ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Μαστίγιο" και "καρότο" από την Αγκυρα

Με διάβημα προς την Αθήνα, η τουρκική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τα εμπόδια που θέτει η ελληνική κυβέρνηση στην προώθηση της τελωνειακής της ένωσης με την Κοινότητα

Με τη μέθοδο του "μαστιγίου" και του "καρότου", η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει την Αθήνα, να αναθεωρήσει τη στάση της σχετικά με το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Κοινότητα.

Την περασμένη Τρίτη, ο Ελληνας πρεσβευτής στην Αγκυρα κ. Φίλωνας, κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου του επιδόθηκε διάβημα από τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σάντμπεργκ, με το οποίο η τουρκική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την ελληνική στάση.

Η τουρκική κυβέρνηση, προκειμένου να προσδώσει βαρύτητα στις κινήσεις της, ζήτησε από τον πρεσβευτή της στην Αθήνα κ. Τσελέμ να επιδώσει ανάλογο διάβημα στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Κ. Παπούλια,ο οποίος όμως απέφυγε τη συνάντηση, παραπέμποντας τον Τούρκο πρέσβη στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιεχόμενο του διαβήματος δεν είναι σκληρό, καθώς αποτελεί πρόσκληση σε διάλογο για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Με τον τρόπο αυτό, η Αγκυρα εμφανίζεται σύμφωνη με τις αμερικανικές επιδιώξεις, για την προώθηση ενός εφ' όλης της ύλης διαλόγου Ελλάδας - Τουρκίας.

Ωστόσο, οι κινήσεις της τουρκικής διπλωματίας συμπληρώνονται από τις απειλές που επανέλαβε χτες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκτάς,λέγοντας ότι στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ενωση δεχτεί στους κόλπους της την Κύπρο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για το ξέσπασμα ενός ελληνοτουρκικού πολέμου.

Το κλίμα των τουρκικών απειλών συμπληρώνεται από τις διαρροές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς τον Τύπο, ο οποίος έγραφε την περασμένη βδομάδα ότι η Αγκυρα θα υιοθετήσει και θα εφαρμόσει οικονομικού χαρακτήρα μέτρα κατά της Ελλάδας, σε περίπτωση που η Αθήνα δεν αναθεωρήσει τη στάση της σχετικά με την προώθηση των τουρκικοκοινοτικών σχέσεων.

Παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο να οριστεί συγκεκριμένη και ικανοποιητική ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί η ελληνική στάση, που δεν επιτρέπει την προώθηση της τελωνειακής ένωση της Τουρκίας με την Κοινότητα. Για το λόγο αυτό, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναμένει την κλιμάκωση των τουρκικών πιέσεων, οι οποίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα επικεντρωθούν στην αναμόχλευση της έντασης στη Δυτική Θράκη.

Δ. Μ.

Οι μαθητές

Oι μαθητές που διεκδικούν μαχητικά το τελευταίο διάστημα το δικαίωμά τους στο μέλλον - δικαίωμα που περνάει μέσα από το δικαίωμα για μία καλύτερη παιδεία - επέλεξαν τον δρόμο του αγώνα και της συλλογικής δράσης, διαψεύδοντας όλους αυτούς που έκαναν λόγο για "χαμένη γενιά" και για "γενιά του χαβαλέ και των πλαστικών οραμάτων". Με την αγωνιστική επιλογή τους, έδειξαν ότι γνωρίζουν πως μόνο με τη συλλογική δράση μπορούν να διεκδικούνται τα διάφορα αιτήματα, πόσο μάλλον τα θέματα της παιδείας που αφορούν όλους. Ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης που τα βιώνουν καθημερινά και απαίτησαν τη λύση τους, επαναφέροντας στο προσκήνιο το ιστορικό και ουδέποτε δικαιωμένο σύνθημα του 15% για την παιδεία. Οπως ήταν αναμενόμενο, η συγκεκριμένη συλλογική δράση των μαθητών ενόχλησε τους πολυποίκιλους στυλοβάτες του συστήματος, καθώς έγινε ορατός ο κίνδυνος να συνηθίσουν οι νέοι στην αγωνιστική διεκδίκηση, κάτι που προοπτικά αποτελεί μέγιστο κίνδυνο για τις δυνάμεις της συντήρησης.

Mπροστά σ' αυτόν τον κίνδυνο, ορθώθηκαν οι καθιερωμένοι τρόποι υπονόμευσης, που περιλαμβάνουν την άρνηση ικανοποίησης των αιτημάτων, για να καλλιεργηθεί το μάταιο των κινητοποιήσεων, την εισαγγελική παρέμβαση, προκειμένου να τρομοκρατηθούν οι μαθητές και τη δοκιμασμένη, επίσης στο παρελθόν, πλαγιοκόπηση του κινήματος από τα γνωστά εκείνα στοιχεία, που με τη δράση τους δίνουν άλλοθι στην κατασταλτική παρέμβαση του κράτους.

H μικρή αγωνιστική εμπειρία των μαθητών, αλλά και η συγκεκριμένη μορφή της κατάληψης, που σχεδόν αποκλειστικά και μόνο επιλέγουν συνήθως - μορφή που τους ξεκόβει και τους απομονώνει από τους άλλους φορείς - επιτρέπει να παρεμβαίνουν άμεσα και συνειδητά, με στόχο τη δυσφήμιση κάθε μορφής κινητοποίησης, οι διάφοροι κατασταλτικοί μηχανισμοί και τα αναγκαία σ' αυτούς"συμπληρώματα". Κάνουν δε, αυτά τα "συμπληρώματα" την εμφάνισή τους σε κάθε στιγμή που δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μιας ανάτασης του κινήματος - δείγμα της δράσης τους είδαμε και χτες, όπου σε αγαστή συνεργασία με τα ΜΑΤ έπαιξαν το γνωστό πλέον παιχνίδι του πετροπόλεμου, ο οποίος, αναπαραγόμενος από τις τηλεοπτικές κάμερες, δίνει το επιθυμητό γι' αυτούς αποτέλεσμα: Οτι, δήθεν, οι νέοι δεν ξέρουν να αγωνίζονται, αλλά μόνο να καταστρέφουν.

Aπέναντι σ' αυτό το μέτωπο συκοφάντησης και καταστολής των νεολαιίστικων κινητοποιήσεων, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτικό το καθήκον της πολύπλευρης στήριξης αυτών των αγώνων. Ενα καθήκον που δε βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τις πλάτες των μαθητών. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης επωμίζονται και οι άλλοι φορείς της σχολικής κοινότητας, οι γονείς και οι καθηγητές. Οι εκπαιδευτικοί έχουν χρέος να συμπαρασταθούν ενεργά στους αγώνες των μαθητών, με τους οποίους έχουν άμεση και καθημερινή επαφή. Πρέπει δε και το παράδειγμα που οι ίδιοι δίνουν με τους δικούς τους αγώνες να κινείται σε μία τέτοια κατεύθυνση. Από την πλευρά τους, οι γονείς, που υφίστανται και την τεράστια οικονομική επιβάρυνση της παραπαιδείας, πρέπει πιο ενεργά μέσα από τους συλλόγους τους να δραστηριοποιηθούν για την ανάπτυξη ενός πλατιού κινήματος παιδείας. Γιατί - και αυτό θα έπρεπε να το ξέρουν καλύτερα από όλους οι γονείς και οι καθηγητές - η παιδεία είναι υπόθεση όλων, αφορά το μέλλον και η τύχη της δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια των ΜΑΤ, των Τζανακάκηδων και των χρεωμένων να παρέχουν άλλοθι στην καταστολή.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
Αγώνας και μέθοδος

"Μόνο τέρμα είναι η νίκη". Μ' αυτή την πεποίθηση οι Κομματικές Οργανώσεις της χώρας δίνουν τη μάχη για την κάλυψη και υπερκάλυψη των πλάνων τους, στο πλαίσιο της έκτακτης πανελλαδικής Οικονομικής Εξόρμησης - που βαδίζει προς το τέλος της - για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η έδρα της ΚΕ και τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του Κόμματος. Ορισμένες από αυτές τις Κομματικές Οργανώσεις με πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις - όπως της Λευκάδας - γνωρίζουν πως η μάχη για τη σωτηρία του αρχείου, δεν είναι μόνο μάχη για τη διάσωση της ιστορίας της χώρας. Είναι ταυτόχρονα και μια τοπική υπόθεση.

Η εξόρμηση στη Λευκάδα

Γιά την πορεία της εξόρμησης στο νησί ο Νίκος Σταματέλος,γραμματέας της ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ, μας είπε:

"Σε πολύ μεγάλο βαθμό - όχι, όμως, όπως σε προηγούμενες Οικονομικές Εξορμήσεις - οι οργανώσεις μας ανταποκρίνονται στο ρόλο τους. Το πλάνο μας έχει φτάσει αυτή τη στιγμή το 65% και είναι κοινή πεποίθηση πως στο τέλος της εξόρμησης θα καλυφθεί. Πρωτοπόρες ΚΟΒ μας είναι οι εξής: Νυδρί, Λυγιά και της πόλης της Λευκάδας. Η απήχηση της Οικονομικής Εξόρμησης είναι μεγάλη. Ο κόσμος με μεγάλη προθυμία συνεισφέρει για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του περασμένου Οκτώβρη, αλλά η οργάνωση δεν έχει φτάσει σ' όλους όσοι θα θέλανε να δώσουν. Ο κόσμος θέλει να δώσει παραπάνω, αλλά δεν έχει, και δίνει από το υστέρημά του, μια και το εισόδημα των αγροτών, των εργαζομένων και των επαγγελματοβιοτεχνών είναι σε χειρότερη κατάσταση από κάθε άλλη φορά. Αρκετοί μαζικοί φορείς έχουν ανταποκριθεί και περιμένουμε και από άλλους να δώσουν τα χρήματα που έχουν προγραμματίσει να προσφέρουν".

Αναφερόμενος ειδικότερα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και στις προσπάθειες για το ξεπέρασμά τους, ο Νίκος Σταματέλος τόνισε:

"Οι κύριες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι, όπως προαναφέραμε, πρώτο, η οικονομική δυσπραγία του κόσμου και δεύτερο, ότι δεν εξάντλησαν οι οργανώσεις όλα τα περιθώρια οικονομικής δουλιάς. Σκοπεύουμε να κάνουμε μια συνεστίαση που θα σφραγίσει το κλείσιμο της Οικονομικής Εξόρμησης".

Συναυλίες του Μ. Θεοδωράκη για τη διάσωση των αρχείων του ΚΚΕ
  • Στη Θεσσαλονίκη στις 25 Γενάρη στο Παλαί Ντε Σπορ
  • Στην Αθήνα την 1η Φλεβάρη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ, ο Μίκης Θεοδωράκης θα δώσει δύο μεγάλες συναυλίες στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Η πρώτη κατά σειρά συναυλία που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ θα γίνει στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 25-1-95,στις 8 μ.μ., στο Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο (Παλαί Ντε Σπορ). Θα συμμετάσχουν η Μαρία Φαραντούρη,ο Μανώλης Μητσιάς,ο Βασίλης Λέκκας και άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες. Επίσης τιμητική συμμετοχή θα έχουν δύο Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες, ο Παναγιώτης Καραδημήτρης και ο Δημήτρης Νικολούδης.

Η επόμενη, η οποία κλείνει τον κύκλο συναυλιών σε πολλές πόλεις της χώρας, που πραγματοποίησε ο συνθέτης, για τη διάσωση των αρχείων του ΚΚΕ, θα γίνει στην Αθήνα την Τετάρτη 1-2-95 στις 7.30 μ.μ. στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με τη συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη,του Μανώλη Μητσιά,του Βασίλη Λέκκα και άλλων γνωστών καλλιτεχνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ