ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Ψήνεται" η φορολογία των τόκων ομολόγων - εντόκων

Το θέμα της φορολογίας των τόκων και των έντοκων γραμματίων επανήλθε στην επικαιρότητα, με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού, στην πανηγυρική συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) - που χαρακτηρίστηκε ως "Οργανο Κοινωνικής Εξαπάτησης" - ότι έχει δημιουργηθεί μια"νέα τάξη", φωτογραφίζοντας εκείνους που απολαμβάνουν από μερικές χιλιάδες δραχμές μέχρι εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές αφορολόγητους τόκους των κρατικών τίτλων. Το θέμα της φορολογίας των τόκων κρατικών τίτλων, διατηρήθηκε και χτες στην επικαιρότητα με δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνδικαλιστών, γεγονός που δείχνει ότι αποτελεί θέμα χρόνου - απλά αναμένονται οι τελικές εξελίξεις ενόψει της προεδρικής εκλογής - η θεσμοθέτηση του μέτρου.

Ο πρωθυπουργός, Α. Παπανδρέου, αποκαλώντας "νέα τάξη" τους μεγαλοεισοδηματίες που επενδύουν τα κεφάλαιά τους σε ομόλογα και έντοκα του δημοσίου - οι τόκοι των οποίων απαλλάσσονται από τη φορολογία - έστρωσε στην ουσία το χαλί για τη φορολόγηση των τόκων, μεταθέτοντας όμως την ευθύνη(αλλά και το όποιο πολιτικό κόστος μπορεί να συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση) στους "κοινωνικούς εταίρους". Ανεξάρτητα όμως από τις διορθωτικές δηλώσεις που ακολούθησαν, η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση στρώνει το χαλί για τη θεσμοθέτηση ενός μέτρου, που έπρεπε ήδη να έχει γίνει από καιρό, παρακάμπτοντας μια σειρά άλλα αιτήματα των εργαζομένων για μέτρα στην κατεύθυνση δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών.

Οι χτεσινές εξελίξεις στο θέμα που έχει να κάνει με τη φορολογία των τόκων ομολόγων και έντοκων, που δείχνουν την κυβέρνηση να είναι διχασμένη, είναι οι ακόλουθες:

  • Ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος,σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι "δεν τίθεται θέμα φορολογίας των ομολόγων και έντοκων", χωρίς όμως να αποσαφηνίσει αν υπάρχει θέμα φορολογίας των τόκων. Το θέμα της φορολογίας των ομολόγων και των έντοκων είπε, είναι εντελώς κλειστό, κάτι όμως που δεν αποκλείει να είναι ανοιχτό το θέμα φορολογίας των τόκων αυτών των τίτλων.
  • Ο υπουργός Εργασίας Γ. Σκουλαρίκης,τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης των τόκων.
  • Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής ΟικονομίαςΜ. Παπαϊωάννου,δήλωσε "ασφαλώς κάποια στιγμή θα φορολογηθούν οι τόκοι, αλλά αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα"...
  • Ο βουλευτής της ΝΔ της ΝΔ Γ. Σουφλιάς - που όταν ήταν υπουργός Οικονομικών θεσμοθετήθηκε η φορολόγηση των τόκων καταθέσεων - τάχθηκε έμμεσα υπέρ της φορολόγησης και των τόκων στους κρατικούς τίτλους, δηλώνοντας πως η θεσμοθέτησης της φορολογίας των τόκων στα έντοκα και ομόλογα "αυτό είναι θέμα που θα το αποφασίσει η κυβέρνηση"...
  • Υπέρ της φορολόγησης των τόκων των κρατικών τίτλων, τάχθηκε χτες με δηλώσεις του και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος.
Δήλωση του γραμματέα της ΓΣΕΕ

Στις σωστές διαστάσεις, έθεσε το θέμα της φορολογίας των τόκων κρατικών τίτλων, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος.Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη θέση της ΓΣΕΕ στο θέμα φορολόγησης των τόκων έντοκων γραμματίων και ομολόγων, ο γραμματέας της ΓΣΕΕ δήλωσε: "Η ΓΣΕΕ έχει διατυπώσει τις θέσεις της για συνολική φορολογική μεταρρύθμιση και ειδικότερα για την αύξηση του αφορολόγητου ορίου μέχρι 2 εκ. δραχμές για τους μισθωτούς, την πλήρη εφαρμογή του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ, τη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και τη φορολόγηση των έντοκων γραμματίων και των ομολόγων του δημοσίου. Η κυβέρνηση συζητά μόνο για το θέμα των ομολόγων αγνοώντας τα άλλα αιτήματά μας και αυτό δεν είναι σωστό".

"Καλτσεστρούτζι" ή ΤΙΤΑΝ;

Σ' ένα μήνα αναμένεται, εκτός απροόπτου, να προκηρυχθεί διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση των "Τσιμέντων Χαλκίδας"

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι θα μπει σύντομα η διαδικασία πώλησης των"Τσιμέντων Χαλκίδας" με την προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού. Οπως και επίσημα έχει δηλώσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με την πρόσφατη ανακοίνωσή της που αφορούσε και την υπόθεση Κουρή, υπάρχει ήδη σχετική συμφωνία των πιστωτών της εταιρίας - δηλαδή μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας, της Εμπορικής, της ΕΤΒΑ και της ΔΕΗ - για την πώληση με βάση το άρθρο 44 του νόμου 1892. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ", ήδη η Εθνική Τράπεζα έχει πραγματοποιήσει επαφές με πιθανούς αγοραστές και ήδη έχει "διαφανεί" το συγκεκριμένο ενδιαφέρον της "Καλτζεστρούτζι" (πέρα των υπαρκτών ή μη "δεσμεύσεών" της από τη συμφωνία ξεπουλήματος της ΑΓΕΤ), αλλά και μιας μεγάλης ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας, που ορισμένες πληροφορίες την ταυτίζουν με τον ΤΙΤΑΝΑ. Κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας σημείωνε ότι εκπρόσωποι αυτής της μεγάλης ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας ήρθαν σε επαφή με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και μάλιστα στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμη και το πιθανό τίμημα. Αλλά η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διαπραγματεύεται και με την "Καλτσεστρούτζι" με στόχο "να μπει στο χαρτί" μια κατ' αρχήν "προφορική" συμφωνία τόσο για συμμετοχή στον διαγωνισμό, πολύ περισσότερο για το τίμημα. Το ύψος του τιμήματος που θα προσφέρει η ιταλική εταιρία θα αποτελέσει τη "βάση εκκίνησης" του διαγωνισμού.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι το θέμα των "Τσιμέντων Χαλκίδας" "πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατόν, αλλά με προσοχή για να μην αλωθεί η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία και αγορά από το ευρωπαϊκό καρτέλ του τσιμέντου". Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ένα τέτοιο διεθνή διαγωνισμό, όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμη και το να δώσει μια εταιρία του ευρωπαϊκού καρτέλ τσιμέντου σχετικά υψηλότερο τίμημα απ' ό,τι το "εγχώριο" καρτέλ... Οι ίδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για "αθέμιτο ανταγωνισμό" και για τα "κόλπα" των Τσιμέντων Χαλκίδας που πωλούν στην ελληνική αγορά με χαμηλή τιμή. Η σημερινή διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δηλώνει ότι από τότε που ανέλαβε δεν έχει δώσει κανένα νέο δάνειο στους "ιδιοκτήτες" της εταιρίας, Τακόπουλο - Κιοσσέογλου. Αλλά στη θέση ότι εμμέσως επιδοτούνται καθώς μέχρι σήμερα δεν κίνησε τις διαδικασίες για την είσπραξη των οφειλών (όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι πιστωτές), κορυφαίοι παράγοντες της τράπεζας "απαντούν", ισχυριζόμενοι ότι "δε συμφέρει να μπει σε εκκαθάριση" και ότι "η μόνη λύση είναι ο διαγωνισμός".

Αν. Π.

ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ερωτοτροπούν με την ιδέα σύνδεσης μισθών - παραγωγικότητας

Αλλαγή στο ισχύον ενιαίο μισθολόγιο από το 1996 σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας

Σύνδεση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με την παραγωγικότητα, ονειρεύεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση από το 1996 - ακολουθώντας τις υποδείξεις του ΣΕΒ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης - για να εξασφαλίσει παραπέρα μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και παραπέρα αύξηση των κερδών. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τη θέση της κυβέρνησης σε σχετική θέση που διατύπωσε προχτές ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Κ. Σημίτης,σε εκδήλωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκεκριμένα, ο Κ. Σημίτης είχε υποστηρίξει ότι "η προς τα κάτω εξίσωση των αμοιβών στο δημόσιο τομέα, σε συνδυασμό με το ότι το βαθμολόγιο βασίζεται στην αρχαιότητα, δε συμβάλλουν στη δημιουργία κινήτρων για υψηλή παραγωγικότητα και πρέπει να αναμορφωθούν".

Στην πραγματικότητα, "σε ανοιχτές πόρτες" χτύπησε ο υπουργός Βιομηχανίας, καθώς το θέμα αυτό η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να το "συζητήσει" με την ΑΔΕΔΥ μέσα στο 1995 και να ισχύσει νέο σύστημα από το επόμενο έτος. Ειδικότερα, ο Γ. Παπαντωνίου ξεκαθάρισε ότι "είναι πράγματι ανοιχτό το θέμα της διαρθρώσεως των αμοιβών", ότι "είναι πολύ καλό σαν γενική ιδέα".Σημείωσε ότι "για το λόγο αυτό στον "κοινωνικό" διάλογο με την ΑΔΕΔΥ, που είχε ξεκινήσει πέρσι και ολοκληρώθηκε με την κατάθεση του προϋπολογισμού, είχαμε συμφωνήσει να τεθεί το θέμα αυτό στα πλαίσια του διαλόγου φέτος το 1995, έτσι ώστε από το 1996 να αρχίσει να ισχύει ένα νέο σύστημα σε ό,τι αφορά τις αμοιβές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.Είμαστε στο ξεκίνημα του διαλόγου και είναι και αυτό ένα από τα ζητήματα που θα τεθούν στην ΟΚΕ και ασφαλώς οι προτάσεις θα εξεταστούν".

Από τα παραπάνω προκύπτει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει το σημερινό ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και να καθιερώσει ένα ψευτοσύστημα, δήθεν, σύνδεσης της αμοιβής με την παραγωγικότητα, όχι μόνο στη δημόσια διοίκηση, αλλά στον ευρύτερο τομέα συνολικά! Δηλαδή, επιδιώκει και τη μονόπλευρη λιτότητα να συνεχίσει μ' άλλη μορφή και τους δημόσιους υπαλλήλους και το συνδικαλιστικό τους κίνημα να διασπάσει μέσω του μεγαλώματος της ψαλίδας στους μισθούς...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ
Αγωγή του συλλόγου υπαλλήλων κατά του επιτρόπου

Αγωγή κατέθεσε ο σύλλογος υπαλλήλων της Τράπεζας Κρήτης κατά του "νομικού προσώπου" της τράπεζας και κατά του πρώην επιτρόπου, Κ. Καλυβιανάκη,γιατί αυτός "με αντισυμβατικές, άκυρες και παράνομες Πράξεις του" - όπως υποστηρίζει ο σύλλογος - "κατάργησε τα διαχειριστικά συμβούλια χορηγήσεων και καθυστερήσεων, μειώνοντας την προσωπικότητα της συνδικαλιστικής οργάνωσης, που ως μειοψηφία μετείχε σ' αυτά". Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του συλλόγου, με τις αποφάσεις του πρώην επιτρόπου καταργήθηκαν τρεις ρυθμίσεις, που ίσχυαν πάνω από δέκα χρόνια στην Τράπεζα Κρήτης, "για να μπορεί να χορηγεί μόνος του δάνεια όπου θέλει (πάνω από 300 εκατομμύρια δραχμές) και να ρυθμίζει άλλα ληξιπρόθεσμα". Ο σύλλογος ζητά την ακύρωση των συγκεκριμένων αποφάσεων του Κ. Καλυβιανάκη, την εκ νέου συγκρότηση των καταργηθέντων διαχειριστικών συμβουλίων και την καταδίκη του Κ. Καλυβιανάκη και του "νομικού προσώπου" της Τράπεζας Κρήτης, με καταβολή στο σύλλογο ποσού 20 εκατομμυρίων δραχμών για "αποκατάσταση της ηθικής βλάβης".

Πολιτικά παιχνίδια παίζονται γύρω από τα "Τσιμέντα Χαλκίδας" και ο χρόνος θα δείξει



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ