ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
"Θεοί και δαίμονες"

"Μας κυνηγούν "Θεοί και δαίμονες"", τόνισε, μιλώντας στο "Ριζοσπάστη", ένας από τους 15 καπνοπαραγωγούς της Ελασσόνας, που καταδικάστηκαν από δικαστήριο της Λάρισας επειδή συμμετείχαν σε αγροτικό συλλαλητήριο. Και είναι πολλοί οι "Θεοί" κι άλλοι τόσοι οι "δαίμονες", που επιτίθενται εναντίον των αγροτών, οι οποίοι αντιστέκονται σε μια ανάλγητη πολιτική:

Ο "Θεός", που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ενωση και ο οποίος βάλθηκε να τους ξεριζώσει από τη γη τους. Από τη γη, στην οποία γεννήθηκαν και την οποία καλλιεργούν, παράγοντας τον πλούτο της Ελλάδας.

Ο "Θεός" που έχει τη μορφή της κυβέρνησης, η αντιαγροτική πολιτική της οποίας, "κλέβει" εισόδημα από τις τσέπες τους, ερημώνει την ελληνική ύπαιθρο, κι εξαναγκάζει τους ξωμάχους να συνωστίζονται στις πόλεις, μεγαλώνοντας περισσότερο την "ουρά των ανέργων".

Ο "Θεός" - έμπορος, ο οποίος - πιστεύοντας αποκλειστικά στο "Θεό του κέρδους" - ασύδοτος κερδοσκοπεί σε βάρος τους, απομυζώντας τον ιδρώτα και τους κόπους μιας ζωής.

Υπάρχουν, φυσικά, και οι "δαίμονες". Αυτοί παίρνουν τη μορφή του ροπαλοφόρου των ΜΑΤ ή του δικαστή και - πάντα σε αγαστή σύμπνοια και συνεργασία με τους "Θεούς" - αυθαιρετούν σε βάρος των αγροτών.

Οι "δαίμονες" - ροπαλοφόροι των ΜΑΤ, στέκονται σαν "μπάστακες" μπροστά τους όταν κινητοποιούνται, προστατεύοντας μια πολιτική που στρέφεται κατά του λαού. Οταν οι αγρότες επιμένουν ν' αγωνίζονται, τα ρόπαλα πέφτουν επί των κεφαλών τους και υποβάλλονται μηνύσεις εναντίον τους.

Κι έρχονται, στη συνέχεια, με τη σειρά τους, οι "δαίμονες" της δικαιοσύνης, να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο του "συνετισμού" των αντιδρώντων. Εκδίδουν καταδικαστικές δικαστικές αποφάσεις, επιχειρώντας την τρομοκράτηση των αγροτών, για να μην ξαναβγούν στο δρόμο της πάλης, διεκδικώντας τη λύση των οξυμένων προβλημάτων τους.

Εν μέσω "Θεών και δαιμόνων", λοιπόν, οι αγρότες της Ελλάδας, μάχονται, με νύχια και με δόντια, για την επιβίωσή τους. Δύσκολος ο αγώνας, αλλά και ωραίος. Διότι παλεύουν για το δίκιο τους, για να ζουν αξιοπρεπώς, για το ψωμί των παιδιών τους, για την πρόοδο της πατρίδας μας. Δε θα γονατίσουν μπροστά στους "Θεούς" και δε θα τραπούν σε φυγή, μπροστά στην αυταρχική ρομφαία των "δαιμόνων". Ακουμπώντας στη γη τους - σαν τον μυθικό ήρωα - παίρνουν δύναμη και στέκονται ορθοί, έτοιμοι να συγκρουστούν, μέχρις εσχάτων, για να υπερασπίσουν το βιος τους και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δίπλα τους θα στηθούν και οι άλλοι εργαζόμενοι - εργάτες, επαγγελματοβιοτέχνες, σπουδαστές, άνθρωποι του Πνεύματος και της Τέχνης - διότι ο αγώνας είναι κοινός.

Ας το συνειδητοποιήσουν αυτό όλοι, "Θεοί και δαίμονες". Είναι, πλέον, καιρός...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ