό με την απουσία κατάλληλων αντιπλημμυρικών έργων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, θα αποτελέσουν το κύριο αντικείμενο του 2ου Εθνικού Συνεδρίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων (ΕΕΔΥΠ), με θέμα "Ολοκληρωμένες Επεμβάσεις για τη Μείωση του Κινδύνου από τις Πλημμύρες". Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 12 και 13 του Γενάρη στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το ΥΠΕΧΩΔΕ και την ΕΥΔΑΠ.

Σκοπός του συνεδρίου κατά τους διοργανωτές είναι η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για ολοκληρωμένες επεμβάσεις, με στόχο τη μείωση του κινδύνου από τις πλημμύρες σε αστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρξει ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τις αιτίες των πλημμυρικών φαινομένων, αλλά και για την ανάγκη ύπαρξης μιας συντονισμένης και ολοκληρωμένης προσπάθειας, καθώς και ενός σταθερού πλαισίου για τη βελτίωση των συνθηκών προστασίας από τις πλημμύρες.

Τα 40 χρόνια του φιλειρηνικού κινήματος

Τα 40 χρόνια από την ίδρυση του φιλειρηνικού κινήματος στη χώρα μας θα τιμήσει την Κυριακή με εκδήλωση στην πολιτιστική αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Ανω Λιοσίων, η Επιτροπή Ειρήνης του δήμου, όπου θα γίνει και το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 10.30 π.μ., ενώ θα ακολουθήσει συνέλευση ενόψει του Συνεδρίου, απολογισμός δράσης της Επιτροπής, εκλογή νέου οργάνου και αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ που θα γίνει από 31/3 έως 2/4.

Με ποιο όπλο εκτελέστηκε ο Πρέκας;

Απολογήθηκαν χτες στον ανακριτή του 5ου Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Αθηνών και αφέθηκαν ελεύθεροι (με χρηματική εγγύηση 500.000 δρχ. ο καθένας) οι απόστρατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ Π. Κούκιος και Κ. Τασάκος. Κατηγορούνται για νόθευση εγγράφου και ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό, που συνίσταται στην αλλοίωση των στοιχείων του υπηρεσιακού όπλου του Τασάκου. Το όπλο είχε βρεθεί στο εργαστήριο του κατηγορούμενου για σωρεία κακουργηματικών πράξεων Βασ. Δαναλάτου. Ο τελευταίος, μάλιστα, είχε καταγγείλει σε κάποιο από τα υπομνήματά του προς τους δικαστικούς λειτουργούς ότι με το συγκεκριμένο όπλο είχε σκοτωθεί ο Μιχ. Πρέκας το πρωί της 1ης Οχτώβρη 1987 στην Καλογρέζα.

Υπενθυμίζεται ότι για την εν ψυχρώ δολοφονία του Πρέκα στο μπαλκόνι διαμερίσματος, στην οδό Νίγδης 63, έχει παραπεμφθεί σε δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο αστυφύλακας Νικ. Κονταξής. Παρών στην επιχείρηση ήταν και ο τότε διοικητής των ΜΑΤ Κ. Τασάκος. Αν αποδειχτεί τελικά πως το όπλο του εγκλήματος ήταν δικό του, η υπόθεση Πρέκα προσλαμβάνει άλλη διάσταση.

Δικάζεται ο Θ. Πισιμίσης

Ενας από τους "συνήθεις υπόπτους" για την αστυνομία, ο Θεόδωρος Πισιμίσης, δικάζεται από χτες στο Β Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, με την κατηγορία της σύστασης συμμορίας. Το σχετικό παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών τον εμφανίζει ότι από το Φλεβάρη του 1989 ως την 1 - 2 - 1993"ενώθηκε με τους Χρ. Τσουτσουβή, Μιχ. Πρέκα, Κυρ. Μαζοκόπο, Κλ. Σμυρναίο, Χριστόφ. Μαρίνο, Ευαγγελία Βογιατζή, Γ. Μπαλάφα και άλλους και συνέστησε τις οργανώσεις "Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας", "1η Μάη", "Επαναστατική Πράξη", "Ενοπλοι Κοινωνικοί Πυρήνες Αντίστασης ", " Ενοπλη Οργάνωση Χρ. Τσουτσουβής", με σκοπό την ανατροπή του κοινωνικοπολιτικού καθεστώτος με κάθε μορφή επαναστατικής βίας... ". Μπερδεύτηκαν, όμως, οι λειτουργοί της Θέμιδας με τις χρονολογίες. Ο Χρ. Τσουτσουβής σκοτώθηκε το '85 και ο Μιχ. Πρέκας το '87...

Η "τάφρος" στο Ζεφύρι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ