ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η αμφιβολία του Οδυσσέα

Η ταινία "Ούτε ιερό - ούτε όσιο" του Γουίλιαμ Γουέλμαν, που θα προβληθεί από το SEVEV X στις 21.00, είναι μια ταινία πολυπαιγμένη, αλλά συγχρόνως ταινία που παρουσιάζει ενδιαφέρον. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ιστορία που σατιρίζει εύστοχα την κοινωνία, αλλά και τα ΜΜΕ και αναφέρεται στην περίπτωση μιας επαρχιωτοπούλας που νομίζει ότι μολύνθηκε από ραδιενέργεια και περιμένει το θάνατο.

Από την ΕΤ-1 στις 21.50 "Ο έρωτας του Οδυσσέα" του Βασίλη Βαφέα.

Ο Οδυσσέας είναι δικός μας, Ελληνας, παντρεμένος, με δύο παιδιά. Είναι καλοκαίρι, η οικογένεια του Οδυσσέα λείπει σε διακοπές, η Αθήνα φλέγεται και ο έρημος ο Οδυσσέας απολύεται από τη δουλιά του. Παίρνει αποζημίωση και αρχίζει η "Οδύσσειά" του στην καυτή πρωτεύουσα, πόλη που για κείνον ήταν μέχρι τώρα άγνωστη και ας κατοικούσε σ' αυτήν. Στην περιπλάνησή του θα συναντήσει μια νέα γυναίκα, που θα του δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι ήταν ο πρώτος του έρωτας. Πολλές φορές θα προσπαθήσει να την πλησιάσει και κάθε φορά εκείνη θα χάνεται και η αυταπάτη θα τον τυραννά. Παίζουν οι: Κώστας Βουτσάς, Καριοφυλλιά Καραμπέτη. Μηνάς Χατζησάββας, Α. Προύσαλης

Από το STAR στη 01.30 "Η σκιά της αμφιβολίας" της Αλίν Ισερμάν.

Δυστυχώς, η ταινία προβάλλεται σε πολύ προχωρημένη ώρα, είναι όμως ευκαιρία να κάνουμε τη γνωριμία με μια νέα σκηνοθέτιδα, που λέει την αλήθεια σε χαμηλούς τόνους. Η Αλίν δεν κραυγάζει, δεν καταγγέλλει, απλώς καταγράφει τα πάντα. Μια 12χρονη κοπέλα κατηγορεί τον πατέρα της για αιμομεικτικές τάσεις. Δε γίνεται, όμως, πιστευτή, γιατί τη χαρακτηρίζει έντονη αγάπη για τη μυθοπλασία. Μια παιδαγωγός αναλαμβάνει να βρει την αλήθεια. Ετσι, με το μάτι της παιδαγωγού, θα απολαύσουμε ένα καλό θρίλερ και θα εισχωρήσουμε σε δυο κόσμους εντελώς διαφορετικούς: Στον παιδικό κόσμο που βρίσκει καταφύγιο στη φαντασία και στον ώριμο κόσμο του πατέρα, σ' έναν κόσμο που ικανοποιείται με τη βιντεοσκόπηση κάθε στιγμής! Με τους: Σαντρίν Μπλανκ, Μιρέιγ Περιέ.

Από το MEGA στις 02.15 "Μάντεψε ποιος θα 'ρθει το βράδυ" του Στάνλεϊ Κράμερ. Ενα ζευγάρι, που πιστεύει ότι το διέπει αγάπη για φιλελεύθερες σκέψεις και σχέσεις, χάνει τα αυγά και τα πασχάλια και νιώθει τρομερή αμηχανία, όταν ένα βράδυ η κόρη του παρουσιάζει έναν μαύρο γιατρό ως μέλλοντα σύζυγό της. Φυσικά, σήμερα, η ταινία έχει ξεπεραστεί, αλλά στην εποχή της έκανε αίσθηση. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια ευχάριστη ταινία με αντιρατσιστικά μηνύματα και με εκπληκτικές ερμηνείες από την Κάθριν Χέμπουρν και τον Σπένσερ Τρέισι.

Η νεολαία στην Αντίσταση

Το "Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης '41-'44" συνεχίζει την επική αφήγησή του. Στην αποψινή εκπομπή, η ιστορική σειρά, στις 19.55 από την ΕΤ-1, περιγράφει τη συμμετοχή της νεολαίας στην Αντίσταση. Και κάνει αναφορά στις αντιστασιακές οργανώσεις της νεολαίας, ΕΠΟΝ κ.ά., και στο πρωτοφανές, σε έκταση και πολυμορφία, πολιτιστικό κίνημα που αναπτύχθηκε απ' αυτές μέσα στις σκληρές συνθήκες της Κατοχής. Επίσης προβάλλεται η δραστηριότητα των ιδιαίτερων σχηματισμών, που αποτελούνταν αποκλειστικά από νέους, όπως είχαν τα υποδειγματικά τμήματα ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ.

Γρηγόριος Παλαιολόγος στην ΕΤ-2

Από τη λογοτεχνική σειρά της ΕΤ-2 στις 20.00, η 12η εκπομπή παρουσιάζει τον "Γρηγόριο Παλαιολόγο": "Ο ζωγράφος" και "Ο πολυπαθής".

Ο Παλαιολόγος ανήκει στις πολυσχιδείς προσωπικότητες του 19ου αιώνα, οι οποίοι, εκτός από την επιστήμη τους, επιδόθηκαν σε κάποιο σημείο της ζωής τους στην πεζογραφία. Η συνεισφορά του Παλαιολόγου στη λογοτεχνία είναι δύο μυθιστορήματα. Το πρώτο γράφτηκε στην Αθήνα και εκδόθηκε το 1839, το δεύτερο στην Κωνσταντινούπολη και εκδόθηκε το 1842. Τα κείμενα είναι της Γεωργίας Φαρίνου - Μαλαματάρη. Η σκηνοθεσία του Τάσου Ψαρρά. Εμφανίζεται ο Μάκης Ρευματάς.

Ο Κώστας Βουτσάς στην ταινία του Βασίλη Βαφέα "Ο έρωτας του Οδυσσέα"

Οι "συχνότητες" του ΕΣΡ

Τη στιγμή, που μάγοι, μάγισσες, υπνωτιστές και "ροζ" εκπομπές έχουν κατακλύσει τη μικρή οθόνη, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, περί άλλα τυρβάζει. Παρότι και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, έχουν θέσει ζητήματα που αφορούν σε εκπομπές που καθημερινά προβάλλονται στην τηλεόραση, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη του κοινού, το ΕΣΡ, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει θέσει ως θέμα συζήτησης την "υποτιμητική" και "προσβλητική" προς τους τηλεθεατές "εικόνα". Πολύ περισσότερο, δεν έχει πάρει θέση και δεν έχει παρέμβει.Μάλιστα, χτες - και ενώ είχε προηγηθεί μία ακόμη τηλεοπτική μέρα "μαγείας" και "υπνωτισμού" - το ΕΣΡ, στην πολύωρη συνεδρίασή του, ασχολήθηκε με τεχνικά ζητήματα που έχουν σχέση με τις συχνότητες και την κατανομή τους. Ενα μεγάλο, φυσικά, ζήτημα, που χρειάζεται, όμως, πρώτα να αποσαφηνιστεί, από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και από την κυβέρνηση.

Ούτε χτες, επίσης, δεν τέθηκε προς συζήτηση το θέμα που δημιουργήθηκε με το ΚΚΕ και τον ΑΝΤΕΝΝΑ. Να υπενθυμίσουμε ότι, με αφορμή την εκπομπή "Προφίλ" και την κριτική που άσκησε ο "Ριζοσπάστης" και το ΚΚΕ, για το κόψιμο της εκπομπής, εκπρόσωπος του ΑΝΤΕΝΝΑ, όπως κατήγγειλε από τις στήλες του ο "Ρ", διαμήνυσε στο ΚΚΕ, πως δε θα πρέπει να ασκεί κριτική, γιατί υπάρχει και "επόμενη ημέρα". Το ζήτημα της εκβιαστικής απάντησης του ΑΝΤΕΝΝΑ, τέθηκε στη συνέχεια από συντάκτη του "Ρ" στον αρμόδιο υπουργό Τύπου και κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο Ε. Βενιζέλος, παρέπεμψε το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ