ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μήνυμα αισιοδοξίας από τους αντιστασιακούς δημοσιογράφους

Ζωντάνεψε χτες η αίθουσα συνεδριάσεων στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, όπου συναντήθηκαν τα μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-'44 για να κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους. Αγωνιστές, λίγο μεγαλύτεροι στην ηλικία, αλλά το ίδιο ζωντανοί κι ενθουσιώδεις με τους νέους, θυμήθηκαν το έργο του Συνδέσμου τη χρονιά που μας πέρασε και έστειλαν το μήνυμα της αισιοδοξίας που τους διακατέχει, παρά τη συνεχιζόμενη αμαύρωση της δημοσιογραφίας, αλλά και το χαμό αγαπημένων τους συντρόφων.

Στις δραστηριότητες του Συνδέσμου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ Νίκος Καραντηνός."Με τη βοήθεια της ΕΣΗΕΑ, τιμήσαμε τον Κώστα Βιδάλη και επιτελέσαμε το χρέος μας στον αξέχαστο σύντροφο Κώστα Καραγιώργη, τιμώντας τον στη Λάρισα και στο Δήμο Βύρωνα, όπου στήθηκε η προτομή του. Προσπαθούμε να πάρει σάρκα και οστά το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα. Δεν παραλείψαμε να θυμίσουμε στην πολιτεία τα ηθικά χρέη της προς την Εθνική Αντίσταση, επιτυγχάνοντας μια θετική ανταπόκριση που ελπίζουμε να γίνει πράξη", είπε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του για τη νέα χρονιά. Με ιδιαίτερη έμφαση έθεσε ο Ν. Καραντηνός το πρόβλημα των συντάξεων των αντιστασιακών δημοσιογράφων από το Ταμείο των δημοσιογράφων, που τις έκοψε η ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις, δεν επιτρέπει ακόμα την καταβολή τους.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ, η καταστροφή του οποίου προκάλεσε βαθύτατη οδύνη στους αντιστασιακούς, ενώ για τη διάσωσή του ο Σύνδεσμος πρόσφερε 200.000 δραχμές. "Το ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ είναι οι αγώνες, οι θυσίες, η πίστη, η ζωή μας. Σήμερα, με αφορμή την καταστροφή αυτή, επισημαίνουμε το χρέος της κυβέρνησης να διατηρήσει τις πηγές της Ελληνικής Ιστορίας. Δεν μπορεί, ογδόντα χρόνια τώρα, να μένουν άστεγα τα χαρτιά του Καραϊσκάκη ή του Παπαφλέσσα", σημείωσε ο Νίκος Καραντηνός.

Στο θέμα των συντάξεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑΔημήτρης Γκλαβάς,τονίζοντας ότι "έδωσαν τα πάντα κι επέστρεψαν ανυπόδητοι".

Στη χθεσινή εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε και ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης,που επισήμανε την ανάγκη μνήμης των αγώνων και του ήθους των αντιστασιακών. Αναφερόμενος στις συντάξεις των αντιστασιακών, είπε ότι "η αδικία αυτή θα αποκατασταθεί", συμπληρώνοντας όμως ότι αυτό θα γίνει "στο μέτρο του δυνατού".

Στη χθεσινή γιορτή παρευρισκόταν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων, ενώ τα τέσσερα φλουριά της πίτας αντιστοιχούσαν σε τέσσερις πίνακες, οι δύο εκ των οποίων ήταν δημιουργίες του φωτογράφου της Αντίσταση Σπύρου Μελετζή.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
Συγκεντρώσεις σπουδαστών - εκπαιδευτικών

Στις 12μ. στα Προπύλαια οι σπουδαστές, απεργούν σε όλη την Ελλάδα οι διδάσκοντες

Συνεχίζεται ο αγώνας των σπουδαστών για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση δυο ισότιμων κατευθύνσεων, αλλά και του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ σε όλη τη χώρα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με ολοένα και κλιμακούμενες κινητοποιήσεις.

Σήμερα οι εκπαιδευτικοί στα ΤΕΙ όλης της χώρας πραγματοποιούν τη δεύτερη προειδοποιητική απεργία τους και οργανώνουν στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας. Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ (ΟΣΕΠ - ΤΕΙ), αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να απεργήσουν ακόμη και μέσα στην εξεταστική περίοδο που ξεκινάει τις ερχόμενες μέρες. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι καταλήψεις σε πολλές σχολές των ΤΕΙ της χώρας, ενώ σπουδαστές από τα ΤΕΙ της Αθήνας προγραμματίζουν για σήμερα στις 12 συγκέντρωση στα Προπύλαια και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Στην πορεία αναμένεται να συμμετάσχουν και σπουδαστές από σχολές της επαρχίας.

Στις Σέρρες

Εντείνονται και πάλι οι κινητοποιήσεις του ΤΕΙ Σερρών που σήμερα αναμένεται να κλείσουν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Σερρών - στο Δερβένι. Χτες το πρωί ομάδες σπουδαστών πραγματοποίησαν εξόρμηση στη λαϊκή αγορά της πόλης, μοιράζοντας έντυπο υλικό και ενημερώνοντας τους πολίτες για τα αιτήματά τους. Αύριο το πρωί θα προχωρήσουν σε κατάληψη της γραμματείας του ΤΕΙ και το βράδυ θα πραγματοποιήσουν συναυλία μέσα στο κτίριο του ΤΕΙ. Την Παρασκευή έχουν καλέσει σε σύσκεψη τους μαζικούς φορείς του νομού, προκειμένου να συζητήσουν για τη δημιουργία κοινού μετώπου πάλης ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και ιδιαίτερα ενάντια στις επιλογές που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση τις σπουδές στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι με στόχο τον εκφυλισμό των καταλήψεων και γενικότερα των κινητοποιήσεων των σπουδαστών, επιδίδονται οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ μέσα στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που συνειδητά αρνούνται να καλέσουν σε πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων στις σχολές. Οι εκπρόσωποι των δυο παρατάξεων, εδώ και μέρες αρνούνται να καλέσουν γενικές συνελεύσεις με τη δικαιολογία ότι θα πραγματοποιηθούν μετά την επίσκεψη του υπουργού Παιδείας, ενώ η επίσκεψη δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Στο μεταξύ αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες συγκέντρωση των σπουδαστών της Πάτρας, οι οποίοι σήμερα θα συμμετέχουν στη συγκέντρωση που οργανώνεται στην Αθήνα.

Να δοθεί νέα προθεσμία στους πολιτικούς πρόσφυγες

Την τροποποίηση του νόμου 1540/85, που ορίζει την προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους πολιτικούς πρόσφυγες προκειμένου να τους επιστραφούν οι περιουσίες τους, οι οποίες δημεύτηκαν μετά την εξορία ή φυλάκισή τους κατά τον εμφύλιο, ζητούν με ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος και Στρατής Κόρακας.

Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι πέντε χρόνια μετά τη δημοσίευσή του. Υπάρχουν, όμως, αρκετοί πολιτικοί πρόσφυγες που έχασαν την παραπάνω προθεσμία, είτε γιατί δεν πρόλαβαν είτε γιατί δε γνώριζαν το νόμο και τις διατάξεις του. Γι' αυτό και κυρίως για το γεγονός ότι πρόκειται για ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο, είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτεία να τροποποιήσει το σχετικό νόμο και να αποκαταστήσει έτσι την αδικία σε βάρος των αγωνιστών του εμφυλίου. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ, ζητούν από τους υπουργούς Οικονομικών και Γεωργίας την τροποποίηση του νόμου, ώστε όσοι αγωνιστές δεν έχουν καταθέσει αιτήσεις, να το κάνουν και να πάρουν έτσι πίσω τις περιουσίες τους. Οπως τονίζουν: "Δεν μπορεί να υπάρχει προθεσμία για υποθέσεις τέτοιου χαρακτήρα".

Προβλήματα σε πανεπιστήμια

Σε κατάληψη της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πάτρας προχώρησαν χτες, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου τους, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και ερευνητές του Πανεπιστημίου. Ηδη, το προηγούμενο διάστημα είχαν πραγματοποιήσει αποχή από το διδακτικό έργο, ζητώντας την ικανοποίηση μιας σειράς θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων, με κυρίαρχα την εφαρμογή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, την επίσημη αναγνώριση της διδακτικής και ερευνητικής εμπειρίας των μεταπτυχιακών και τη θεσμοθέτηση μηνιαίας υποτροφίας 80.000 δραχμών το μήνα σε κάθε μεταπτυχιακό για το επιτελούμενο διδακτικό έργο.

Παράλληλα, οι βιβλιοθηκονόμοι του Πανεπιστημίου Αθήνας καταγγέλλουν το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η ανακοίνωση της πρόσληψης 11 βιβλιοθηκονόμων για την κάλυψη κενών θέσεων στο Πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα, οι βιβλιοθηκονόμοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στο ότι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Πανεπιστήμιο προβάλλει ως προϋπόθεση πρόσληψης το πτυχίο βιβλιοθηκονομίας "ή την αποδεδειγμένα σχετική εμπειρία" όπως, επίσης, και στο γεγονός ότι δε δημοσιεύτηκε η ανακοίνωση στον Τύπο και συγκεκριμένα σε δύο ημερήσιες εφημερίδες. Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Ενωση Ελλήνων Βιβλιοθηκαρίων τονίζει ότι το πτυχίο αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για τις προσλήψεις βιβλιοθηκονόμων και θεωρεί οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση πλήγμα για τα επαγγελματικά, επιστημονικά δικαιώματα και συμφέροντα του κλάδου.

Πορεία των νυχτερινών μαθητών

Συγκέντρωση στην Πλατεία Κάνιγγος και πορεία με κατεύθυνση προς το υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή, πραγματοποιούν σήμερα στις 7.30 το βράδυ οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων της Αθήνας, ενόψει της αυριανής συζήτησης στη Βουλή της πρότασης νόμου του ΚΚΕ, "Για τη βελτίωση, επέκταση και αναδιοργάνωση της νυχτερινής εκπαίδευσης". Η σημερινή πορεία πραγματοποιείται ύστερα από απόφαση του Συντονιστικού των νυχτερινών μαθητών, το οποίο με απόφασή του στηρίζει την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, για τη νυχτερινή εκπαίδευση και καλεί τα κόμματα να την υπερψηφίσουν.

Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ, τονίζουν οι νυχτερινοί μαθητές, προβλέπει μια σειρά ρυθμίσεων, που αποσκοπούν στη βελτίωση της θέσης του εργαζόμενου νυχτερινού μαθητή και την επέκταση του θεσμού της νυχτερινής εκπαίδευσης, με βασικές κατευθύνσεις, την κατάργηση της τέταρτης χρονιάς, την ίδρυση νέων νυχτερινών σχολείων και την εξασφάλιση 6ωρου με αποδοχές 8ωρου για τους εργαζόμενους νυχτερινούς μαθητές.

Χτύπησαν το πανεπιστημιακό άσυλο

Την ευθύνη για τη χτεσινοβραδινή βομβιστική ενέργεια στην ΑΣΟΕΕ ανέλαβε ο ΕΛΑ

Λίγες μόλις μέρες μετά την πρωτοβουλία Παπαθεμελή για την αναθεώρηση του καθεστώτος του πανεπιστημιακού ασύλου, με μια ύποπτη τρομοκρατική ενέργεια, η αστυνομία κατάφερε ασυζητητί να δρασκελίσει τη σιδερόπορτα του πρώτου πανεπιστημιακού ιδρύματος, δηλαδή του κτιρίου της ΑΣΟΕΕ. Η βομβιστική ενέργεια που σημειώθηκε στις 10.30 το βράδυ, αποτελεί "ευφυέστατη" σύλληψη των "τρομοκρατών", αφού για πρώτη φορά επιλέγουν να πλήξουν πανεπιστημιακό κτίριο. Οι λόγοι προφανείς...

Λίγο πριν τις 10 χτες το βράδυ, άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και υπέδειξε το σημείο (οδός Ομήρου), στο οποίο υπήρχε μια προκήρυξη του ΕΛΑ. Συντάκτες της εφημερίδας όταν ανέγνωσαν την προκήρυξη, διαπίστωσαν ότι έλεγε πως επρόκειτο να εκραγεί σε λίγη ώρα βόμβα στην ΑΣΟΕΕ. Αμέσως ειδοποίησαν την αστυνομία, η οποία απέκλεισε τους γύρω από την ΑΣΟΕΕ δρόμους και απομάκρυνε το φύλακα του κτιρίου, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός άνθρωπος που βρισκόταν μέσα σ' αυτό.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 10.30 μ.μ. και σύμφωνα με την αστυνομία, προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές στο χώρο της αντιπρυτανείας στο 2ο όροφο.

Μετά την έκρηξη, έφτασε στο χώρο της σχολής ο πρύτανης του ιδρύματος, Γ. Χρήστου, ο οποίος μαζί με τους αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, έκαναν αυτοψία.

Ο ΕΛΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, είχε πραγματοποιήσει τις δύο τελευταίες βομβιστικές ενέργειες στα κτίρια της ΔΟΥ Πατησίων (δίπλα από την ΑΣΟΕΕ) και της ΔΟΥ Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ